icon

Děti s tracheostomií

martusinek
23. únor 2015

Dobrý den, mám dcerku, jsou jí necelé tři měsíce. Po náročné a dlouhé operaci lymfangiomu krku jí lékaři udělali tracheostomii. Jsme v nemocnici už skoro dva měsíce a nyní nás čeká zaučení s tracheostomií, abychom mohli jít domů. Najde se někdo, kdo bude chtít sdílet pocity, obavy a zkušenosti z péče o dítko s tímto problémem? Budu moc vděčná, za jakékoli reakce.

petrusew
22. zář 2015

@pajulle nám výhledově plánují na leden laryngoskopii a potom se uvidí🙂 podmínka je,že bude po operaci patra.

pajulle
23. zář 2015

@petrusew a copak mu je? My nastesti mame "jen" to zuzeni hrtanu, takze se uvidi, zda to za tu dobu neco udelalo, jestli by se to samo rozsirovalo, tak mu to nechaji dal, v opacnem pripade to odoperuji a snad to bude dobre🙂 dnes jsem si koupila tu vodu v lekarne, takze mam taky tu lahev a cevku v ni, priste do ni naleju tu prevarenou🙂 a neprijde ti to taky blbe? Do te vody se to vlastne strka cele od hlenu, tak se v tom ty bakterie pak taky musi mnozit🙂 ja koukala, ze ma pod tou kanylou hodne podlozeno, my tam mame jen takovy slaby ctvercek

petrusew
23. zář 2015

@pajulle máme velký metaline kompres a tři čtverečky netkanky kompresu. Má toho tolik,protože jinak se mu hodně dráždil krcek a měl při odsávání krev. Proto má toho krytí tolik🙂 jinak Matýsek má Pierre robinovu sekvenci. Ne teda typickou, ale způsobenou tíži před porodem. Při operaci - intonaci na operaci pegu nešel intubovat, hrtanu byl podrážděný a prosáklý...ale to je u dětí s prs normální ta stizena intubace🙂

petrusew
23. zář 2015

@pajulle jinak já znecistenou cevku, která nejde proplachnout a je jako by obalena členem vyhazuji. Ve vodě proplachnu, potom kouknu,jestli je pročištění dostatečné a potom dám do vody. Orel říkala, že v případě 24 hod. Je to ok.

pajulle
23. zář 2015

@petrusew to ja ji taky vyhazuji, nebo ji zvenku otru ctvereckem a proplachnu vodou. 24 hodin se ma pak vymenit voda? Vsak nam to vsem urcite dobre dopadne🙂

petrusew
24. zář 2015

@pajulle měním po 24hod. Pokud se mi nezdá,tak kdykoliv během dne🙂

sannyrut
24. zář 2015

Ahoj, jmenuji se Soňa a moje princezna Isabel. Je supr,že jsem našla tyto stránky, kde si píšete zkušenosti a rady ohledně trachče. Já mám malou po 7 měsících, konečně doma. Má trachču, peg. Nevíme na jak dlouho, lékaří nám říkali minimálně 2 roky. Peg bude déle, Isabelka nemůže polykat, chybí ji kousek jícnu. Doma to zvládáme, musíme, abychom mohly být spolu. Těď spíše bojujeme s materiálem, nechápeme postoje pojišťoven, když to říkám známým, tak kroutí hlavou. Teď čekáme jestli nám schválí oxygenátor a jak dlouho to bude trvat, ještě že jsou tady různé nadace. My jej zatím máme zapůjčený z Ondráška. Paní Kejíkovou znám, je supr, poradila jak stimulovat Is, Isabelka nesnese zatím nic v pusince a to než mi skončila ba Jip, neusla bez dudlíku. Je to náš andílek, pokroky děláme, zatím pomalu. Isabelka má i nekolik syndromů a ještě stále čekáme na genetiku. Ale věříme, že to vše dožene. A nejen ona, ale všichny tyto naše zlatička. Měj te se hezky a všechny to zvládnem

martusinek
autor
24. zář 2015

@pajulle Odsávám na délku tráši max jeden cm pod....mám to tak od oka...asi 6-max7cm...možná ani ne...já už to mám v oku..🙂...když jsme s malou v nemocnici, odsávám si ji sama a sestřičkám to nedovoluju, jen když musím odejít na oběd, jinak jim to nedovolím, protože jak píšeš ty...stalo se mi, že ji odsávaly hluboko a podráždily jí sliznici a pak jsem odsávala krvavé hleny.

@petrusew Tak už jsme nemocní všichni. Byli jsme u dr a prý je to jen klasická školková viroza, tak snad....Teploty Anička nemá, jen kašle a pořád odsávám...je to šílené....

@lenimisa Vyhazovat máme v případě jasné infekce...pokud vidím, že jsem odsála zabarvený hlen...žlutý nebo tmavší, tak cévku vyhazuju....když je čirý, použiji víckrát....Co si budeme povídat, ono nám skoro nikdo neřekne, dělejte to tak, že použijete cévku vícekrát...radí nám to sestřičky tak potají v koutku...stejně tak lékaři, protože se kryjí....je to jisté riziko, ale když je člověk opatrný a dává si pozor, tak se nic nestane.

Co všechno vám vlastně pojišťovna hradí??? My máme 300 cévek na 2 mesíce....do nedávna nám hradili i nacl na laváže,a le teď jsme ho platili....protože nevím proč, nám ho dr napsala na recept a ne na poukaz....a krytí mi nosí kamarádka, ale chce otěhotnět a pak budu muset kupovat, protože jiný zdroj nemám....myslím si, že snad na cévky, nacl na laváže a na krytí by měl být stejný nárok pro všechny....ne????

martusinek
autor
24. zář 2015

@sannyrut Vítej a neboj se....všechny to zvládneme....a když budeme propadat panice, vzájemně se podpoříme....proto jsem tuhle diskusi zakládala🙂

martusinek
autor
24. zář 2015

Ženy, mně je tak blbě...mám teplotu, láduju se Paralenem a kašlu....nemá cenu nosit roušku, protože malá onemocněla o den dřív než já....dr nás nechala doma, tak snad se nezhoršíme...ale saturace měříme a zatím jsou dobré, tak snad to bude v poho. Jinak jsem vděčná za peg....pusinkou chce akorát oběd...a přesnídávku i kaši nechce. Odpoledne se mi pozvracela, jak moc byla zahleněná. Zachránili mě tchánovci, protože si včera odvezli Ondráška. Manžel jede zítra na víkend na jeleny, tak tu budu jen s Aničkou. Doufám, že se mi uleví, abych to využila a něco udělala....Velké štěstí je, že je malý nadšený...babička s dědou se mu maximálně věnují.

martusinek
autor
24. zář 2015

@pajulle 300 na rok...to je blbost...to není možné...musí to psát orl nebo pediatr po schválení revizního lékaře....se přeptej..to musel někdo jen nějak poplést...to ti prostě zapomněli říct...

martusinek
autor
24. zář 2015

Koukám, že jsem to tu zahltila🙂...těším se na odpovědi a mooooc děkuju za to, jak jste to tu rozjely🙂))))

pajulle
24. zář 2015

@martusinek tak me to zatim staci, vetsinou mam jednu na cely den. Uvidim, jak to dopadne po kontrole v listopadu, kdyz to bude mit dal, tak budu schanet dalsi. Jinak kanyl uz mam 5, takze dostatek 🙂 3 jsou sterilni, az budu vymenovat, tak jednu z nich pouziju, tyhle dve uz jsou hodnekrat dokola pouzite.

petrusew
24. zář 2015

300 cevek, 100metaline kompresu, kompres z netkane textilie , kanyly. O roztoku na lavaz jsem ani nevěděla ze mohou psát. Teď vyřizuju 60ml stříkačky na krmení s doktorkou jsme to nevzdaly a už mám u sebe poukaz🙂

petrusew
24. zář 2015

@sannyrut s pojišťovnami je to příšerné! Teď vyrizuji 60ml stříkačky na krmení do pegu, konečně se nám s doktorkou podařilo něco pozjišťovat a snad to vyjde. Uvidíme,jak to dopadne. Materiálu je nedostatek. Pokud už je vám víc jak rok, zazadejte o příspěvek na péči. Do roku nemáme nárok na nic.

moulinkaa
24. zář 2015

@sannyrut Moc držím palce, aby se vám dařilo a abyste sehnali všechno, co potřebujete. Jak je Isabelka stará?

lenimisa
25. zář 2015

@sannyrut A odkud jste, jestli se můžu zeptat? Asi někde z Moravskoslezského kraje ne? Z Ondrášku jsme to měli taky zapůjčené. Nakonec jsme přes nadaci Agrofert zakoupili vlastní. Vy potřebujete kyslík pořád? My právě ne, takže nám ho pojišťovna odmítla zaplatit.
Jinak nám teda pojišťovna hradí krytí z netkané textilie, pinzety, sterilní štětičky, cévek nám hradí 900 na tři měsíce, teda jednou to vyšlo, teď budeme žádat znovu a to nevíme zda to už zase vyjde. Máme pojšťovnu 211. A pak nám teda hradí všechno k ventilátoru, takže i ty nosy na trachču na každý den jeden.Podle mě by to měla každá pojišťovna hradit ale asi záleží na revizákovi a t\ky na tom kolik Vám toho lékař napíše.Ale ty krytí, štětičky, pinzety ty nám lékařka píše a ty hradí pojišťovna. Na plicním nám píši cévky a tam paní doktorka je skvělá a sama uznala že 300 cévek nemůže vyjít. Ještě nám psala léky na inhalaci ale už to neinhalujeme, protože nám ty breberky zmizli takže jenom vincentku a tu si koupíme a nacl nám dává právě mobilní hospic Ondrášek. Pojišťovna dělala největší problém při vyřízení ventilátoru, teď je to už dobré. Myslíte, že mlže být dítě výrazněji opožděné tím, že bylo osm měsíců v nemocnici? Každý den od rána do cca 6 večera jsme tam s ním byli na střídačku s manželem.

petrusew
25. zář 2015

@lenimisa s tím vývojem,myslím, že něco na tom bude. Malý začal pořádně vnímat, až jsem tam byla 24hodin s ním.

sannyrut
25. zář 2015

@martusinek
@martusinek a dekuji mic za tyto stranky 🙂

sannyrut
25. zář 2015

@petrusew to jsem vůbec netušila, že i kompresy, všechno objednávám přes net

sannyrut
25. zář 2015

@martusinek my jsme s Is, taky samotné doma, máme premiéru, vše zatím zvládám, jen jak přijede návštěva, ji využiji k pomoci přelepení krčku, Isabelka má dekubity, ty budeme mít bohužél často ☹

sannyrut
25. zář 2015

@petrusew budu vyřizovat, tady z vaších diskuzích jsem se dozvěděla, že to lze. S pojišťovnama katastrofa a někdy i s lidma v lékárnách, přístupy, hrůza. Jsem to říkala sestřiškám na Jip a ony nejste sama kdo si stěžoval.

sannyrut
25. zář 2015

@moulinkaa Děkuji moc, příšťí měsíc oslavíme krásný 1 rok 🙂

petrusew
25. zář 2015

@sannyrut zkus si zadat dech života, je tam vše, na co byste mohly mít nárok. Měnění krytí a límečků zvládnu sama, jen krk při výměně trachči potřebuji jistit. Sestřičky byly v šoku, když jsem jim říkala co a jak,no a doktoři taky☹ je to příšerné,přitom domácí péče stojí nepopsatelně míň,než noc na jipu nebo ARO☹

sannyrut
25. zář 2015

@lenimisa Ahoj, my jsme s Orlové. Kyslík bychom neměli mít pořád, Isabelka vydrží i chvíli bez něj, jen to musí spinkat. Uvidíme jestli nám ho schvalí, známá revizní od naší paní doktorky říkala, že by měli, uvidíme, jeden by schválil a druhý ne. My máme vzp a to bude 300 cévek na 2 měsíce a to odsáváme i 5x do hodiny. Naše paní doktorka nám pomohla a na sebe objednala 200 cevek. Budu muset potom zajít na pojišťovnu a zeptat se tam, snad nám poradí, je to hodně o lidech. Já jsem se ptala rehabilitační sestřičky a ta mi řekla, že děti které jsou v umělém spánku, tak jsou trošku opožděné. U nás je ještě to, že Isabelka má hypotonický syndrom. Tak cvičíme, cvičíme, jen když se dodně čertí tak nee.

lenimisa
26. zář 2015

@sannyrut Takže jste leželi ve fakultní nemocnici na Aru? Ty cévky nám překvapivě schvaluje pojišťovna, my to nepotřebujeme ani každý den spíš jak je nemocný nebo hodně unavený takže nám to ani nepředepsali. Aha tak to náš malý byl tlumený celkem dva měsíce a pak byl ještě takoýv uplně dva měsíce bez reakcí nějakých velkých. první dva měsíéce života byl tlumený tak mě se zdá, že se to na něm podepsalo, jinak nám už taky diagnostikovali centrální hypotonický syndrom a taky cvičíme asi od rána do večera mě přijde že nic jiného neděláme. Ale my cvičíme bobatha protože vojtovku nezvládal a vy cvičíte co? a kam jezdíete na rehabilitace? My ze začátku taky odsávali hodně a te%d spíš bojujeme s tím že je hodně zasušený možná větší horko doma nevím.

lenimisa
26. zář 2015

@petrusew No mě malý přijde právě, že se začíná rozjíždět více až teď ale doma je už půl roku, je fakt že bere notropil tak jestli i to má na to vliv nevím. Ale před měsícem nebylo vůbec myslitelné ho zabrat do nějaké hry, až jsme začínali mít strach že je nějaký mentálně postižený. Ale tak asi uvidíme jak se to bude vyvíjet dál.

lenimisa
26. zář 2015

Ještě jsem se chtěla zeptat, nesetkal se někdo z Vás s tím, že Vaše dítě neslyší po provedení tracheostomie nám už potřetí vyšla středně těžká nedoslýchavost, přitom mě přijde že slyší samozřejmě nevím jak dobře, ale chtejí abychom šli na operaci, na zavedení ventilačních trubiček do uší.

petrusew
26. zář 2015

@lenimisa to slyším poprvé. Malý slyší dobře. Cevky schvaluje revizní lékař, krytí taky.
Holky, jak to máte s limečky? 10 na rok je strašně málo☹

pajulle
26. zář 2015

@petrusew co je to to kryti a limecky? My dostali pouze filtry (50 na rok), cevky, ctverecky pod kanylu, pasky, ty jsou ale velke, tak jsem koupila gumu a vazu mu to tim. Jinak asi nic.

Strana