Domeček v Praze/u Prahy. Máte tip, kde se dobře bydlí a líbí se vám prostředí?
Ahojky, kde v Prahe alebo pri Prahe máte domček a páči sa vám okolie/prostredie? 🙂 Ideálne, aby sa tam dalo niečo stavať, prípadne aspoň kúpiť. Premýšľame nad domčekom a lokalitou, samozrejme najviac sa mi páčia vilky na Orechovke, ale na to nemáme ako inak 🙂) takže asi skôr nejaké okrajové štvrte, prípadne za Prahou. Nejaké typy, kde sa pekne býva, je občianska vybavenosť, rozumná doprava? Ďakujem dopredu za typy a skúsenosti.
@hojda ano, je to urcite faktor na zvazenie. Som naozaj dost mestky typ. Vyrastala som v dome v Bratislave a bola som radsej, ze zijem v centre Prahy v byte. Lenze, na druhej strane - chceli sme kupovat byt na Vinohradoch, dokonca sme hovorili, ze tam skusime najom a uvidime. Ale mame psa a dieta a chceme dalsie a dost nas ten ruch odradil, trochu by som sa tam bala so psom a detmi ist von sama, pritom sme pozerali rozne miesta. Nakoniec nateraz zostavame v okolo Budejovickej, ale na jesen predavame byt, co mame na Sporilove a musime zvazit co dalej. Domcek je pre psa a deti na nezaplatenie. Byvat niekde v baraku v Prahe to si viem predstavit, ale byvat v satelite hodinu do prahy, to moc nie. Urcite to zvazujeme a uvidime, ci najdeme nejaky domcek, co by sa nam vobec pacil. Moj manzel by rad aj nieco majstroval a na baraku je vzdy co robit a jeho by to mega naplnalo. Rozhodnuti nie sme, mame praveze 3/4 roka na zvazenie co a jak. Zvazujeme aj odchod uplne inde. Proste moznosti je vela a covid dava cas si to premysliet 🙂
@kevi1 sleduji jednu youtuberku, odešli z Prahy, koupili dům, rekonstruce, pak dítě a po 4 letech se vracejí do Prahy do pronájmu, s dítětem i se psy a dům budou pronajímat na rekreace. Jejich argumenty, proč odejít se dost shodují, mrkni na to.
https://www.youtube.com/watch?v=9aM6Yf27OxA@konidana
Nahodou je tam hezky a spojeni do Prahy dobre
@vladienka moj manzel hlavne neda za barak viac ako je "dobra investicia". Ma modely na predikovanie cien nehnutelnosti a aj keby to bolo nase vysnivane byvanie, tak proste nepojde do toho, ak sa mu to nevyplati. Pocita mu to bohuzial az moc presne, takze my sme zase obmedzeny tym. ALe 13-14 mil uz pomaly zacina byt malo bohuzial 😔 prajem vela stastia nech nieco najdete co najskor
@hojda my zvazujeme prestahovanie do ineho hlavneho/velkeho mesta, neboj, taky blazon nie som aby som si myslela, ze sa mi bude pacit na malomeste 😀 mam aspon zaklad sebareflexie, aj ked sa trochu hladame, aby sme sklbili nase potreby s potrebami deti a psa, ale to je asi normalne 🙂 ja som cely zivot vyrastla v hlavnom meste a inak si to neviem predstavit Ja milujem kulturu a som vegan - najdi v malom meste vegan restiku.
@hojda jojo, dojizdela, to urcite. V Ricanoch sa nenajem ani 😀 uvidime 🙂 nastastie mame cas sa rozhodovat a pokukat, co by sa nam pacilo. Zostat tam kde sme nemozeme, nas byt prenajimame a my sme v najme, ktory je fajn, ale je to 2+1 a miesto na rozrastanie rodiny tu nie je. A nie je to nase ze 🙂
@kevi1 Mrkněte na Modřany, v okolí je k prodeji několik stavebních pozemků (jsou to teda pálky) i se dá koupit něco staršího na rekonstrukci.
@kevi1 tak stavet v tyhle republice bych asi fakt nechtela 😅 je extreme ale extreme malo spolehlivych firem...
@dyechampion o to obavu fakt nemam, s firmou nebude problem u nas 😅
Když je muž z FM, tak pojďte do Ostravy.😅 my jsme se stěhovali z Prahy po takřka 10 letech a supr. Ale ne, co se týče tvé otázky, mně se líbí Vinoř, Satalice, Kbely, nevím jak teď možnosti na nákup, my jsme v Praze byli v nájmu.
@zelenaesmolda ja nevim, projizdim tamtudy docela casto a nenadcho mne to. Kamaradka co hledala bydleni , to zavrhla kvuli hluku a smogu z dalnice , coz je v celem tom udoli...
@konidana nesmíš koukat jen z dálnice🙂, je tu i ozdravovna na dýchací potíže https://berounsky.denik.cz/z-regionu/vzduch-k-d...
@konidana
Hluk tam neni,mame tam rodinu a sice nemaji dum hned u dalnice ale nikdy jsem zadny vetsi hluk nepostrehla
Vybírala bych také podle blízkosti (dobrých) škol a školek v okolí, především pokud budete mít nějaké specifičtější požadavky (Montessori, bilingvní apod.)...
My jsme bydleli v centru Prahy, měli vybraný dům ve Strašnicích a v Kyjích ,ale nakonec jsme skončili v menším městě (Praha cca 30min) ,jsem maximálně spokojená a ušetřila jsem i dost peněz jelikož v té době ty domy v Praze stáli kolem 10mil a my postavili asi za 6,5mil . Teď co občas prodávám nějaký dům v Praze, tak ceny nejdou pod 15mil a kupce máme dřív než dáme inzerát. Máme dost přátel v Klánovicích je to tam klidné, stejně tak Šestajovice. Další bydlí v Jesenici ,tam je extrémní poptávka po pozemcích, na podzim jsem jeden prodávala a během hodiny asi dvacet zájemců. Je jen na vás jaké máte priority a kde chcete nechat vyrůstat děti.
@kevi1 Už jsem si spojila nick s člověkem... ty měnící se přezdívky si většinou moc nepamatuju.
Tady přesně zaznívá to, co jsem ti psala už na začátku - ujasnit si to, co hledáte. Pes a dítě není úplně nejlepší faktor k tomu CHCEME DOMEČEK. Vždycky jsi na mě působila jako fakt městský člověk a když tu tu čtu, tak z toho jasně vyplývá, že domek za Prahou pro vás asi úplně nebude. Dojíždění hodinu do práce nechceš (bohužel běžná realita - zácpy), někde ti nevyhovuje nedostatek možností. S tím doporučením to je těžké, každý má jiné preference. Souhlasím s @hojda - také mám okolo sebe pár lidí, kterým nedošlo co dům obnáší a rádi se vrátili po pár letech zase do Prahy.
Mám kamarádku, která žije na Kobylisích v domku a chce pryč. Druhá je tam spokojená. Jedna kamarádka bydlí v Brandýse a je tam ráda, další bydlí o kousek vedle a nelíbí se jí tam. Jenže byly levné pozemky. Brácha je spokojený v úplném centru (ale bydlí v bytě), mě to tam po pár letech lezlo na nervy a s dětmi bych tam nechtěla bydlet vůbec.
Kdybych měla změnit lokalitu, tak by se mi líbily třeba Chabry, ale je to už taky spíš taková trochu vesnice na okraji.
Jsme z okolí Čakovice, Hovorčovice, Mratín, Neratovice. Mrkni tam. Do Prahy dobrý přístup, vesnice stále klasika, s dobrou vybaveností, dojíždíme - přesně 25km, mimo špičku 30 minut, ve špičce - 40. To je to samé, jako když jedeš Prahu cross. Neměnila bych. práce, škola, koníčky - vše v Praze. A ten návrat na zahradu....
@berenika39 No... teď je to volnější, hodně lidí je na HO, ale tahle lokalita se na kraj Prahy jezdí klidně i 40, 50, 60 min 😒
@journals ale nene. Je tam fronta, jasné, ale jede to pomalu, jezdím tam už asi tak 10 let, od Petových jesliček, a pořád stejný - v klidu, s předstihem, míváme rezervu, ale jede to. Nepíšu situaci ted, v covidu, ale za běžného provozu.
@berenika39 Tak to jezdíš asi v úplně jinou hodinu než jsem do práce jezdila já. V klidu poslední dobou rozhodně ne 😒

@kevi1 Z těch vzdálenějších lokalit je jedno z nejdostupnějších (kromě autobusů je kousek i vlak). Samozřejmě Jesenice by v tomto byla o dost lepší ale taky o hodně dražší.