icon

Dotaz děti. I přes opatření...scházejí se vaše děti s dětmi sousedů na pozemku a hrají si tam?

2. bře 2021

Ahoj chci se zeptat.
I pres veskera opatreni, ktera jsou ted zavedena schazeji se vase deti s detmi od sousedu? Treba, ze chodi k nim na pozemek a hraji si tam? Dekuji.

Strana
z8
klea81
4. bře 2021

@patypresdevaty proč bych to nemyslela vážně? Pokud mě moje práce vadí, stresuje, bere mi rodinný život, tak buď to zkousnu a nestezuju si a nebo odejdu. Pokud jsem doktor na ARO nebo JIP tak musím počítat se smrtí, stejně jako kominík s dehtem.

patypresdevaty
4. bře 2021

@klea81 🤦 na to nemam co dodat

patypresdevaty
4. bře 2021

@klea81 takže všem matkám, co si tu stezujou na děti hned napises, že se jich mají zbavit?
To je stejná logika, ne?

patypresdevaty
4. bře 2021

@klea81 a zajímalo by mě, co bys (a co bychom my všichni) dělali, kdyby se na to ti zdravotníci fakt vyprdli
Někdo si fakt nevidí do huby

krtcice
4. bře 2021

@patypresdevaty Klea má pravdu. Srovnání s dětmi je mimo, svých dětí se samozřejmě zbavit nemohu, ale práci změnit můžu kdykoliv.

somalicats
4. bře 2021

No, hezky jste se tu, dámy, rozjely, jen co je pravda.
Každý z nás máme právo volby: chceme žít ve fungující společnosti, nebo ne? Pokud ano, tak ta společnost jako celek má určitá pravidla, která je potřeba respektovat. Spousta z vás se tu ohání svými právy, ale k těm právům patří taky povinnosti a na to už rády zapomínáte. Oháníte se svobodou, ale ve společnosti ta vaše svoboda končí tam, kde začíná ta moje. Vy chcete žít bez omezení a říkáte těm, co se bojí, ať zalezou. Ti, co se bojí, mají ale taky právo jít třeba do divadla, kina a mají právo nenechat se nakazit. Ve společnosti je normální, že se lidé k sobě chovají navzájem ohleduplně. V téhle době se bohužel úplně bez omezení žít nedá, pokud to nechceme nekontrolovatelně šířit. Bohužel mám pocit, hlavně poslední dobou, že lidi jdou z extrému do extrému. Na jednu stranu extrémní vystrašenci, na druhou stranu absolutní popírači a ignoranti. Ta zlatá střední cesta mi tu chybí.
A pokud někdo bude argumentovat tím, že to je proto, že vládní opatření jsou nesmyslná: ano, jsou. Ale ignorovat naprosto všechno natruc vládě je chování malýho haranta, ne dospělýho člověka. Jenže to bychom nesměli být Češi, že... Krásně to ilustroval příklad zavřených sjezdovek - ano, nesmyslné nařízení, ale Češi to pojali po svém - živelné výlety na hory, nedodržování ani těch blbých rozestupů a zakrytých nosů a úst. Pak se nedivte, že vám pořád někdo utahuje šrouby. Já nemám problém si držet distanc, když někam vlezu, nemám problém si zakrýt pusu a nos, když někam vlezu, zvládnu chvíli vydržet bez pařbiček s kámoši (většinou si teď děláme virtuální pařby přes skype).

patypresdevaty
4. bře 2021

@somalicats skvěle napsáno 👍

zuzineckah
4. bře 2021

@cherie24 taky nejsem zastáncem testování. Osobně jsem nebyla za celý rok zatím ani jednou, i když jsem si jistá, že covid jsem prodělala, momentálně ještě řeším dozvuky (i podle mé doktorky). Nechám si pak nabrat protilátky, ale do těch jejich pokřivených statistik nemíním přispívat.

hojda
4. bře 2021

super nápad, budeme všichni dělat jen to, co nás baví, mě nebaví platit daně😂

zuzineckah
4. bře 2021

@somalicats osobně znám jen jednu holčinu, která veřejně ignoruje naprosto všechna opatření a propaguje to veřejně. Nikoho jiného. Že si já osobně klepu na čelo, když vidím hrát venku sourozence hokej před jejich vlastním domem a na puse mají tlamolep, to je pravda. Stejně tak si klepu na čelo, když vidím, že v autě jede sám člověk s tlamolepem. A co se týče těch hor, tak to byla opravdu kokotina roku. Máme na těch horách chalupu, byli jsme tam každý víkend a nic strašného se tam - možná na pár lokálních výjimek - nedělo. Nemluvě o tom, že z logiky lyžování jaksi není možné mít bezprostřední kontakt bez ochrany (helma, rukavice, brýle). Kdyby vláda nastavila rozumná pravidla, lidé by je byli respektovali. Jenže to by Andrej musel vlastnit nějaký ten vlek. V takovém případě, to by najednou všechno šlo. Osobně je tohle, co mě nejvíc štve. Že se i tady v tom průseru protežují zájmy jednotlivců😠

somalicats
4. bře 2021

@zuzineckah To je ale přesně to, o čem píšu. Vláda za to může, protože vláda dělá nesmysly, tak to radši budeme ignorovat úplně. Šmarja, to je takovej problém, i když teda jedu živelně do hor, dodržovat tam DOBROVOLNĚ rozestup? Proč to šlo v Rakousku a ne tady? Já jsem starej asociál, nesnáším fronty a tlačenice, tak jsem si říkala, že se v době covidové bude líp nakupovat - no leda prd, když vlezu do krámu, hned se mi někdo lepí na záda. Hele, mně taky vadí to, co si vláda vymýšlí, ale kvůli tomu nebudu vyřvávat, že mám právo nenosit náhubek nebo ať ti, co se bojí, tak ať zalezou. Já chodím do práce i těhotná, chodila jsem jako těhotná i loni, z viru mám respekt, ale stejně tak respektuju lidi, co se toho bojí, a na druhou stranu nemám potřebu se nutně družit, když je šance, že to chytím, a nebo že jsem bezpříznakově nakažená a nakazím někoho jiného. Je to čistě o ohleduplnosti vůči okolí. A věř tomu, že tohle kdyby dělali úplně všichni, tak jsou covidové jipky na poloviční kapacitě.

marcicek84
4. bře 2021

@somalicats jestli to nebude tím, že jsi asociál, tak to pak asi nepochopíš ty, kteří asociálove nejsou a třeba už půl roku to dodržují, ale už skřípou zuby, po Velikonocích, to už asi bude velká revoluce, nevěřím, že to lidé dále vydrží...

zuzineckah
4. bře 2021

@somalicats zrovna ty hory jsem nezažila ani jednou, že by byla někde hlava na hlavě (chalupa v Krkonoších a Jizerských horách). Za prvé tam nebylo ani jednou narváno a za druhé, i když se objevilo víc lidí, všichni drželi odstup. I já když jsem si šla koupit něco k okénku, tak ačkoliv jsem dva metry nevyměřovala, tak jsem se prostě postavila dál od člověka přede mnou. Mám pocit, že některé obrázky z hor, které kolovaly po médiích byly účelové a přesně takové, aby se hodily do krámu. Protože moje letošní několika násobní osobní zkušenost (ať už při sjezdovkách, kde jsme šli na skialpy, nebo na běžkách) je o něčem úplně jiném.

inkheart
4. bře 2021

@marcicek84 v tomhle s vámi souhlasím, podle mě je možná morální se nechat naockovat, ale pokud to bude mít na vás negativní dopad, nikoho nebudete zajímat... A tedy dává smysl, že ne každý se do toho pohrne. Chápu, že pro většinovou společnost to je benefit, ale většina lidí řeší svoje vlastní přežití. Je to egoisticke, ano, ale je to realita a z čistě pragmatickeho hlediska i evoluční výhoda.
Jinak osobně mám respekt z covidu a proto také z očkování... Ale dovedu si představit, že se naockuji, pokud se bude situace nadále vyvíjet nepříznivým směrem... A to jsem původně byla striktně proti. Ale ne z nejakých ušlechtilých důvodů, ale v rámci pudu sebezáchovy, mám docela obavy z té brazilské mutace a pod... Ale stejně ockovani není, tak je to celé jen teoretizovani. No a Sputnika ani Sinopharm nechci 🤔

hojda
4. bře 2021

@zuzineckah Šerák Jizerské hory - na vrcholu otevřená restaurace, vše bez omezení, jen se tedy chodí zadním vchodem, na předních dveřích je cedule z nařízení vlády zavřeno.

marcicek84
4. bře 2021

@inkheart o tom to prave je,spolecnost to od kazdeho moralne ocekava,ale nelze nikoho nutit aby ohrozil sve zdravi,pokud to sam za sebe nechce,jedinec ma pravo se chranit a rict ne,ja tomu neverim,nechci to.Nejhorsi je,jak spolecnost pak odvrati zrak od tech poskozenych vakcinaci,jako by nebyli,klidne at se kopou v bide,at se postara rodina,pak tu najednou spolecnost pro jedince neni.Fakt za techto podminek se neda moralizovat,ja budu svolna s ockovanim,az bude dokoncena dlouhodoba studie bezpecnosti,do te doby je to jen dalsi lidsky experiment.

somalicats
4. bře 2021

@marcicek84 Asociál jsem, protože nesnáším, když se na mě lidi lepí a zasahují mi do mého osobního prostoru. S potkáváním se s kamarády to vůbec nesouvisí.
@zuzineckah já právě ty neukázněné zažila opakovaně, radši jsme pak s dětmi jezdili jinam.

hojda
4. bře 2021

@somalicats Taky jsem viděla tu reportáž, jak to funguje v rakouských horách, tak jsem si říkala, že to by mohlo u nás taky fungovat.....nemohlo, no.

hojda
4. bře 2021

@marcicek84 Tam, kde nemají epidemii pod kontrolou, tam se to hroutí, ne tam, kde jí zvládají.... https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavi...

marcicek84
4. bře 2021

@hojda tady na to meli pul roku s tim neco delat,neudelali temer nic...

somalicats
4. bře 2021

@marcicek84 Jsi dospělá? Jsi. Tak proč čekáš, že za Tebe někdo něco udělá? Dělat máš sama - chránit sebe, svoje blízké a v kolektivu se chovat tak, abys minimalizovala šíření v případě, že jsi nakažená a nevíš o tom. Je to tak složité?

hojda
4. bře 2021

@marcicek84 Nás vždy učili,že než začnu ukazovat na druhé, tak si mám zkontrolovat sebe, jak se chovám? Takže jak konkrétně jsi přispěla k zastavení šíření? Malá nápověda šíření dezinformací se nepočítá, jako pomoc ke zvládnutí epidemie.

ninive211
4. bře 2021

Celou diskuzi nečtu, k úvodnímu příspěvku - ne, nescházíme se cíleně s jinými dětmi, bydlíme v paneláku, takže žádný pozemek nemáme. V neděli jsme se na chvilku viděli s rodinou, se sestrou a jejími dětmi, jiný okres, teď na nějakou dobu se holt zase neuvidíme (i tak jsme se vídali tak jednou za měsíc). Na hřiště teď pokud možno nechodíme, byť zde v Brně otevřená jsou.

zuzineckah
4. bře 2021

@hojda nikdo tě tam nenutí jít, já bych nešla🙂 Nebo šla, pokud by nebylo narváno a potřebovala bych jen něco, co lze vzít a vypadnout. Jinak nechápu ty tvé výzvy, kdo jakým způsobem zabránil šíření viru - co si pod tím představuješ? Já třeba nešla na testy, protože jim prostě nevěřím. Za to jsem stáhla děti ze školy/školky, manžel si dal home-office a všichni jsem měli 14 denní karanténu (která se pak prodloužila, protože se covid opravdu objevil). Nejvíc pravděpodobný scénář je, že ho dotáhla dcera ze školky, protože týden na to byla školka uzavřená - 10+. Pokud myslíš, že jsem měla udělat víc nebo něco jinak, tak já ne. Jsem přesvědčená, že jsme udělali všichni maximum, abychom izolovali sebe a tím chránili druhé. Ono by stačilo, kdyby to tak dělali všichni, kteří cítí příznaky. Jenže díky vládě si mnoho lidí karanténu nemůže jednoduše dovolit, i když by moc rádi chránili sebe i ostatní. Ale prostě na to nemají. Dokážeš zas ty pro změnu pochopit tento úhel pohledu? A tady je ta brutální odpovědnost neschopné vlády. Tohle mělo být dávno vyřešeno a ne jen nařizovat nesmyslné restrikce.

marcicek84
4. bře 2021

@somalicats a co ten tvůj příspěvek má znamenat, co si myslíš, že jsem neudělala a mohla jsem?
@hojda omezuju se dle nařízení půl roku, fakt by mě zajímalo, co se po mě ještě očekává více...

hojda
4. bře 2021

@zuzineckah Já tam nebyla, kolega z práce tam bydlí a udělal si vycházku (před uzavřením) a nestačil se divit.

hojda
4. bře 2021

@zuzineckah
@marcicek84 Vycházím z toho, že ten kdo opatření dodržuje, už víc udělat nemůže, takže už je to jen na tom zbytku lidí a bylo fajn, kdyby si to uvědomili, že za ně to nikdo udělat nemůže.

hojda
4. bře 2021

@zuzineckah
@marcicek84 Vlastně může - děti se do škol nevrátí.

marcicek84
4. bře 2021

@hojda tak to snad víme už dávno všichni, že ty děti už ve školách letos nebudou, to už ani kdyby to všichni 100 x dodrželi, tak než někoho někde pustí budou letní prázdniny...

hojda
4. bře 2021

@marcicek84 Stačí jednou😉, pokud by se dodržovalo, tak by nebyl přenos tak masivní a bylo by možné epidemii řídit jako to dělají v některých jiných státech. Pokud se jí nechá volný průběh, tak viz Brazílie a ta má k fungující ekonomice hodně daleko.

Strana
z8