icon

Evakuační zavazadlo při napětí s Ruskem: Jak se připravit?

1. bře 2022

Ahoj maminky, vzhledem k situaci s Ruskem mě zajímá, zda si chystáte evakuační zavazadlo pro sebe a děti a víte, kde je kryt? Nebo to neřešíte?
Děkuji 🕊️

Strana
z5
jana_zofie
1. bře 2022

Nemam, ale vytvorime. Uz mam seznam a koukam po vhodnych batozich. Rekla bych, ze Ukrajina byl spoustec, ale nedelam to kvuli ni. Spis vidim jako realnejsi problem zivelne katastrofy nebo pozar. Batoh ve skrini u dveri, vezmu a jdu. Zadne silenosti. Par dulezitych veci, smlouvy a nejake penize. A jeste teda mi prijde realny vicedenni blackout, takze celovky, baterky a varic, protoze v byte nemame plyn.

montelvina
1. bře 2022

Upřímně řekla jsem jen muži at koupi ještě jeden spacak ,co se týká balení přestala jsem skoro sledovat situace …sem tam si něco přečtu ale nemůžu na to koukat pořad bych se už zblaznila ,dneska sdíleli na Facebooku kde jsou konkrétně ukryty ale krom pražského metra v tom moc bezpečno nevidím ,ostatně zřejmě to musíme nechat osudu a do Božích rukou protože některé věci nemám moc ovlivnit ani kdyby chtěla

emillyhk
1. bře 2022

@camelinka Přiznám se, že ještě před týdnem jsem netušila, že nějaká paní Drábová existuje. V tomhle je koníkovská osvěta fajn 😉

camelinka
1. bře 2022

@emillyhk Neke🙃 ...ale mas pravdu, ja treba vubec nevedela o prezidentu Zelenskym, politiku nesleduju ani u nas....

sigyn
1. bře 2022

Já jsem sysel od přírody, takže jsem jen doplnila běžný stav zásob, koupila solární nabíječku, spacáky a doplnila hotovost. Kryty tu žádné v okolí nejsou, ale naštěstí jsem zcela mimo nějaké strategické oblasti. Kdyby sem letěla atomovka, tak je stejně všechno jedno. 😅

klokanka31
1. bře 2022

@jana_zofie Nevím jestli jsi někdy zažila když musíš před něčím zdrhat... Nám takhle málem podpálil soused barák, bylo to nakonec naštěstí jen ve fázi zakouření. Ale když hasiči lítali po baráku ať vypadneme (nevěděli jestli tam není i plyn) tak jediný na co myslíš chytnout dítě, psa a vypadnout. Nějaký batohy/věci v tu chvíli jsou člověku úplně šumák...

emillyhk
1. bře 2022

@camelinka Nj, jaderná fyzika jde mimo mě 🙈 A většinou i zahraniční politika. Google prozradil, že byla v Hyde Parku, tak to příležitostně zkouknu 😊

camelinka
1. bře 2022

@emillyhk Joo, s politikou sem na tom stejne...😅🙈
My kdysi byli se skolou na exkurzi v Dukovanech a zaujalo me, ze je v takove pozici zenska, tak ji fandim😁😎

pipi_puncocha
1. bře 2022

Nic si nebalím a nenakupuju, nicméně dneska jsem šla synovi vyřídit pas a na úřadě byla úplná apokalypsa. Tolik lidí, ať už důchodců, nebo mladých s dětmi v kočárku, čekali jsme hodinu a půl. Takže myslím, že level paniky je relativně vysoko.🤷

(Tím se těm lidem nevysmívám, byla jsem tam taky 🙄)

michaela666
1. bře 2022

@veruuu_kubesovic Vůbec nevadí, že tam je do půlky zdí plíseň jak tam někdy zatékalo. Pán koupil Savo na plísně a hned zítra ráno se do toho pustí, roušku a rukavice má od covid opatření doma. 😃 To mi opravdu řekl. Jako je to cca 60 letý zvláštní člověk, ale doufám že by se tam nezavřel.

Přiznám se, dnes jsem všechny důležité dokumenty třídila tak, abych v případě nouze nemusela brát celý velký šanon. Takže se možná taky podvědomě připravuju, ale tohle bych potřebovala i během povodní nebo požáru.

kacenka1111
1. bře 2022

@jana_zofie prosím jaké smlouvy jsou potřeba při jaderne valce?

felixfelicis
1. bře 2022

@kacenka1111 precti si ten prispevek jeste jednou, jo?

kacenka1111
1. bře 2022

@kacenka1111 ano, smlouvy...jaké smlouvy do toho batohu?

petrasipkova1
1. bře 2022

@kacenka1111 třeba o vlastnictví automobilu, nemovitosti. Ale při jaderné válce ti budou k ničemu 🤦‍♀️

kacenka1111
1. bře 2022

@petrasipkova1 přesně proto se.ptam, protože ve válce jsou ji k hovnu ..

odula
1. bře 2022

@barmil podívej. Před dvěma lety nám prisla brozurka s instrukcema od vladni agentury pro krizove situace jak se chovat v případě krize. A co by měla mít každá domácnost v zásobě, případně že by každý měl mít zabalené ( nebo aspoň predbalene) evakuacni zavazadlo. Před dvěma lety prosím. V situaci míru.
Pac krizovych situaci může přijít hafo. Naneštěstí leták je v háji... ale každopádně , řekni mi - co je na přípravě hysterickyho? Někdo tady kdysi psal - lepší být připraven než překvapen. Ne? Zvlášť když člověk bydlí ve městě...

morwisek
1. bře 2022

@kacenka1111 jestli jsi správně četla tak autorka kz píše že to dělá z důvodu požáru, povodně 🙈 aneb porozumění textu že?

jane46
1. bře 2022

Nemame a neplanujeme. Stejne mame prd 😆 Loni jsme diky kempovani nakoupili kdeco "k preziti", toz to bude muset stacit, kdyz nepujde el. A kdyz nesla jeden den voda, poridila jsem barel vody a stoji ve sklepe. Meli jsme 3 spacaky, ale vcera jsme je darovali na Ukrajinu 😅 Nas sklep nas neochrani... Utoku, kteremu nepujde utect se tezko budeme branit a zbytek snad nebude nas pidistary domek zajimat. Kdyz budeme jist i samotnou marmeladu, vydrzime i 14 dni s jidlem... Tak na zasoby prdim taky 😆

zuzineckah
1. bře 2022

nic nebalím, kryt mě nezajímá, pokud by šlo opravdu do tuhého, tak včas vypadneme, pokud to bude opravdu možné predikovat. Pokud ne, tak jsme stejně v prdeli, takže se nestresuji a radši plánuji dovolené😎

jana_zofie
1. bře 2022

@kacenka1111 mluvila jsem snad o jaderne valce? Pokud vim, jasne pisu, ze kvuli Ukrajine to nedelam. Kdyby meli prijit treba dalsi tornado, je fajn mit dokumenty tak nejak pohromade u sebe. Mimochodem i kdyby tu k nejakemu vojenskému konfliktu doslo, je porad pravdepodobnejsi normalni nalet nez jaderna valka. Lezou ti ty zpravy na mozek.

kacenka1111
1. bře 2022

@jana_zofie mohla bys se mnou mluvit slušně? Nikde jsem tě nenapadla. Diskuze byla založena v rámci války, proto jsem si to spojovala takto. Pokud to myslíš v rámci požáru, pak to chápu. V případě války ne🙂 mmch, já na zprávy nekoukám 🙂

kacenka1111
1. bře 2022

@morwisek ano, takto jsem to nechapala. Spojila jsem si to s původním příspěvkem - batohem a válkou...děkuji za vysvětlení 🙂

westie
1. bře 2022

Vim, ze kdyby hrozilo nebezpeci tady v CR, sbalim sobe a detem veci a odjedeme do zahranici. Taky vim, co bych si zabalila. Ale rozhodne nebalim, neplasim a necitim se byt vystresovanou matkou. V kazdodennim zivote fungujeme normalne, vecer si doma s manzelem povidame o tom, co se deje ve svete, meli jsme to tak vzdycky. Videla bych zasadni rozdil mezi clovekem, ktery se zamysli nad tim, zda je pripraven na krizovou situaci, a mezi nekym, kdo je hystericky a vykupuje toaletak. Preci zamysleni nad situaci z nas hned nehazi do extremu a vse neni cernobile.
A jak se tu nekdo ptal, co do zavazadla. Ja tedy neuvazuji o jaderne valce, tam je to asi jedno. Ale pokud bych uvazovala o odjezdu, zabalila bych osobni doklady (rodne listy, oddaci list, smlouvy k domu, smlouvy k financnim produktum, diplomy). Flash/hard disk se vsemi udaji, dokumenty.
Moje uvahy vychazi ze situace, kdyby se fyzicky bojovalo u nas - snazila bych se zachranit vse, co bych potrebovala k dalsimu zivotu a tady by mohlo byt zniceno bez nahrady.

jane46
1. bře 2022

@jana_zofie Ja porad nechapu, co za dokumenty chteji vsichni zachranovat... Max popadnu rodne listy a jeden papir s hesly a kontakty.
Vse ostatni maji urady ci jine instituce. Staci mi OP.
A stejne mam vsechno v jedne skrince v jednom sanonu, ale tahat ho nebudu.

odula
1. bře 2022

@westie teď by me zajímalo kam bys jela. Jako - bez ironie. Protože kdekoliv v Evropě by to bylo naprd, pokud by hrozilo nebezpečí státu nato. Tak buď odlehlý kout Evropy... nebo? Asie? Jižní Amerika? (My tedy nemáme při současných cenách pomalu ani na benzín na dojetí do vedlejší dediny:D ) ale čistě hypoteticky.

odula
1. bře 2022

@jane46 úřady a instituce by mohly bejt mimo provoz, stejně jako internet. Stačí pořádná sluneční bouře a power outage

treasurka
1. bře 2022

Já myslim, že moje přebalovací taška na kočárku je takový malý evakuační zavazadlo 😂 Co se krytu týče, tak máme metro. A jodový tablety neshánim.

jane46
1. bře 2022

@odula Ale pokud beru "valecny" stav, nebudu nic z toho resit prece. Nepujdu si vyrizovat zivotko ci prevadet nemovitost, nikoho nebude zajimat, jake mam cislo penzijka nebo kdy mi vyprsi platnost pojisteni.
Az je to bude zajimat, budou zase urady funkcni, logicky. Nevsimla jsem si, ze by pri tornadu nejdriv kazdeho legitimovali, chteli smlouvu o majetku, pojisteni... Ne, slo se pomahat.

westie
1. bře 2022

@odula Prave jsme hypoteticky resili vic moznosti - rodinny prislusnik v Anglii, kamaradka v USA, kolega v USA, spoluzacka v Dubaji, pracovni kontakt v Lichtenstejnsku. Vse ma sve pro a proti, s nikym jsem to zatim neresila prakticky, urcite bychom narazili na spoustu prekazek, mozna by to nekde neslo, to by zalezelo na tom, co by se vlastne delo. Byla bych urcite v situaci, kdy bych driv nebo pozdeji potrebovala vydelavat, to by treba v USA neslo (max na cerno), ale zase je to nejdal a ubytovani by asi nebyl problem. V Dubaji bych treba sehnala praci, ale pro zivot s malymi detmi to spis neni, Evropa je blizko.

nazka
1. bře 2022

@barmil děkuji 👍🍀

Strana
z5