icon

Evakuační zavazadlo při napětí s Ruskem: Jak se připravit?

1. bře 2022

Ahoj maminky, vzhledem k situaci s Ruskem mě zajímá, zda si chystáte evakuační zavazadlo pro sebe a děti a víte, kde je kryt? Nebo to neřešíte?
Děkuji 🕊️

Strana
z5
odula
1. bře 2022

Kdo balíte, mohli byste nasdilet obsah prosím? Vím že se to dá vygooglit a bla bla , ale zajímalo by mě co vy si myslíte že je důležitý tam mít, co sbalit pro děti atd.

marketka_m
1. bře 2022

Ne.ale budeme ve valci tipuji kolem leta

suzief
1. bře 2022

@odula na netu je toho mraky, taky pořádně nevím a hledám co nejefektivnější způsob. První pravidlo je, že každá osoba by měla mít svoje vlastní evakuační zavazadlo ideálně batoh, a tak dále...

zelenaesmolda
Odpověď byla odstraněná
leymea
1. bře 2022

Zavazadlo me nenapadlo balit, ale zrovna vcera jsem si hledala kryty. Cetla jsem, ze jich mame vic jak 5 tisic a seznam je k dispozici. Tak me to v tu chvili zajimalo. Zjistila jsem, ze v nasi mestsky casti jsou 2 kryty, ale kde? To netusim. 😀 kazdopadne zajimava informace, protoze doted jsem netusila, ze tu nejaky jsou.

barmil
1. bře 2022

Jako pokud se válka rozšíří sem, můžete mi říct, kam byste šly? Uvědomte si, kolik lidí a státu by šlo před nama, kde by na nas asi čekali? A kolik z vás by fakt přežilo někde bez vody, tepla, ve spacáku? Představujete si to jako Hurvínek.. Fakt..
Ideal je jít pryč z měst, kde jsou strategické cíle, třeba někam, kde máte chatu, nebo příbuzné na vsi. Prostě si sbalite jako na prázdniny, na chalupe máte jidlo vždycky, benzín, abyste tam dojely máte v aute taky..
Zkuste si najít jiné zprávy než ct24 a novu, mimo velká města Ukrajina normalne funguje, lidi chodí do práce, do školy.. Ta válka probíhá jen tam, kde je o co válčit.. Takže zas v klidu vybalte.
Navic jedna věc je jít na Ukrajinu a druhá zaútočit na člena NATO a EU, to uz by nebyl lokální konflikt, ale regulérní světová válka a jestli někdo odpálí něco jaderného, tak teď už jsou rakety, co jsou 1800x silnější než výbuch Hirosima, takže za mě lepší umřít rychle hned v první vlně, než pomalu a bolestne na radiaci, az vylezu z krytu.

camelinka
1. bře 2022

@barmil 😎👍 dekuju

nijij
1. bře 2022

Jediné co chystám tak ložnici na rekonstrukci ..... Protože chystat si evak.zavazadlo je úplná debilovina k tomu aby někteří skončili na práškách.... Stejně dnešní atom kryty nejsou žádné vybavené na žití....

barmil
1. bře 2022

@camelinka ta hysterie už mě štve. Lidi jsou úplně mimo. A nejvíc šílí ti, co sedí doma za pc a kdyby se něco posrala, tak se jich to stejně netýká.
Manžel je na municaku, takže pokud něco začne, je po něm jako po Chotusicich.
Ja beru děti, auto, do jezevce doklady, zbraně, hotovost a jedu ke tchanovcum na ves. Tam máme zeleninu, ovoce, slepice. Prezili tam druhou světovou, a to je to hned vedle Lezaku, tak přežijem i tohle, dokud někdo nestiskne to tlačítko.
Vím, co mám dělat a až bude potřeba, udělám to. Ale hroutit se z toho předem odmítám.

camelinka
1. bře 2022

@barmil Manzel dela na ČV? Tak to ho asi budu znat😁
A souhlasim, kazdy to ma nastavene jinak, ale tady staci jedna hystericka poznamka a pak je to jak lavina...😌
Ja osobne teda rozlisuju dve moznosti, valku klasickou a totalni...U klasicke se da sbalit a vypadnout nekam bokem, u totalni je uplne putna, kde kdo kdy bude...

veruuu_kubesovic
1. bře 2022

Já bych mnohým doporučila zjistit si ověřené zdroje zpráv z Ukrajiny, protože ČR je prý na 1.miste v naprosto jiné nemoci...
Tak bacha ženy prdne vám cévka a tam je smrt většinou mnohem rychlejší než bys řekla "hele dívej..."
A k tomu vypnout internet, nejlíp přestřihnout kabel k modemu a vyhodit mobil a veškerou elektroniku, protože tato hysterie ničemu neprospeje, žít ve strachu? A z čeho?
Vždyť máte doma nejméně jedno či více dětí, které jsou většinou na vás závislé... Potřebuji mámu, ne napůl hysterickou mámu co sleduje veškeré dění o válce, brečí a krčí se v koutě, ono se válci až na Ukrajině, ne venku za vaším domem či bytem...
A zasobite se na co? Covid skončil tak už nebudete dál spokojeně bydlet v domě či v bytě, ale ve sklepě? To už se tam doufám stěhujete natrvalo, pac kdo není připraven, není překvapen...
Chystat evakuacnim zavazadlo, dělat pas, delat zasoby, vykupovat lékárny? Ach bože kam zmizel zdravý rozum a nadhled 🤦‍♀️🤷‍♀️🤦‍♀️
Kdybyste radši žili dal jak doposud, přijmout fakt, že se na Ukrajině válci, ale co osobně nedokážete změnit, tím se přece nenecháte paralyzovat..

felixfelicis
1. bře 2022

Na gymplu jsme se treba v biologii ucili, co delat behem zemetreseni. Jasne ze jsme se tomu smali😀 Ale od ty doby o tom mam aspon mlhavy poneti. Treba si nekdy udelam vylet do Japonska a jako kdyz to najdu😀 Tak ted je prilezitost zjistit, kde jsou v okoli kryty. Je to proste nova informace, neznamena to, ze pred nim budu zitra rano stepovat. O efektech jaderny valky, kdyby nahodou Putinovi j**lo, si nedelam iluze, ale mne nikdy neprijde hloupy vyuzit prilezitost dozvedet se neco novyho, to uz spis je znak blbosti informace zamerne ignorovat (nerikam, kdyz to nekomu pomuze k dusevnimu klidu).

marimanta
1. bře 2022

A co budete dělat, až se něco opravdu bude něco dít...?

barmil
1. bře 2022

@felixfelicis ty kryty jsou starý, často prodaný, nebo nefunkční, zamceny. Není v nich ani voda, ani elektřina.. Takze Ti jsou úplně na prd. Starý dobrý sklep ve zděném domě Ti pomůže víc.. Teda když někdo ví, že tam jsi.. V Praze takhle po naletech umreli lidi v krytu pod činzakem, protože nikdo nevěděl, že tam ten kryt byl.. Takze přežili nálet a pak čekali a čekali a bylo to docela drsny.. Je o tom film.

prezdivka
1. bře 2022

Ne

barmil
1. bře 2022

@marimanta jak říká @camelinka, pokud to bude klasická, jdu pryč od strategických cílu, tudíž na ves. Pokud total, nic, budu doma s detma a počkám, až to někdo zmackne.

nijij
1. bře 2022

@marimanta tak budu něco dělat. Jestli stejně bouchne atomovka tak je mi všechno k hovnu... Ale přece nebudu stresován každý den jestli mám zabalené ponožky.... No dobře jediné co mám na jedné hromadě jsou doklady a penize......Bože holky vypněte některé ty televize a hlavně soc sítě a normálně žijte okamžikem....

madbetka
1. bře 2022

@camelinka Já jsem si říkala, že půjdeme k našim na vesnici. Než mi došlo, že jsou deset kilometrů od Čáslavi, tak nevím, jestli bychom si pomohli 🤔😁
My jsme dvacet od Čáslavi, ale na druhou stranu 🤷🏽‍♀️😁

Zavazadlo nebalím. Dobře mi není a trochu hysterčím, holt už jsem taková, ale snažím se tím nenechat pohltit.

martiniquest
1. bře 2022

Co budu delat? Ted budu platit mnohem vetsi vydaje za energie, jidlo a pohonne hmoty. V dalsi fazi, kdyby prisly boje sem, presouvame se s rodinou ke tchanum na barak do nedaleke vesnice, pryc z mesta. To se sbalim do auta se vsim moznym a nepredpokladam, ze na to budu mit 5 minut. Kde je v nasem meste kryt, vim, byla jsem tam na exkurzi. Ten kryt ma cca 550 m ctverecnich a mesto cca 100tis obyvatel. Takze uvazovat o schovani se v krytu je nesmysl. Pokud bouchne atomovka, radeji umru hned a ne az na nemoc z ozareni. Do te doby planuji zit normalni zivot. Delam ted trochu vetsi nakupy, ciste z duvodu ocekavaneho pokracovani inflace.

camelinka
1. bře 2022

@madbetka no Caslav jako takova je strat.cil, proto tak nejak nebalim nic, protoze zakladna taktickyho letectva je jeden z hl.cilu zejo...Mate to podobny, takze je to vlastne prast jak uhod taky😅

marimanta
1. bře 2022

@barmil
@nijij to si nerozumíme, já se ptám těch, co už týden doma brečí a nejpozději dnes sbalily zavazadla a vyřidily pasy... 😉
Já osobně jsem v klidu, za domem mám kozy i slepice, pole, sad....

michaela666
1. bře 2022

Když jsem dnes nakoukla do krytu co máme v baráku, radši bych umřela hned a rychle než zalézt do toho smradu, plísně a stísněného prostoru. Starší soused už ho uklízí, že ho bude brzo potřeba. 🤦

martiniquest
1. bře 2022

@michaela666 🤣👍

veruuu_kubesovic
1. bře 2022

@michaela666 prý lepší penicilinova bomba jak atomová 😂😂😂

marimanta
1. bře 2022

Přilepím to sem - tuhle diskuse s Danou Drábovou jste četly? 😂

marimanta
1. bře 2022

@marimanta tady je ještě původní příspěvek na tema Černobyl.

klokanka31
1. bře 2022

@michaela666 V našem městečku je velké sklepení, údajně se říká že by se dalo použít jako kryt. Dvakrát jsem se tam byla podívat, a radši bych teda zůstala doma než jít tam. Navíc já se svou klaustrofobií bych tam neměla šanci na přežití 😄

felixfelicis
1. bře 2022

@barmil jo, ale i tak, jak rikam, pro me je to informace, i kdyz mozna zbytecna, ucim se cely zivot, vzdycky budu radsi neco vedet nez nevedet 🙂

martiniquest
1. bře 2022

@marimanta z toho Cernobylu silela tchyne. No nemohla pochopit, ze ma radioaktivni izotop nejaky polocas rozpadu 🤦 tak nevim, jestli vubec prosla hodinami chemie ci fyziky

camelinka
1. bře 2022

@marimanta z toho sem chcipala, ona je strasna borka, obdivuju ji od zacatku🤩

Strana
z5