icon

Hlučnost sousedů, jsme nešťastní

terezs2716
31. pro 2016

Ahoj holky,chtěla bych znát váš názor. Dva měsíce bydlíme s manželem v pronajatém bytě a těšíme se na první miminko.Byteček je krásný,po rekonstrukci,velký tak akorát a hlavně za naprosto bezkonkurenční peníze.V baráku je až hrobové ticho,do doby než přijdou sousedi nad námi domů s děckama. Je to fakt za trest,děcka se nepohybují jinak než běháním a šíííleným dupáním a furt,honí se sem a tam každý den,stěhují nábytek tak,že ho táhnou po zemi přes celý byt a bohužel mají dlažby nebo podlahy ne koberce. Kolikrát ani televizi neslyšíme jakej je to hluk. Teď jsem byla nemocná a raději jsem jela k rodičům na týden,protože lehnout si přes den tam prostě nejde.Už jsem to nevydržela a po dvou měsících k nim šla je slušně požádat jestli by to nešlo bez toho dupání a stěhování nábytku,na to mi pán řekl,že je teprve 19h a že je to teda ještě dobrý,no prostě jsme se nedomluvili,je to primitiv...Hrozně se bojím do tohohle přivézt malé miminko,bude se určitě budit a já z toho budu na prášky. Už jsme se s manželem bavili o přestěhování,ale nic kolem není zatim a zrovna jsme se pracně nastěhovali tak se zas nechceme vystěhovávat,navíc takhle chvíli před porodem. Poraďte co mám dělat?😢

Strana
z4
drzticka81
1. led 2017

@fallingstars ano, hrat na hudebni nastroj muze pouze dite, jehoz rodice ziji v domku a nejlepe na samote u lesa 🙂)) tipla bych, ze ani jedna (ktere se to nelibilo u sousedu) na zadny nastroj nehraje a jejich deti budou totez 🙂)))

journals
1. led 2017

Chápu obě strany. Bydlíme v novostavbě, v bytovkách. Jako zatím bezdětní vše doháníme o víkendu a není nad to, když vás v sobotu šest ráno vzbudí řev tyranosaura rexe, protože sousedovic děti si hrají na Jurský park. Nad námi je zase miminko. Takže tu ticho není defakto nikdy. Pravda, nedávno jsme už se sousedy řešili po třech měsících vrzající hračku, kterou jsme slyšeli i přes televizi a pravidelně nás o víkendech budila. Zvuk to byl strašný. Manžel za sousedem došel, jestli by to nešlo nějakým způsobem řešit, určitě jsme nebyli jediní. Na tři dny to omezili, pak se to zase rozběhlo nanovo. Nechápu...
Na druhou stranu mi přijde, že si to zakladatelka maluje trošku naivně. Tohle jsou prostě společné domy. Nazývat sousedovic děti parchanty mi přijde dost drsný, zvlášť, když za chvíli budeš ty v roli toho, kdo sám ruší ostatní. A teda souhlasím s ostatními, že nerozumím tomu, co tu chceš za rok jako hodnotit? Za rok se dítě bude učit chodit a to maximálně tak padá, neběhá a neskáče. Jak tu už zaznělo, tohle se může zhodnotit tak za 2-3 roky a hodnotit nemůžeš ty, jako maminka, ale sousedi 😉.
Btw. vaše situace má řešení - nekupuj poníka a odstěhujte se za ty peníze raděj někam jinam. Pak tě peníze z ustájení poncla a nájem vyjde na jedno lepší bydlení a nebudeš muset nic řešit. Dítě v roce poníka fakt neocení 😉 nejdřív tak ve 2-3 a to se stejně bude vozit hlavně v kroku, takže se u toho fakt nevyřádí. Tak navrhuju peníze, co chceš dát do ustájení poncla do lepšího nájmu a budou spokojení (třeba) všichni.

Když je u nás vždycky už krizovka, hry na dinosaury dosahují vrcholu, hokejové turnaje jsou v plném proudu, Harry Potter dobíjí svého Voldemorda atd. (hry kluků - dvojčat sousedů) tak se můj muž usměje a šibalky mi říká: však my jim to jednou všechno oplatíme 😀 a já doufám, že ano 😉 (nemyšleno zlomyslně, ale víme, že až děťátko přijde, tak to pro ně taky med nebude, jejich děcka už budou odrostlější...)

andelka
1. led 2017

@journals jj, až jejich děcka budou chtít spát o víkendu do 11, tak vaše mimi bude mít hravou náladu od 5h (jako obě moje).

journals
1. led 2017

@andelka Přesně tak a oba to moc dobře víme 😉 proto si říkáme, že cajk 😀

medulinek
1. led 2017

Kdykoliv jsem mohla, bydlela jsem v poslednim patre,jednou se to nepovedlo a ja malem vyletela z kuze,sousedka nam nama snad chodila v drevacich,jinak si to neumim vysvetlit a ze chodila furt,k tomu se k sousedum nastehovali mladi,necim co delali,asi nic,cele dny byli doma a na plny pecky si pousteli duc duc muziku. Nepomohlo nic. Pak jsem se sestehovala s manzelem do podkrovniho bytu. Tam byl klid. O sousedech jsme samozrejme vedeli,ale v norme. Nez si vedle do 1+1 poridili vlkodava,ktery byl doma sam. Vyl,stekal,litat,drapal na dvere,na steny,ja byla tehu a jak zacal zacla mi tvrdnou deloha,docela jsem mela strach. Nastesti jsme v te dobe vedeli,ze se budem stehovat do baraku,jinak by me asi slehlo.

vineta
1. led 2017

@drzticka81 Já na hudební nástroj hrála, ale právě kvůli paneláku ne na klavír, ale na klávesy, kde se dá hlasitost zvuku ovlivnit. Ale samozřejmě jsem neaspirovala na žádnýho virtuosa. Bratr hrál na housle a to kolikrát nevydrželi ani naši. Myslím, že pořídit dětem do paneláku klavír bez předchozího ověření (v případě kláves velmi cenově dostupného), že se z nich stane hotový malý Chopin, je trochu neohleduplnost, popřípadě pokud aspoň trochu nekrotíš razanci úderu nebo dobu zkoušení. Stejně jako nepořídíš do paneláku bubny. Hudební vzdělání je věc pěkná, ale o absenci buranství daleko víc vypovídá vedení dětí k ohleduplnosti pomocí názorného příkladu. Přesto bych kvůli klavíru na nikoho zvonit nešla, leda by to léty snažení působilo hodně marně 😏

My bydlíme nad vcelku známým hudebníkem, který doma skládá hudbu, navíc má dvě malé děti. Slyšíme toho dost, přestože nejde o panelák, a ani mi to nevadí. Je asi třeba odlišit běžný, provozní, neovlivnitelný hluk (pláč dítěte, běhání dítěte, domácí práce atp.), od nějakýho zbytečnýho randálu. Kvůli běžnýmu hluku bych se neozvala, protože co s tím mají dělat. Já jim určitě dělám hluk též.

vineta
1. led 2017

@terezs2716 Chápu a narozdíl od ostatních mi přijde reakce souseda nevychovaná. Za mnou někdo slušně přijít, že ho ruším, jestli by to nešlo ubrat, tak mu v případě, že to fakt neovlivním, tenhle fakt aspoň slušně vysvětlím a omluvím se.
Ale jinak si prostě asi budeš muset zvyknout - většinu toho hluku asi moc neovlivní a pokud reagovali hned takhle, evidentně to s nima nevyřešís- a těšit se na klid do domku.

drzticka81
1. led 2017

@vineta ale ja o sobe psala, ze jsem cvicila max 20 minut denne - mamka me do toho musela nutit 🙂))) pod nami hraly holky hodku a co.....klavesy? na co, kdyz jsme meli klavir (putoval s mamkou 🙂))) ja teda radeji hraju na klavir nez na klavesy.......minuly rok mi mamka klavir dala a tak je opet u me 🙂)) klavesy ma muz, ale jak jsem rikala, tem neholduji.......jinak mame sousedy a ti maji take klavir -jejich maminka vyucovala na klavir mou mamku, sousedky dcera je ucitelka hudby taky, dotycna sousedka je ucitelka CJ a HV v duchodu -myslim, ze zrovna ony budou mit pochopeni 🙂))) bubny bych si do domu taky neporizovala, ale housle, fletna, klavir, apod. v klidu jo 🙂))) to bychom mohli v bytech zakazat televize (nekteri ji maji hlasite), radia, kazetaky apod.........

rituska88
1. led 2017

Je to o lidech. Já myslím, že soused Ti měl odpovědět slušně, na druhou stranu Ti ale asi odpověděl pravdivě. Nemyslím si, že by rodiče ty děti nenapomenuli, ale asi to prostě nejde zkrotit je úplně. Kolik je těm dětem let? Např. 2leťákovi tohle prostě nevysvětlíš, 10tiletý už by to pochopit měl.
My máme 2,5letého syna a se sousedy pod náma už jsme v současné době taky trošku na nože, protože oni neberou ohledy na nikoho - soused hraje na kytaru zásadně dopoledne, když má můj přítel po noční (soused do práce nechodí vůbec), když mají na návštěvě vnuky, tak je tu kravál jak v zoo...Ale nikdy nás nenapadlo u nich zvonit a říkat, že nás ruší. Nám když se narodil syn a hodně plakával kvůli růstu zoubků, tak si nikdy neodpustili do nás rýpnout co zas řval a že je vzbudil atd., potom přišlo období vzdoru, kdy se prostě vztekal kvůli všemu a nic se s tím nedalo udělat, ale co nejvíc času jsme trávili u našich nebo venku a přesto si sousedka neustále stěžovala a to dokonce i v době, kdy jsme prokazatelně nebyli doma a hluk byl tudíž slyšet od druhých sousedů, kteří mají dvě malé děti. Vrcholem bylo, když syn onemocněl a jelikož ještě neuměl smrkat, doktor nám přikázal ho pravidelně odsávat, aby mu to nesedlo do uší. Často se třeba hodinu dusil jak nemohl dýchat a já se přemlouvala ho odsát, protože jsem nechtěla rušit sousedy pozdě večer nebo brzy ráno. Jednou ho přítel odsával v 7:15 ráno a soused začal bušit do topení, tak na něho přítel vletěl a znovu mu vysvětlil to, co už jsme jim říkali několikrát - že je syn nemocný a prostě ho nenecháme udusit a ani nám to přece není příjemné muset ho odsávat brzy ráno nebo někdy i v noci, ale vždycky to děláme v místnosti, kde víme, že pod námi nespí, vysavač dáme pod peřinu, aby byl ten hluk co nejmenší a snažíme se to udělat co nejrychleji. Zajímavé je, že sousedi, kteří bydlí vedle nás a mají ložnici sousedící s naším dětským pokojíčkem, nám pravidelně říkají, že nic neslyší, že máme asi hodné dítě a že i kdyby, tak to vůbec nemáme řešit, protože je to malé dítě a je jasné, že kvůli sousedům ho nepřivážu k topení nebo nepřidusím polštářem aby neřval.
Podle mě je rozdíl když někdo dělá hluk naschvál a nebo když je to hluk, kterému se nedá zabránit. A stejně jako by se každý měl snažit být k sousedům co nejohleduplnější, tak by si hned každý neměl chodit stěžovat a všichni by si měli uvědomovat, že žijí v paneláku.

marion2017
1. led 2017

@drzticka81: je fajn, ze nemáte za sousedy primitivy-skutečně každý, kdo hraje nebo se učí na HN jím neni 😊. A skutečně vypadáte na to "vaše základní vzdělání", uz jen to, jakým způsobem se vyjadřujete. Tedy potom označení primitivem si od někoho jako Vy neberu osobně. Mimo jiné, já jsem cele dětství chodila do hudební školy a hrají na HN-oooo, jak překvapivě. Jak by to asi vypadalo, kdyby v každém bytě byl jeden klavír?? A psi vám vadí, klavír nevadí (protože jej mate Vy) , ale bubny uz by Vám vadili? Poněkud zvláštní způsob uvažování... Já se snažím v rámci možností nikoho neomezovat a očekávám to stejné. A pokud si ten klavír pořídili, tak můžou alespoň jako výraz úcty nebo toho, ze jim neni sumak, jestli tím někoho ruší, např. Zamezit digestor apod..
@mulgrew: já se asi špatně vyjádřila: vadí mi, když někdo 2 roky vrtá, např. I v neděli v 6 ráno aj. Tohle beru jako bezohlednost, stejně jako klavír v bytě. Ano, bydlíme v bytě, ale to neznamená, ze každý si muže dělat, co chce a svoboda jednoho konci tam, kde začíná svoboda druhého. Sama se snažím chovat tak, abych nikoho neomezovala. Děti zespod slyším a budí me, ale neřeším to, protože vím, ze s tím nic neudělají-jsou to děti a jejich rodiče jsou slušní...

drzticka81
1. led 2017

@marion2017 ja si Vase slova taky k srdci neberu, nebojte 🙂)) nastesti sousedy nejsme a nebudeme......muj nazor zustava stejny - klavir v byte je uplne v pohode, jakozto vetsina hudebnich nastroju.......a pokud neumite srovnat decibely zvuku bubnu a klaviru, tak ani ja o vasem zakladnim vzdelani mam svuj obrazek -timto s tematem koncim, dekuji za to sve tolerantni sousedy -mmch duchodce -asi jsou nadcasovi 🙂)))

magdalenax
1. led 2017

Mohou si děti dělat ve školce, nebo ve škole, - co chtějí? "lítat" po chodbách, křičet atp, ? Nemohou. Nechápu tedy, co stojí za problémem, - ukáznit je i doma. Naopak. Nejsou v takovém davu, kde jich je dvacet či více pohromadě.
Pokud nepovedu dítě k disciplíně, nikdy v životě daleko nedojde. Nechci tím říct, že tříleté, či pětileté dítě lze ovládnout na celý den jednou větou, to v žádném případě ne, ale není možné očekávat, že jednou řeknu - nekřič, nebo nedupej, že to bude fungovat napořád. A je také něco jiného, když dítě proběhne bytem jednou za nějakou chvíli, než celý den v kuse.
Jako dítě, když jsem bydlela u rodičů, tak sousedé nad námi měli dva kluky. Klid a ticho. Oni se za čas rozvedli a odstěhovali se. Následně po nich se nastěhovala rodina se čtyřmi dětmi - 10 let, 8 let, 6 a 3 roky.... . Opět klid, to už muselo být, aby bylo něco slyšet. Tak o čem to je? O ničem jiném, než o výchově a ukázněnosti

marcicek84
1. led 2017

@magdalenax - nebo o tom, že kdysi byly všude koberce a ne neodhlučněné plovoucí podlady, kdy to každý položí a aby ušetřil, tak kašle na sousedy pod sebou a neodhluční je...asi takhle bych to spíše viděla...

anetka1701
1. led 2017

Problém je, že když se odstěhuje, může být ještě hůř...

1. bydlení v paneláku: nad námi onkologický pacient. Každé ráno nás budilo nechutné zvracení. Bylo to hrozný, já těhotná, navalovalo mi to taky... Dělat nešlo nic :( Pak si kolem druhé hodiny soused pouštěl vždy na plné koule slovenský hip hop... Dítě mi spalo, vždy se vzbudilo... Šla jsem se s ním slušně domluvit několikrát, vždy mně poslal do zadele (velmi sprostě)

2. bydlení v paneláku: všude ticho a klid... Ale soused s dalekohledem nás kontroloval na každém kroku. Trhal v popelnici naše odpadkové pytle a pak nás zastavoval a komentoval, co vyhazujem...

3. bydlení v paneláku: sousedi pod náma se neustále hádali, třískali dveřma a to hlavně kolem půlnoci. Vyhulovali na balkoně - vše jsem měla v bytě a byli agresivní. Když jsem nedejbože přelila kytky - vyteklo mi trošku vody, měla jsem je u dveří a řvali na mně, co si to dovoluju...Já se ohradila s jejich rušením a hádka na celej barák...

Všude je něco... ted bydlíme v domě a sice to je lepší, ideál to taky není (debaty na téma parkování aut, štěkání psa, hrabání listí a kdesi cosi...). Prostě holt se s tím bud vyrovnat, nebo samotu u lesa... Lidi jsou lidi...

magdalenax
1. led 2017

@marcicek84 no, myslím si, že nevychovance neodhluční ani koberec

makronka222
1. led 2017

Tak chteli jste usetrit a sli jste do panelaku, co jste cekali? Ja vzdy bydlela v novejsich bytech a jelikoz jsou cenove o jen 1500,- jinde, tak to tam i podle toho vypada mezi sousedy, vsude ticho a klid. Zadny hovada neslusni tam nebydleji. Byty jsou odhlucnene. Obcasne pidi zadupani neresim, nebo hudbu nahlas neresim, nase dite nebude o moc lepsi... a jestli si myslis, ze vase nebude soupat zidlema atd tak se pletes.. jedna vec jsou neukazneni sousedi, ale druha je hluk, ktery je klasicky provozni a vy ho slysite - to je problem stavby...

magdalenax
1. led 2017

@makronka222 Byt máte ve vlastnictví?- Smí-li se zeptat

kaja2016
1. led 2017

@terezs2716 Ahoj, prosimte ja te chapu. Me sice hluk od deti nikdy nevadil, me to hopsani nejak uklidnuje, ale to se neda takhle srovnavat, je to vzdycky o konkretnim domu a jeho akustice a pak na co je kdo konkretne citlivy. Ja mela uz stesti na o pulnoci nadavajici souseda alkoholika, na coz jsem si zvykla, ale ted zijeme v panelaku s clovekem, ktery hraje na trubku 2h kazdy den a nez jsme se nastehovali, tak to nikomu nevadilo - takze fakt psycho s nim domluvit cokoliv. Prestehovali jsme se v tehotenstvi, ja lezela zrovna na riziku, v noci blila, ve dne jsem chtela opravdu vrazdit, kdyz me vzbudila dechovka. Chapu te plne. Az se narodi dite, je to samozrejme jeste horsi, protoze, kdyz konecne dite usne a chces si dat slofika, vzbudi te sousedi, navic, kdyz mas treba ze zacatku problem s kojenim... Jako uprimne radila bych ti nejak zajistit si, aby te hluk nerusil v loznici, a pokud to nejde, tak se odstehujte jeste pred porodem. Jinak plne souhlasit s tim, ze by se sousedi meli pokusit nejak prizpusobit, napriklad, aby deti neskakali v tom pokoji, kde mate loznici - pokud tam tedy nemaji detsky pokoj, ale jestli na tebe dlabou, tak se s nima nedomluvis. Uklidnit te muzu v tom, ze ze zacatku se dcera u hluku nebudila, spala i u televize, cca do 7.mesice ji to ale zacalo budit, ne hned, ale spala podstatne kratsi dobu, ja to teda resim prochazkama. Ale to samozrejme neresi tvuj spanek🙂 Jinak nazory typu, ze jsi netolerantni fakt nechapu, proste te to rusi a sousedi evidentne nemaji chut nejak o tom komunikovat a to je nejhorsi, protoze vetsina tehle veci pri trose vule resit lze. Samozrejme placici dite neuklidnis, ale treba s nim nemusis chodit po celem byte a skakajici dite uz je mozny usmernit, moje dite skace uz v 9. mesicich a uz ted pomerne dobre posloucha, tak nechapu, proc by starsi deti to nedokazali. Jinak taky souhlasim s tim, ze v panelaku by se hrat na hlucne hudebni nastroje nemelo, jasne dvakrat, trikrat do tydne patnact minut nikoho nezabije, ale kazdodenni hrani je fakt desny a ja taky hraju a mam samozrejme vsechno elektricky, nevim, proc bych mela rusit sousedy, kdyz to neni potreba. Ja bych z toho ani nemela radost, ale kazdy takovy neni. Lidi jsou holt dost sobecky. Jinak tu situaci resim samozrejme muzes, ale zalezi na koho narazis. Napred to ma resit majitel domu, popr. SVJ (dum potom musi mit domovni rad), pokud to ale takto nevyresis, tak nasledne se muzes obratit na obcansky soud (pred tim je dobre si pozvat firmu na mereni hluku a pokud jsou tam limity prekroceny, je to podklad k soudu). Osobne bych ti ale radila zkusit majitele domu a pokud to nepujde, tak se odstehovat, je to na dlouhe lokty.

astyna
1. led 2017

Ony jsou ty zdi někde fakt jak papír. My jsme třeba bydleli v 7.patře a syn často něco hodil na zem, nebo sebou švihnul, ale sousedi řekli, že si ničeho nevšimli a je fakt, že když nad námi byla houseparty, nic jsme neslyšeli, dokud u nás nezazvonili policajti.

Radím optat se majitele bytu nebo se prostě odstěhovat, jinak řešení nevidím.

Nyní bydlíme v celkem nobl čtvrti a tady je zase hrozný klid a o nikom nevím, taky je nás tu pár.

whitelilith
1. led 2017

Libi se mi, jak nejchytrejsi ohledne vychovy a ukazneni deti jsou klasicky ty, ktere zadne deti nemaji 😊

astyna
1. led 2017

@drzticka81

V mém rodném paneláku byly klavíry zakázány. To je jen příklad, a to byli mladí sousedé, kteří měli také malé děti. Ale prostě člověk musí brát ohled i na ostatní aneb kde končí svoboda jednoho, začíná svoboda druhého.

merope
1. led 2017

@nikinnna No, my tady měli (tipuji, že už tam nejsou - není slyšet televize) za sousedy důchodce - když jsem byla nemocná a spala v kuchyni, abych chlapa nenakazila, tak jsem v jedenáct večer šla prosit sousedku, zda by neztlumila televizi, že slyším každé slovo. Měla jsem z toho přednášku, že se ty byty stavěly tak, aby vedle obýváku byla kuchyně a v kuchyni že se nespí. A tvářila se ublíženě, že té televizi takto nebude rozumět. Jinak samozřejmě od rána do večera, reklamám bylo rozumět každé slovo, zprávám občas taky. Prý už to tak bylo dávno a vlastně odjakživa, bydlíme tu asi 9 let, klid je tak poslední 2 roky. Tzn. 7 let "teroru" televizí od hluchých sousedů.

Naopak nad námi jsou teď děti. Stropy jsou tu takové, že slyším každé přejití tam a zpátky. A nad námi mají momentálně malou hočičku - tak 2 roky, fakt šídlo a občas tam prostě běhá. No co, za rok půjde do školky, pak do školy, to už ani tak běhat nebude. My taky chodíme tam a zpátky a jelikož jsme sovy, tak chodíme spát tak ve 2 v noci a levitovat neumím. Teď pod námi teda bydlí mladí, tak snad jim to tak nevadí (rodiče se odstěhovali na chalupu a byt nechali dětem).

A kdo tu kritizoval paneláky a vyzdvihoval cihlu - v domě není ani kousek panelu, prostě starý prvorepublikový cihlový dům nemá tak dobrou izolaci jako když si fakt někdo dá záležet. Bydleli jsme v paneláku s dobře udělanou izolací a nevěděli, že máme sousedy.

magdalenax
1. led 2017

@whitelilith vážně?

magdalenax
1. led 2017

@astyna A jako kým byly klavíry zákázány?...? To by mne fakt zajímalo

astyna
1. led 2017

@magdalenax

Družstvem, my jsme bydleli v družstevním bytu a množily se stížnosti na hluk. Já si to nepamatuju, byla jsem malinká. Stejně jako se poté zakázalo kouření v okně a odhazování vajglů.

dandaa
1. led 2017

@magdalenax družstvo může zakázat kde co ;) stejně jako SVJ když si to vlastnící odsouhlasí.

astyna
1. led 2017

@dandaa

Tak to přesně bylo i u nás. Každý nový nájemce/vlastník získal "návod" co se smí a co ne. např. kdy je noční klid, kdy se provádí generální a pravidelný úklid, kdy jsou schůze, kolik se platí do fondu oprav apod. Nikdy s nikým nebyl problém. Holt moraváci - domluvíme se 🙂

magdalenax
1. led 2017

@astyna
@dandaa
Nepřicházi v úvahu. To nejde. Družstvo, i SVJ se řídí nejen zákony, ale i podzákonnými předpisy. Pokud něco nezakazuje zákon, nelze se tím ohánět. Odsouhlasit ano, to lze, ale nemá to žádný právní účinek

astyna
1. led 2017

@magdalenax

No vidíš a jak to u nás hezky šlape v paneláku :o) bůh ví, jak by to bylo, kdyby se dodržovaly podzákonné předpisy 😀

magdalenax
1. led 2017

@astyna ...do doby, než tam někdo koupí byt, překročí tam ty vaše výmysly a zažaluje výbor....

Strana
z4