Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču?
Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču? Na mě se totiž třeba v práci koukali jako na exota, když jsem řekla, že chci, aby se malá jmenovala po mě. Že prý stejně vyměknu. Ale to neplánuju. Jako beru to tak, že jsme na to měli 9 měsíců, abysme se vzali a nechci, aby se moje dítě jmenovalo jinak, než já. Možná jsem staromódní, ale nechci dát hned jméno po chlapovi jen proto, že se to v dnešní době tak dělá. Je tu taky nějaká taková maminka?
@alikam Taky jsem přemýšlela překombinovaně 😀 Kdybych měla děti za svobodna a měly by příjmení po mně a já se pak vdala za někoho jiného než jejich otce, tak bych si nechala obě příjmení, abych to příjmení, co by měly moje děti, měla pořád 😀 Ale otce svých dětí jsem si vzala ještě před jejich narozením, takže se jmenujeme všichni stejně a doufám, že to tak i zůstane 🙂
@safarikovag mám dceru a má mé příjmení a nelituji !!!! Naopak.... jsem za to šťastná!!!! Takže za mě palec nahoru - stůj si za svém .... 🙂
Měla jsem to úplně stejně. Nakonec jsme se tedy po x letech řečí, jak je svatba zbytečná, vzali. Manžel nepřekousl, že by se malý /v té době jsem ještě nebyla ani těhotná/ jmenoval jinak. Já bych zase nesnesla mít jiné jméno než mé dítě. A tak drahý usoudil, že se tedy milostivě ožení a požádal mě o ruku 🙂
Můj synek má jméno po tatínkovi, ale kdybych mohla vybírat teď znovu tak by se jmenoval po mě. Předtím mi to nevadilo, Ale teď když na mě volají pořád nějak jinak tak mi to vadí ani nedokážu říct proč. ☺
Důležité také je,jake důvody k tomu rodiče vedou. Pokud matka chce tímto " gestem" "donutit" otce k svatbě taky to není ideální. Svatba má být svobodným rozhodnutím obou.
Já teda dala po tatínkovi s tím že než půjde do školy se vezmem...🙂
@yelowangel Já bych si připadala tak, že nevím, kdo je otec....
dejte si to tak, jak cítíte, vše má své pro i proti (viz oslovování ve školce, u lékaře, telefonování a objednávání dítětě - buďto na vás budou volat jiným jménem, nebo tatínek bude trochu mimo 🙂 ) je pravda, že se to tak nějak předpokládá, že dítě je po tátovi, matka je vždy jasná 🙂 chlapi si na to potrpí. já počítala s tím, že děti budou mít příjmení po tátovi, aby až se vezmeme, se to nemuselo měnit. nakonec znám oba případy - rodila jsem předčasně, bez jakéhokoli papíru o příjmení, takže byo automaticky moje a když jsem volala do nemocnice, docházela a pak ležela s dítětem, bylo to rozhodně příjemné a jednodušší jmenovat se stejně, jak pro mne, tak pro lékaře myslím. při vyřizování rodného listu jsem váhala, bylo mi trochu líto, že já budu mít najednou jiné příjmení než zbytek rodiny, ale přistoupila jsem na příjmení po tátovi, svatba byla v plánu. jen jsem pak rok objednávala dítě na vyšetření: dobrý den, já X objednávám syna, jmenuje se Y, to bylo krkolomné. a bez problémů jsem slyšela na jiné přijmení, nijak mi to nevadilo. jako vdaná jsem spokojená, že máme na zvonku jedno příjmení. takže taky záleží, jestli plánujete převzít partnerovo příjmení i vy 🙂
@magdalenax - podle tohoto klíče,jak píšete, by si přeci někdo mohl myslet,ze Vy nejste matka,ale jen družka otce.....ale je pravdou,ze tento systém je v CR zažitý....
A změnit následně jméno dítěte zpět na Vaše, je celkem složité,oproti tomu po svatbě prijmete všichni stejně příjmení bez problémů. To jen pro upřesnění. Záleží na rozhodnutí rodičů samotnych
@jbzirafa Já jsem měla přesně to samé.. Počítala jsem s tím, že bude rovnou po tatínkovi, ale předčasný porod- papíry jsme ještě neměli vyřešené, takže bylo příjmení automaticky po mě.. No a když se změna vyřizovala až po, přestože to bylo tak dopředu v plánu a souhlasila jsem, bylo mi pak ohromně líto, že se už dál nebude jmenovat stejně jako já..
@nunacek Á, těší mě, že se našel další kombinátor, co na to šel podobně od lesa jako já.. 😀
Syn má příjmení po tatínkovi a já si pomalu zvykám, že mě u doktorů oslovují jeho jménem a ne mojím🙂. Ale plánujeme se vzít, proto jsme to takhle udělali. Kamarádka má dvě děti a obě se jmenují po ní, žije s přítelem a otcem dětí řadu let, ale on razí heslo, že se nikdy ženit nebude. Proto se šprajcla a když tedy nebudou manželé tak se budou děti jmenovat po ní🙂.
Za mne palec nahoru 🙂. Já jsem vdaná, toto řešit nemusím, ale pokud bych nebyla, rozhodně bych chtěla, aby se moje děti jmenovaly stejně jako já.
Muži často tvrdí, že svatba je jenom papír. V tom případě je "příjmení v RL" taky jenom papír, ne?
Jsem si to tady procetla a prijde mi, ze jste nektere holky docela sobci... "nesnesla bych,aby se moje dite jmenovala jinak nez ja" ,fajn, ale copak to neni taky dite toho chlapa? 😀 navic to, ze si Vas nevzal, nez jste porodili prece neznamena, ze to jednou neudela...ale samozrejme, pokud predpokladate, ze se rozejdete, tak pak je to ok. 😉 Ale to pak stejne muze resit i vdana zenska, ktera se bude chtit vratit ke svemu rodnemu prijmeni. A souhlasim s @aleks ze vynucovani svatby mi taky prijde trochu nestastne.
Z vlastni zkusenosti doporucuji bez svatby dat prijmeni ditete po sobe! Pokud se nedejboze cokoliv zvrtne, mate mene starosti. Zname jesitne chlapy.. nikdy vam nedovoli jmeno po otci menit...
Ja mela jasno. Bez svatby moje jmeno a dodnes nelituji
já mám děti pojmenované po sobě a nikdy bych to jinak neudělala. pokud nejsem před dětmi vdaná, tak prostě příjmení po mámě. nechápu, proč se dává po tátovi 😅 ve většině případů je na mateřské a rodičovské maminka, chodí po úřadech, po doktorech. nevím, proč by mě všude měli oslovovat paní X podle dětí, když jsem Y 😅 ano...nevýhoda je, že pokud si nás tatínek jednou vezme, tak budeme příjmení muset měnit všichni a pokud už budou děti starší a naučené na to původní, tak budou mít chvíli problém si zvyknout. ale syn už teď ví, že je X i Y a klidně by změnu prý bral 😀
@drakenn i když bude dítě mít přijímení matky a nedej bože se něco stane, najdete si nového chlapa a ten bude chtít dát dítěti své jméno, szejně s tím musí souhlasit otec zapsán v RL... takže to řešení není...🙂
jinak já toto neřešila, syn dostal automaticky přijímení otce. Dítě za svobodna jsme si rozhodli společně, pořídili si ho též společně a nikdy by mě nenapadlo mu říci, když sis mě nevzal... věděla jsem, že až synek bude větší vezme si mě a dočkala jsem se 🙂
@yelowangel ženská ti kecala. synovi je 4,5 roku, jmenuje se po mě a otce má v RL. otec nejen, že tam podepisuje souhlas s otcovstvím, ale zároveň se podepisuje oboustranný souhlas se zvoleným jménem a příjmením 😉
@zoyka mě třeba to oslovování cizím příjmením vadilo. ne, že by bylo ošklivé, ne že bych měla něco proti němu nebo jeho rodině. prostě asi z principu, nevím. proč by mi měl někdo říkat jinak než se jmenuji? 😕
Ja jsem to nekladla jako podminku. Svatbu. Pouze jako praktickou vec pred sezdanim. My svatbu planovali.. ale to bohuzel se vyskytly jiste nepredvidatelne okolnosti..
Jmeno syna i kdyby mel po otci bych mela moznost zmenit pouze bud souhlasem otce nebo pres soud. Kdyby byl otec zbaven otcovskych prav.. napriklad. Ale nechci tu zabihat do podrobnosti, abych se neodklonila od tematu
Dala jsem prijmeni po otci,protoze si ho vazim a chtela jsem,aby jeho otcovstvi timto bylo "zpeceteno". A taky proto,ze jsem vedela,ze nebudu muset milostive cekat a doprosovat se,zda si me nekdy vezme. To jsme si ujasnili uz na zacatku vztahu. Letos v srpnu mame druhe vyroci svatby. A tim padem de prijmeni zmenilo jen mne. Ktom toho my prijmeni za svobodna by me deti urcite nosit nechtely.
Naprosto souhlasím. Nám se teda miminko povedlo dva měsíce po svatbě, protože jsem konzerva a chtěla jsem to takhle postupně 🙂 Ale pokud by bylo před svatbou, stoprocentně bych dala svoje přijmení! Přijde mi to jako jasná věc 🙂
Ja tedy jsem ten pripad se dvemi prijmenimi. Muj muz ma v osvojeni meho syna, jeho otec byl zbaven po vaznych duvodech zbaven otcovstvi. A je zajimave, ze syn si mohl v 8 letech vybrat sve prijmeni a zustal u meho zasvobodna.. proste to tak chtel.. my to respektovali. Preji vsem to nej rozhodnuti
Já jsem taky toho názoru, že dítě by mělo mít matčino příjmení když nejsou sezdaní. Kdo oblítává všechny doktory a úřady, matka. Já přítelovi řekla buď si mě vezmeš nebo bude mít mé příjmení.
Prosím,taky nezaměňujte zbavení rodičovské odpovědnosti a pouhou změnu příjmení. To jsou odlišné věci. U změny příjmení ma otec stále práva a povinnosti, které mu plynou z rodičovské odpovědnosti (placení výživného,pravo na styk s dítětem).....Toto pozbývá až tehdy,dojde-li k osvojení novým manželem matky.

@safarikovag naprosto chápu , nás mrnous má příjmení teda přítele. Ale my az se jednou vezmem tak si nechám jak sve tak přítele příjmení..... 🙂 ale jinak naprosto chápu🙂)))