Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču?
Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču? Na mě se totiž třeba v práci koukali jako na exota, když jsem řekla, že chci, aby se malá jmenovala po mě. Že prý stejně vyměknu. Ale to neplánuju. Jako beru to tak, že jsme na to měli 9 měsíců, abysme se vzali a nechci, aby se moje dítě jmenovalo jinak, než já. Možná jsem staromódní, ale nechci dát hned jméno po chlapovi jen proto, že se to v dnešní době tak dělá. Je tu taky nějaká taková maminka?
@magdalenax ja si pripadam jak z jine planety 😀 ze budeme mit dite za svobodna byla nase spolecna volba a chlap byl pysny, ze bude mit syna a nedovedu si predstavit mu rict, ze jeho prijimeni mit nebude... pro me to byla samozrejmost a hodne pratel co maji deti za svobodna, maji prijimeni otce. Pouze tri maji po matce a z toho dva pripady, ze otce neuvedla, pac s nim ani neni a treti pripad ten, ze otec zacal jevit zajem az pred porodem a nakonec se stejne rozesli...
@nordjane ano, je to správně, už jen proto, že když by to byl chlapec, tak pro zachování rodu
Tak já dala svoje. A dnes jsem za to hrozně ráda. S chlapem jsme se rozešli a představa, že dnes má příjmení mého ex a žije se mnou.... Já to brala tak, že chci pro dítě svoje příjmení. Pokud se jednou vezmeme, tak se změní příjmení i jemu. Při této změně by nebyl žádný problém.
Pokud bych dala příjmení chlapa a rozešli bysme se, musela bych mít pro změnu příjmení souhlas otce a chci vidět, který ješitný chlap by ten souhlas dal.
@suzza Je to jeho dítě? Proč by měl dávat souhlas.....
@magdalenax Pokud bych se s chlapem rozešla a chtěla bych pak změnit příjmení dítěte na své, tak samozřejmě musí dát otec souhlas.
@suzza Já tedy nevím, ale Tvůj předchozí příspěvek s tím novým si nějak nedokáži spojit
@magdalenax Jednoduše. Pokud je před svatbou příjmení matky - pak má-li matka a otec svatbu, změní se příjmení i děcku bez jakýchkoliv problémů a všichni mají stejné příjmení.
Pokud je před svatbou příjmení otce a dojde k rozchodu - navždy už bude mít dítě příjmení otce (otec nedá souhlas, aby se zpětně změnilo na příjmení matky a docela pochybuju, že by ten souhlas nahradil za běžných okolností soud).
Takže já jsem zastánce varianty dítě příjmení po matce.
@suzza Pokud uvedeš otce v RL, nemusí to povolit
@magdalenax Co nemusí povolit? Moje příjmení? Tak to už by byla silně vyhrocená situace, kdyby šli kvůli příjmení k soudu....
@suzza Pokud je otec uveden v RL, tak tomu tak je. Pokud nepovolí, aby dítě mělo Tvoje příjmení, tak se třeba na hlavu postav
@magdalenax Tak nevím, jaká je úprava příjmení dítěte v novém občanovi, ale minimálně by to řešil soud. Asi těžko o příjmení rozhodne otec. A pokud už by to před soud došlo, pak docela věřím, že rozhodne ve prospěch matky. Každopádně o tom, že by se dva soudili o příjmení dítěte jsem nikdy neslyšela.
Příjmení dítěte se hlásí na matrice a pokud je otec uveden v RL, tak má právo na to, aby dítě mělo příjmení po něm, ale může svolit, že bude příjmení po matce. Pokud tomu tak nebude, nemá matka šanci. Leda by ho jako otce neuvedla
@magdalenax Nemá matka šanci?? No to si snad děláš srandu. Do právních debat se s tebou pouštět nebudu, nemám to nastudované. Každopádně scénář, že "dítě bude mít příjmení po otci a basta, když si otec postaví hlavu" určitě neplatí. Jakože by matka porodila a pak ve všem jen slovo otce? Můžu si to do zítra ale klidně nastudovat a pokračovat s tebou v debatě, máš-li zájem.
Zatím jsem se jen chtěla vyjádřit k názoru, jaké příjmení upřednostňuju.
@suzza To nemusíš nic studovat, neuváděj do RL otce a dej příjmení klidně po sobě. Jakmile otce v RL uvedeš a budeš-li chtít, aby dítě mělo Tvoje příjmení, otec musí souhlasit. Tečka. Je na tom něco k nepochopení???!
@magdalenax Nevím, co je k nepochopení na tom, že jsou tam DVA rodiče a matku z toho jaksi vyšktrnout nemůžeš. Situace, kdy si otec nadiktuje svoje příjmení a matky se na matrice nikdo nezeptá (nebo následně u soudu) je samozřejmě úplně mimo. Máš-li názor, že matka je ho..o v trávě a nikdy se jí nikdo na níc ptát nebude, pak je to dost šílený názor.
Každopádně zakladatelce určitě nešlo o vyhrocený případ, kdy dva dojdou až k soudu, aby jim soud nahradil souhlas, ale prostě jen o to, co kdo upřednostňuje.
@suzza Co to prosímtě meleš? Pokud vím, tak otce dítěte nahlašuje matka! Pokud ho neuvede - nenahlásí, není otec v rodném listě, bohužel, tím ovšem padají veškerá práva na výživné, ať dítěte, či neprovdané matky. Chtěla sis původně něco nastudovat, ale to bude ovšem hodně práce....
@magdalenax Holka, motáš to ty. Určení otcovtsví a určení jména a příjmení dítěte jsou dvě odlišné věci. To, že je chlap zapsaný za otce neznamená automaticky, že se tím určí jméno a příjmení 😉 Končím s tebou debatu. Možná jsi to viděla v soudkyni Barbaře, tam to ale holt dost často bývá jinak než v reálu....
@magdalenax Otce nahlašuje matka? 😀 Takže když matka nahlásí kohokoli, pak platí, že je otec? Já měla za to, že to je souhlasné prohlášení o otcovství (případně určení otcovství soudem). Že by si jen matka NAHLÁSILA někde otce.... Baví mě, jak někdo motá dohromady institut určení otcovství a institut určení jména a příjmení, právo a občanský zákoník v životě neviděl a ještě se hádá.
@suzza Jo, a to mysllíš jako vážně? Co meleš dohromady určení otcovství s příjmením uvedeného otce? Bavíš mně. I když už ani ne, já se na soudkyni barbaru dívám, to máš pravdu, ale ty chyby tam slyším a vidím hned..... . Nemíchej hrušky s jablkama....
@suzza Né, otce nahlašuje babička
@suzza samozřejmě že máš pravdu ty. Na matrice se musí podepsat prohlášení o otcovství, s tím musí oba souhlasit žádný takový, že ho nahlasuje jen matka.
Pak je další formulář, prohlášení o jménu dítěte, kde oba podepisují, na jakém jménu a příjmení se dohodli.
V pripade, že by otec nepovolil jméno po matce a nebyli by schopni se dohodnout, tak se to dá řešit tím, že se žádné prohlášení o jménu dítěte podepisovat před porodem nebude, matka porodí a v porodnici automaticky dostane dítě její příjmení.
Pak záleží na tom,jestli se zpětně po porodu otec nechá zapsat do RL nebo pak, pokud ho tam matka chce mít, se s ním o to může začít soudit.
@78marcela panebože, to si děláš legraci, že
@magdalenax proč myslíš, samozřejmě že nedělám, tak to prostě je.
@78marcela Nemáš pravdu, podrtženo, sečteno.
Uvede-li matka do RL otce, tak otec má právo na to, aby se dítě jmenovalo příjmením po něm. Přes to nejede vlak, prostě otec na to nárok má, tečka
@magdalenax a matka je jako co? Ta má právo jen dítě porodit a držet hubu? Ta má snad taky právo na názor, ne?
@magdalenax podtrhavej a scitej si jak chceš, ale v tomto mám pravdu ja,pokud se v letošním roce něco nezměnilo. Loni v srpnu jsem to řešila, chtěla jsem dát dceři příjmení po sobě, otec s tím tedy souhlasil, ale kdyby nesouhlasil, zjišťovala jsem si informace, co udělat v případě jeho nesouhlasu.
@78marcela Matka se musí rozhodnout, to je ednoduché, buď bude mít dítě otce a nebo nebude, asi tak, teď jsem byla krutá, ale s Tebou to jinak nejde
@78marcela Tak by Tě taky mohl poslat někam, bohužel
@magdalenax ale ne, fakt ne..malá se jmenuje po mně a má otce v RL. Pokud by s tím nesouhlasil, tak je tu fakt ta možnost nepodepsat prohlášení o jménu dítěte, v porodnici dostane příjmení matky a hotovo. Tak to prostě je.
Matka se s ním může soudit o otcovství, soud nařídi testy a v případě, že se otcovství potvrdí, tak má matka nárok na výživné apod.

Otravovalo by me, kdyby me lide oslovovali jinym prijmenim