Hypotéka při mateřské, dali vám ji?
Má někdo podobnou zkušenost?
Chceme si vzít s přítelem hypotéku ( nejsme svoji) a já jsem nyní na MD.
Žádal jste někdo, dali Vám jí?
@kachnicky exekuce jsou většinou z jiných věcí než z neuvážené hypotéky. ale jo...toto zní fakt jako sebevražda
@kachnicky tak to je síla😕
zalezi na spouste okolnosti .... zalezi kolik pritel vydelava,jestli mate nejake uvery,jestli mate svych min.20% popr.jestli na ne dosahnete... ale urcite nevadi pokud mate materskou nebo rodicak... hlavni zadatel bude pritel... a vy jako spoluzadatelka... a pak zalezi na okolnostech viz.vyse 😉 ale urco se zeptejte... za zkousku nic nedate 😉
@blahova_andrea tak když si spočítám, že minimálně 15 tis. půjde na bydlení, tak se obávám i nerozvážných půjček mimo banku.. A jak si tak uvědomuji, tak kontokorent jede u nich na plný plyn 😢 Já prostě nechápu jak jim to mohla banka schválit 😢 Oni si i blbej telefon vzali teď v prosinci na splátky 😢😢
@kachnicky to by mě taky zajímalo jak je to možné. kolikrát to nedají ani lidem, kteří by to zvládli, že tím sítem neprojdou a pak se to podaří někomu takovému?
@blahova_andrea no právě, je mi to zahadou, ale možná proto že mají 30% financí 'svých'... 🤔
@kachnicky že by? no já nevím, i tak mi to přijde divný. my si brali 2,5 mil. s tím, že máme pozemek skoro za milion a bral si to na sebe jen přítel sám, abychom to dostali.
@kachnicky Tak to je fakt masakr. Ze si ani telefon nemuzou dovolit koupit bez pujcky... Je tam videt fakt velka hrozba osobniho bankrotu... Zacne to tim ze si prece koupim novy telefon i kdyz na neho nemam. Pojedu na dovolnou i kdyz na ni nemam. A co kdyz se neco zkazi v domacnosti? Tak to koupime na splatky, prece je to v pohode...
Zvazte s partnerem oba svoje moznosti, prijmy a majetek, abyste hypoteku pak dali. Jedna vec je bydlet ve svem, druha vec je to financne ustat.
Ahoj holky, děkuji všem moc za odpovědi.
Zítra přijde hypoteční poradce se pobavit, zda nám umožní vzít si hypotéku nebo ne.
Jinak přítel má okolo 25 čistého. Já zatím mateřskou, později rodicak. Bydlíme sice u rodičů, ale stranou si každý měsíc dáváme deset tisíc. Střídáme se v nákupu a platíme dvě auta, takže si to dokážeme spočítat, kolik by nám tak zbylo. Záleží co teď na to řekne banka.
Měli jsme stavět, ale změna územního plánu bude trvat déle než jsme čekali a hledáme bydlení, aby jsme mohli bydlet jako rodina.
Našli jsme si firmu co nedaleko nás staví řadové domečky. Bohužel i ten nejmenší stojí 2,7 mil. A já silně pochybuju, že nám jí dají. No uvidíme, co zítra řekne odborník v oboru, na co máme a na co ne...
My si brali hypotéku, když jsem byla rok a půl na rodičáku, museli jsme zastavit i tchýnin byt, aby nám ji dali. A to máme hypotéku 2,3 milionu a manžel nemá malý plat, ale letos už snad konečně ten byt z toho vyjmeme
Dnes musis mit minim. 20%...svych penez, zbytek hypo...navic stoupaji uroky, letos maji dosahnout az 3 %.....prY...jinak naklady v dome mame treba my...24000 za topeni/ elektrinu a 12000 za vodu za rok, pojistka 6000 za rok.....a pak tedy vyse hypo.....+ potrebujes penize na dodelani....plot, stromky, sezeni, nabytek a pod....nevim kolik mate prijem , ale teoreticky by naklady na byDleni nemeli presahnout 30% , aby jste byli schopni zit tak nejak slusne......ber to tak, ze dalsich 30% je jidlo a drogerie a zbytek naklady na benzin, telefon, obleceni, treba lekarna, vylet....
No, podle mě je 25 000,- čistého + rodičák na hypotéku málo. Já osobně bych do toho nešla, dokud bych sama nezačala vydělávat, i kdyby nám tu hypotéku dali. My jsme si taky brali hypotéku když já jsem ještě studovala, takže si ji manžel (tehdy ještě přítel) bral sám nám sebe a já jsem brzy na to otěhotněla. Pak jsem ještě skoro dva roky dodělávala školu a pracovat jsem šla až když jsme půl roku bydleli v novém domě. Ale u mého muže jsou ty příjmy úplně někde jinde...teď jsme po pěti letech refinancovali a v bance nám řekli, že nově nemohou splátky hypotéky a různých půjček přesahovat 50% příjmu rodiny. Ale jak je to u nových hypoték, to nevím...
@katka9184 Před časem jsme žádali o hypotéku, já byla čerstvě na mateřské: hlavní problém je, jakou část pořizovací (odhadní) ceny nemovitosti si chcete půjčit (tzv. LTV) a mateřský příspěvek málokterá banka započítvá do příjmu žadatele - počítají rodičovský příspěvek a ten často jen v nejnižší výši. My si teda půjčili jen asi 60% odhadní ceny domu, takže to prošlo v klidu a máme hypo na nejdelší možnou dobu, tzn. co nejnižší splátky. Snad máte odborně zdatného porace, který vám opravdu dobře poradí, jak postupovat.
@katka9184 tak pokud šetříte deset měsíčně, tak vám fandím. spousta lidí bydlících u rodičů vše utratí a nebo šetří fakt spíš symbolicky. jsem zvědavá, co vám zítra poradce řekne 🙂
@marketa11112 myslím, že v reálu se většina lidí do těch 30% nevleze :-/
My máme hypo čerstvě, podepsanou v půlce prosince 2017.
Dům za necelé 3 mega, jsme teda svoji, ale prý by v tom nebyl žádný rozdíl.
Dostali jsme 100% hypo, jako jedni z posledních asi, taky díky tomu, že jsme mohli zastavit tchánovců barák, takže nám jakoby těch 70%, co by nám banka půjčila, pokrylo celou částku (proto uvádím těch 100%). Dostali jsme ještě i dobrý úrok 2,29%, od ledna už to šlo zase výš.
Já mám rodičák 6100, manžel při podpisu hypo 22000 čistého, od března 26000 čistého.
Měli jsme našetřeno 250000, z toho šlo 200000 dohromady na provizi realitce a na zaplacení daně z nabytí (to člověk musí počítat, že musí mít cash v záloze, jinak to nejde).
Máme ročního chlapečka, manžel dojíždí do práce 40km. Jako nemůžeme si koupit na co si vzpomeneme, ale zvládáme to, kor teď když se chlapovi zvedl plat 🙂
Řekli jsme si že do toho půjdeme, byl to barák co se najde jednou za život, tak ty dva roky na mateřské ještě zvládneme "od výplaty k výplatě" a pak to bude zase něco jiného až budu mít příjem 🙂
Souhlas s tím, že bych se raději na někoho obrátila. Ještě vzhledem k tomu že už to vypadá že na tu hypotéku vážně nikdo nedosáhne kvůli těm 20%. My jsem o ní žádali cca 1 rok zpět a na konec jsme skončili přes známého u finančního poradce z partners, který nám všechno vyřídil a oběhal. Jestli jste z Havlíčkova Brodu a chtěla by jste kontakt není problém.
Zkuste tenhle web burzahypotek.cz, dam dáte kolik a jak vyděláváte atd a poradci vás kontaktují sami a perou se o to, kdo vám dá lepší nabídku :D
Holky, my už jsme ve svém díky bohu, stihli jsme to za 5 minut 12, než zdražili hypotéky.
@katka9184 super zpravy. Tak at se krasne bydli a bez problemu zplaci.

Dají vám ji... Moje kamarádka, která je 2 roky na rodičáku a chlap vydělávající 20tis/čistého, dostali 1,4mil úvěr 70% + 400tis na rekonstrukci, neměli ani korunu a těch dalších 30% si půjčili od rodičů a aby to nebyla malá sebevražda tak mají ještě 150tis úvěr, který jdou údajně přerefinancovat do hypotéky.... A pak se divíme, proč je tolik exekucí a nešťastných lidí :( Smlouvu podepisouvali před 14 dny....