icon

Hypotéka při mateřské, dali vám ji?

katka9184
20. bře 2018

Má někdo podobnou zkušenost?
Chceme si vzít s přítelem hypotéku ( nejsme svoji) a já jsem nyní na MD.
Žádal jste někdo, dali Vám jí?

Strana
z3
shine2015
20. bře 2018

@priefi pokud má přítel 20tis a ona 7tis rodicak tak 27tis dohromady .... pokud si vezmou hypotéku na 2mil tak můžou platit 15tis měsíčně??? Plus energie, pojištění, jídlo, dojíždění do práce, telefony, potřeby na dítě..... to jim moc nezbyde.....

blahova_andrea
20. bře 2018

@journals to jsou kecy o tom levnějším nájmu, promiň. myslím, že většina lidí nežije ve zbytečně drahém nájmu, ale v nejlevnějším, co ke svým poměrům a situaci sehnali. ono, když máš o pokoj míň a platíš jen o 500,- míň, tak to teda není žádná úspora! s dětmi vůbec je problém nějaké bydlení sehnat, protože nikdo děti v bytě nechce. když nebudu mít na nájem, je to stejný průser, jako když nebudu mít na hypotéku. souhlasím, že pro každého hypotéka není. o tom se nepřu. jde o hodně faktorů. někde je třeba možné bydlet s rodinou levněji než platit hypo. jinde hypo jasně nad nájmy vyhrává

blahova_andrea
20. bře 2018

@ishumisz tak on je rozdíl jestli žiješ v nájmu a nebo u rodičů v pokoji. u rodičů je dobré právě zkusit si to spoření, dávat bokem náklady, které počítáš na hypo. většina lidí u rodičů tržně neplatí. ale pokud někdo žije v nájmu s částkou +- stejnou jako plánuje na hypo, tak nemá šanci to samé ještě šetřit bokem. je to prostě z částky na částku.
@priefi nejsem z oboru, ale myslím, že dvacet příjem, když si to nebere člověk sám, ale s ženou a dítětem, bude málo

journals
20. bře 2018

@blahova_andrea Asi by ses divila... žiju v Praze a je vždy možnost najít něco levnějšího. Je možnost jít kus za Prahu atd. Znám pár rodin, kteří "musí" žít v centru, tak žijí, ale levněji by to šlo rozhodně.
Já určitě nejsem proti hypotékám - aby bylo jasno. Ale přijde mi, že vypočítání si, jestli si s celkovým rodinným příjmem typu 20 + 7 můžu vzít hypotéku nebo ne, je čistá matematika ZŠ a finanční gramotnost dohromady, nic jiného. Ale tím samozřejmě nemyslím případ zadavatelky, ta nikde nepíše jak to mají.

blahova_andrea
20. bře 2018

@journals no vidíš a my v brně nemohli sehnat s dětmi bydlení a tak jsme šli docela daleko od brna, ale s cenama skoro brněnskýma. plus peníze a čas na dojíždění a člověk byl spíš v mínusu. že je dvacet + 7 asi málo jsem tu psala taky 😉

byklara
20. bře 2018

Řešili jsme to. Řekli nám, že teď by nám dali 5 200 000 ja mám příjem 23 muž 25. A na mateřské 1 200 000. Což je sakra rozdíl... Takže čekáme po mateřské. Že se bere jako břemeno já 5000, mimi 5000

shine2015
20. bře 2018

@journals souhlas... východní Čechy kamoska pronajímá dům se zahradou za 4tis plus energie (energie si platí samy).... byt se dá sehnat za 5 ale i za 12tis plus energie.....a dům samozřejmě i ve velkém městě za 20 i 30tis....dá se sehnat i byt od práce (některé to tak mají) taky za slušný peníze ..... a rozhodne není to samé řešit to ze nemám na nájem jako to ze nemám na hypotéku.....

blahova_andrea
20. bře 2018

@shine2015 wau, tak to jsou krásné ceny. to je nějaká dědinka daleko od všeho?

shine2015
20. bře 2018

@blahova_andrea no mezi dvěma městy.... ona je rada ze má slušný lidi a nemusí se starat o zahradu.....ale je to i obdobím - někdy jsou podnájmy brutal a někdy sezenes slušný.....

Mě prave děsí ze si lidi mysli budu platit svoje šle bydli u rodičů a de facto to mají spočítané ale už ne zažité a pak to taková prca není....

dzogobela
20. bře 2018

@journals no ja nevim s temi najmy v Praze... Ale hadat se s tebou nebudu. Jasne, da se sehnat levnejsi najem, ale pokud chces vetsi byt (kdyz mas treba 2 deti) a aspon v trochu slusnem stavu... Navic, aby tam bylo aspon nejake mhd spojeni, abys pak nemusela solit prachy zase za auto a benzin... Tak se podle me pod 13 tisic nedostanes + energie, internet. A splatka kolem 10 tisic za hypoteku neni nerealna.

karolly
20. bře 2018

Tak my jsme si hypotéku brali také v době, kdy jsme nebyli svoji a já na MD.
Máme od ČSOB. Stačil nám příjem tehdy přítele. Brali jsme si tedy jen 700 tisíc. Ale i s jeho příjmem jsme měli předschváleno asi 1,5mil Kč.

sarkad2856
20. bře 2018

@keicy není tam náhodou že musíte dát na ruku 10% z kupní ceny ?

journals
20. bře 2018

@dzogobela No, píšu to tu často - je to o prioritách... jde najít i bydlení kus za Prahou, ale musí se zvážit, co je důležitější - jestli čas, nebo peníze. Najít jde vše 😉 Ale souhlasím, není to na každém rohu. A kdo nemá, asi těžko si může dovolit velký byt... je to na zvážení každého.
Ale ono se to všechno odráží od toho, kolik dá rodina dohromady. Když nevíme, jaký má tato konkrétní rodina příjem, těžko vyjádřit názor. Třeba má chlap 40 čistého a je to zase o něčem jiném, třeba má ale jen 20 a tam mi i těch 10 jak píšeš přijde likvidační. Já vím, že někdy je to plus mínus podobné a je to "v pohodě", ale to jen do té doby, než se něco třeba semele a někdy k tomu stačí málo. Nás doma tohle docela děsí, tyhle krizové situace. Víš co, já to pořád beru tak, že je to celoživotní dluh. Sice něco za něco, ale pořád dluh. Když se něco stane a vypadne příjem, tak se pořád hůř řeší hypotéka než bydlení. To pořád nějak pořešit jde (např. bydlení u rodiny atd.), ale ta hypotéka je průser. Je větší pravděpodobnost, že tě rodina u sebe nechá půlroku, rok bydlet, než že ti dá půlroční, roční splátky na hypo. Ale to je už opravdu hodně daleké uvažování. Já jsem četla zadavatelky předchozí diskuzi, tak myslím, že cokoliv pro ně bude super, přeju jim to. Jen to chce pořádně zvážit 🙂

blahova_andrea
20. bře 2018

@shine2015 to jo, chce to zkusit si žít sami a ne jen u rodičů. u rodičů nikdo neplatí tržní nájem, spotřebu všech energií, všechno jídlo. spousta je toho společného a nebo to rodiče z lásky k dětem aspoň částečně dotují. a ono je něco jiného si spočítat teoreticky bychom na to měli a něco jiného s tím pak fakticky vyjít

keicy
20. bře 2018

@sarkad2856 to já už nevím co říkal, je to pár let zpět. Ale peníze jsme platili jen za odhady, nevím jak to je bez ručení.

dzogobela
20. bře 2018

@journals jo jasne, taky me to desi.... Kdyby manzel dostal ted padaka, tak mame samozrejme taky problem... Ale to bychom meli i kdybychom bydleli v najmi. Ale mame neco nasporeno, tak verim, ze bychom to zvladli... Holt nynejsi situace neni pro zacinajici rodiny uplne ruzova.

zuzineckah
20. bře 2018

Dnes už nikdo hypotéku 100% nedává, takže musíte počítat s vlastním vkladem. My si brali hypotéku před 5 lety, tehdy jsme svoji nebyli. Šlo to celé jen na manžela. Příjem měl v tom čase kolem 40 tisíc, hypo jsme brali 3,9 mega, 1,2m jsme měli svoje peníze. Kromě peněz za vyřízení hypo je pak potřeba počítat, že nemovitost/domácnost bude nespíš potřeba pojistit a pamatuji si, že od manžela tehdy chtěli i životní pojištění vinkulované v prospěch banky.
Před 2 lety jsme refinancovali a podmínky jsou mnohem lepší. Tehdy jsme potřebovali vše vyřídit hodně rychle.

Jen poznámka k těm nájmům - my platili nájem 15 tisíc + energie 4000,- v České Třebové za 3 pokojový byt. Hypotéku za nový 5 pokojový dům se zahradou platíme necelých 14 tisíc (před těmi 5 lety jsme začínali na splátce 16tis.), zálohy včetně všeho 3500,-. Vícenáklady zatím žádné. Asi tolik k tomu, co se vyplatí a co ne. S bankou se navíc lze vždycky domluvit na dlouhodobějším snížení splátek, kdyby nastala velká krize, což by nějakým domácím, který třeba taky platí hypotéku na byt, který pronajímá by zcela jistě nešlo.

ishumisz
20. bře 2018

@blahova_andrea no to mel moznost bracha. Neco si setrit a nasetril. Ale pak si za to cosi pokupoval. Ja zacla delat a vic jak pulku jsem musela dat na bydleni. Takze jsem si nasetrila akorat na kauci na pronajem. 😀 A kdyz jsme s pritelem v praze meli pronajaty byt 1+1 za 12000, pred asi 8 lety, a vydelali 16, jidlo, jizdenky, telefon, zbylo ani ne 500 na mesic.. takze to se taky sporit moc nedalo.. no jo, nastesti jsou ty casy davno za nami.. 😀

hojda
20. bře 2018

Možný výhled do budoucna nájmy, ceny bytů, hypotéky..... viz odkaz.
Jeden z možných scénářů je, že lidé, kteří si teď berou hypotéku na krev, při zvýšení úroků nebudou schopni splácet a navíc je možný skokový pokles cen nemovitostí (už to to jednou bylo), takže oni pak nebudou schopni splácet a při prodeji se byt ani nepadaří prodat za tak vysokou cenu jako jsou nyní (pokud vůbec, protože jak přijde krize, začnou lidi přicházet o práci a už se tak do nákupů nehrnou) a na problémy je zaděláno☹. Fakt to chce dobře počítat, co je možné zvládnout a co ne.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pesimisticky...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pesimisticky...

priefi
21. bře 2018

@shine2015 @blahova_andrea to je mi jasne, ze jim toho moc nezbude 😉 Ale hypoteku dostanou, odpovedela jsem pouze na otazku, zda maji sanci ji dostat. Dale to uz zalezi na nich, jestli do toho pujdou nebo ne. Financni stranku vidi jen oni (jake maji prijmy, kolik maji nasetreno, kolik si chteji pujcit a jake maji vydaje)

blahova_andrea
21. bře 2018

@ishumisz mám za sebou taky dost podobné počty 😀

blahova_andrea
21. bře 2018

@priefi ty si fakt myslíš, že tu hypo dostanou? mě přijde, že tu nebylo dáno dost informací na to, aby to šlo posoudit. pokud by si ji bral chlap sám, tak mu ji s tím příjmem třeba dají, ale s rodinou? už docela pochybuji, když se vše tak zpřísnilo. nám ji před dvěma lety, kdy byly podmínky lepší, dali jen proto, že si ji bral chlap právě sám. tabulky jsou neúprosné.

priefi
21. bře 2018

@blahova_andrea to zalezi, jaky maji zaklad a jakou ma pritel mzdu. Jestli jim ji daji nebo ne je ve hvezdach a tady to opravdu nevyresime 😉 to si oni musi zjistit sami. Otazka je, zda se svymi vydaji zvladnou hypoteku. A lepsi podminky budou, kdyz si vezme na sebe hypoteku jen pritel

letadylkokane
21. bře 2018

Hoj, mám kamarádku risk analytičku v bance. A když jsem s ní mluvila na téma hypotéky, tak mi říkala, že si banky teď začaly dávat velkýho majzla, komu půjčí. Hodně se řeší platební morálka u minulých úvěrů, vlastní majetek, nemocnost, veškeré dluhy u mnoha různých společností, včetně státních institucí (např. u podnikatelů na soc+zdrav). Banka si dnes člověka hodně proklepne, vůbec se to nedá srovnat se situací před rokem či dvěma.

A přidávám svůj názor: Díky bohu za ty dary, protože dávat milionové hypotéky lidem, jejichž příjem 20 hrubýho, to je naprosto šílené. Výsledek vidíme v totálním nedostatku a k tomu ještě vyšroubované ceně bytů, domů i pozemků. Jak se zvyšují úroky, bude celkem veselo. Těmhle "na krev" jdoucím dlužníkům skončí fixace a ani nestihnou valit kukadla, jak rychle jim splátka vyskočí o tisícovky měsíčně. Výsledkem bude navrácení bytů a domů do oběhu. A je to tak dobře, ceny nemovitostí se vrátí na reálnou hodnotu.

nelinecka1
21. bře 2018

Jak uz bylo psano, pani dala prilis malo informaci. Muzou kupovat byt za 750 000 nekde na Karvinsku nebo taky za 4 mega v Brne. My jsme si brali hypo jeste pred otehotnenim, ale vychytali jsme skvelou dobu- byt za 1.1 a urok 1.79 (Valassko). A jsem rada, ze ted platime jen 3.400, protoze nas to nijak neomezuje. Ono stejne s poplatkama a hypo na panelak to je 11-12 tisic.Dnes tady stejny byt stoji 2 mega. Takze pani doporucuji dobre pocitat.

nelinecka1
21. bře 2018

Jo a vim, ze nektere banky pocitaly rodicak jen ve vysi 3600, i kdyz by pani mela 7000. Ale mozna se to zmenilo. Kazdopadne 10% vlastnich prostredku je podle me malo, prave i vzhledem k rodicaku.

nedele007
21. bře 2018

Nam hypoteku schvalili i kdyz jsem na rodicovske, ale museli jsme dat 20% ze sveho a manzel vydelava relativne dobre. I tak to byl zdlouhavy proces a uz je to skoro rok. Za tu dobu se podminky zase zmenily. Takze zalezi na tom kolik vydelava pritel, jestli mate ci nemate zaznam atd.
Jeste navic Ti daji 80% z ceny, kterou urci jejich odhadce, ne z prodejni ceny. A jelikoz odhadce pracuje pro banku, urcuje cenu nizsi, takze pocitej tak 25% z kupni ceny v hotovosti + 4% na dan z prodeje.

coreprincess
21. bře 2018

@katka9184 ahoj kaci, my mame hypo tak kdyby si se na něco chtěla zeptat není problem 🙂 my teda svoji jsme manzel měl v době kdy jsme hypo brali tj rok zpet 20tis a ja rodicak 7333kc. Brali jsme hypo na 2 100 000. Na 40let.

mimiveru
21. bře 2018

@katka9184 My si brali 2100000, platíme 9tis. hypoteční a to mám úrok 1,7%. Navic 5tis na teplo a vodu, 900 elektřinu a 400 plyn. Měsíčně jen za byt přes 15tis. Pokud má manžel 20tis., tak do toho nechoďte, pokud má 40tis, už by se to dalo a pokud výše, není co řešit 🙂 vše myslím v čistém.

ssandy
21. bře 2018

Brala jsem si na sebe hypo na rodicaku. Ale mela jsem k tomu i polovicni uvazek a pravidelny prijem z pronajmu dalsich 2nemovitosti.Kazda banka ma jina pravidla, co zapocita a jakym %, takze jich to chce obehnout vic, poptat se a porovnavat.Pripadne nejakeho zkuseneho poradce. V situaci 20tis chlap a 7rodicak by vetsina bank 2M hypo nedala, bylo by to na krev a chteli by urcite LTV pod 70%.

Strana
z3