"Insta" mámy 🙂. Proč nás to takhle fascinuje?

me_druhe_ja
17. srp 2021

Profil na IG mám, ale nejsem moc aktivní. Sleduji jen přátelé a pak známé osobnosti, hlavně sportovce. Nicméně často mi tam skáče v návrzích spousta, jak já tomu říkám, "insta" maminek: obyčejné ženy, které se nikdy ničím "neproslavily", ale přesto je sledují tisíce lidí, převážně žen/maminek, firmy jim posílají výrobky za reklamu, sdílí slevové kódy atp. A často nad tím přemýšlím, proč. Jak se tak stane, že se z naprosto obyčejné a ničím zajímavé ženské (jako já třeba 😀) stane taková hvězda internetu. Proč mají ostatní maminky potřebu sledovat tyhle často na oko dokonale matky, s dokonalou domácnosti, dokonalým partnerem a dokonalými dětmi. 🙂 Rozhodně jim to nezávidím, to ani omylem, já jsem spokojená se svým nedokonalým životem 😀, ale fakt mě zajímá, proč nás to Takhle fascinuje a co vede lidí k tomu, že takhle extrémně vystavují svuj život na internetu. 🙂 Prosím o normální diskuzi bez urážek, vážně mě to zajímá. 🙂

nase_mimi
17. srp 2021

@me_druhe_ja umele nahonene followers, k prozreni doporucuju ucet @mamzajemospolupraci

kamino
17. srp 2021

Jako fotografka mám snad jednou týdne ve zprávách nabídku typu - jsem influencerka, mám 5000 sledujících ( číslo si dosaďte ) mám návrh - vy mě vyfotíte zdarma a já vás označím.. když se podívám na profil, nestíhám se divit - obsah nic moc, nezajímavý .. Dále mi chodí mraky folllow akcí - já tě začnu sledovat, ty mě začneš sledovat a tak se uměle zvedají čísla .

cherie24
17. srp 2021

@me_druhe_ja já tam třeba sleduji maminku vystupující pod názvem nasraná máma. Ta tam sdílí reálné fotky utahané matky a fotky všedních hysterií malého dítěte a k tomu se z popisku člověk i dost zasměje. Profily maminek, které sdílí fotky, jak mají na obláčcích ustláno a jsou každou minutu neskutečně šťastné, že jsou maminky jsem smazala a vůbec mě nezajímají. Občas je to o to růžovější na internetu, o co horší to doma mají.

alubif
18. srp 2021

Mě spíš přijde vtipný, jak spousta žen i tady na mk nadává, že jim někdo kecá do výchovy, vzhledu, domácnosti a vadí jim, že to ,,nemohou" dělat a pak sledují na internetu někoho, kdo jim říká jak co dělat.
co by tyto ženy dělaly, kdyby nebyl Insta, byly by možná nedokonalými matkami jako my, co si život žijeme po svém a ne aby byl dokonalý pro insta.
Instagram jsem si založila tehdá kvůli Leničce. Teď tam sleduju pár přátel a profesní stránky, tam bývají zajímavé věci. Ale nesleduju tam žádné osobnosti a ani tady ty rádo by hvězdičky jejich jediným životním smyslem je honění laiků.

nikjean
18. srp 2021

Na tohle téma napíšu jednu vystihující větu, která zazněla v songu jednoho českého rapera.
"Jako děcko influencerů bych musel zvracet - Nevím, jestli chtěli mě a nebo spolupráce"

michaelarousova
18. srp 2021

@me_druhe_ja tak vedr je k tomu to,ze za to dostavaji veci zadarmo a nekteri i dost penez..a asi u toho vubec nepremysli ☺️ Lidi zas chteji slevove kody a souteze😂popravde taky takovych par sleduju a obcas si rikam proc vlastne vzdyt ty holky jsou uplne hloupe a povrchni a ac to vyoada ze maji dokonalej zivot tak ho vlastne nemaji.. jen to tak pusobi☺️ Jsem si vsimla ,ze za tu dobu co je sleduju, tak se tem holkam rozpadlo manzelstvi ..co si budem tohle zadnyho chlapa nemuze bavit…takze dokonaly vubec nejsou a doma to taky nemaji vzdy ruzovy..sle o tom ale malokdy mluvi to jim prijde osobni ,ale postnout dite na nocniku je ovsem normalni 😂takze ja je mozna sleduju z toho duvodu, ze se jim smeju a cekam jakou blbost udelaji priste…Kazdopadne se stale da najit profil ,kterej ma zajimavej obsah a kdyz uz delaji nejakou tu reklsmu, tak to ma hlavu a patu ☺️ Napriklad the sikl,the fotr,stibrova…

levandule_k
18. srp 2021

@alubif Já v tom vidím drobný rozdíl, sledování pořadů výchově, interiérů domácnosti vs rady od vlastní mámy nebo tchýně. Vlastní máma nebo tchýně očekávají, že se tím budeš řídit, budeš šťastná za skvělou radu, ale často prosazují blbosti, třeba vodění za ruce, posazování. Sledováním videí o výchově beru jako hledání lepšího výchovného modelu, jelikož ne všechny komunikační vzorce a výchovné modely jsou funkční. Jsou tady rodiče, co zažily výchovný model "já ti jednu fláknu", toto praktikovat nechtějí a jiný model se potřebují naučit.

Sledování influencerů a IG mě moc nebere, protože je to skrytá reklama a když hledám informace potřebuji objektivní názor ne jen superlativy. Nebaví mě sledovat fotky, jak někdo má super zážitky a já sedím doma na zadku u pc, to radši začnu vymýšlet a organizovat vlastní zážitek, to mi dá mnohem víc, i když to nebude snídaně v 5 hvězdičkovém hotelu na Havaji.

Abych si tady nehonila triko, že jsem mega nezávislá, tak když jsem organizovala svatbu, tak jsem pár fotek z instagramu prohlídla na fb jsem členem jedné skupiny, která se zaměřuje na zařízení a design domácnosti.

Ty matky, které to dělají asi doufají, že se z toho jednoho dne stane dobře placené zaměstnání, lepší než být úřednice na finančáku, nebo pracovat u výrobní linky.

makovice88
18. srp 2021

Vsechny tyto profily, jak na IG tak i na Youtube maji podle me neco spolecneho - konci ve chvili, kdy deti vyrostou (jdou do skoly napr.), nebo si matka uvedomi, ze sdileni na netu neni to prave orechove. Par jich takovych znam. Uz nemaji co nabidnout.

barumat
18. srp 2021

Já třeba naopak nesleduju nikoho, prostě mě to nezajímá. Mám IG vlastně jen kvůli snadno dostupným úpravám fotek (filtry a tak), odkud se mi všechny fotky rovnou loupnou na face, kde je sdílím s reálnými přáteli. Jinak bych ho už dávno zrušila, vůbec mě nechytil.

prejeta_zaba
18. srp 2021

Mě třeba nikdy nezajímali slavní lidi. Jako je jasné, že když máš za sebou profi tým nebo stovky tisíc má kontě, že budeš působit hezky. A jako že holka nazpívala dvě alba nebo zahrála roli někde v televizi..tak je víc než třeba učitelka nebo účetní? A v čem konkrétně? Samozřejmě existuje asi nespočet nezajímavých profilů, kdy si mamina jenom na něco hraje a je to úplně o ničem. Ale pak máš plno takových influencerek, které právě svým obyčejným životem inspirují plno lidí k lepšímu - ukazují život s postiženým dítětem, život s mnoha dětmi, život v centru velkého města...ukazují, že to jde líp. A už to, že přemýšlí, co nasdílí, dají si práci s tvorbou fotky a obsahu, vypovídá plno o jejich snaze. A to mě právě inspiruje víc než nějaká slavná hvězda od hlavy až k patě ve značkovém. 🤷‍♀️ Obyčejná mamina je pro mě uhnaná v supermarketu, která ani nepozdraví a opravdu má na práci jenom plínky a vaření. Těmhle, co zvládají točit videa a přemýšlet nad tím, na koho a jak zapůsobí, fandím. Protože každý nějak začínal a myslím si, že (samozřejmě třeba 1 že 100) má velký potenciál vlivu právě na skupinu rodin s dětmi. Vlivu jak to jde líp. Ne jen uhoněně a stereotypně.

nikjean
18. srp 2021

@prejeta_zaba Ty ale popisuješ úplně něco jiného. Tady, v téhle diskuzi jde o insta matky, které za vidinou věcí zdarma prodají své dítě. A to takovým způsobem, že netvoří žádný obsah, ale pouze se snaží získat, co nejvíce followers pofiderním způsobem - nákup, skupiny typu followforfollow atp., aby se jim taková možnost (mít zboží zadarmo) naskytla.

A navíc, nikdo neříká, že např. herec je víc, než učitelka nebo účetní. To je úplně mimo.

malanoha
18. srp 2021

@michaelarousova tak treba Siklova uz me tezce nebavi, uz je to jenom jedna velka reklama za druhou🙄

daasqua
18. srp 2021

Hodně matek si udělá IG (či jiný) účet, aby se prostě vychloubaly, že (zrovna teď) se mají úžasné, mají krásně načinčané miminko ve značkových hadrech, doma (na pár sekund) uklizeno, před sebou drink a svět je prostě úžasný. Za pár sekund se brodí v bordelu a mají chuť skočit z okna, ale svět vidí jen to, že jsou to supermatky, a mají u fotky tisíce lajků. A jde jim jen o ty lajky, berou to jako měřítko své úspěšnosti. Kdo má více lajků a followerů, je větší supermatka. Ty úspěšnější to využijí i pro propagaci/reklamu a dostávají od sponzorů "dary", protože je to levná reklama (všechny sociální sítě jsou jen o reklamě, o ničem jiném - doporučuji film The Social Dilema). Já nikoho na IG nesleduji (sama tam nemám ani fotku), jedině pár kamarádů. Ono kde je poptávka, tam je i nabídka (kdyby lidi nesledovali, profily nejsou).
Jinak na toto téma je vtipná povídka "#supermatky rulezzz", vyjde v knize "Už je to tady" někdy na podzim.

carmenz
18. srp 2021

Mně tyhle lifestylové účty taky úplně nebaví a moc nechápu smysl. Mám ráda, když je tam téma-tedy třeba právě zmíněná Nasraná máma, pak Máma v kuchyni, Schoolofmylife (ta je podle mě super, umí zábavně skloubit tipy pro mateřství i běžný život, ale nejvíc mě baví její tipy na vzdělávací a zábavné aktivity s dětmi), Babies and Sleep (o spánku miminek), Dentist for Small... Pak samozřejmě chápu, že když děti odrostou, tak ty ženské už mají nějaký okruh sledujících a potřebují či chtějí se realizovat dál, obsah se tudíž nějak rozmělní. Ale upřímně mi už autentických účtů přijde jen pár a zbytek je na jednu kopici. Mně by to třeba asi bavilo, téma bych taky měla, ale vyloženě mě odpuzuje, aby děti viděly místo mého ksichtu jen displej.

la_amanita
18. srp 2021

@carmenz schoolofmylife taky sleduju, ale jako guilty pleasure. Rozhodně to není typ, co by mě jakkoli inspiroval, leda tak dělat věci jinak.

me_druhe_ja
autor
18. srp 2021

@nase_mimi Ty vole, to je mazec. Asi jsem fakt naivní, ale tohle jsem si nemyslela, že to tak funguje. Že se vyloženě doprosujou těch firem. To je hrůza....

me_druhe_ja
autor
18. srp 2021

@michaelarousova Já teda nesleduju nic, ale když na mě vyskočí nějaký návrh, tak si ten profil projedu a vždycky si říkám: a? Proč tohle sleduje tolik lidí? V čem je to zajímavé? Jiné? Často ty profily jsou jak přes kopirak....

me_druhe_ja
autor
18. srp 2021

@prejeta_zaba Ja teda sleduju převážně sportovce teda. A ty "obyčejné" ženy - já právě mluvím o těch matkách, co jsou Opravdu tuctové a ničím nezajímavé a přesto je firmy platí a lidí sledují. To nechápu...sama třeba píšu tady na MK o synovi a jeho nemoci: hlavně proto, že v češtině neexistují informace a kdyby to někdy jinou maminku potkalo, tak třeba pomůže. A třeba Monik s Tanickou jsou velká inspirace, domish, m.e.l. a jiné....Ale to je něco jinýho. To nejsou tuctovky. 🙂

me_druhe_ja
autor
18. srp 2021

@daasqua díky za tip na film. 🙂

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
felixfelicis
18. srp 2021

Někdo exhibuje a sbira lajky pod prispevkama na Koni (mysleno v dobrým, jinak by tu nebylo co číst🙂 ), někdo na Fb a někdo na Insta...Mám ráda Mummy Kathy, Lucii Hubikovou a Mimi a já. Sice se mi nelíbí ty vystajlovany fotky a celý to vystavování děti mi vlastně přijde dost zvraceny, ale jsou mi sympatický jejich názory, působí jako normální lidi 🙂 Všechny sleduju už několik let od doby, kdy jsem Ig ani neměla. A ještě S dětmi v baglu, taky ji "znám" několik let. Tam vidím nějaký obsah a sleduju je, jako by to byli nějací virtuální "pratele" nebo jak to říct. Lidi, o kterých nic nevím, potrebu sledovat nemám a nezajímají mě.

joygiorgo
18. srp 2021

@felixfelicis naprosto souhlasim

me_druhe_ja
autor
18. srp 2021

@felixfelicis Jo já teda nechtěla, aby to vyznělo tak, že každá žena, co se rozhodne sdílet svůj život na internetu je odpad. To vůbec. Určitě jsou zajímavý blogy a profily. 🙂 Já mluvila ale o té záplavě tuctovych stejných matek, které stejně sledují tisíce lidí a firmy jim posílají zdarma věci na reklamu. To mi nejde do hlavy, proč to sleduje tolik lidí.

pavca1982
18. srp 2021

Insta co? 🤔😄 Nemám, nechci mít.😄

lachtanice86
19. srp 2021

Nesleduju žádnou, jsou mi úplně někde 😄

michaela666
19. srp 2021

Nemám instagram, ale je mi líto dětí. Tyhle matky podle mě nemají soudnost.

carmenz
19. srp 2021

@la_amanita Jo? Já nevím, mně se líbí její tipy na ty dětské hračky a aktivity. Nějaký ty stories o jejím krásném vzhledu a tak, to přeskakuju, ale právě mi přijde, že to má hezky rozdělené a dávkované vyrovnaně, ty děti a ty pipi věci.

daasqua
25. srp 2021

Ještě mě napadl jeden zajímavý případ (jak insta nesleduju, tak mě to předtím nenapadlo). Mám známou, která "opravdu není nijak zajímavá", když to tak řeknu. Ona má navíc nějakou poruchu intelektu (to nijak neurážím, prostě se s tím někdy lidi narodí, její matka nebyla v těhu zrovna vzorná a ani předtím, tak to dceru poznamenalo a má IQ možná tak 80). Není ani nijak hezká nebo zajímavé oblečení. Každopádně se často fotí mobil, zmaluje se, vyšpulí pusu a zadek a prsa (ty teda má) a má plno lajků na FB a Instagramu, hlavně tedy od chlapů, píší ji, jak je krásná a úžasná, lidi ji sledují. Přitom fotky nejsou zajímavé (starý mobil toho moc neumí vyfotit), to oblečení nosí každá druhá, která se umí trochu obléknout. Tak si říkám, jaká je to "škola" pro ni, zvlášť když nemá velký intelekt, co jí ten život tímto ukazuje, jaké hodnoty svět vyznává...

loylii
22. led 2022

@me_druhe_ja já rada sledovala 3v1. Nikol Štibrova a ta jejich trojka. Dělaly vtipny videa. Teď už jsou to jen “prodejci” všech možných produktů. Co mě ale udivuje úplně nejvíc, ze ony prodávají vlastně svoje soukromí, každý ví jak to u nich vypadá, jakyho maj chlapa, prodavaj totálně svojí osobnost a svoje blízké. Těm chlapům to nevadí?😅 Mě by ten můj zabil.

gracinka7
22. led 2022

@loylii já se spíš divím, že to vůbec někdo kupuje ty produkty. Nedávno na mě někde vyskočila ta jejich KPZ a to je taková blbost a za takovou raketu 🙈