icon

Interpunkce v textu. Pojďme se nad tím zamyslet a používat čárky v souvětí. Co myslíte?

neomenia
28. zář 2019

Toto není diskuse, jen taková prosba. Maminky, prosím prosím prosím, snažte se o psaní s interpunkcí, tj. s čárkami v souvětí. Ne, nejsem učitelka ČJ, ale fakt je ten, že psaný text bez háčků a čárek je sice děs, ale budiž, někdy píšeme všichni narychlo z mobilu. Ovšem text bez interpunkce je prostě nesrozumitelný, těžko se v něm orientuje a čtenářský zážitek je strašný. Takže apel na všechny, pojďme se snažit to napravit. Základní školou jsme snad prošly všechny.... Kdo se nad tím zamyslí a bude používat čárky v souvětí, tomu děkuji 🙂

Strana
z4
malenka3
28. zář 2019

@letalnica to je moc hezký citát. A sedí naprosto přesně na vše, ne jen na gramatiku. Kolikrát se tu dohadují na některé téma ženský, jak jsou skálopevně přesvědčeny o něčem, o čem jen tuší, a já, která s jistotou vím, pak pochybovačně hledám podklady, že se opravdu nepletu. 🙈

letalnica
28. zář 2019

@malenka3 Přesně 🙂 Taky furt něco hledám a ujišťuju se. Pro češtinu mám cit, po mámě, ta měla taky bezchybnou češtinu. Ale když si nejsem jistá, napíšu si to vedle sebe a vždycky jedno vypadá blbě 🙂

ilema
28. zář 2019

@malenka3 Myslím, že ti v textu chybí čárka 😉
To nemyslím zle 🙂 Já to chápu, že někdo češtinu neovládá, jak bych si někdy i já sama představovala. Mně ani tak nevadí hrubky či chybějící čárky ve větách, osobně rostu z překlepů, kdy ani pomalu nedokážu rozluštit jednotlivá slova. Nedávno jsem četla nějakou diskuzi, kam přispívala i nějaká policistka a nedalo se to vůbec číst. V každém druhém slově překlep, tak tak jsem se udržela, abych nereagovala.

cikitkapb
28. zář 2019

@zvedavec2 I podprůměrně inteligentní Čech nedělá chyby gramatické. Ty bývají výsadou cizinců, kteří se snaží mluvit nebo psát česky. Chyby, které se objevují v textech jsou pravopisné. 👍🏻

letalnica
28. zář 2019

@sudylichozrout
@malenka3
@zvedavec2 0
@neomenia Dámy, ale napíšu vám těžký hardcore. Mám známou a ta fakt nenapíše větu bez chyby. Příklady: "Asi se oteplý, už s těmi tlustými nohami nebudu moct chodit v pytly. Hold je budu muset ukázat. Můj pes nemá rád chlapi." A podobné perly. Ovšem v profilu má tato osoba napsáno, že studovala učitelství pro sš. Pak nemá být naše školství v prdeli... ☹

martaskaaa
28. zář 2019

Já teda když vidím text bez háčků a čárek, tak s tím nemám vůbec problém ho přečíst. Můj mozek to přečte úplně automaticky. Horší je to spíš právě s těma čárkama, že to pak nedává smysl.
I pimsenka kydž zmaměnite, tak to bez prbolemu hned přetčete, ne? 😊

sudylichozrout
28. zář 2019

@letalnica No, to mi pripomina. Ja jsem s matematikou prisla naposledy do styku na gymplu. A doucovala jsem k mgr. statnicim! holku matematiku. Studovala pedak pro prvni stupen a nebyla schopna tu statnici z jejich matiky dat. Zlomky, mnoziny, jednoduche vyroky, zakladni rovnice, trocha vyrokove logiky. Zadny matfyz. A takhle osoba realne uci.

martaskaaa
28. zář 2019

@letalnica mě teda zase vadí, když mi kámoška napíše, jestli s ní nechci JED do města 😂

werumka
28. zář 2019

Já bych řekla, ze řešení interpunkčního pekla je velmi jednoduchý. Ten text si po sobě přečíst ještě jednou a až pak ho odeslat. Většina lidí je schopná zvládnout text upravit do formy, která je k pochopení, pokud se na něj podívá znovu. Jenže to je vlastně tady ten největší problém. Uživatelky upřednostňují rychlost před obsahem: “Když poradím dřív, dostanu víc lajků/budu za tu dobrou.” Nebo: “Rychle to napíšu, abych všem vytřela zrak.” Anebo oblíbené: “Jsem tak vytočená, že je mi úplně jedno, jak to vypadá, ale musí to ven.” :D Takže až přestaneme s příspěvky závodit, tak to třeba jednou bude i lepší. Ale tomu ty internety moc nenahrávají :D

martaskaaa
28. zář 2019

@ilema přesně vím koho myslíš 😀

letalnica
28. zář 2019

@martaskaaa Kolik si toho jedu do města bereš? 🙂

malenka3
28. zář 2019

@ilema to mi nedělej, teď budu hledat, kde mi ta čárka utekla 😂 jasně, že to někde asi bude, nebudu říkat, že jsem stoprocentní, to fakt ne.

Ta policistka je tím pověstná, vím, koho myslíš, ono se to od ní fakt nedá číst, vymlouvá se na mobil, ale je to jenom lenost používat predikci nebo to prostě po sobě opravit. Já tu píšu naprostou většinu na mobilu.

letalnica
28. zář 2019

@malenka3 Taky to vím a nechápu, vždyť ona v práci asi taky píše, tak snad ne takhle 🙂

sudylichozrout
28. zář 2019

@ilema jojo, barulina je tim povestna 😀

zvedavec2
28. zář 2019

@cikitkapb dekuji za upozorneni, se tady citim nadrazene, ze my/mi mi neutece, ale gramatiku a pravopis povazuji za synonyma... Jdu se zahrabat 🙂

cikitkapb
28. zář 2019

@zvedavec2 V pohodě, co jsem tak prolítla touto diskuzí, nebyla jsi sama. 😉

malenka3
28. zář 2019

@werumka jo, to je taky fakt, zajímalo by mě, kolik lidí si po sobě minimálně delší příspěvek přečte, než ho odešle.

sudylichozrout
28. zář 2019

@cikitkapb I Cech dela gramaticke chyby. Casto v koncovkach a v neschopnosti pouzivat spravne vokativ (Dobry den, pane Blazek x Dobry den, pane Blazku).

sudylichozrout
28. zář 2019

@martaskaaa A co takove "Holky, teť sem to dostala." 😀

zvedavec2
28. zář 2019

@cikitkapb Coz je MEMU egu uplne jedno 😉 hanba ale je, ze ja to opravdu brala jako synonyma... Diky 😉

malenka3
28. zář 2019

Já si pamatuju můj největší prohřešek proti mému přesvědčení, když jsem dělala kdysi dotazník pro nejmenovanou významnou firmu. Respondenty, kteří to měli vyplnit sami, byli převážně dělníci. Použila jsem slovo protežovat a klient (manažer) mi to opravil jako hrubku. No, já se nedala, poslala vysvětlení, že to opravdu není protěžovat, ale on i přes to trval na svém, že mám možná pravdu, ale že si ti dělníci budou myslet, že tam máme chybu, že tohle nikdo neví, ať tam nechám protěžovat. Po pár dohadech a mé neschopnosti přijmout fakt, že "klient má vždy pravdu", jsem radši celý výraz změnila, aby tam to slovo vůbec nebylo 😂

sudylichozrout
28. zář 2019

@malenka3 Jooooo, protezovat, to je lahoda 😀 A nebo takove diky/kvuli necemu (nekomu).

cikitkapb
28. zář 2019

@sudylichozrout Ano, já vím, došlo mi to, až když jsem to odeslala, moje chyba. 😅 Nebo třeba „Koťata si hrály.“ místo „Koťata si hrála.“ Ale to, pro mě, pořád není takové peklo, jako text bez čárek, teček a plný pravopisných chyb a stupidních záměn. 😁

sudylichozrout
28. zář 2019

@cikitkapb Jj 🙂

zvedavec2
28. zář 2019

@sudylichozrout to uz fakt napise jen tech spodnich 10%.
Ja ale uplne nevericne koukam na my/mi a -li/-ly ("mi s manzelem byly...") To tady napise opravdu kazda druha.

werumka
28. zář 2019

@malenka3 Právě... protože ten čas, který by tomu věnoval, by mu chyběl při psaní dalšího komentáře někde jinde. Holt kvantita často vítězí před kvalitou. Ale to už se podle mě dostáváme do jiné roviny, kdy ta žena potřebuje v daný moment navázat kontakt s více lidmi. Ta interpunkce je bohužel většinou pouze důsledek hlubších záležitostí.

letalnica
28. zář 2019

Prostě čeština není důležitá... ☹ Kdyžtak máme editor nebo jak se to jmenuje. Já jsem fakt málo technicky zdatná a tu věc, co opravuje text, si neumím ani otevřít 🙂 Nikdy mi nechyběla, asi by mi to hrdost ani nedovolila používat 🙂

zvedavec2
28. zář 2019

@letalnica k tvemu drivejsimu prispevku - ono prave ten cestinec nemaji jen uplne primitivky, ale opravdu tak pise vetsina lidi tady.
Ja to nehajim, chranbuh, jen rikam, ze to bohuzel neni "vysadou" spodnich 10%, ale problem vetsinove populace.
Coz v kontextu tvych pozdejsich komentaru (tve zname a jejim ne/vzdelani) bohuzel dava smysl...

letalnica
28. zář 2019

@zvedavec2 Češtinec... To je dobrý, asi jako kravinec 🙂 Máš pravdu, málo i vzdělaných lidí jazyk ovládá a to je smutné. Stačí si přečíst nějakou lékařskou zprávu nebo noviny. Jenže ti vzdělaní aspoň ovládají něco jiného, ale ta spodina se bohužel umí jen množit...

lv
28. zář 2019

@martaskaaa to by mne fakt otrávilo 😆

Já se nedivím, z 33 dětí na základce nás šlo na střední 6, dalších 5-6 dětí, které šly na učiliště psalo dobře, zbytek trojkaři a hůř. Takže zhruba dvě tretiny, co psát neuměly, nebo jim to bylo jedno (vsuvka - není divu, že máme premiéra podvodníka a prezidenta hovado).
Nemluvím o poruchách učení, mám bohatou zkušenost s dcerou, dnes měla nadepsaný sešit "výuka k občanstvý" (dřív jsem chodila u domácích úkolů řvát do osušky v koupelně).

Strana
z4