icon

Jak děti přimět jíst zeleninu a ovoce?

pilzzee
25. únor 2024

Jak jsou na tom vase (mensi) deti se zeleninou? Hrozne casto kolem sebe vidim deti, ktery normalne, dokonce i dobrovolne sni rajce nebo papriku. U nas je to katastrofa. Syn ma 3 a pul a jediny jeho kontakt se zeleninou jsou testoviny namoceny v paprikove omacce a masovy koule, ve kterych je mrkev a hrasek. Obcas ho ukecam na mrkev v polivce, jinak NIC. Ovoce to samy, obcas troska bananu nebo jabko, v lete trosku jahody a meloun, ale nejak extra ho to nebere. Ja su docela magor na zdravou vyzivu, takze jsem ho k tomu urcite odmalicka vedla, doma jime fakt dobre, ale jak zacal odmitat lzicku a chtel jist jenom rukama, tak proste konec. Nemuze mu takova strava nejak ublizit? Vyroste z toho driv nez ve 30ti? 😀 Jak to do nej mam nacpat? Jediny, v cem je fakt hustej, je ze absolutne nepije (nechce) sladky piti, pije jen cistou vodu, jenze tim padem ani dzus, kde by do sebe dostal aspon nejaky vitaminy. Dokonce jsem zkousela i mrkvovy cookies, cockovy krupky, nic nefunguje.

Strana
z2
me_druhe_ja
25. únor 2024

@nikyliz To fakt nefunguje....zkoušela jsem to xkrat.... právě touhle dobrodružnou formou. Buď vůbec nechtěl, nebo dal do pusy a vyplivnul. Když to dítě nechce, žádné divadlo kolem nezabere.
Oni (bohužel😀) nejsou blbí. 😀

jolana24
25. únor 2024

Obě moje děti (7 a 4 roky) syrovou zeleninu nejí. Ovoce jen rozmixovaný nebo kapsičky. Upřímně to neřešim. Tlustý nejsou, nic jim nechybí, vitamíny doplňuju doplňkama stravy 🤷🏻‍♀️ Sama jsem jako dítě nejedla ovoce ani zeleninu a teď sním tak nějak všechno

mourovatakocka
25. únor 2024

@pilzzee Starší zeleninu jí, mladší méně - spíš tepelně upravenou a nejlépe ve formě svíčkové 😂 Buď ale v klidu, ono taky záleží, třeba těm dokonalým matkám ji děti zeleninu místo sladkostí taky jen na fotce 🤭 Ani z toho, co kdo napíše tady na MK nelze usuzovat, jak to u nich opravdu vypada. Kromě toho, chutě dětí se mění. Můžeš zkoušet zeleninu kamuflovat (třeba bys nevěřila, kolik se dá vpašovat zeleniny do karbenátků 😁), dělat různé omáčky, experimentovat. Ale je spoustu dětí, co mají zeleninu za sprosté slovo a nijak tím netrpí 👍 Kdyby bylo nejhůř a ty sis nebyla jistá, můžeš dávat vitamíny, ale bude zase jaro a léto a i ta zelenina začne mít jedlejší chuť než teďka v zimě 😜

martulka88
25. únor 2024

@pilzzee Syn, 2roky, má rád zeleninu, ovoce, maso, pije vodu, sladké velmi vyjímečně (buchty, zdravé tyčinky, atd.). Ale pokud jde čistě o zeleninu a ovoce - nesnese "obaly". Jablko musím oloupat, papriku, rajče, apod., nesní dokud mu to neoloupeme 🤣 Poslední dobu nesnese např. hrášek. Ale v dost věcech ho nenutím - já taky vše nejím 😁 - buďto to nemohu a nebo to prostě nejím.

konidana
25. únor 2024

@drzticka81 nase deti zas jedly spis syrovou zeleninu, mrkev, okurku, papriku , ale jakoukoli tepelne upravanou ne. To leda rozmixovanou a propasirovanouv kremove polevce nebo v omacce. Vybiraly i strouhanou korenovou zeleninu z vyvarove polevky😅🤣. Behem let si to sedlo a pubertaci si daji uz i leco nebo zapecene brambory se zeleninou

konidana
25. únor 2024

@martulka88 z toho rostu. Nasi jsou lini kousat cele ovoce nebo si to sami oloupat, jeste dost po 10.roce veku🙄. Takze doma muzou lezet jablka, pomerance, mandarinky apod.tydny netknute, ale kdyz jim to oloupu nebo nakrajim, tak to by sezrali denne kludne pul kila😅

westie
26. únor 2024

Děti (4 a 7) tak poslední rok jedí i syrovou zeleninu, do té doby jenom vařenou. Ovoce jedí hodně rádi sami od sebe. Dřív jsem zeleninu řešila tak, že jsem ji dávala ve velkém množství do vývaru nebo mixovala do omáček.
A syrovou zeleninu jsem téměř každý den dala k dispozici na stůl, nejdřív jsme to jedli jen my s manželem, pak se postupně přidávali dcera se synem. Do teď ale každý její všechno a ještě se jim to v čase mění.

halasovci007
26. únor 2024

@pilzzee a co zkusit smothie? Nečetla jsem komentáře, třeba už někdo radil.

pilzzee
autor
26. únor 2024

Dekuju za nazory a zkusenosti <3 Jsem rada, ze opravdu kazdy dite je jiny a na zadnym se takova fobie ze zdrave stravy (snad) nepodepsala. Ja mu davam vitaminovy zelatinovy bonbony, zatim nebyl vubec nemocnej az na nejaky kasliky, tak snad mu pri te jeho strave nic nechybi. Jinak ji nejvic testoviny, ryzi, ovesny vlocky s mlikem, krupicu (bez cukru), vajicka, lososa a kureci, a mak, ten teda zboznuje a ten je zdravy, tak aspon neco.

@halasovci007 Smoothie by nepil, leda bananovy koktejl, ale to tak pul hrnku. Muzu mu tam zkusit neco propasovat, ale jednou jsem mu pridala do kasicky rozmixovany orisky a poznal to 😀 On pijde jen vodu a mliko, nechce ani kakao, ani caj, nic ...

te_reza
26. únor 2024

Blbě už od mala. Vezme na milost papriku, okurku a mrkev. Z ovoce jablko, v sezóně meloun.

zanett
26. únor 2024

@mollyweasley samozrejme, ze lze velmi dobre zit bez ovoce a zeleniny, tvoji kolegyni naprosto chapu. Delam to presne tak, ovoce a zeleninu uz nekolik let vubec nejim, o to vic se zameruji na kvalitni zivocisne bilkoviny a tuky (a predevsim rybi olej - nasi predci vedeli, proc ho davat detem. Dnes ovsem detem davaji sragory typu ovocna kapsicka nebo ovesna kase). A spravne jsi zminila Eskymaky - ti tradicne ovoce a zeleninu neznali a jak byli zdravi!

A navic, nas zubar me pochvalil, ze synovi necpu ovoce (a hlavne ty zpropadene ovocne kapsicky, ktere jsou ted vsude!), protoze ma krasne zoubky bez kazu. Naposledy mi rikal, ze kdyz zacal pracovat po skole, male deti mely vetsinou hezke zoubky, ale ted je to naopak; vetsina deti ma zuby ve strasnem stavu, on z toho vini tu premiru cukru vsude (vcetne ovoce! ovocny cukr neni zdravy, jak si spousta lidi spatne mysli, je to porad cukr!) a taky nedostatek vitaminu D, ktery je naprosto nezbytny pro spravny vyvoj chrupu, drivev deti dostavala na lzicku rybi tuk (ktery obsahuje hodne vit. D), dnes uz se to nedela a taky podle toho detske zuby vypadaji. Takze to me namotivovalo jeste vic - v ramci zachovani zdravi - synovi dal nenabizet zadne ovoce. Vidle do toho hazi skolka, bohuzel....

pilzzee
autor
26. únor 2024

@zanett Tak to je mazec, vubec me nenapadlo takto uvazovat. Vzdycky jsem si myslela, ze pres tech 200g ovoce a 400g zeleniny denne, co se doporucuje, proste nejede vlak 😀 Ja si ovoce hlidam jen u sebe, prave kvuli tomu cukru. Syn ma teda rad takovy ty srolovany ovocny platky, a jinak sladkosti (i lizatka) ma dovoleny, prave proto, ze pije jen cistou vodu (a hodlam ho s tim terorizovat az do puberty, to je neco prisernyho co ty decka jsou schopny vypit!).

zanett
26. únor 2024

@pilzzee Njn, to je ta propaganda, ktera vymyva mozky (ze ovoce a zelenina jsou zdrave, ze cervene maso je nezdrave, ze vlaknina je zdrava a potrebna a dalsi bludy). Jestli umis anglicky, doporucuji si vyhledat Weston A. Price - vic se o tom rozepisova nebudu, protoze kdyz se lidem narusi svaty gral (aka. 'vyvazena' strava plna ovoce, zeleniny a obilovin), nechteji to slyset....

mourovatakocka
26. únor 2024

@zanett To s tím zubařem a ovocem, to už je trochu diskutabilní, naše děti jí ovoce hodně a zuby ok. Zas bych na tyhle prohlášení, jak je vyvážená strava snůška bludů, byla opatrná, já se třeba jako Eskymák neidentifikuju a moje zažívání jak se obávám taky ne. Ale tak on si každý najde to svoje a ti opravdu velcí fanatici to pak propagují jako jediné správné.

okapia
26. únor 2024

Já mám děti tři a ačkoli co se týká jídla obecně, nejí nejstarší skoro nic, nejmladší snad úplně všechno a prostřední je někde mezi. Ale co se týká ovoce a zeleniny, jsou na tom stejně, jedí skoro všecko, posledním hitem je syrová brokolice a květák. Takže asi u nás nezávisí příjem zeleniny nijak na tom, jaké jsou další stravovací návyky.

Strana
z2