icon

Jak perete nové oblečení? Diskuse o praní a zdraví

resare
27. únor 2023

Zdravím, zajímalo by mě, zda perete vše nové oblečení? ... Já teda peru, ale včera jsem si uvědomila, že vlastně neperu vše.. Nové kombinézy, zimní bundy a vlastně i čepice a rukavice jsem jaksi z praní vyřadila... Snažím se jet non toxic, tak mě včera toto pozření vyvedlo z míry.. Jakože, co vše, "chudáci" mé děti mohly přes kontakt s pokožkou převzít... a jak říká můj muž, neboj na tohle se neumírá 🙂 .... A tak mě napadlo otázka, jak to máte s praním nových věcí vy? A doufám, teda, že v tom nejsem sama

Strana
z2
vladienka
27. únor 2023

@sorboni30 to je este dobry point, vala sa to v obchode bohuzial vsade mozne, bezne sme nachadzali v kabinkach vsetko na zemi, starsie kolekcie sa skladuju nahadzane v krabiciach v sklade.. rozhodne by som si to nedala na seba bez vypratia 😬😬

barulina
27. únor 2023

@resare ano, a teda opravdu vše. Nejde o to, že je to ve skladě, ale pracuji jako policistka a řeším samozřejmě i majetkovou trestnou činnost. A je mi na zvracení, kam všude si zloději oblečení strkají a kdZ jsou chytnuti, je zboží vráceno do prodeje.

jjasmina
27. únor 2023

@resare neperu hned snad jen pouze bundy

ninive211
27. únor 2023

Peru věci, které jdou přímo na tělo. Ponožky teda neperu, to bývá v tom paklu zabalené ještě s těma umělohmotnýma udělátkama, to nikdo zkoušet nemohl, trička, kalhotky, legíny ano. Bundy ne, jen když jsou z druhé ruky, pokud jsou nové, tak ne.

barulina
27. únor 2023

@ninive211 tak zrovna teď jsem měla i odcizené, rozbalené ponožky, co vytáhl z póza kalhot, mimo jiného tedy

nellinka123
27. únor 2023

Nové věci peru ty, které jsou v kontaktu s pokožkou (trička, tepláky, kalhoty, samo spodní prádlo), bundy jak kdy. Z druhé ruky mám dost věcí pro syna a to opět kromě bund peru vše, nesnesu, když to oblečení doslova čpí práškem typu Ariel a spol. 🙄 Takže to dávám téměř hned po příchodu domů do pračky.

ninive211
27. únor 2023

@barulina Tak rozbalení ponožky nekupuju, vždy mega pakl třeba 5, 6 párů

mmm12345
27. únor 2023

Z obchodu / bazaru peru vše, kromě bund, ale manžel občas vytáhne nově koupené ponožky, které nejsou vyprané...

dasipe
27. únor 2023

Můžu se jen zeptat, proč jedeš non toxic? Máš doma atopiky a ekzematiky?

resare
autor
27. únor 2023

@dasipe Nene nejsme atopici ani ekzematici.. Teda syn trochu ekzem má, ale ten je způsobený potravinovými alergiemi.. Asi nejbližší odpověd pro tvou otázku je, že mi to dává smysl. Všude kolem nás je toho "jedovatého" spousty, tak se alespoň v něčem snažím tomu našemu tělu odlehčit.

evaviki
27. únor 2023

Neperu sve bundy, ale je fakt, ze do obchodu, kde kupuji bundu ja, neprijde 20 lidi za den, co by si ji zkouselo. Jinak peru vse, vcetne ponozek, nesnasim nevyprane obleceni, povleceni, rucniky, atd..

dasipe
28. únor 2023

@resare ptám se jen ze zvědavosti. A v čem pereš? 🙂 Děláš si prostředek sama nebo někde kupuješ?

resare
autor
28. únor 2023

@dasipe Kupuju, sleduji stránky nontoxic, kde jsou i typy na různé výrobky, tak čerpám odkud. Snažila jsem se dělat si prášek na mytí do myčky, ale teď zrovna vše kupuji 🙂

sorboni30
28. únor 2023

@vladienka no právě... Souhlasím 👍

bigbig
2. bře 2023

Peru vše, asi mimo nových ponožek pro dospělé i když nad tím tak přemýšlím, i v těch ponožkách bude hodně chemikálií.
Ale samozřejmě nové vlněné kabáty jsem neprala.

elennka
2. bře 2023

Peru vše, jak nové, tak bazarové, a peru to všem, nejen malé

lennus
2. bře 2023

Ano, vše, někdy jen na 30, záleží, co a odkud to je

ruzovyjednorozec77
2. bře 2023

Vrchni neperu. Ani ponožky. Peru tricka, trenky, teplaky. Vse co jde přímo. Mikiny, bundy, atd neperu

dolly82
2. bře 2023

Já tedy peru vše a mnohdy jen na 30°, ale do každého praní dávám odměrku octa, nejenže fixuje barvy, desinfikuje, ale hlavně nové věci pak nejsou cítit "skladem" 🙂

barumrallyebum
2. bře 2023

Peru vse, i bundy. Vzdyt kolikrat tam jsou sklady ( napr kdyz je to z eshopu poskladane v krabici) a smrdi to vselijak. Mne to prijde stejne jako si neumyt nadobi, ktere jsem si zrovna prinesla z ochodu. Jo, neumira se na to, ale je to ekl. Nebo jako si neumyt ruce, kdyz jdu z wc.

iva_kucerova
2. bře 2023

@resare neboj, já neperu skoro nic a taky žijeme 😄

vero987nika
2. bře 2023

bundy kombinezy a podobné svršky neberu, pokud je to nové z obchodu. Přijde mi to zbytečné. Ostatní ano

jerrabina
2. bře 2023

@mysh_me to mám úplně stejně! Takže pro sebe peru tak maximálně spodní prádlo a to ještě ne všechno 🙂
A pro dceru jsem to taky s tím praním už vzdala, možná i proto, že teď nemám funkční pračku. Ale i proto že už není mimino. Ale pro mimi peru i věci co mi 5 let ležely doma, i když hermeticky uzavřené v krabici (vzpomínám si jak jsem řešila každý milimetr kudy by mohl vlézt prach nebo neco 😄) a vyprané tehdy byly a pořád trochu voní 🙂

jerrabina
2. bře 2023

@vladienka tyjo asi trpím trochu jakousi "zákaznickou naivitou". I dcera když se převlékala jak si zkoušela pyžamo, tak jsem jí pořád připomínala ať to neucourá po zemi, že si to pak možná bude zkoušet i někdo po ní. Ježiš jak já jsem naivní 😄 (ale jsem ráda, přecejen to že někteří ostatní ten respekt a ohled nemají neznamená, že já ho mít nechci, přijde mi to tak správně 🙂 )

dasipe
3. bře 2023

@resare a neměla by jsi nějaký odkaz prosím? Klidně do SZ, momentálně řeším u dcery atopický ekzém a doktorka napsala jen kortikoidy a nazdar. Ráda bych jí ulevila i jinak

malanoha
3. bře 2023

Peru většinou věci, co přijdou přímo na tělo. Trička, pyžama apod. Ale rukavice, bundy, rozhodně ne. Akorát to zbytečně ztrácí na funkčnosti.

resare
autor
3. bře 2023

@dasipe Jj určitě, pokud máš fb jsou na fb svět non toxic... jinak už mají i web svetnontoxic.org kde mají plno informací a taky ty doporučované prostředky https://docs.google.com/document/d/1Gb9vejGcANH...

resare
autor
3. bře 2023

@dasipe nebo jsou už i shopy, které přímo prodávájí jen vhodné výrobky... třeba netoxickadomacnost.cz

normalnimatka
3. bře 2023

bundy asi taky ne, ale jen tyhle vrchní věci. čepici bych určitě vyprala, když to jde přímo na tělo. mně se to ekluje. ale i ta bunda je v podstatě na chvilku, než se zašpiní a vyperu ji stejně taky....:D ale ted si uvědomuju, že jsem asi dětem ještě novou bundu ani nekouila...:D vždycky byla po někom...:D

dasipe
6. bře 2023

@resare moc děkuji, mrknu na to 🙂

Strana
z2