icon

Jak se naučit šetřit a odolat nákupnímu pokušení?

9. zář 2021

Partner mě požádal, abych šetřila a udělala si nějakou rezervu, když by bylo potřeba na nějaké nečekané výdaje, aby vždy bylo v záloze. Sám to tak má, nikdy nejde na doraz finančně. Já jsem ale přesně opak. Nakupovat mě hrozně baví. Kupuji věci do domácnosti, těší mě zvelebovat bydlení nebo pro děti. Ne že bych fofrovala peníze za hadry pro sebe a podobně. Ale jak ty krásné věci pro prťata vidím nebo když jsem ve stresu, tak si prostě nemůžu pomoct a když peníze jsou, tak je utratím. Jak se mám přesvědčit, že mám šetřit a nenakupovat? 😩

Strana
z2
autor
10. zář 2021

@78marcela máme každý svůj účet, ale já z rodičáku platím víceméně jen jídlo a věci pro děti jako plínky, drobnosti a tak. Takové ty větší výdaje platí platí partner, ten pak řeší i věci kolem baráku, občas vyzvedne nějaký balík pro mě, většinou se ani neptá, co v balíku je a co platil.

petrasipkova1
10. zář 2021

A to mas rodicak 7000 ?

autor
10. zář 2021

@rendulik82 já si ale právě nekupuji věci pro sebe, nemám moc co prodat. 🙄 Moje slabost jsou teda šátky na nošení, ale jinak dost často spíš nakupuji věci do pokojíku, pro děti. Pro sebe si třeba koupím max kytku na parapet a tu asi taky nikdo nekoupí. 😀 Baví mě právě dotvářet pokojíčky, koukat po netu, co by bylo hezké, jak jim to vymyslet. Na tom se dost často vybiju i kreativně. Třeba ušít jim povlečení, namalovat něco, koupit nálepky do pokojíčku. To samé bych se takto vybila i v ostatních místnostech. Kdybych mohla, tak mám všude džungli kytek, dekorace a tip top designové bydlení. Je to vlastně momentálně můj jediný únik ze světa rodičáku.

felixfelicis
10. zář 2021

Tak to pak záleží, jaký plat má partner a kolik si představuje, že bys měla šetřit? Čistě jen z rodicaku si moc neumím představit ušetřit podstatnou částku na "nenadálé vydaje" (beru podle výdajů naší rodiny), jestli jsi neměla nic odloženo před dětmi.

Na druhou stranu, pokojicek zaridis jednou a máš vystaráno, šátek jsem měla taky jeden.

marta_kovar
10. zář 2021

Tak já v dětství také neměla nějak extrémně bohaté rodiče. Měli jsme kde bydlet, milovali nás, jezdili jsme každý víkend na výlety. Ale kolikrát ke konci výplaty vybírali v autě drobné aby měli na chleba. Posledních 10 let je to o něčem jiném. Mají se milionkrát lépe. Užívají si života, neřeší finance. Já sama pracovala po střední asi 2 roky (z toho jsem byla půl roku na neschopence po úrazu), pak jsem otěhotněla. Když jsem odešla ze školy, ihned jsem se odstěhovala k partnerovi a musel mě živit, než jsem si našla práci. No, od začátku máme spojené účty. Moje mateřská chodí k němu na účet, když potřebuji, kartu mi půjčí a nebo cokoliv zaplatí. Sama mám uchylku na dekorace do domácnosti (designérské kousky které nestojí pod 1000 Kč, za miniaturní blbost). Sama si tohle koupím jednou za x měsíců. Čekám pokud není nějaká sleva, slevový kód apod. Ikdyž každý měsíc kupuji věci pro malého, restaurace, užívání si, kosmetička apod. Tak jsme stále schopni ušetřit dost peněz a pak z toho koupit něco na zahradu, na podnikání apod. Vyhovuje mi nemít peníze na svém účtu a nebo v ruce. Teď se moje utrácení 100% zmírnilo ale pokud bych věděla, že nic nenašetřím, nekoupila bych si to. Zkus to řešit takhle, nemít ty peníze u sebe. To je asi to největší zlo.

makovice88
10. zář 2021

@felixfelicis Zalezi, ja prave ze sveho rodicaku vytvarim rezervu pro nahle vydaje (rozbita pracka, lednice, cokoliv...). Mam rodicak 12500, platim z nej jidlo a veci pro dite. Zbytek setrim a vetsinou to pak padne na mimoradnou splatku hypoteky. 😁

veruuu_kubesovic
10. zář 2021

Shopaholik? Já si teda občas koupím něco pro sebe, třeba oblečení, knížku...
Ale vím kolik mám "navíc" peněz pro sebe a děti, a prioritou pro mě je zaplacený nájem za byt, mít na jídlo a snažíme se šetřit, kor v této nejisté době...
Rozfofrovat peníze to jsem si mohla dovolit tak možná na škole, ne když jsem vdaná a mám 2 děti a nechci mít napujcovano odevšad...

78marcela
10. zář 2021

To celkem chápu. U nás doma podobně. Mamka na nás dvě sama a bylo to někdy fakt hodně těžký. Návyky z domu jsem neměla žádný. A taky jsem dost utrácela, jakmile jsem začala vydělávat.
Nicméně...máš před sebou čítankovy příklad toho, jak to dělat a jak to nedělat. Partnerovi rodiče taky mají našetřeno, jezdí na dovolené...tak asi nekupují blbosti, ne? Nevím, hádám. Ale je celkem běžná věc, že dvě rodiny se stejnými příjmy žijí úplně jinak. Jedni žijí skromně, tak si postaví barák, mají lepší auta, můžou si dovolit pěknou dovolenou...a druzí mají houbelec, žijí v podnájmu, kouří a nemají nic, protože jsou finančně negramotní.
Já jsem sama na dvě děti. Žiju skromně, mám dvě práce, teď už slušný příjem. Mám postavený dum, splácím hypotéku. Za rok jsem si pořídila novou garderobu, po mateřské to byla bída, takže nové oblečení a boty cca 60tis. Koupila.jsem si thermomix 40tis. Pergolu za 30tis a klimatizaci do domu 40tis. Dvě tuzemské dovolené. Takže dohromady jsem za ten rok ušetřila cca 200tis na toto všechno. Ale fakt to jde jenom tím, že si plánuju jídelníčky, nevyhazuju jídlo, dětem (i sobě) oblečení nakoupím v akcích, ve výprodejích. Jakmile jsou výprodeje (nakupuju hlavně Takko, C&A, Lidl), nechám tam i 3-4tis a vím, že mají na rok dopředu trika a kalhoty. Dětem kola, koloběžky, inline brusle, v nižší cenové kategorii, nebo kolo klidně z bazaru.
Nekouřím, nepiju. Od malých dětí se ani nikam odcházet nedá, takže i po této stránce se dá ušetřit.
Prostě když jsou dva lidé, jeden příjem probydlet, druhý ušetřit je ideál.

felixfelicis
10. zář 2021

@makovice88 To jo, myslela jsem klasicky tříletý rodicak. Je asi jedno, jak si to kdo nastaví, jen by mělo být to utrácení "pro radost" mezi partnery vyrovnané.

rendulik82
10. zář 2021

Ale tak to je hezký koníček zvelebovat bydlení 🙂 jak píšou holky, jediné řešení poslat část peněz pryč, třeba na společný účet a hotovo. Taky si to budu muset tak nastavit. 😉

makovice88
10. zář 2021

@felixfelicis Souhlasim. 👍

brunetka11
10. zář 2021

Zkus nejdříve drobněji - pořiď si kovovou neotvíratelnou pokladničku a do ní vhazuj dvacky nebo padesátikoruny.
A zvaž si založit účet, u kterého nebudeš mít platební kartu. I tahle maličkost umí pomoci.
Když budeš nakupovat přes net, klidně si ty věci vyber, ale vrať se k té objednávce za dva dny. Uvidíš a rozmyslíš si, zda ty věci ještě budeš “potřebovat” ,-)

baboone
31. srp 2024

Vy neřešíte finance společně? Možná moc intimní otázka, ale pro mě je to vlastně základ partnerství. Já bych začala sledovat kam a v jakém objemu peníze putují např. po dobu 1 měsíce, vytvořila si "škatulky" a pak si určila kolik chci kde utratit, a tak, abych zbylo i na vás.

baboone
31. srp 2024

Pak se dá ještě zrevidovat domácnost, to chce ale víc práce vymyslet, kde se dá ušetřit ala dodavatelé plynu/energií, pojištění, mobilní operátoři apod. Zkuste mrknout na www.usetreno.cz a pro představu si hodit do kalkulačky. Zjistíte, zda se nedostanete na výhodnější nabídku. Člověk z pohodlí prostě někdy zamrzne... Ona stovka ke stovce a 3.000/rok tuhle, 2.000 támhle...

heidi91
31. srp 2024

No v první řadě bych já začala s rozpočtem - vše si psát. Pak uvidíš sama, kde kolik utrácíš a kde se dá ušetřit.

Strana
z2