Jak se vypořádat s drzým dítětem od sousedů?
Potřebuju poradit nebo se vyzpovídat, nevím. Ve vedlejší bytovce bydlí jedna 5 letá holka, a ta pořád courá po celém okolí. Leze na zahrady k našim sousedům (je to jiná bytovka) a pořád otravuje. Posledně u sousedky vedle nás vydržela asi půl hodiny a pořád jí něco říkala a pořád se vyptávala. Bylo slyšet že sousedka toho měla plný zuby podle tónu hlasu, protože jí rušila u práce. No a holka už začala i u nás. Myslela jsem že by naše tříleťačka mohla mít kamarádku, ale s touhle holkou to prostě nepůjde. Nejen že pokládá úplně blbý otázky (jakto že naše dcera nemluví (mluví ale teprve se rozpovídává), proč věším venku prádlo, a jestli tam bude pověšený přes noc, proč máme tohle a tamto atd. Taky říkala že k nám přijde na pískoviště, že si otevře branku, a nechápala že bez dovolení prostě nesmí. Pořád leze k našemu plotu, někdy i s jinými dětmi, věší se na plot a načuhují k nám. Je mi to dost nepříjemný, navíc čekám kdy plot spadne. Když jsem je vyháněla tak to stejně nepomohlo. Teď večer, holka přišla k plotu a začala se zase vykecávat, zase milion otázek. A ptala se na naší dceru kde je. Tak jsem řekla že doma, že se musí vykoupat a jít spinkat, že ven už nepůjde. A ona že proč, že ona je taky venku. Tak jsem jí řekla že ona by měla už taky jít domů, že je pozdě. A ona začala že může být venku, že máma stejně není doma, že pracuje až pozdě do večera. To nemá nikoho kdo ji hlídá? A naplánovala že zítra přijde dopoledne ještě s kamarády a půjdou na naše pískoviště si hrát. Jsem udivená tou drzostí, ještě mi tyká 🤦♀️ jak se jí prostě slušně ale účinně zbavit aby sem už nelezla?
A ještě jinak... ten můj syn, který volal na řidiče, že mu nevrátil.... je porouchaný. Půl roku žil s matkou alkoholičkou, která ho zanedbávala, ohrožovala na životě... pak byl v ústavu, přechodné péči a nakonec je u nás. Některé šrámy se nikdy nevyléčí. Projevuje se to podobným chováním. Sociální hyperaktivita, někdy je otravnej, drzej.... spratek. Ačkoli už skoro pět let děláme, co můžeme. Následky raného traumatu vymazat úplně nedokážeme....
Ta holčička je dost možná totéž...
Ježíš tak se zamkni na tisíc západu doma a nebo si postav 3metrovou zeď, aby někdo náhodou neviděl na tvoji zahradu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Mám 5leteho syna, který se baví i s popelarem, který nám vyváží popelnice, prostě je zvědavý a všechno ho zajímá...kdo se s ním bavit nechce, slušně mu řekne, že nemá třeba čas...ale že by to ten dotyčný potřeboval řešit na MK? To pochybuji...
Jooo a vykat umí teda jedině moje 8leta dcera, co chodí do školy, 5lety syn sice ví, že se říká ve školce dobrý den/nashledanou, ale jinak proste tyka...a mě nenapadlo ho způsobené opravovat...vždyť to je dítě...
Jooo a kolik dětí jsi vychovala, kdyz tolik víš o výchově???
svět se v prdel neobrátí kvůli několika nevychovanym dětem. To se stane kvůli rychlým soudům a anonymní nenávisti...
Nektere nazory me dost zarazi...Volat policii na dite,co vykecava diru do hlavy sousedum?Holcicka muze mit maminku v praci,muze hlidat tata,babicka...Za meho detstvi bylo uplne normalni,ze jsem litala cely den po vesnici. A taky jsem chodila rada za jednou starou pani,ktere jsem tez vykecavala diru do hlavy. Povidali jsme si,ja ji pomahala dojit kozu,davat kralickum,plela s ni zahonky...A vzdy mi rekla,az budu mit dlouhou chvili,ze muzu prijit. Chodila jsem k ni cele leto vzdy..Dneska nas syn (6 let) sel sam na hriste a cestou koukal za plotem na hrajici si deti. A pan ho pozval dal,jestli si taky nechce hrat. Syn mi to bezel rict,dovolila jsem mu to. A pak jsem sla za chvili pro neho. Jako jo,asi chapu,ze kdyz je to furt,muze to byt otravne. Nic mene mi chovani holcicky pripada odpovidajici veku. Je ji jenom 5. Ne,ze uz ji je 5 let a musi ovladat Bonton. Ale to poznas za par let treba sama. Rozhodne by me neurazilo tykani. Moje deti si tykaji i s ucitelkami v MS. Vychovou neco naucis,ale to,jestli je dite ukecane nebo stydlive je povahou. Moje deti zdravi dobry den,ale pak prejdou na tykani (4 a 6 let). Nebo jednou tak a pak tak..Spis dbam na to,aby pozdravily,podekovaly. No a jestli ti holka vadi,tak bych ji za tim plotem bud ignorovala nebo proste jednou sla s ni a uvidis.
Já už se normálně nedivím, že některým bábám se děti obloukem vyhýbají, jste to přesně vy nesnášenlivé a neempatické důry, co by na malou holčinu volali ospod.
Netvrdím, že jsem ze všech dětí odvařená, ale nikdy bych o nich takhle nemluvila, nepomlouvala je a nezakládala kvůli nim diskuze… každý žije v nějaké bublině, díky bohu za tu naši!
@mimco Nenavrhovala jsem volat OSPOD, protože holčička vykecává díru do hlavy 🤦♀️ Mě třeba zarazilo, že takhle malá je často venku sama a dlouho. Proto jsem navrhla, ať zakladatelka zkusí promluvit s mámou, zjistit v jakých poměrech malá žije. Ono jedna věc je, že v tvojí komunitě je běžné, že děti běhají tak nějak všude (ale všude na ně někdo tak nějak dohlédne), druhá věc je, že tady to dítě je zjevně venku samo pořád. A že může hlídat někdo jiný, když je máma v práci, to samozřejmě ano, ale tak kde ta dospělá osoba je? U nás to prostě normální není a to si myslím, že bydlím ve vesnici, kde mají děti volnosti mnohem víc než ve městě. Myslím si, že kdyby se zakladatelka trochu poptala kolem, tak uvidí. To že navrhnu kontaktovat OSPOD při podezření na zanedbávání ještě neznamená, že to dojde tak daleko... Pokud holčička dostává najíst, má kde spát, někdo dohlíží na hygienu, atd., tak není důvod to dál řešit. Ale co když ne? Proto jsem navrhovala zajít nejdřív za mámou a poptat se...
@emillyhk já bych se především hodila do klidu a nedramatizovala to, zakladatelka moc empatie nepobrala a bůh ví, jak se tyhle situace odehrávaly, já jen nesnáším, když někdo takhle kategorizuje malé děti, aniž by udělal vstřícné gesto a dítěti nabídl kamarádské pochopení, jestli ji holčička fakt tak vadí, ať ji pošle pryč🤷♀️
Já tě chápu, já si taky neumím s těmahle typama poradit a ani nevím, co si s nima mám povídat. Kdybych to měla mít na denní bázi, tak mě odvezou. Mám ráda svůj klid i proto mám jen jedno dítě.
Rady tu zazněly, chápu že tě to dítě štve, i přesto, že za to nemůže, ale to není tvůj problém. Tvoje není. Co je, ale problém, že ti narušuje svůj život. A fakt bych si promluvila s jejími rodiči.
A nechápu, že jim to není trapný.
@mimco přesně,hele zrovna dneska ta nase ,, otravná,, sousední holcicka prilitla az k nám na teresu,vlezla do dveří a volá na mě,,teto může si jít XY se mnou hraaat,,?jo taky jsme se s manželem zarazili,ze jako vleze az do kuchyně,ale mavli jsme nad tím rukou a jeli jsme v naší nedělní siestě dál... neříkám, že mi taky někdy nevadí,jak se chová, že nemá hranice,ale prostě je to dítě.....
A k tomu tykání/vykání...podle mě je to taky věkem,dcera odmala byla zvyklá cizím vykat, až mě udivovalo,ze prostě dokazala rozeznat,komu vykat a komu tykat a ejhle ted na přelomu pěti a šesti let najednou zacala tykat lidem , kterým mi třeba tykáme a ona dřív vykala nebo maminkam ve školce běžně začala tykat,tak ji teda opravím,ze by měla vykat,ale rozhodně jí to nevnucuju
@kadla88 nechspu treba proc tady urazis ...az to nekdo zazije ...bude mluvit jinak 😀
Otazky a tykani mi prijdou OK. Fakt uvidis za par let, jestli ti otazky tve dcery prijdou blbe.
Narusovani soukromi by mi vadilo hodne. Zkus si vymezit pravidla, ze k vam se chodi jen na pozvani. Kamaradi pro dceru se budou hodit, jeste je pomerne mala, ale za ten rok ci 2 partaky na pisek oceni jeste vic.
Nedavno jsem mela podobny zazitek. Byli jsme u kamaradky na zahrade, pres plot s nami komunikovala holcicka. Slovo dalo slovo a pridala se k nam. Byla ale hrozne otravna. Sorry jako, ja vetsinou s detma vychazim skvele, ale tahle aspon takhle na poprve nezapadla. Lhala, ze neotrhava kytky, jeste s listama v ruce. Bez mrknuti si sama nabizeli z krupek (ostatni deti se zeptaly,podekovaly).Nenechala mluvit ostatni, vse muselo byt podle ni, kdyz nebylo, urazila se a sla teatralne domu.. A pak se porad vracela, I kdyz jsme se s ni pekne rozloucili, a zduraznili, ze sem nesmi chodit bez dovoleni. Atd atd..
Bylo tam vice zahradek, kde meli mezi sebou otevrene branky. Prislo mi to super, kdyz se deti a dospeli domluvi, a decka si muzou takhle litat. Ale nekomu to proste prijemne neni, a nemusi to byt zrovna nejaky Herodes.
Bydlime v byte, tak si to moc neumim predstavit, ze by moje 5 leta dcera litala kdo vi kde.. Ale urcite bych nechtela na svem pozemku bez dovoleni decko, co mi zrovna nesedlo. A urcite bych chtela mit prehled, kde se vynachazi moje decko a sla bych si osobne overit, zda jsou s navstevama sousedi OK. A taky bych chtela vedet, co je to za lidi, kdyby u nich me decko travilo x hodin.
Nejake navstevy bych povolila, ocamcat pocamcat, jak by to bylo prijemne nam.
@mimco Ale já jsem v klidu a nedramatizuju 🙄
Opravdu jsem to nemyslela zle... Znovu opakuju, že jako první krok jsem radila dát řeč s mámou/rodinou té malé. Jako v zásadě s tebou souhlasím, ale prostě doba mi přijde jiná, než za mých dětských let a bezprizorní malé dítě mi nepřijde ok 🤷♀️ Narovinu - kdybych dala s tou mámou řeč, jestli ví, že se jí malá takhle toulá a ona mě poslala dopr..., že mi do toho nic není, tak fajn, ona bude mít víceméně pravdu, já budu mít pocit, že jsem to aspoň zkusila. Ale řešila bych to s tou mámou, ne tady na Koni, to jsem tím asi chtěla říct.
@mimco Být empatická neznamená se s každým kamarádit a mít ráda všechny lidi/děti. Mě je té holčiny svým způsobem líto, ale chci mít svoje soukromí/klid, a ne že vylezu na zahradu a tam hned budu mít nezvaného návštěvníka.
😀 v tehle diskuzi se musim teda smat... vsechny jako madonny 😀
Kdyz jdu pres cesky obchodak nebo jine verejne misto slysim cadto...ted nemluv, nech to tam,ticho uz ,delej , bud ticho , protoze jsem to rekla , uz se neptej a je mi tech deti lito ...
Ale kdo tohleto nezazil ,nema vase rada nebo urazka autorky jedinnou vypovednou / adekvatni hodnotu...
Ptz kdyz vas neustale zamestnava cizi dite ...kdyz chcete neco rychle udelat...kdyz vam neni dobre....kdyz mate navstevu....kdyz chcete mit chvilku odpocinek...kdyz vas vyhodi z prace .... kdyz jste meli v praci stres...kdyz vas nekdo pres den nasral...tak to posledni co si prejete je mit po boku cizi dite ktere klade nesmyslne otazky ktere nemaji konec :
a co delas - pleju - a proc plejes ? Aby tam nebyla plevel a vyoadslo to hezky ...a co ma vypadat hezky ? Ty kyticky ? A jake kyticky ? Tady ty... ja mel taky kyticky ...na okne ...aha tis mel pekne ...jo... a ty je mas taky pekne ..jo dik...a kdx tobude hotove...je to nevim...a to budes plit i zitra ? ...a takhle to jde kludne hodinu ( vzorovy priklad...)
To ze by autorka mela zajit za rodicema s tim souhlasim...
To ze ma holcicka znat tykani a vykani...to spise ne ...a nejaky pozemek..to deti tez mic neresi...
Ale to ze uz to autorce vsecko keze krkem nsprosto chapu...
A jestedodam ze deti co se se mnou obcas daji do reci nebo zeptaji mi vubec nevadi ...ale nekdo viz vyse adenne nebo casto je fakt uz na hlavu...
Doufám, že má holčička ve svém okolí empatičtější sousedy, kteří si třeba budou víc všímat toho proč se tak toulá po sousedech a jestli není nechávána bez dozoru či není jinak zanedbávaná...
Docela lituju tvoji dceru až ji bude pět a budeš ji říkat, že má pěkné blbé otázky.. 😏
Že by měla klokanka další “neřešitelný” problém? 🤔😂
@veronicka89 Vem si ale, že autorce vadí, že se pětileté dítě "neumí chovat", ale sama si zároveň s pětiletým dítětem neumí poradit pomocí komunikace a slusneho nastavení hranic. Místo toho ječí, domysli si a vypisuje stiznosti na koně.
A zároveň si myslí, že dítě vychova tím, když ho vydrezuruje k tomu, aby v pěti letech dospělým vykalo a jelo v módu "nesmíš!"
Bylo by lepší, kdyby tvymu diteti nebylo pět, ale rovnou vic, aby s tebou mohlo vést intelektuální rozhovory na úrovni 😂😂😂
Se fakt smeju 😂😂😂
Nevím no,bydlíme na vesnici,občas vylezu na zahradu a tam dvě cizí děti. Ale jsem dospělá,takže když je tam nechci řeknu jim "milí zlatí, dneska u nás nemůžete být, přijďte třeba zítra. Ale příště se nejdřív zeptejte "nebo"milanci podívejte se,já chci mít klid,chci si číst,buď budete potichu nebo si běžte hrát jinam" Jsou to děti,takže mnohdy neposlechly a musela sem je proste důrazně vykázat. Všechny,i ty svoje ..když byly menší, potkala sem třeba babku která mi řekla, že minule u nich byla dcera na návštěvě. Proste šla kolem,zakecala se a šla k babce na bábovku...
A světě div se,nejsem zadnej negramot a děti mám řekla bych výchovane. na vesnici jsou ty vztahy prostě jiné.
Pravda,když přitáhne syn na oběd 6 dalších kluku tak nejasam,ale ani se nehroutim.bud mam-neco dám,nebo nemám,pošlu domu. Ale asi by mě nenapadlo pak o nich mluvit jako o nevychovanych smaradech kteří nás přišli vyzirat,třeba 😂
Já osobně bych byla ráda,že se má moje dítě s kým zabavit a mám od něj na chvíli klid. Ale to je asi taky podle místních poměru na ospod 😂
Teď vážně,fakt mě udivuje,že si někdo nedokáže poradit s pětiletým dítětem a když Teda nechci,aby ke mne chodilo a mluvilo na mě,tak mu to říct 🤷♀️
Nejvtipnejsi na tom všem je,že tvoje dítě bude v 5 pravděpodobně úplně stejne. Tak jo radši nikam nepoustej,ať někde neotravuje 😂
Mě by to teda taky sralo 🤣 my jako malý lítali po vsi taky samy, ale nikdy by nás nenapadlo jít k někomu cizímu. Nicméně pokud ti to vadí, tak kontaktuj její rodiče - ne přes ospod 😂 ať si ji pohlídají. Ono se taky může stát, že holka bude někde na špacíru, něco se jí stane někde a co potom. Jinak děti blbý otázky prostě mají, to si zvykej, protože to postupem věku nebudeš mít doma jiný.
Některé děti jsou vysávači...taky jedno takové znám...ono je rozdíl komunikativní dítě, které je ale milé a v pohodě a ta otravnost je spíše milá, a pak takové, které by člověk nejradši zakopal metr pod zem, protože ta otravnost je šíleně vysilující. Prostě jí musíš říct, ať jde pryč. Tečka. A nevšímat si. Ano, je to dítě, ale i děti jsou různé, a ne každé je sympatické a milé. A ano, i moje dítě může být někomu nesympatické - v pohodě, úplně, tak to je. Ale jako já necpu svoje děti ostatním, nepotřebuju, aby se cízí dítě cpalo ke mě. Většina těch kontrujících příspěvků tady popisuje situaci, kdy jsou ty cizí děti dle všeho v pohodě, děti s nimi kamarádí a celkově prostě je to asi jiné. Tady tento případ je nejspíš jinačí v tom, že dítě je vtěrka, ale fakt as veliká. Jsi dospělá, tak se s tím jistě vypořádáš.
upřímně, naše dcera i s mladším bráškou taky chodí po venku, ale neotravují nikoho. chodila i sama, jak se má naučit samostatnosti?že jim budeme stát za zadkem? díky tomu chodí i do 1.třídy sama přes 3 silnice.a volat hned ospod?tak to by bylo něco na mě,mají jiné povinnosti. je holčička zanedbaná? pokud ne,tak by to ospod uložil.těch milion otázek denně zodpovídám.proč? protože ji to zajímá.IQ na to má více než dost velké-to víme,takže jsme trpělivý a těch milion otázek ji zodpovídáme, kdo nezná takové dítě,tak nechápe.
@hasara33
To tykani a vykani me taky zarazilo.Dcera taky v 5 letech vsem tyka,zatim se mi nikdy nestalo,ze by se nekdo ohradil.Myslim,ze tak male deti jeste vykani a tykani nechapou.
Vaše dítě budu chtít vidět v 5 letech, myslím si,že to poznáte. a co teprve až vám udělá scénu v obchodě,bude se válet na zemi, tak jej taky ztřískáte a budete mu vtloukat základy slušného chování? pochopte,že pro takové rodiče co mají takové dítě to není procházka růžovou zahradou. může mít příznat adhd nebo mít hodně vysoké IQ,to se ty děti pak chovají jinak než si takové matky,jako vy přejí.neteř byla jako ta holčička,brácha se švagrovou ji dost řezali a pak?zjistili,že má adhd a dost velké, jiné chování,jiné myšlení.museli se především změnit oni,aby se vůbec s malou domluvili,ale tím bitím si dost vztah narušili.
@veronikav31 Ale ty píšeš o úplně jiné situaci...
Je to prostě vyčerpávající, mám dost starostí, chlap bez práce, druhé dítě na cestě, a nemám náladu ani sílu na cizí děcko.

@kadla88 Svět se v prdel obrátí díky těmto rodičům co se svým dětem nevěnují a nedokážou jim vysvětlit ani základy slušného chování. My jako děti všem cizím museli vykat, neexistovalo abysme lezli někam k cizím lidem, to bysme dostali pořádný výprask. Je jiná doba, pořád se děti omlouvají že nemusí znát a umět to a tamto, že jsou ještě děti. Jenže když nebudou mít návyky odjakživa, pak už to těžko doženou. Ale jak říkám, je to výchova. Nic víc.