Jak se vypořádat s drzým dítětem od sousedů?
Potřebuju poradit nebo se vyzpovídat, nevím. Ve vedlejší bytovce bydlí jedna 5 letá holka, a ta pořád courá po celém okolí. Leze na zahrady k našim sousedům (je to jiná bytovka) a pořád otravuje. Posledně u sousedky vedle nás vydržela asi půl hodiny a pořád jí něco říkala a pořád se vyptávala. Bylo slyšet že sousedka toho měla plný zuby podle tónu hlasu, protože jí rušila u práce. No a holka už začala i u nás. Myslela jsem že by naše tříleťačka mohla mít kamarádku, ale s touhle holkou to prostě nepůjde. Nejen že pokládá úplně blbý otázky (jakto že naše dcera nemluví (mluví ale teprve se rozpovídává), proč věším venku prádlo, a jestli tam bude pověšený přes noc, proč máme tohle a tamto atd. Taky říkala že k nám přijde na pískoviště, že si otevře branku, a nechápala že bez dovolení prostě nesmí. Pořád leze k našemu plotu, někdy i s jinými dětmi, věší se na plot a načuhují k nám. Je mi to dost nepříjemný, navíc čekám kdy plot spadne. Když jsem je vyháněla tak to stejně nepomohlo. Teď večer, holka přišla k plotu a začala se zase vykecávat, zase milion otázek. A ptala se na naší dceru kde je. Tak jsem řekla že doma, že se musí vykoupat a jít spinkat, že ven už nepůjde. A ona že proč, že ona je taky venku. Tak jsem jí řekla že ona by měla už taky jít domů, že je pozdě. A ona začala že může být venku, že máma stejně není doma, že pracuje až pozdě do večera. To nemá nikoho kdo ji hlídá? A naplánovala že zítra přijde dopoledne ještě s kamarády a půjdou na naše pískoviště si hrát. Jsem udivená tou drzostí, ještě mi tyká 🤦♀️ jak se jí prostě slušně ale účinně zbavit aby sem už nelezla?
@veronikav31 Zakladatelka to poznat nemusí, pokud má dítě, které je už povahově nastavené, že spolupracuje, snaží se splnit očekávání matky za každou cenu... To je prostě povahou. Většina takových matek se plácá po rameni, jak jsou dobré a jak tu výchovu zvládly. Některé z nich trochu vystřízliví, když se jim narodí druhé dítě, které je povahově úplně jiné. 😉
@zelenaesmolda Třeba moje holky tykání a vykání dost odlišovaly hodně brzo...ale podle toho, jak jsme hovořili my s těmi lidmi. Učitelkám ve školce automaticky vykaly od 3L. Ale vím, že dost dětí tykalo ještě v předškolácích.
tak proč to té holčičce neřeknete? hele,teď nemáme čas,přijď třeba ve středu okolo 2h.myslím si,že tu půlhodinu až hodinu nikoho nezabije a může si pohrát s vaší dcerou.to je takový problém?
@veronikav31 Jenže je jiné, když se tě ptá tvé vlastní dítě, to vůbec nemůžeš srovnávat. Moje děti se samozřejmě taky pořád ptaly, ale to je úplně jiná situace a jiný přístup rodiče, logicky. Od cizích dětí mě neustálé otázky taky obtěžují, právě proto, že se ptají moje vlastní děti, což mi bohatě stačí.
@sarihy
Ja teda casto silim i z vlastniho ditete 😂
@zelenaesmolda No já taky, ale ta komunikace je u vlastního dítěte jinačí přece jenom. A tím spíš, pokud šílím z vlastního, tak u cizího je to ještě o level jinde...
@emillyhk no,právě, já takovou studinici vědění mám starší i mladší kopii,že občas drží oba bobříka mlčení-kdo to dýl vydrží tak něco dostane,ale je to tak jednou,dvakrát do týdne třeba po 2hodinách intenzivních otázek😅
Ono možná ne moc lidí tady zažilo nějakého vysávače...já jo...a vždycky jsem byla úplně hotová. A ano, bylo to malé dítě. Ale prostě byl to masakr. Fakt jako. Nebylo to normální zvídavé dítě, ale terorista. Jako vážně. Ale ono se to špatně vysvětluje, když to někdo nezažil. Já byla pak vždycky zralá na panáka.
@sarihy k nám domů chodí podobná holčička,taky upovídaná,ptá se,povídá si,ale buď jdou všichni ven nebo jsou u nás a hrají si.ale i tak trpělivě odpovídám,protože dítě odbít tím,že na něj nemám čas nedělám ani svým dětem
@veronikav31 Ale ji rozdíl v tom, že tvé děti s ní kamarádí. Tady to evidentně není. A jinak nevidím nic špatného na tom říct cizímu dítěti, že člověk nemá čas. Srovnávat to s přístupem ke svým vlastním dětem je mimo.
@sarihy však jsem to psala,že jí může říct,že teď nemá čas.hlavně naše děti holčičku znají jenom chvilku-asi 2 měsíce a upovídaná je od začátku.a srovnávat to není mimo.hlavně mi situaci holčičky známe,maminku jsme párkrát viděli.hlavně vím jaké je to být rodič ukecaného společenského dítěte,že některým nemusí být pochuti odpovídat na otázky dcery,které někdy jsou do hloubky a většina dospělých na to neumí odpověděď,ale chápe,když jí někdo řekne,že teď na ni nemá čas,automaticky přijde otázka-a kdy?ale nazvat někoho otravné dítě mi přijde dost,děti chápou většinu odpovědí,ale nikdy nevíš co za tím je a přiznejme si to,holčička moc kamarádů nemá,tak si ráda povídá s dospělými,na tom nic není,některé děti jsou takové.A je problém se zeptat-kde máš maminku,ráda bych se s ní potkala a zjistit co a jak,třeba to ani maminka neví a logicky,když jí to nikdo neřekne jak se dcera chová,tak to neví,ale volat hned ospod a policajty je teda krutě mimo mísu,nemyslíte?
@veronikav31
Maminka nevi,ze se ji 5 lete dite toula vecer venku samo?
@zelenaesmolda to ano,ale jak se její dítě chová vědět nemusí. u nás děti jdou ven a když potřebují nebo potřebuji já,tak volám na hodinky.ale to,jestli jdou za barák nebo o ulici níž vím díky hodinkám s gps,jinak to nevím a zda jdou o ulici níž nebo o dvě na hřiště neřeším.ale nevím zda jsou tam s Terezkou nebo Sofinkou nebo sami vědět nemusím pokud mi to neřeknou.ale oba chodí ven odpoledne,večer jsou doma,ale kolikrát vidím i sousedovic děti běhat venku ještě v 8h večer...
@veronikav31
Tak tady ale nikdo nechtel volat ospod protoze je holcicka otravuje ale protoze je vecer sama doma a maminka je v praci.Me by tohle taky zarazilo a snazila bych se zjistit vic.
@veronikav31 Já psala o OSPOD? A takhle - mě cizí děti fakt nezajímají a nevím, proč bych je nemohla považovat za otravné, když pro mě otravné jsou. A ano, jsou to sice děti, ale i já jsem člověk, který má nárok na klid. Prostě to tak mám. A ne, nestydím se za to a nepovažuju se za necitu. Ale nemám ráda narušení mého soukromí a mého prostoru. Ale znovu píšu, myslím, že se tak úplně nedokážeš vžít do situace autorky, protože uvádíš jiné příklady.
@sarihy ne,vy ne,to tady psaly jiné o ospod.tak ať autorka zjistí od maminky informace,to je takový problém?může tam být porucha,která by situaci osvětlila,proč se tak chová.ale to jinak autorka nezjistí než hovorem s maminkou.to je tak složité pochopit?
@zelenaesmolda ano,snažila byste se zjistit víc.ono je je relativní pojem-večer,pro někoho to je v 19h,pro někoho ve 21h.předpokládám,že holčička v 5 letech do školy nechodí,možná ani do školky,nevíme situaci proč se tak toulá,ale pokud si autorka nepromluví s maminkou vše jsou jenom dohady a domněnky.a taky se o ni může starat babička,která na to nestačí.je hodně otázek,ale to my,tady na mk nevyřešíme,to musí autorka,pokud jí to obtěžuje,jako že ano
@veronikav31 A proč by měla autorka vyhledávat maminku té holčičky? To není její starost přece. Nevím, proč bych měla obíhat sousedy a tohle zjišťovat? Mám svých starostí dost.
A jinak tykejme si, ano? - je to v pravidlech. To vykání zavání nadřazeností, a na to si tady nehrajeme.
Každý člověk je jiný. Někdo se rád druží a je extrovertní, někdo potřebuje svůj klid a nemá rád, když mu někdo ničí osobní prostor. Některé dítě je od přírody klidné, poslušné, nesmělé, jiného je všude plno a nezná zatím své limity. Některé umí mluvit ve větách v roce a vyká ve 2, jiné ani ve 4 neumí pořádně mluvit a mluvu musí pracně budovat. Některý člověk je víc splachovací, jinému přeteče pohár o dost dříve. Každý prostě fungujeme jinak a střety dvou protikladů bývají často nepříjemné.
@sarihy
Pristup "neni to jeji starost" u malych deti fakt nechapu.Pokud je v te rodine neco spatne tak ta holcicka za to nemuze.To je presne ten pristup ktery pomaha rodicum,kteri sve deti tyraji v tom pokracovat treba nekolik let.Protoze nikdo si nevsima a kdyz uz si vsima tak lhostejne zavre oci.
@sarihy ok,dobře,budeme si tykat🙂, raději vykám,protože,když jsem někomu tykala,tak jsem byla v jiné diskuzi upozorněna,že se osobně s některými neznáme a nemám jim co tykat. nemyslela jsem to,že má autorka vyhledávat maminku,stačí se jen zeptat jak se jmenuje a kdo ji hlídá,otázka pár minut a pokud je to ve vedlejší bytovce,tak to asi 50m?bez toho to asi nepůjde,pokud je holčička takto neodbytná a autorce to vadí,tak nejjednodužší je promluvit si s maminkou,jak už tady padlo
@veronikav31
Ja tady tem "vykackam" vzdycky odpovim,ze na socialni siti se tyka.Chudaci,ti museli pri komunikaci v anglictine strasne trpet 😂
@zelenaesmolda A jak můžeš vědět, že je něco špatně? Máme dost málo informací. A jinak asi myslím, že se shodneme, že bychom uměly vyhodnotit, kdy je to špatně a potřeba to řešit. Ale jelikož o tom nic nevím, jsem daleka navrhovat nějaká taková řešení. Já to pořád beru jen jako otravné dítě.
@sarihy
Tak kdyz je 5 lete dite samo vecer venku a rika,ze doma je sama tak to uz spatne je.
@veronikav31 I kdyby holčička měla nějakou poruchu tak to nic na situaci nemění. Jako děti nenecháme aby lítali např.v obchodě nebo v restauraci a obtěžovali ostatní, tak by to samé mělo platit venku.
zdravé dítě to taky občas nepochopí,natož s poruchou,to musí rodiče,ale tady evidentně rodiče moc nefungují.může tam být nějaké třeba mentální zaostání a to bohužel nezmění rodiče ani kdyby se na hlavu stavěli.jak říkám,člověk co se mu dítě nikdy neválelo po zemi,nepochopí co to je.to je taky proti zaběhnutým zvykům,pak jsou pohrdavé pohledy ostatních.co platí na zdravé dítě nemusí nutně platit na tyto děti a pokud pokulhává výchova,tak jim to budeme vštěpovat jak?ztěžovat si na ně na mk?
@veronikav31 hele, jestli má holčička nějakou poruchu nebo znevýhodnění, o to víc by si ji měli rodiče hlídat a ne ji nechat bezprizorně venku samotnou
Hranice musis urcit ty..
Dcerka je drbna, jak zjisti ze s ni druhej jen trochu komunikuje, je chycen a ja nemam sanci ji odtama dostat.. a troufam si rict, ze vychovana je.. jen je proste ukecana.. sousedka uz vi, ze vyhodit ji musi ona, protoze ja tam muzu jit 100x, ale dokud ona komunikuje, je to marny.. je mi to neprijemny, ale jako co mam delat? Holku odtahnout a zamknout doma jen kvuli tomu ze si rada povida? 🤷🏻♀️
Jo a tykani a vykani a nejaky spolecensky meze? Tvl, jsou to deti 🙏🏻
@te_reza tak to vím,ale nevíme proč tomu tak je.to musí řešit autorka s maminkou,ne s námi

@95newmommy2020 ale i to jedno dítě může být stejné jako ta holčička-mít milion otázek.podle mě je jedno zda je jedno dítě nebo třeba 3, ty můžou sedět na zadku ani o nich člověk neví a to jedno může řádit a vyptávat se. vím, to,protože dcerka byla to samé,když byla malá,zůstalo jí to doteď(1.třída Zš). třeba proč pán nemá nohy-pán byl na vozíku...nebo proč pán má ovázanou ruku...