Jak se vyrovnat s občasnými depresivními pocity?
Ahoj, asi se potřebuju vypovídat, prosím o ponechání anonymu.
Občas se mi stává (třeba jednou dvakrát do měsíce), že se cítím jak v depresi, mám pocity beznaděje, nedokážu to popsat, jsem půl dne nebo celý den úplně mimo, nemám vůbec na nic chuť, jídlo, cokoliv dělat, všechno mi přijde zbytečné. Dá se říct, že mě nezajímají ani děti, když je doma manžel, tak se snažím se někam uklidit, třeba si jdu zdřímnout apod. V těch chvílích si i já připadám zbytečná, že mě nikdo nemá rád, ani manžel ani děti, že by bylo lepší odejít nebo se zabít.
Je mi hrozně i když tohle píšu, zrovna dneska mám takový den. Od rána jsem se cítila divně, ale protože máme dnes s manželem 11. výročí, tak jsme měli naplánované dopoledne venku. Stačily mi dvě poznámky ohledně nejakych hloupostí ze strany manžela, které by mě za normálních okolností nechaly chladnou, a všechno se opět rozjelo, pláč, nálada pod psa, pocit zbytečnosti atd atd. Jeli jsme domů, z výletu nic nebylo. Dvě hodiny jsem ležela v ložnici, občas jsem brečela, usnula jsem a probudila se před obědem, šla jsem udělat jídlo aspoň dětem (manžel měl ze včera a já neměla hlad). Dala jsem dcerce pusu, obejmula ji, dala jí jídlo na stůl. Ona dojedla a šla obejmout manžela, řekla mu, že ho má ráda. To mě opět rozbrečelo, posílilo to pocity, že ani děti mě nemají rády a že by jim bylo líp beze mě. Objektivně vím, uvědomuju si, že je to nesmysl, ale nedokážu si v tu chvíli pomoct.
Takové pocity, stavy bys měla konzultovat s odborníkem, psychiatrem. Držím palce.
To uz chce doktora, ja na jare vypla asi na tyden, byl ze mne klepajici se ustraseny kralicek, došla jsem si k dr dostala antidepresiva, nasla si psycholozku a snazim se zustat nad hladinou a uz se nepotopit
Určitě řešit. Držím palce
Neni to nejake silne PMS?
Po porodu jsem si pripadala podobne. Trvalo mi dlouho, nez jsem se odhodlala vyhledat odbornou pomoc. U nas v rodine bylo vzdycky neco nemyslitelneho priznat, ze neco psychicky nedavas. Kazdopadne doktorka mi napsala antidepresiva a vse se zlepsilo. Neni to zadna ostuda a pro sebe a svoji rodinu udelas opravdu to nejlepsi, kdyz to zacnes resit. Pro zacatek muzes kontaktovat praktika a bud ti pomuze on, nebo te nasmeruje dal.
Vim, ze to neni lehke, ale ver, ze to zvladnes ❤
Dvakrát do měsíce říkáš 🤔 - ovulace, menstruace 😉 někdo bohužel může reagovat takto a jestli to trvá jen jeden den a pak je vše zase ok, docela bych se k této možnosti přikláněla 😉
Hormonalni vykyvy, nehormonalni vykyvy, rozhodne pokud jsou ty pocity takto silne, nenechavala bych to 2x mesicne "nahode" a vyhledala pomoc odbornika.
No to jste mě celkem dostaly... Když přemýšlím ohledně dneška, je celkem možné, že bych mohla mít ovulaci, už si to nehlidam a cyklus mám nepravidelný. Zkusím to posledovat, ale tohle mě teda fakt nenapadlo. To si připadám ještě víc jako blázen snad. Je fakt možné, že bych to měla takhle silné? Nikdy jsem se s tím nesetkala, ale pravda je, že to takhle mám fakt jen jednou dvakrát za měsíc, a jindy ne, i teď už je mi líp. Právě že mě to dost vyděsilo, hlavně když se to opakovalo.
Ja to mavam presne okolo ovulacie a v ramci PMS. Ale snazim sa to brat s nadhladom - proste ked vidim, ze mam takyto stav, vsetko ma stve, zda sa mi, ze nic sa nedari a zaroven viem, ze je bud stred cyklu alebo tesne pred ms, tak to sice registrujem, ale snazim sa tym neriadit. Nikomu podla moznosti nevynadat, usmiat sa, pocit nezdaru brat len ako stav mysle a nie ako realitu. To mi pomaha.
@marianarem já se právě snažím uklidit bokem, jít si lehnout nebo tak něco, naštěstí to vždycky bylo možné, taky se mi to stalo za tech pár měsíců jen párkrát. Ale začalo to až teď po druhém porodu, už jsem přemýšlela i nad nějakou poporodní depresí, jen mě mátlo to, že je to jen sem tam, ale do spojitosti s hormony atd jsem si to nedala
Ja najprv tiez nie, ale uz ked som videla, ze sa mi to deje pravidelne 2x za mesiac, tak uz hej. Mne to zacalo po prvom tehotenstve, ktore ale zial nedopadlo dobre. Dovtedy som vobec nevedela, co je PMS.
Pokus se sledovat svůj cyklus a pokud tyhle stavy budeš mít okolo ovulace či před nebo během menstruace, je to celkem jasné 😉 já mám vždy těsně před menstruací náladu pod psa a ani vlastně nevím proč, všechno a všichni mě serou, jsem víc výbušná a zároveň dost plačtivá 😅 bývá to poměrně častá součást PMS každé ženy akorát u tebe je to asi trochu extrémnější 🤷 upřímně bych se v první řadě pokusila dát si dohromady hormony, protože už to, že máš cyklus, jak sama říkáš, nepravidelný, značí hormonální nerovnováhu a s tím tyhle extrémní stavy mohou souviset 🙂
@hasara33 mám ho celý život nepravidelný a tohle jsem fakt nikdy nezažila, v podstatě jsem nikdy ani žádné PMS neměla, asi to jedu z extrému do extrému, nechápu to
Ani já a též nepravidelný cyklus před porodem....až po porodu se objevilo PMS fyzicky a psychicky 🙂 jinak bych si na tvém místě nechala ještě vyšetřit štítnou žlázu 🙂
Já mívám taky dost silný PMS 😬 manžel semnou nedokáže vydržet v jedné místnosti. A když se nad tím zamyslím, tak já s ním taky ne. Hledám chyby všude. A když žádné nejsou, tak je hledám na sobě. Taky až po tom posledním porodu.
Také se přidávám do skupiny ženskejch, které PMS začaly vnímat až po dětech. Některé měsíce to je fakt síla. Záleží to většinou i na milionu dalších okolností... Nejlepší pro mne je zalézt do ticha a nic neřešit. Když to nejde, je to hodně těžký...
Ahoj, chápu tě a posílám hodně sil! 🍀❤️
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že můžeš být ráda, že je to zatím "jen" jednou/dvakrát do měsíce. Zatím říkám proto, že by mohlo být i hůř a proto by h toto raději nepodceňovala a řešila s odborníkem. Není to ostuda a nejsi jediná, takových je v dnešní době hodně.
Mně nervy vypověděly, když dcerce byl rok. Není podstatné, co byl spouštěč, ale byla jsem úplně mimo provoz téměř měsíc a i pak se dávala postupně dokupy. Dodnes lituji toho, že mi to léto, v podstatě celé, po dcerky prvních narozeninách, v podstatě celé uteklo 😔
Dnes už mám děti dvě a ačkoliv jsem nechtěla, brala jsem i během druhého těhotenství antidepresiva, protože jsem se bála, co by mohlo nastat, kdybych je vysadila... Znova bych to zažít nechtěla.
Měj se krásně, drž se a určitě si nech pomoc! 🍀❤️Kdybys chtěla, klidně napiš SZ ❤️
Urcite by nebylo od veci tyto stavy konzultovat s odbornikem, preci jen at se to nedejboze nezacne zhorsovat a neskonci to jednou tragedii.
Neberes treba HA? Ja mivala sileny stavy po druhem porodu potom, co jsem si ji nechala napsat. No brala jsem ji asi dva mesice, ani nedobrala krabicku, protoze to bylo fakt sileny. Stavy zbytecnosti, vecne ubulena, chvili v pohode a za chvili jak kdyby me nekdo prepl. Na gynde se mi doktor vysmal, ze byla tak slaba, ze to "urcite nemohla zpusobovat". No at si myslel, co chtel, po vysazeni mi bylo o 100% lip a nebylo potreba vyhledat odbornou pomoc. Ale i kdyby, nebyla by to zadna ostuda. A tak to ber i ty, bez si o tom promluvit alespon s psychologem pro zacatek, pripadne pak psychiatr a pripadne leky a snad se z toho brzy dostanes 🌹
Mě hned napadl PMS. Po dětech se mi zhoršil a občas jsou ty stavy až depresivní, i když málo, ale nepříjemně mi bývá. Hodně mi pomohlo užívat pár dní před menstruací bylinnou tinkturu, kterou mi míchá naturopatka. Nechci to řešit léky. Kdybya chtěla kontakt, pošlu.
Ahoj tyto pocity moc dobře znám. Mi pomohlo CBD.
Taky mě hned napadlo pms nebo hormony. Mám to samé, jak při ovulaci tak před ms + ještě nemůžu v noci spát.

Asi hodinu na to jsem ještě strávila sama v ložnici, než jsem se dala trochu dohromady, manžel vzal děti ven. Já se trochu najedla a než přišli domu, tak jsem jen seděla a přemýšlela. I proto mě napadlo napsat sem. Manžel mi donesl kytku, že jestli řekl nebo udělal něco špatně, tak se omlouvá, já jsem se mu taky omluvila, že nevím, co se se mnou děje a že mám nějaký špatný den a není to jeho chyba. On ví, že se mi to poslední dobou sem tam stane, říkala jsem mu o svých pocitech. Ale je mi jasné, že po špičkách kolem mě chodit nemůže, to je blbost. Proof premyslim co se sebou, jestli jsem normální nebo mi něco je, nikdy jsem nebyla úplně extra stabilní člověk, ale teď co jsem po druhém porodu, tak je to nějaké horší.
Děti mají 3,5r a 7 měsíců.
Omlouvám se za takový sloh, ale třeba někdo něco podobného zažil a poradí. Trošku se mi i ulevilo, že jsem mohla napsat. Díky za přečtení.