Jak zabavit děti na vesnici během prázdnin?
Ahoj, mam 3 deti a bohužel nikam nejedeme na prazdniny na dovolenou. Jsme furt doma na zahrade a nemáme kam jet jelikož nejsou peníze letos vubec:/nemáme ani rodinu babicky nikoho. . moc mě to mrzí vůči detem . . . Bydlíme na vesnici kde nemaj ani kamarády s kterými by šli ven. . .deti nic nebavi uz :/ .kamarady s detmi taky nemáme na návštěvu. . :( deti uz rikaj jak se tesi do skoly pro ne prázdniny nemaj význam:/ celé dny nějak prožíváme popravde. . .co delate vy o prázdninách? Hlavně mě prosím neodsuzujte:( samotné je mi do breku .
Letos sem měla naplánovaných několik dovolených, ale neplánované jsem otěhotněla a termín v půlce Srpna, navíc na tom nejsem úplně nejlíp, takže nemůžu riskovat například týden v Praze, kdy bych byla na dvě dcery sama. Takže z dovolených sešlo a krom toho že pojedou asi 2x na víkend k babičce, tak taky nikam nejedeme. Řešíme to tak, že kromě zahrady, kde to dcery taky moc nebaví, ani v bazénu, který navíc nemůžou mít napuštěný pořád, tak chodíme prostě ven, procházky po okolí, hřiště, potom hledáme aktivity kde nedáme tisíce za jeden den, takže třeba různé akce kde se neplatí vstup, takže můžeme holkám koupit něco na zub, zaplatit atrakci...apod. nebo jezdíme na místa kde třeba zaplatíme symbolicky vstup, ale naopak jsou tam aktivity zdarma. Potom tu máme třeba ovčí farmu kde se neplatí, takže nás to stojí jen benzín tam a zpět pokud si nic nedáme. Chce to hledat co je v okolí a nebo vymyslet potom venkovní hry, třeba stopování pokladu, to by pokud se úkoly dobře vymyslí, mohlo bavit všechny tři děti.
@daasqua No jak ja rada vzpominam na prazdniny, kdy jsme sbirali Bobříky 🤗 ci deda vzal kotlik, polivku v pytliku a jelo se na cely den k rybniku. Ale meli jsme velikou vyhodu... Jezdili jsme na mesic k babicce a bylo nas tam 6 vnoucat (nechapu, jak to babi mohla zvladnout, deda jezdil jen na vikend po praci).
Vezměte kola, připravte svačinu a jeďte někam na koupák. Jindy si zase udělejte pěší výlet do přírody, za historií. Vždyť tady u nás je tolik krásy! Lidé si bohužel zvykli na dost povrchní zábavu, děti to okoukaly a pak se snadno nudí.
My byli včera v Brdech na rybnících. Sice mám děti malé (2 a 6 let), ale té zábavy, co jsme si užili. Cestou stavěli domky z mechu, u rybníka házeli kameny, šli jsme 9 km, svačina v půlce, to bylo radosti a za odměnu dostali Mozartovu kouli 😅. Někdy je méně více. Večer jsme dorazili tak krásně unavení a nestálo nás to, krom nafty, nic. Kdyby byl mladší pojízdný, jezdíme na kolech.
Ještě mě napadlo, nepadlo ani slovo o tatínkovi, nebo o nějakých příbuzných (pochopila jsem, že nechtějí děti hlídat), ale aspoň se s nimi sejít nebo něco společně podniknout nejde? Tatínek dětí s nimi něco podniká? 🤔 A čoveče, mít Prahu v dojezdné vzdálenosti je výhra. Vždyť tam najdeš programu vrchovatě. Najít nějaké airbnb nebo jiné levné ubytování a máte krásnou dovolenou.
@j.a.n.i Ja nepisu, ze s nami babi jezdila po vyletech ci nam planovala zabavu (chodilo se akorat na houby)... Bobriky jsme si sami precetli, naplanovali...
Ale bylo nas tam 6 ruzneho veku... nikomu se nic nestalo, jidlo luxusni, pece 100% a nej prazdniny, TV se zapla jen kdyz byl venku konec sveta... Babi ma muj obdiv doted.
Naopak dnes je kazdy detem porad za zadkem, plany, diare aktivit a vyletu, vse se vic resi a zkouma, deti tahne hlavne technika a moderni svet. Nerikam, ze u nas je to jinak.
Ja ale hlidat jednoho synovce tyden... Jeden z nas by to asi neprezil 🤔 Staci mi ty moje dve deti 😆
A ještě dodám, že mnohdy to není ani o kamarádech, jako o tom, co vymyslí rodiče. Já v dětství trávila celé léto na chalupě a přesně, jak píšete, nikde nikdo. Rodiče dělali na zahradě nebo byli zalezlí uvnitř, mamina vařila a pak čučeli na televizi. Vrchol léta byl výlet na houby a návštěva u babičky. Když jsem se zmínila, že se nudím, tak jsem dostala “přednášku”, že si mám jezdit na kole. Jenže jsem mohla jen na konec vesnice a zpátky. Vidím to teď i kolem sebe. Rodiče většinou dají radu, ale sami se toho nedrží, nechce se jim. Jenže děti chtějí trávit čas aktivně a poznávat. Když je rodiče vezmou kamkoliv a budou se jim věnovat, ocení to. My jdeme dětem příkladem 😉.
Jeste me napadlo, ze se muzete podivat na velkadobrodruzstvi.cz, treba tam najdete vhodny vylet.
@20190418 Pro někoho našetřit i 10tisic za rok muž být hodně. Ale třeba u nás sousedi mají 3 děti. Našetrili si 12000 tis na dovolenou po České republice. Jenže v dubnu nam všem přišlo vyúčtování , kde se zjistilo , že nám 3 roky špatně účtovali poplatky za teplo a máme tam.nedoplatky. Jim to udělalo 17000 Kč takže nasetrene peníze museli jít na nedoplatek. Do toho chlap v květnu onemocněl bohužel vážně , takže je doma na nemocenské. A mají problém to jakžtakž utáhnout. Protoze hlídat nezvládne a nejmladší je 1,5 let. Takže nesoudila bych, když se nezná celý příběh.
Jak už tu někdo psal, tak super je geocaching. Na podobném principu je teď letní hra Déčka, jsou tam zajímavá místa, zkus mrknout na web.
Příští týden má být vedro tak můžete chtít na koupaliště nebo někam k rybníku,voda snad zabaví děti v každém věku. Taky jsem zažila období kdy bylo málo peněz, byla jsem sama s dcerou,na dovolenou každý rok nebylo,ale vždycky jsme se v létě zabavily. Ona teda ve skolnim věku jezdila každé léto na soustředění,plus jsem ji zařídila vždy jeden příměstský tábor. Pak nějaký ten výlet,jinak jsme chodily na koupak,jezdily na kole,na procházky atd.Asi výhoda,že bydlime ve městě,kde jsou často nějaké akce pro děti,nebo v blízkosti kamarádi. Na vesnici je to možná horší,nevím..ale zase se dá chodit do lesa,něco dělat na zahradě..
Máš blízko Rakovník, můžete do zooparku Zájezd, na Čabárnu (záchranná stanice Aves), zoopark Olovnice, do Kladna na Sletiště… Bydlím taky kousek za Kladnem a fakt by toho člověk vymyslel mraky. A Praha ke blízko, sedneš na vlak/bus a za chvíli jsi na Masaryčce, pěšky dojdeš do Hamleys, sjedeš do Stromajdy, do Zemědělskýho muzea…. Miliarda věcí ;)
Sepsala jsem na svem profilu clanek s tipy v prazs za nula az malo penez. Podivej se, neni duvod sedet na zahrade a brecet.
Proč dovolenou kde si budou "užívat " max 14 dní... Za ty peníze můžete jet na malé výlety... My nejezdíme na dovolený také nemáme peníze., Ale 2-3x jdeme někam s dětma... navštěvujeme kina nebo zoo nebo jen tak do centra na zmrzku jakékoliv malé výlety.. treba se jen tak podívat do prahy na památky
@anonym ja jsem z Kladna a na hristich neni problem nekoho potkat. Ceky dopoledne muzete stravit ma sletisti treba. Praha je kousek vlakem, muzete courat stromovkou. Na letny je zemedelsky muzeum, vstup tusim zdarma. Mam triletou dceru a moc se ji tam libilo.
Prochazka k libusinskymu jezirku bude taky urcite fajn. Vlakem do Luzny na vlacky, na kole/busem na Cabarnu na zvirata, vstup dobrovolny.
Ted jsme vyli na houbach, boruvkach, na rozhledne Vysoky vrch za malyma kysicema. Prochazka kolem Zaplav, lanska obora...v olovnici je zoopark...
Jako zrovna kolem Kladna je tech moznosti ohromny mnozstvi a deti je ve meste dost...
@martt tak tohle je zrovna příklad finanční negramotnosti. Pěti členná rodina má finanční polštář 12tisic? To by bylo málo i před dvaceti lety.
Jako jasně, hry osudu jsou nevyzpytatelné, ale většinou nejde o žádnou hru osudu, ale základní matematiku. Stačí se podívat i do diskuzí a příspěvků tady na MK. Jak často jsou tady maminky z páru, kde oba průměrný plat, nic moc kvalifikace, ale honem rychle hypoteka a kupa dětí, protože chtějí mít domeček a hezké fotky na socky. Ale jedou na dřeň a i když se o budoucí vysoké inflaci ví uz nekolik let, tak jsou teď strašně překvapení.
My taky nejdeme na dovolenou,ALE!! Já takhle jednou sedla k netu a našla asi 10 míst, kde jsem ještě nebyla, je to jak se říká kousek za barákem, nebo za humny a už mám plán na celé léto! Stačí opravdu jen chtít. A člověk se tam odveze, i když nemá auto, vlakem nebo autobusem. Dovolenou vlastně mít budu, pojedu k rodičům se synem. Nebude to sice dovolená v pravém slova smyslu, ale aspoň něco, pojedeme do zoologické zahrady, na výlet do přírody, nějaká nová hřiště a dobře bude. Lidé jsou trochu zhýčkani a myslí, že poradna dovolená je jen letecký u moře a all inclusive, ale tak to není. Taková dovolená pod širákem mě bavila víc než v Egyptě.
@20190418 Vidíš to a to je přesně to o čem mluvím. Soudíš aniž by jsi věděla celý příběh. Tato rodina si nikdy na nic nepůjčila. Na byt si našetřili a zaplatili celý. Akorat se vydali z peněz protože v tu dobu byl za hodně pěkný peníze a byla by hodně velká chyba kdyby ho nechali plavat. Pak postupne ušetřené peníze dávali do rekonstrukce bytu a koupě nového auta. Na víc já jsem psala , že měli našetřené 12000 na dovolenou ne že je to celá našetrená častka.Ve finále měli více ,ale hodně peněz spolkne léčba pána a museli zaplatit ten nedoplatek. A to je pán teprve na začátku léčby. Ono je lehké napsat , když ty děti neuživite tak jste si jich neměli tolik pořizovat. Ale ono může být v budoucnu problém i s jedním dítětem. A kdyby se takhle mělo přemýšlet neměl by mít děti nikdo. Protoze můžeš mít našetřené bůh ví jaké mění, ale vždy se může něco stát a jsi v háji. Co se týká MD a těch příběhu nikdy nevíš do jaké míry je to pravda, jak.je to přibarvené a jaký celoživotní příběh zatím stojí. Neříkám, že si někteří za to nemohou samy , ale odsuzovat je za to mi přijde přes čáru. Babička mi vždycky říkala " Nesuď, nebo budeš souzen sám".
@20190418 tak bude asi lepší, když si děti pořídí v 45 až z platu prodavačky a dělníka po stovkách nenašetří stejně vůbec nic? 🤷♀️ Vždyť spousta lidí začíná s nulou, málokdo dostane v 18 byt, auto a 3 míče na konto. Podle téhle logiky by děti nemohl mít pod třicítku nikdo a nad 30 tak vrchních 10 % populace. Spíš je to o tom naučení se hospodařit s penězi a uskromnit se - nechtít všechno hned a nefňukat, že nemám.
Místo sezení na koníkovi dej mapy.cz, najdi vaši vesnici a hledej v nejbližším okolí. Koupaliště, rybníky, zříceniny hradů, naučné stezky - to vše zdarma, muzea bývají za pár kaček. Doprava vlakem/autobusem. nebo portál kudyznudy.cz. Batoh na záda a už šlapejte. I cesta může být cíl. I příprava na cestu může být dobrodrůžo - večer připravte společně svačiny, ráno doplňte pití, nabalte batůžky, deku na sednutí do trávy a vyrazte. Hlavně neseďte doma a nelitujte se. A jestli vás takhle čeká ještě 6 týdnů tak vymysli aspoň 12 výletů, ať si prostřídáte dny doma s výlety.
A nebo nahoď vesnici (klidně nějakou vedlejší když nechceš zveřejnit tu vaši) a uvidíš, že tipy najdeme.

@irmamala upřímně také na tvém komentáři nevidím nic pobuřujícího. Je off topic a zbytečný, ale ve skrze pravdivý. Taky mám plno známých, co mají dost dětí a málo peněz, ale dětem to vynahruzují časem a invencí. Pani tady mi přijde, že nemá ani tu invenci a to jsou děti pak opravdu chudáci. Není nutné jezdit na all in k moři, ale když nekdo nedokáže vymyslet ani zajímavou prazdninovou aktivitu ve svém okolí nebo nasetrit za rok 10tisic na low cost dovolenou pod stanem nebo primestky tábor, tak to není hra osudu, ale spíš finanční negramotnost.