icon

Jak změnit klasické pohádky: Jsou moderní princezny lepší?

juannag
31. pro 2024

Ahoj maminky,
také řešíte předsudky v pohádkách? Štvou vás pasivní princezny čekající na záchranu, které se nemohou rozhodnout sami za sebe a jen čekají, až je někdo vysvobodí?

Začala jsem přepisovat klasické verze pohádek a právě odstraňuji předsudky a stereotypy. Mohli byste si je prosím přečíst a dát mi zpětnou vazbu? Je to pro mě moc důležité, chci vědět zdali se mé verze dětem líbí a ukazují jim princezny jako chytré, bojovné, které si umí zařídit svůj život a nemusí jen čekat na prince.

Mám tam i příběhy slavných čechů/češek, ale ty jsou spíše pro starší děti.

Budu moc ráda za Vaši zpětnou vazbu, děkuji. Jana

patreon.com/Jana_G

Strana
z8
somalicats
5. led 2025

@juannag Tvůj příspěvek, který jsi napsala na této stránce ve 21.38 tak ale vyznívá. Zobecňuješ výchovu ve smyslu většina rodičů jede ve stereotypech a chtějí tak vychovávat svoje děti a proto Ty máš tendenci opravovat pohádky tak, aby v nich ty dle Tebe "stereotypy" nebyly. I ten příklad s tou Tvojí babičkou je uveden s tím, že pak četla pohádku, která je dle Tebe o té pasivní dívce, čili zase ta škatulka "hodná holčička".
Pokud bys k pohádkám přistupovala "zdravě", tj nebrala je zas tak vážně a zásadně pro výchovu, tak tady neřešíš ty předělávky, které jsou opravdu špatné, a věnuješ se originální tvorbě, pokud bys i tak měla potřebu psát. Styl výchovy, ať už mainstream, nebo alternativa, fakt nezávisí na tom, jaké aktuálně frčí verze pohádek.

petulkadodo
5. led 2025

@juannag Já nevím, ale když zapnu Déčko, tak je to tam samá princezna Sofie, Princezna Elena, seriál o princezně z pohádky Na Vlásku, v Tlapkové patrole je Sky, která je ve filmu hlavní a nejodvážnější hrdinkou, všechny holčičky v okolí milují Elzu. Já mám kluka a občas mám problém najít mu pohádku s rozumnými mužskými vzory. Všude je krásná chytrá hlavní princezna, která vše vyřeší, zachrání a muži jsou v těch pohádkách spíš takoví ňoumové vzdychající po hlavní hrdince 🤷‍♀️

eviicka
5. led 2025

@petulkadodo hele, přesně mě tohle, jako mámu dvou kluků napadlo, když jsem četla teď ten vysvětlující příspěvek od autorky. Kde jsou vzory pro kluky (ale ruku na srdce, v Tlapkové patrole být můžou). Jinak my doma jedeme jen Déčko (nemáme netflix, youtube pro děti atd.). A těch "emancipovaných" pohádek tam je dost.

Autorko, buď ráda za každý komentář, kdybys neměla ty negativní, diskuze nebude tak viditelná a nedostaneš ty konstruktivní. Takhle funguje internet... úspěšné je to, co budí emoce.

petulkadodo
5. led 2025

@eviicka U nás taky koukáme jen na Déčko a zaplať aspoň za Patrolu, že si tam kluci můžou najít své hrdiny.

ai30
5. led 2025

@eviicka Ja mam dva kluky a jsem rada za to, ze se divaji na pribehy s hlavnimi hrdinkami. Jeste porad totiz strasne plati to, ze pribehy s klukem hrdinou jsou pro vsechny a pribehy s holkou hrdinkou jsou jen pro holky, to je prece uplna blbost. Jeste J.K.Rowling si musela dat ty inicialy, protoze kdyby byvala vydala Harryho Pottera jako Joanne Rowling, tak by to nakupci odradilo, ze to nebude dost pro kluky. Ta prosycenost temi 'muzskymi' a 'zenskymi' rolemi je ve spolecnosti jeste dost silna.
A klucicich hrdinu je na Decku i jinde vic nez dost, to jen ty divci vic vynikaji, protoze z naseho mladi to nejsme zvykli vidat.

somalicats
6. led 2025

@petulkadodo K té Patrole: předpokládám, že narážíš na film Mocné tlapky - tam byla hlavní hrdinkou Skye, ale v prvním filmu to byl Chase. Plus když vezmu seriál, tak tam je pokaždé jiná příhoda a vždycky je tam některé z těch štěňat to "hlavní", a hezky si to protočí. Plus Ryder jako ten, kdo to řídí, to je prostě klučičí hrdina. Nebo pak jede paralelně Rubble a jeho parta, kde je Rubble ten hlavní. Takže i těch klučičích hrdinů je v pohádkách dost. U nás frčí všechno, holky koukají jak na Tlapky, tak na princezny, z knížek frčí zrovna ta Tlapková patrola, protože moje čtyřletá je založením spíš technický typ a baví ji auta, letadla a vlastně jakékoli stroje.

nimomo
6. led 2025

@juannag promin ale ty se pořád oháníš nejakymi stereotypy. Nezlob se, ale v té době, kdy ty pohádky vznikaly to tak prostě bylo. Ženy byly považovány za tx slabší
a musely se nechat "zachraňovat".Když s tím máš takový problém tak napiš něco svého a neměň něco co tu je uz po mnoho generaci. A to, že Ti někdo napíše, že se mu to nelíbí neni hejtováni, ale je to ta zpětná vazba o kterou jsi žádala. A už vůbec to neznamená, že chceme ze svých dcer vychovat slabé chudinky, čekající na svého prince na bilem koni.

juannag
autor
6. led 2025

@nimomo naprosto souhlasim, pohadky ve svych dobach mely svuj vyznam a tak to bylo. A je to v poradku. Ohledne hejtu - dostala jsem nekolik soukromych zprav, nektere sproste. Neztezuju si, jen me to prekvapilo. I zde se naslo mnoho zpetne vazby, ktera byla emocialne vyhrocena. A pritom takova blbost, prepsane pohadky… dekuji, ze sis nasla cas to cist a diskutovat. Ta zpetna vazba je pro me dulezita.

marge_s
6. led 2025

@juannag hele ona to az takova blbost neni, pokud to chces zkouset ve vyuce apod. -jak tu bylo nabidnuto. To bych brala jako velkou zodpovednost 🤔 nekdy ty deti formuje neco, co ti neprijde jako az tak dulezity moment, prupovidka, informace. Pokud si to napises do supliku hahaha zabava cajk, ale kdyz neco vypustim do prostoru, byla bych opatrna. 🤷🏾‍♂️ a jo, ja vim, ze ten verejny prostor je preplneny blbostma, ale …

ajdy01
9. led 2025

@juannag četla jsem jen karkulku a teda vůbec se mi to nelíbí a bylo mi úplně nepříjemno jak kdybych četla o nějakém pedofilovi z bulváru , chápu jaká je myšlenka ale osobně tyhle věci dceři raději vysvětlím tak jak jsou a ne zkomolenýma pohádkama.. chápu, že to třeba někoho osloví, ale já tenhle boj za feminismus považuji za zbytečný

barulina
5. dub 2025

@juannag ne, neštve mě to. Naopak mě štve, že princezny budou bojovat s drakem a budou emancipované.

jolcap
9. dub 2025

@juannag tak s tou Popelkou a Tvým piontem jsi mě dostala, ne Popleka není zlatokopka, Popelka makala u macechy a byla za to odměněna láskou prince. Promin,ale pohádky jsou pro to aby děti poznaly dobro a zlo a to, že dobro má zvítězit. Ty si to trochu pleteš se sufražetkama, které bojovaly za ženská práva, ale o tom pohádky nejsou . V pohádce prostě platí dobro vítězí nad zlem. Rozhodně ne, že Popleka je zlatokopka.

Strana
z8