Jak změnit klasické pohádky: Jsou moderní princezny lepší?
Ahoj maminky,
také řešíte předsudky v pohádkách? Štvou vás pasivní princezny čekající na záchranu, které se nemohou rozhodnout sami za sebe a jen čekají, až je někdo vysvobodí?
Začala jsem přepisovat klasické verze pohádek a právě odstraňuji předsudky a stereotypy. Mohli byste si je prosím přečíst a dát mi zpětnou vazbu? Je to pro mě moc důležité, chci vědět zdali se mé verze dětem líbí a ukazují jim princezny jako chytré, bojovné, které si umí zařídit svůj život a nemusí jen čekat na prince.
Mám tam i příběhy slavných čechů/češek, ale ty jsou spíše pro starší děti.
Budu moc ráda za Vaši zpětnou vazbu, děkuji. Jana
patreon.com/Jana_G
@teryem Mne nahodou prijde uplne super, ze si myslis, ze jsem tu 'efektivni organizaci c. ...' vubec nepochopila a pritom ti veskera ironie proleti kolem hlavy, aniz by se zachytila byt o jediny vlas 😂 Kazdopadne dekuju, zes mi toho doted tolik vysvetlila, padlo to na velice urodnou pudu.😉
Ja pohadky moc neresim, pokud je tam neco co se mi nelibi tak to preskocim.
@llluckaaa četla jsem jen Karkulku a to mi fakt stačilo... Podivej, kdyby to byl příbeh, který by si autorka od základů vymyslela sama tak bych možná řekla "dobrá celkem se to da " ale dávat to do klasické pohádky mi fakt přijde dost mimo. A fakt upřímně doufám, že tyhle pohádky budou číst jen maminky svým dětem a že se nenajde nějaká aktivni paní učitelka ve školce nebo škole, protože to by se mi fakt dost nelibilo.
@nimomo Vsak jsme se tu shodly, ze ta Karkulka se fakt neda. Ona se ptala na názor, dostala ho i s vysvětlením, co se nám na tom nelíbí. Z principu ale pro mě není nic špatného vzít klasicky příběh a dát mu moderní kulisy, neberu to jako urážku předchozích autorů a fakt si nemyslím, že se kvůli tomu někdo bude obracet v hrobě. Maximálně smíchem, jaká z toho vznikla blbost 😂
@llluckaaa já ti prostě nevím, ale mě se tohle předělávání prostě nelibi... Kdyby to mělo být bráno jako recese tak možná... Ale autorka to bere vážně... A tahle doba je fakt dost šílená na to, aby se toho chytli nějací aktivisté a nakonec za pár let nebudu moct svým vnukům vykládat takovou verzi Karkulky jakou znám já a mé děti... Jsou věci na které by se prostě šahat nemělo..
@nimomo Tak vyprávět jim budeš moct starou dobrou klasiku...Jestli si jí teda budeš ještě pamatovat 😂protože vzhledem k tomu kam svět spěje, možná už knížky ani nebudou.
@klokanka31 no právě.. jestli si ji budu pamatovat 😂
Tak jsem zkusila přečíst první pohádku, která mi se mi nabídla - Karlulku. Ani jsem to nedočetla. Můj názor je takový, že si máš tvořit své vlastní pohádky a neprznit starou dobrou klasiku. Díky bohu, že aspoň ta nám ještě zůstává.
@klokanka31 no vyprávět možná ano, ale s tím že nesmí o tom nikde mluvit, když se prokecnou bude kárné řízení. Svoboda slova už je minulostí řekla bych
Těm příběhům za mě chybí to, co pohádku jako žánr definuje, tj. nereálný svět, nadpřirozeno, fantazie, archetypy, podobné motivy napříč kulturami.
@nimomo Karkulky, Popelky, Sněhurky atd., existují stovky let a mají stovky verzí, nejsem první ani poslední kdo pohádku předělává. Pohádky se vyvýjí v čase a nelze definovat co je ten "pravý originál". Kdyby se má verze nejmenovala Karkulka, a místo vlka byl medvěd, tak by to tady řešilo daleko méně lidí. Konstruktivní kritiku jsem dostala pomálu, většina byla hejty typu co si to dovoluju..
Zkusila jsem Princeznu ze mlejna, tu máme s dcerkou moc rádi.. 😊 Me se to moc dobře nečetlo a vlastně nezaujalo, protože máme rádi ty naše klasické pohádky s takovým příběhem jaký je, jaký ho známe .. 😊
Tahle předělávka nevim jestli bude mít úspěch. Větší úspěch asi bude mit něco svého, svůj příběh, jiný dej, jiní princové a princezny.
@juannag Proč si nevymyslíš svoje příběhy kam bys hodila problémy moderního světa?
@juannag Myslím, že rad tu padlo docela dost, jak ke stylistice, tak obsahu (některé uživatelky psaly konkrétní pasáže a co se jim na tom nelíbí). To, že tu většina vyjádřila názor, že bys měla psát své vlastní pohádky bych nevnímala jako hejt, ale jako znamení toho, že většinovou společnost tím prostě neoslovíš a nenadchneš. Pak je otázka, chceš se i přesto do psaní takovýchto pohádek vrhnout, i za cenu, že se nebudou tolik číst a mít je jen někde "vystavené" třeba na tom Patreonu, jak to máš teď? Nevím, zda jsi neměla třeba v úmyslu je časem případně vydat, tam bych pak zvážila i tu ekonomickou stránku věci ... určitě to nebude mainstreamová záležitost.
Tobě se určitě líbila ta nová pohádka, kde se tři princezny ucházeli o ruku prince 🤮
Ne ne, díky, ať princové žádají o ruku me 😀
@moudivlacek Ano, konkrétní zpětnou vazbu jsem dostala a jsem za ni velmi vděčná, pomůže mi to se posunout dále, jen díky tomu budu moci příběhy upravit, přepsat, předělat tak, aby více oslovili publikum. A lépe tak vyjádřím, co jsem vlastně chtěla. To velké množství komentářů mě překvapilo a v něm je právě ta cenná zpětná vazba v menšině. Také mě velmi překvapily některé názory na nedotknutelnost pohádek a klasických motivů.
@klokanka31 Třeba taky vymyslím, jen je potřeba nějak začít a něčeho se chytnout. A já si k tomu vybrala klasiku. 🙂
@juannag Mě to nepřekvapilo ani trochu, i jsem ti to hned na začátku psala, že to tak nejspíš bude. Je otázka, jak moc proti proudu chceš jít. Jak moc jsou pro tebe čtenáři důležití. Jak moc vnější motivace k psaní potřebuješ. Uneseš i tu kritiku, protože ta bude vždycky. Lidé mají různé názory a ne vždy se shodují s našimi. To si musíš zodpovědět sama pro sebe.
Ja jsem cetla tu karkulku a prijde.mi to horzny. Cekala jsem kdy ji vlk znasilni
@moudivlacek nepíši to pro všechny děti a všechny rodiče, po této diskuzi je mi jasné, že je celá řada rodičů, kteří prostě ty stereotypy mají rádi a chtějí tak vychovávat svoje děti. Já své dítě tak vychovávat nechci a znám celou řadu rodičů, kteří také ne. Moje motivace je připravit dítě na budoucnost, nenanášet na něj vrstvy předsudků a stereotypů, které ty pohádky mají. Stačí, že je tím prosycená kultura obecně, takže se s tím jistě setká. Ale nemusí to mít i doma. Ten nápad mám v hlavě dlouho, ale realizuji jej až nyní, když jsem sama matkou. Mám o 22 let mladší sestru a když ji bylo asi tak 10, vyprávěla babičce, že bude kosmonautkou. A ta ji řekla at nevymýšlí blbosti, je hezká a hodná holčička a pak ji přečetla pohádku o šípkové růžence. Tenkrát mě to zabolelo za ní. Mám pocit, a možná je to jen můj pocit, že tak, jak je kultura nastavená, tak bere holčičkám sny. Obírá je o představivost - tohle nemůžeš, to dělaji jenom kluci atd. A ty archetypy v pohádkách jsou - velmi často je to o tom, že je dívka pasivní, že čeká na prince, čeká že se dobře vdá.. A já si myslim, že jenom tohle je prostě málo, že mohou být i princezny co se stanou královnami a nepotřebují k tomu prince, princezny co zabíjí draky atd. Ukázat jim, že mohou i něco více než jen čekat až jim spadne štěstí a láska do klína, že mohou snít a být čímkoli. A na druhou stranu naše kultura bere chlapcům jistou citlivost. Když jsem šla dva týdny po porodu na vyndání stehů, malý plakal v kočárku v ordinaci, já byla na lehátku a dokrorka mi vyndavala stehy. Nemohla jsem ho pochovat. A sestřičky a doktorka, zhruba v mém věku, ho začali utěšovat slovy: nebreč, jsi přece chlap, musíš to vydržet. A to říkali to dvoutýdenímu chlapečkovi, který se bál a nevěděl, kde jsem. Ty stereotypy nemáme jen my, i manžel mi vypráví jak se jako malý bál brečet, jak ho ničilo když mu všichni říkali at nebrečí, když si třeba rozbil koleno, a další věci, které tu nechci rozepisovat. Kultura je kultura a nemám ambice ji měnit, to je proces, který se děje pomalu. Nechci nikomu brát pohádky, sama se také ráda podívám na Pretty Woman, i na Popelku, a pak se podívám na životopisný film o Margret Tatcher či o Goldě Meier, či o Marrie Currie. Ale malé děti tyto možnosti nemají, respektive mi přijde, že těch nestereotypních pohádek je stále málo. Když jsem četla pohádky sestře, chodila s ní do kina na nové pohádky, viděla jsem na ní jak ji to formuje, jak se na pohádky odkazuje, jak si i díky nim skládá mapu světa a sama si tam ukládá ty stereotypy o tom, že něco nemůže, že nějaká má být. Vím, že to o čem tady píšu se nevyřeší tím, že přepíši pár klasických příběhů. Ale možná pár dětem umožním více snít a nenasávat zažité vzorce, či alespon nad těma vzorcema více přemýšlet, aby si tak pro sebe holky mohli vybrat, jestli budou čekat na prince či sami bojovat s drakem. A kluci pochopili, že si klidně mohou poplakat a to že je za to někdo odsoudí není jejich problém.
@hanka_12345 Mohu se zeptat v čem konkrétně to je hrozné? Děj je špatný? Je nudný? Je to dlouhé? Anebo je to špatně napsané? Děkuji
@juannag ted presne nevim ty formulace z tve pohadky ale urcite budes tusit co myslim.... ale me vadi takovy to tlaceni tech reci na tlak..
Takze napisi to obecne
Takovy to.....né né nech me byt uz jsem ti to rekla
Vlk tam skoci
Kakulka opet- vlku respektuj me
Vlk tam zas skoci
Vlku uz jsem ti to rikala nech me byt
Proste tady ty fraze. Ja.to nesnasim
@juannag asi by mi stacilo tohle a ne rozbor jejich pocitu
Karkulka potka vlka a boji se ho
Vlku nech me byt!
Karkulka jde dal
Vlk ji tam zas skoci
Karkulka zrychli aby byla rychle u babicky, otaci se po ceste jestli nekde.vlka nevidi
Karkulka je u babicky
Konec
@juannag Ty pohádky v původních verzích ale nejsou zodpovědné za výchovu, to si jen hledáš viníka pro svoje traumata. Představ si, já jsem ročník, který první stupeň ZŠ odchodil ještě za socíku. Pohádky miluju dodnes, a přesto jsem nebyla vychovávána ani vedena k tomu, aby ze mě byla domácí puťka 😉 (a to taky nejsem). Zrovna o Marii Curie Sklodowske (píše se to takhle) jsem četla už jako dítě, její životopis mám v malíku už od dob studia na víceletém gymplu. V pohádkách to není, to je celkově v přístupu společnosti. Pohádky jsou prostě pohádky, ty nemají s reálným životem dnes už prakticky nic společného. Pro mě a asi nejen pro mě jsou takovým únikem z reality do té fantazie, a klidně se zasním nad krásným princem, co vyseká princeznu z dračí jeskyně, stejně tak se zasním nad statečnou Bohdankou, která i život nasadila pro záchranu svých bratrů přeměněných na krkavce. Minimálně moje dcery to mají stejně - je to svět fantazie, kde je dovoleno ledacos, právě proto, že to je fantazie.
Tím Tě nechci zrazovat od tvorby. Jen si myslím, že význam těch pohádek posouváš někam úplně jinam a dáváš jim za vinu něco, za co samy o sobě fakt nemůžou.
@juannag když se ptáš v čem je to hrozné, tak mimo to, co si myslím o námětu… je to na úrovni školní slohové práce. Je to jen o malinko víc než takové ty knížky s milionem obrázků, kdy text je vlastně podružný, protože to hlavní jsou ty obrázky. Proto to taky tak dráždí. Při sáhnutí do klasiky, je potřeba úroveň, která ten zásah “ospravedlní”.
Texty o skutečných osobnostech mi přijdou lepší, protože jsou pro mě zajímavé příběhem, takže mi tolik nevadí jejich sloh.
@somalicats pohadkam za vinu nic nedavam, to jsme se spatne pochopili.

@ai30 no jak bych ti to vysvětlila, aby došlo i na pochopení... To měla být legrace, ironie... Ale že se to nesetká s pochopením jsem jaksi tušila už z minulého příspěvku 😄 ale to vubec nevadí... Jak tak čtu i tvé další hodnotné připomínky, asi už nemám potřebu ti dál něco vysvětlovat nebo s tebou diskutovat. Takový jako ty si na sebe patřičnou nálepku s hrdostí nalepí sami 🤣🤣