Jaká jsou pro a proti pořídit dětem domacího mazlíčka?
Dvě děti, 5 a 7, malý rodinný barák se zahradou. A rádi bychom jim pořídili domácího mazlíčka. Neshoda panuje. Děti si moc přejí psa. Že se budou starat - ale ano, asi si uvědomujeme, že to nebude na 100%. Chlap moc není pro psa. já jo.
S kočkou je méně oráče, může zůstat doma déle sama,ale všude vyleze, kdeco schodí, zničí kytky,šplhá po záclonách. Pokud bude chodit ven, muze se ztratit, přejede ji auto,někdo ji něco udělá. Pokud bude jen domácí, musíte hlídat aby neutekla když budete na zahradě. Pejsek potřebuje více pozornosti,času,ale dá se více vychovat než kočička. Každopádně zvíře si pořizuj hlavně pro sebe, bude to jalo když přibude další dítě. Neočekávej,že děti budou pomáhat.
Já mám ještě takovou "zvířecí statistiku" poskládanou ze zvířat, co syn kdy chtěl:
- netopýr - kupodivu jde chovat i doma, šílená omezení, dost těžké na chov
- sokol - velmi těžké na chov
- chameleon - dožití až 8 let, ale v okolí co ho měli, tak jim nepřežil víc jak půl roku, netuší proč, těžké na chov
- pes - věk dožití až 20 let (některá velká plemena ale třeba max 8-10, běžně kolem 15), čím větší plemeno, tím typicky potřebuje víc pohybu, tzn. hodina denně, několik hodin o víkendu, na dětské hřiště nesmí, tzn. zvlášť venčení, zvlášť dětské hřiště, dovolené mohou být problém, ale je dost psích hotelů, takže to není taková komplikace
- axelotl - věk dožití klidně 15 let, potřebuje akvárko a pro jeho absolutní spokojenost tak 15-20 stupňů, takže v největších vedrech házet led do vody, vyměňovat vodu, krmí se pinzetou
- kočka - věk dožití taky už docela vysoký, klidně 15-18 let, nemusí se venčit, musí se denně krmit, dají se sehnat lidi, co chodí krmit kočky domů v době dovolené, zatímco pes se na mnoho dovolených vzít dá, s kočkou je to komplikovanější
- králík, morče, někteří křečci - věk dožití kolem 8 let, na dovolenou se typicky dá vzít s sebou nebo jsou v kleci, je třeba se starat, veterina, ale děti zvládnou mazlit a zajišťovat jim zábavu, na dospělácích je pak hlídání, aby jim neublížily + jídlo, pití, výměna steliva
- rybičky - některé jednoduché, některé složité, akvárko je živý organizmus a může to být i věda, nedá se s nimi mazlit, dá se jenom koukat
- potkan - dožití 3 roky, tuším pro děti může být komplikovanější
- křečík džungerský, některé druhy křečků - dožití 1,5-2 roky, péče podobná jako o králíka, ale když se zjistí, že to nejde, tak to není tak dlouhý závazek
- pakobylky, strašilky a jiný hmyz - hůře se s nimi mazlí, ale péče o ně stačí tak 1x za týden (výměna žrádla, dolití vody na žrádlo, posbírat bobky v insektáriu...) - věk dožití cca 1,5 roku, my vzali dospělce po posledním svleku - tzn. dožití cca půl roku od toho, co jsme si je vzali + máme vajíčka, co jsme dostali (možná z nich něco bude) + už máme vajíčka od těch "našich". K dětem bych určitě doporučila dospělce po svleku, jsou větší a odolnější. Teď už je syn umí vzít na ruku, dají se hladit, trošku mazlit, ale zase tak často si je teď nebere (škrábou 🙂 ). Moc je chtěl, péče o ně odpovídá předpokladům, nevydrží moc dlouho - ale netrápí mě to, protože to je snadné
A pak máme doma neviditelnou kočku, 4 neviditelné křečky a budeme mít neviditelného axelotla. Ideální 😀.
Já mám ještě takovou "zvířecí statistiku" poskládanou ze zvířat, co syn kdy chtěl:
- netopýr - kupodivu jde chovat i doma, šílená omezení, dost těžké na chov
- sokol - velmi těžké na chov
- chameleon - dožití až 8 let, ale v okolí co ho měli, tak jim nepřežil víc jak půl roku, netuší proč, těžké na chov
- pes - věk dožití až 20 let (některá velká plemena ale třeba max 8-10, běžně kolem 15), čím větší plemeno, tím typicky potřebuje víc pohybu, tzn. hodina denně, několik hodin o víkendu, na dětské hřiště nesmí, tzn. zvlášť venčení, zvlášť dětské hřiště, dovolené mohou být problém, ale je dost psích hotelů, takže to není taková komplikace
- axelotl - věk dožití klidně 15 let, potřebuje akvárko a pro jeho absolutní spokojenost tak 15-20 stupňů, takže v největších vedrech házet led do vody, vyměňovat vodu, krmí se pinzetou
- kočka - věk dožití taky už docela vysoký, klidně 15-18 let, nemusí se venčit, musí se denně krmit, dají se sehnat lidi, co chodí krmit kočky domů v době dovolené, zatímco pes se na mnoho dovolených vzít dá, s kočkou je to komplikovanější
- králík, morče, někteří křečci - věk dožití kolem 8 let, na dovolenou se typicky dá vzít s sebou nebo jsou v kleci, je třeba se starat, veterina, ale děti zvládnou mazlit a zajišťovat jim zábavu, na dospělácích je pak hlídání, aby jim neublížily + jídlo, pití, výměna steliva
- rybičky - některé jednoduché, některé složité, akvárko je živý organizmus a může to být i věda, nedá se s nimi mazlit, dá se jenom koukat
- potkan - dožití 3 roky, tuším pro děti může být komplikovanější
- křečík džungerský, některé druhy křečků - dožití 1,5-2 roky, péče podobná jako o králíka, ale když se zjistí, že to nejde, tak to není tak dlouhý závazek
- pakobylky, strašilky a jiný hmyz - hůře se s nimi mazlí, ale péče o ně stačí tak 1x za týden (výměna žrádla, dolití vody na žrádlo, posbírat bobky v insektáriu...) - věk dožití cca 1,5 roku, my vzali dospělce po posledním svleku - tzn. dožití cca půl roku od toho, co jsme si je vzali + máme vajíčka, co jsme dostali (možná z nich něco bude) + už máme vajíčka od těch "našich". K dětem bych určitě doporučila dospělce po svleku, jsou větší a odolnější. Teď už je syn umí vzít na ruku, dají se hladit, trošku mazlit, ale zase tak často si je teď nebere (škrábou 🙂 ). Moc je chtěl, péče o ně odpovídá předpokladům, nevydrží moc dlouho - ale netrápí mě to, protože to je snadné
A pak máme doma neviditelnou kočku, 4 neviditelné křečky a budeme mít neviditelného axelotla. Ideální 😀.
@merope Bozi popis 👍 A s laskou jsem si zavzpominala na nasi kudlanku Matyldu... hned bych brala dalsi, ta byla super 🥹 Paradni mazlicek...
Takze axolotl jde chovat v akvariu? Ted mam brouka v hlave, toho bych chtela snad i ja, deti trefene youtube o nem sni dlouho, ale jen vim jak vypada 😅
@merope Bozi popis 👍 A s laskou jsem si zavzpominala na nasi kudlanku Matyldu... hned bych brala dalsi, ta byla super 🥹 Paradni mazlicek...
Takze axolotl jde chovat v akvariu? Ted mam brouka v hlave, toho bych chtela snad i ja, deti trefene youtube o nem sni dlouho, ale jen vim jak vypada 😅
@jane46 u axolotla opravdu pozor na teplotu vody, také jsem o něm uvažovala, ale tím, že máme podkrovní byt, tak teplota vody by byla určitě vyšší než 22 ... Je jednodušší pomocí topitka teplotu vody případně zvyšovat (teď pro rybičky) než stále pomocí ledu snižovat.
Máme rybičky, morčata, měli jsme 2 psi, zlatého retrievra a havanského psíka, ted máme jen malého, ale příští rok chceme zase pořídit zlaťáka, suchozemské želvy, 2 kočky, slepice, kachny, kačata a kuřátka, chystáme se na králíky. 🙂 Dcera chtěla křečka, ale potom co ji u kamarádky hryznul do prstu si to rozmyslela. Já si plánuju pořídit na terasu zebřičky nebo něco takového. A kdybych měla větší zahradu tak máme lamu 😀 ale bohužel. Většina péče, ač některá zvířata chtěly děti, je na mě. Finance ( nezanedbatelné - strava, potřeby, veterina) operace u veterináře je velice nákladná záležitost, péče, a nejhorší je zajistit dobu dovolené. To je vyšší dívčí, naštěstí švagrová je stejnej blázen, takže se prostřídáváme, malýho psa dáváme ke tchánovcům, ale je jim 85 a každý rok už je to s otazníkem jestli to zvládnou, a moje mamka jezdí zalévat zahradu. Bez pomoci by to nešlo a jsem jim vděčná, že mi ty 2-3 týdny v létě pomůžou.
Hrozně moc jsem chtěla psa. Jsem ráda, že ho mám, ale to omezení tam prostě je.
Žádný shoppingy celý den, výlet koukat kam může,to samý restaurace, všechno.....ta zvířecí závislost na člověku je velká a mě ho je tak líto,že by chudinka malinkej,.... tak jsem hodně věcí úplně zrušila nebo maximálně omezila. Například odmítám jet k moři, mj protože pes. Takže dovolená po ČR,kam můžem se psem. Na to je potřeba myslet. Oproti tomu kočka/králík/morče míň náročná.
Za mě má domácí mazlíček pro děti spíš samá pro, ale samozřejmě záleží na situaci.
Za mě má domácí mazlíček pro děti spíš samá pro, ale samozřejmě záleží na situaci.
@mirkasotkova jasny.. ale.je potreba myslet i na to.zvire a ne ho poridit jen aby deti meli hracku a o co se ucit starat.. to zvire dost veci potrebuje a pokud si ho poridit, jsem povinnen se starat..
Já jsem jednoznačně příznivcem toho, aby dítě vyrůstalo po boku nějakého zvířecího kamaráda. Velmi je to obohatí, rozvine to jejich empatickou stránku vůči jiné živé bytosti, navíc domácí mazel skvěle odbourává stres. Ale nikdy bych do toho zvířete nešla, pokud by s tím nebyl manžel ok. Protože krom výše zmíněného je to hlavně závazek na xy let a může se stát, že povaha zvíře vás bude značně omezovat v dalších činnostech. My třeba máme 6letou kočku, která je psychicky nestabilní a absolutně nezvládá stav, kdy na pár dní odjedeme pryč (samozřejmě se zajištěním krmičky na každý den). No a to pak přemýšlíš, jak vyřešit dovolenou, když s sebou ji vzít nemůžeš a samotu nezvládá a děti se chtějí někam podívat...

Pravda, andulky máme také. Dělají tedy binec, ale jsou krásné a moc práce s nimi není.