icon

Jaké léky pomáhají dětem při strachu z létání?

wow
7. kvě 2023

Mám dotaz, syn 9 let se bojí létat, kamarádka mi radí ať mu dám Prothazin ať to prospí. Máte nějaké zkušenosti?

Strana
z2
vladienka
7. kvě 2023

@wow ako moc sa boji? Ja mam asi nie uplne fobiu, ale dost velky strach z lietania ( kupodivu lietam minimalne 2x rocne a aj dlhe trasy). Placem pri vzlete, nezaspim ani keby som letela 12 hodin vkuse v noci, placem pri vacsich turbulenciach. Jediny krat som si vzala Diazepam a bolo to naprd. Po prve treba odhadnut kedy mu lieky podas, pretoze samozrejme musi prejst kontrolou a nastupit do lietadla sam. Ja by som spis dala bud Kinedryl, on tak hezky uvolni, alebo hlavne zapracovat na psychike, rozptylovat, vysvetlovat

krisstina93
7. kvě 2023

A musí létat, když má takový strach? Já bych tomu asi dítě nevystavovala, než abych vymyslela jak ho zdroguju, aby se nebál.

vladienka
7. kvě 2023

@krisstina93 to nie je riesenie. Zakazdym ked letim a idem omdliet tak si poviem, ze nemozem byt taka, lebo by som nevidela nic zo sveta.

levandule_k
7. kvě 2023

Tady je otázka, jak moc se bojí létat.

Kamarádka je doktorka?

Jinak je to lék na předpis, si vygoogli účinky.

wow
autor
7. kvě 2023

@levandule_k já ho mám doma na laryngitidu

wow
autor
7. kvě 2023

@krisstina93 já ho mám také, ale mě pomůže trochu vína, on se bojí jen vzletu a turbulencí

wow
autor
7. kvě 2023

@vladienka kynedril jsem zkoušela v autě když mu byli 3 roky a vůbec nespal, koukal celou cestu do Chorvatska

vladienka
7. kvě 2023

@wow tak on nemusi spat, ale utlmi ho to. Neviem ako dlho poletite, ale ak kratko tak je za mna dost problematicke odhadnut aby spal len v lietadle a predtym a potom fungoval.

wow
autor
7. kvě 2023

@vladienka vybírám ty nejkratší lety, teď poletíme 2 a půl hodiny

odula
7. kvě 2023

@vladienka kinedril neutlumi vzdycky. Deti mely podobnou reakci na kinedril - jeli jsme v buse několik hodin a oni tam lezly po sedačkách jak opice.... hrozny to bylo. Naopak je to nabudilo.
@wow dithiaden? Ja vim ze je to antihistamin, ale syn byl po nem vyklidnenej - ale asi to taky nemusí způsobit unavu vzdycky. Hmm.... co takhle bylinkovy sirupy? Jsou nějaký přímo na uklidnění. Nevím do jaky miry je to pak i placebo - ale i to by možná stačilo. Ten prothazin je pro deti co mas doma?

vladienka
7. kvě 2023

@odula aha no ja mam skusenost ze dceru hodne utlmi.. naopak ja som po diazepame na hodinu zaspala a pak som mala uplny panicky atak.

vladienka
7. kvě 2023

@wow este ma napadli homeopatika. Ale aj tak je najucinnejsie zabavat, odvadzat pozornost, rozpravat sa, pripadne by som dala cokoladku a tak

odula
7. kvě 2023

@vladienka no diazepam je docela driak, to museo bejt děsný, to věřím :/. U toho kinedrilu - jsem byla docela překvapená, ale pak jsem se docetla ze opravdu může někdy mit účinky nabuzujici. On totiz obsahuje nejaky sedativum, ale i kofein, terej by mel tlumit ty ucinky toho sedativa.... a to byl takovej mazec v tom autobuse, ze uz ho od ty doby nedostaly nikdy... monkies on drugs 😀 no ale špatně jim nebylo, no ;)

odula
7. kvě 2023

@wow ještě jednou. Jsem to napsala pěkně blbě :D - ten prothazin co mas doma - ten je i pro děti?

zelenaesmolda
7. kvě 2023

@wow
co treba se poradit s lekarem a neposlouchat kamaradku ohledne cpani leku do ditete?

lenulen
7. kvě 2023

Poradila bych se s pediatrem. Ja se sama hodne bojim letat a pred dovolenou jsem sla za svym praktikem a ten mi predepsal leky na uklidneni.

veronicka89
7. kvě 2023

@vladienka mám to úplně stejně pomáhají mi přírodní tabletky RELAX a vodka

vladienka
7. kvě 2023

@veronicka89 mne prekvapivo pomaha lietat 🙂 cim viac tym to lepsie znasam.. kto to nezaziva, nikdy nepochopi.. ale vravim si ze ked som zvladla 11 a 9 hodinove lety tak uz zvladnem vsetko. A ano, alkohol pomaha dost 😁

crejzy
7. kvě 2023

A co Guajacuran? Volně dostupný, není to driak jako benzodiazepin nebo i prothazin..nenechte se zmást když budete cist ze je na kašel, je dobrý i na úzkost.

levandule_k
7. kvě 2023

@wow Ok, i když ho máš doma na laryngitidu, tak bych ho bez porady s lékařem dítěti nedávala. Pořád platí, je to lék na předpis.

Já bych zkusila třeba homeopatika, bachovky, nějaké bylinky na úzkost, pokud by to nezabralo, tak bych se poradila s pediatrem, jestli něco nasadit.

wow
autor
7. kvě 2023

@odula ano dala bych mu čtvrtku

me_druhe_ja
7. kvě 2023

@vladienka Já jsem se taky vždycky bála létat. Moc jsem přemýšlela a navíc jsem milovnice katastrofických filmu. 😀 ale od té doby, co létám s malýma dětma už nemám čas mít strach. 😀

wow
autor
7. kvě 2023

@me_druhe_ja já se právě bojím létat od té doby co máme děti

vladienka
7. kvě 2023

@me_druhe_ja ano, to stale tvrdim… mate fobiu z lietania? Vezmite so sebou deti a nebudete mat na to cas 😄

levandule_k
7. kvě 2023

@wow
Někdo se ptal na webu lékárny Dr.Maxe na užívání Prothazinu. Tady je vykopírovaná věta z odpovědi lékárníka: "Prothazinu nastupuje do půl hodiny od podání, přičemž jeho efekt vyprchá do zhruba dvanácti hodin od požití. Potahované tablety se nicméně nemají půlit."

Kompletní sdělení zde: https://www.drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/prot...

Bych teda tento lék nedávala bez porady s lékařem.

me_druhe_ja
7. kvě 2023

@wow Já teď už prostě nemám prostor na to mít strach. 😀 jak bydlíme v cizině, tak jsme začli létat brzo do ČR za rodinou, navíc mám dvě děti 15m od sebe, starší s handicapem a létám sama. 😀 Jednou jsem s nima letěla, když ještě ani jedno pořádně nechodilo. 😀 jednou jsem to zase vychytala, že starší dostal na začátku letu horečku a byl to zánět středního ucha, takže let peklo a ta mladsi měla zrovna průjem. To prostě nemáš čas mít strach. 😀
Teď už jim je 3,5 a 2 a čtvrt a už se to docela dá. Teď jen čekám, až tu mladší bude bavit dívat se na pohádky a nebudou mi na letišti hlavně pri bezpečnostní kontrole zdrhat, a bude to pohoda. 😀 Zrovna v pátek jsme se vraceli z ČR, měli jsme navíc večerní let, takže děti unavený, ale šlo to. 🙂 A to musíme autem z Moravy do Prahy přes 3h. 😀 tady to máme naštěstí jen 30min na letiště. 🙂

me_druhe_ja
7. kvě 2023

@vladienka přesně. :D to mám plnou hlavu toho, jak je zabavit, aby nervali a nelezli po sedadlech, že mě ani nenapadne, že se něco může stát. 😀

wow
autor
7. kvě 2023

@me_druhe_ja to naší sedějí jak přibytý, starší si to užívá a mladší se bojí. A to ještě že jednou zaspal turbulence, jinak nevím co by dělal

zanett
8. kvě 2023

Hele a proc ho nutis do neceho, z ceho ma strach? Musite nutne nekam letat? Nemuzete lety odlozit na dobu, kdy bude starsi a bude to umet lepe zpracovat? To hodlate letet na dovolenou? Opravdu ta dovolena stoji za to, ze dite vystavim strachu (dvakrat za jednu dovolenou, cesta tam a zpet) a nacpu do nej medikamenty?

Ja jsem jako dite byla nucena matkou do aktivit, ze kterych jsem mela tehdy strach (napr. plavani, bala jsem se vody, ta masa vody v bazenu nebo rybniku mi nahanela strach, ale i jine aktivity) a dodnes z toho mam psychicke problemy. Cast z nich se mi podarilo odbourat na psychoterapii, ale napriklad ani dnes se neodvazim potopit se hlavou pod vodu. Hlavu pod vodu nedam ani doma ve vane, natoz nekde, kde je spousta vody. Ten blok je proste prilis velky. Nejsem zastancem takoveho toho nuceni za kazdou cenu, at ten strach prekona, nejcasteji to totiz dopada jeste hur. Pokud se syn boji letat a neni to zivotne dulezite, aby letal (jakoze neni), tak bych ho tomu nevystavovala a uz vubec bych do nej necpala leky jen proto, abych si mohla letet na dovolenou ci kam.

wow
autor
8. kvě 2023

@zanett ale on tam chce taky akorát plaší na začátku letu, ano na dovolenou letíme celá rodina, já ho nenutím on tam chce ale pak plaší

Strana
z2