Je tady některá, která ač má strach, tak řídí auto?
Holky je tady některá, která ač ma velký strach tak řídí auto? Opravdu kratce jsem ridila, ale přestala jsem,mám strach. Uvítám vaše postřehy, zkušenosti. Je mým snem řídit, mám k tomu prostor ale mám blok. Ma smysl jezdit se strachem, myslím ze i když budu vyjezdena nebude to nikdy me hobby a obavy budou vždy. 🙂
Vždycky jsem měla strach,nechtěla jsem si ani dělat řidičský průkaz až manžel mě přemluvil tím,že máme dítě v té době jen jedno a nevím co se může stát když on bude v práci.Ted už máme deti tři syn měl přede dvěma lety vážný úraz a já jsem ted ráda,že řidičák mám sedla jsem jela a vůbec nepřemýšlela nad tím,že by se mohlo něco stát 😉
Nečetla jsem předchozí odpovědi, ale za mě: Při řízení auta nesmíte mít strach. Pokud ho máte, můžete při nějaké krizovce zpanikařit a udělat blbost. Neřídit se strachem, ale s RESPEKTEM. Uvědomovat si, že řídíte těžkej velkej krám, takže je potřeba řídit s rozmyslem a předvídat. Neriskovat, ale čekat, že se může stát cokoliv. Že i když vy máte přednost, že ten blbeček z vedlejšky to může zvorat a být na to dopředu připravená a přizpůsobit tomu styl jízdy. Se strachem bych fakt nejezdila, protože paradoxně tak můžete zavinit neštěstí.
Tak já musím rozhodně souhlasit s @dannyblakely jezdit se strachem je hrozný hazard. Já chápu, že je těžké v dnešní době být neřidič, sama jsem od 18 let vážnivý řidič a neumím si představit, že bych nebyla mobilní, tak jak potřebuji. To chápu, ale bohužel někdo se toho strachu nezbaví nikdy a takový člověk je na silnicích velmi nebezpečný! Reakce takového člověka při nějakém problému na silnici je pak ve stresu a to je moc špatné! Radím dát si nějaké kondiční jízdy, zkusit chvíli jezdit (někdo to prostě překoná tou zkušeností, zde strach plyne pouze z toho nového a jedná se spíše o respekt) a když to ani po třeba 3 měsích nepřejde, nepřejde to už nikdy a za volant bych nesedala ☹ Sama už jsem několikrát byla svědkem toho, jak někdo předemnou jede velmi pomalu a pak najednou udělá nějakou kravinu a pak vidím, jak paní (nebo pán) mají smrt v očích a jsou přilepeni na předním skle - takoví lidé za volant prostě nepatří - jsou nebezpečnější než lidé, co jezdí rychle, ale své auto ovládají s jistotou!
@pkolin
@dannyblakely souhlasim, jezdit se strachem je hazard. Samozrejme, kazdy se asi boji, kdyz zacina, ale musi to byt jen strach z neznama, nezkusenost, ne panicka hruza z auta. Strach se da castecne odbourat tim, ze se ridic nauci ovladat sve auto - rozjezdy, razeni, zataceni, apod. To lze trenovat ruzne na parkovistich a silnicich bez provozu. Tim se clovek nenauci ridit, ale jen se to auto nauci ovladat, coz je pri rizeni zaklad. Ale rizeni je hlavne o znalosti a dosrzovani pravidel, reseni situaci, predvidani a to se clovek jinde nez v provozu nenauci. A kdo se boji, panikari, je pro ostatni i pro sebe ohrozenim.
Pokud se clovek boji, potka ho daleko vice nebezpecnych situaci nez cloveka, co jede svizne dle predpisu nebo i rychleji. Takovy clovek je nebezpecnejsi nez spousta "piratu silnic".
nj tohle je těžké, protože bez praxe se to člověk nenaučí...
Hlásím se do party, řidičák od dvaceti a pak jsem dvacet let neřídila, jsem asi místní rekordmanka 😀 S dítětem přišla nutnost začít jezdit. Větší nákupy, k babičkám, na chatu, ke kamarádce... Sice jsme z Prahy, ale cestování MHD je tu dost často o nervy, ne všude je bezbariérový přístup. Chlap mě tlačil, ať začnu jezdit, pořídil mi malé auto s automatem, což byl můj sen, protože řazení a představa, že se nerozjedu někde v kopci byla moje noční můra 🙂 Hecla jsem se, zaplatila si v autoškole kondičky na automat, instruktor mě hodně podpořil, projel se mnou trasy, které nejvíc jezdím. První samostatnou jízdu jsem jela s chlapem a rovnou pěkně přes celou Prahu, byla jsem zpocená až na prdeli 😀 Pak už jsem si troufla sama, postupně se trochu otrkala a získala sebevědomí. Ale jak tu psal někdo přede mnou, jezdím hlavně známé trasy, když je nedejbože někde uzavírka nebo mám jet někam, kde to neznám, jsem nervózní. Mám na autě nalepené velké "Z" a asi ho jen tak nesundám 🙂
A paradoxně jezdím raději v provozu po Praze, než po okreskách mimo Prahu a D1 zatím zůstává nepokořená 😀
Jediná věc, co se asi nenaučím nikdy, je parkování 😎
Když jsem jela poprvé sama (bez spolujezdce) tak se mi klepala kolena (bylo mi asi kolem 25 let). Řidičák taky čerstvých 18 let ale pak jsem nejezdila. Toto jsem překonala a bylo to lepší a lepší, byla to jen krátká trasa....do vedlejší vsi. Pak jsem tuto trasu jezdila pravidelně....Podle mě nejsem nějaký extra řidič, nejsem technický typ a tak. Hodně mi pomohl manžel, ale teď když už umím nějaké ty delší trasy jet tak zásadně manžel nejezdí se mnou když řídím 😀 Vozím i děti a strach už nějak necítím, řízení jsem si zautomatizovala.....ale když bych měla jet s dětmi např. do Brna většího města....strach bych měla určitě. Moje mamka si udělala řidičák ve 40ti letech a nejezdí právě kvůli strachu...☹ takže podle mě jestli chceš strach překonat tak začni v co nejmladším věku, zkoušej krátký trasy, pokud se bude pořád hodně bát, nelámala bych to přes koleno. Ono když si mega vyklepaná, není to úplně bezpečné.
Nesnáším auto. Právě jsem se vrátila se "super" vyjížďky. Trasa cca 20 km kterou jezdím pravidelně asi tak 2x do měsíce. Jinak nejezdím. Uzavřený sjezd z dálnice tak jsem si vymyslela trasu okolo - znám jí. Jenže ehjhle, zavřená silnice. Vůbec jsem nevěděla kam jedu do toho mi začal pípat benzín a věděla jsem že mám skoro vybitý mobil. Někam jsem jela a nevěděla kam, mapu v autě nemám a chlap samozřejmě nebral telefon, a bez benzínu. (Zkoušela jsem jednou tankovat sama, ale nedokázala jsem otevřít a zavřít nádrž - divně se to protáčelo), takže jsem akorát čekala kdy mi auto zastaví bez benzínu. Když jsem najela na silnici kterou znám - znova uzavírka. Málem jsem se tam rozbrečela. Za..r..ný, pitomý auto nenávidím ho!!! 😔
Takže místo toho abych ježděním získávala jistotu tak jí ztrácím a mám čím dál větší strach řídit.
Takže kupuju mapu do auta a musím trénovat otevírání a zavírání nádrže - bože jak nesnáším auto.
Řídím a obavu či strach mám, když vezu dcerku. A myslím si, že kdybych byla suveréni a neměla bych strah tak o to by to bylo horší a mohlo by se něco stát. Díky tomu strachu jsem opatrnější.
Jezdím ve špičce po Ostravě kolony aut popojíždění k semaforu atd..
A největší stresař jsem ohledně parkování :D u super marketu atd bez problému, ale nedej bože vjet na přeplněné neprůjezdné parkoviště tak to jsem pak v prdeli :D
jjaanca - taky se mi někdy sekne víčko na nádrži a někdy holt poprosím nějakého chlapa na benzínce pomůže mi a je to 🙂
@formelina Jsem blbá, měla jsem si to zkoušet, ale vždycky jsem na to zapomněla. Jasně mohla bych někomu říct, ale byla jsem tak nervově odrovnaná z celé té cesty......
Parkování čumákem v pohodě, ale podélně to nedám. U nás na sídlišti se hrozně blbě parkuje. Někdy najdu jen jediné podélné místo, zkusím si párkrát najet a pak už to nervově nevydržím a jedu radši na parkoviště které je 10 min. pěšky od domu. ☹
@jjaanca - tankování je vyssi level, ke kterému jsem se ještě nedopracovala 😀 Zrovna včera jsem říkala manželovi,že vůbec nesleduju,kolik mám benzínu,nějak mi na tu ikonku nepada zrak🙂 Tak jen převrátil oci 😀 A kdybych už musela jet někdy na benzinku sama,tak bych si zašla za obsluhou,ať mi natankuje, Holt mě bude mít za blba,no 😀 A pak mě taky napadá,že vůbec netusim,kde se co v autě macka,aby se otevřela přední kapota,takže kdyby mě někdy zastavili policajti a chtěli mrknout na motor,tak by se museli obsloužit sami 😀
mám řidičák 10let a taky neřídím....blok,strach... a vim že to nikd nepřekonám je nás více nemá cenu to lámat přes koleno
@jjaanca za tu situaci ale nemůže to auto. Můžeš ho nenávidět jak chceš, ale s tím přístupem budeš akorát nebezpečná všem okolo. Ono už jen vyjet s benzínem na hraně je kapitola sama pro sebe, to, že neumis natankovat je věc další - to je přece základ. Já nejsem nijak zvlast dobrý řidič, ale řídím holt denně, zvladam natankovat i doplnit všechny další potřebné tekutiny, dokážu najít rezervu a vyměnit pichle kolo, vymenim i prasklou žárovku ve svetlech, vím, jak se chovat v případě nehody nebo krizové situace. Nepřipadá mi to jako nějaké zvláštní a náročné dovednosti, ale jako základ pro někoho, kdo se rozhodne vyjet na silnici.
Nechci, aby to ode mě vyznělo zle, ale radši se na silnici setkám s lidmi, co jezdí rychle, ale auta se nebojí, než s těmi, kdo mají takovou hrůzu a nikdy nebudu vědět, jaký zkrat od nich přijde.
A jak se naučím řídit když nebudu jezdit? Bohužel nemůžu jezdit ani ob den. Snažila jsem se vsugerovat si, že je to fajn, ale nějak to nefunguje. Zítra si koupím mapu a nabíječku do auta na telefon a slibuju že se dokopu naučit se otevírat nádrž. Ale víc nevím co bych mohla dělat. Nemůžu utrácet za benzín. Co bys mi poradila?
@kacca11
Jo a na okýnkem mám Z - začátečník - nevím co víc.
@jjaanca já ti nepsala, že nemáš jezdit vůbec, ale že nemusíš jezdit denně. Osobně si myslím že pro začátek je dobře tak 2x týdně alespoň krátká trasa. Holt to že začátku bude stát kapku víc, ae dá ti to jistotu za volantem. Ale pokud nechceš, tak holt nechceš.
Zko je zcela upřímně na nic.
@jjaanca - já mám Zetko a sleduju,že vetsina aut za mnou to respektuje a udržuje dostatečný odstup. A sama jsem klidnější,že tam Zetko mám,takže za mě ANO 🙂 A některým řidičům je to úplně jedno :-/ Jeden takový mě pekne nastval - prselo,já jela po kostkovici, snažila se nevjizdet do velkých kaluží,aby mi to s mým malým autickem nepodjelo ve vodě,tak jsem jela 40tkou (jinam fakt dodržují 50tku přes obec,ať ostatní auta neomezuju) a terénní auto za mnou se mi nechutne lepilo na zadek :-/ A nepredjelo mě :-/
@sysysy to, že ostatní řídící dodržují nebo nedodržují bezpečnou vzdálenost není o tom, že zrovna ty máš samolepku začátečníka, ale o jejich stylu jízdy, respektu k pravidlům a slušnosti. Teď mě asi budete kamenovat, ale myslím si, že kdo se v autě schovává za samolepky (ať už Ztko nebo "Dítě v autě"), tak nemá za volant sedat. Ze zkušenosti to většinou znamená jen nepozorneho, bezohledneho a pořádně nebezpečného řidiče.
@kacca11 teda ty mas tak radikalni nazory...
Ja mam nalepku dite v aute a troufam si rict, ze jsem dobry ridic a za nic se neschovavam. Je to upozorneni pro jedouci za mnou, ze si maji davat sakra majzla a nerozcilovat se nad tim, ze jedu krapet pomaleji, nez by oni uznali za vhodne. Nepojedu jako blazen, kdyz vezu dite. To, ze neumim vymenit zarovku v aute (a v mnoha autech uz ti ji dneska vymeni pouze v autoservise, jelikoz se musi rozmontovat pulka motoru napr. u Renaultu), tak to ze me nedela nepozorneho, bezohledneho a nebezpecneho ridice.
Také nemám ráda rychlé řidiče. ..min. porušují pravidla. Ale ono Taky když pred Vámi jede důchodce 40 tak to je taky dle mého nebezpečné, min.zdržuje provoz a taky už mají svuj věk a přece jenom ty reakce jsou pomalejší. No nicméně jezdit opatrně je základ a podle mě k tomu nálepku na autě nepotřebuješ, ta tě jezdit nenaučí. A myslet si, že nálepka přemluví rychlého řidiče aby jel pomaleji je pěkná naivita.
Tak já osobně i hodně řidičů z mého okolí na samolepky bereme zřetel - ať už "Z", nebo "dítě v autě"...takže bych neřekla, že je to na nic, nebo dokonce "schovávání se za něco". Naopak, kdo by schválně upozorňoval vlastně na svůj "handicap a nedostatečnost" (když to přeženu...?).
Jinak obecně zastávám názor, že nebezpeční nejsou rychlí řidiči, ale špatní... Paradoxně se mi v tomhle ohledu třeba jezdí líp přes zimu, když sváteční řidiči zamknou auto do jara a radši se na silnice nevydávají.
Celkově je to o toleranci, která bohužel na českých silnicích dost chybí. Každý jsme jednou začínal, každý jednou budeme starý...a o tom odhadnout a umět posoudit svoje schopnosti...

@madrilena ja nemyslela dalnici ale klasicky 2pruhy..napr. 2pruhy na Prumyslovy kdy jsou schopny jet ridici 30 v rychlim a proste neuhnou..nestalo se mi ze by na me nekdo najizdel a blikal kdyz byl 1 pruh ale to je o zkusenosti kazdeho..
@mpbk ja kdyz pricichla k automatu tak uz bych si manual nekoupila manzelovi nastesti automat taky vyhovuje..moje mamina je zase cely zivot zvykla na manual a ted ji v praci cpou automat a je z toho nestastna ale myslim ze si zvykne rychle je to mnohem pohodlnejsi..🙂