Je vlastní bydlení v budoucnu dostupné pro děti?
Co si myslíte o vlastním bydlení v budoucnu? Teď pro sebe, pro vlastní děti??
@jelenice_zavodnice tesat do kamene.👏
@ai30 no,že budou mít všichni stejně🙂, ta debata není o prospěšnosti nějaké práce, ale o tom, že chceš vydělat na bydlení. Je to jednoduchá matematika, na této pozici vydělám tolik a byt stojí tolik. Btw. mám kamarádku ona pracuje v domově seniorů a manžel jezdí se záchrankou a ten dům mají, ale na malém městě. V Praze by na něj nevydělali a to taky dělá plno lidí, že si pořídí bydlení v levnější lokalitě, nemám na dům ve městě, tak půjdu na vesnici, pokud chci mít ten dům.
Jeste tady na margo komentaru. Vzdy to bylo a bude tak, ze pokud se clovek nesnazi, nebude se mit dobre. Nizsi vzdelani, nizsi sance. Vzdy to tak bylo a bude, pokud nejste synem Otce. Ano kucharky a uklizecky maji nizsi plat. Ale delaji 4h denne. Ja delam prescasy, jak krava, protoze chci svoji praci odvadet dobre. Nase uklizecka mi kolik krat ani neutre prach v kanclu. Moje deti nezdedi baraky. Ani penize. Ale doufam, ze se mi podari naucit je bojovat za vlastni zivot.
@martinka_33 ale to tu je už teď taky, že na některé pozice už Čecha prostě neseženeš a dělat to nebude, jdou tam cizinci, to samé se děje na západě. Navíc náš čeká robotizace a bude to fakt rychlé, žádné za 100 let, takže plno profesí nahradí roboti.
@ai30 btw. kolikrát myslíš, že za ním někdo ještě přijde s nějakou pracovní nabídkou? Já bych řekla, že už nikdo nepřijde, protože se o něm ví, že on má ten fotbal a nemůže, takže chlapec ve firmě skončil dřív než začal..... Plat se zvyšuje hlavním díky těm posunům a pak už to není o 500,-, ale on to zabil hned na začátku....a neprošel ani prvním kolem....
@hojda zdravotní sestřičky roboti nenahradí, ale přistehovalci ano a ty nase budou na západe? No proc ne.
@martinka_33 všechny ne ,ale některé ano... https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/roboti-abb-... Zatím nám dost hraje do karet, že Češi nejsou moc zvyklí se stěhovat za prací, ale s novou generací se to může změnit a opravdu tu budou na těchto pozicích jen cizinci☹.
Končim s touto diskuzí, je ni ze sibeckosti (nejen) naši spolecnosti smutno 😥 A protoze jedni hrabou a hamouní a bohatnou, druzí dřou od rána do noci, a stejne nemaji co jist - to nastesti neni problem nasi zeme, ale ve svete to tak je. Ale to je realita a kazdej muze mit co chce... A proto nemuze byt na svete hezky.
@ai30 ale v době velmi nízké nezaměstnanosti,takže celkem vysoké jistoty zaměstnání. Ta doba nebude nikdy ideální, já začíla v době rekordní nezaměstnanosti v ČR, hlavně u absolventů.....a následně dorazila celosvětová finanční krize, jenže plno lidí si pamatuje jen ty dobré časy z posledních let. To jsem na to mohla taky vybodnout, ne?
@hojda před 10ti, 15ti lety byla šílená doba na práci, to je pravda. Jak jsi jako absolventka práci sehnala? To byl témeř nadlidský výkon...
V mém okolí většina lidí dostala, nebo dostává nemovistosti či nějakou její část od rodičů, či prarodičů. Třeba pozemek a pak si berou hypotéku a staví.Nebo dostanou byt 2+1 a mění za větší či domek a k tomu si pujčují. Kdo začíná od nuly (tak jako my), má hodně těžší start. Ale taky je to možné. Tak prostě makají jako mourovatí x let, našetří ve dvou lidech třeba 500-700t. a pak si berou hypotéky na 20, 30 let.. Oproti těm co něco dostanou musí mít třeba jednou takový příjem, aby ten rozdíl dorovnali (tedy mají třeba každý dvě práce a tak). Nebo pak je taky řešení - bydlet v nájmech a jít si pro dávky na bydlení. Což já zcela nechápu, jak může třeba jedna osoba v 2+1 jít pro dávku na bydlení. Tak tam mají bydlet 4 a složit se, nebo jít do něčeho úplně nejlevnějšího v posledním místě republiky. Ale státv tomto vyloženě neekonomicky rozhazuje. Nebo že tyhle dávky vyplácí lidem, kteří vlastní nemovist je úplně zcestné. Takže asi se nestane, že by tu bylo milion lidí na ulici, protože nemaj na bydlení. Je vlastně jedno, jestli bydlí v nájmu nebo mají hypotéku. Pokud si lidi za život nesehnali vlastní bydlení, stát jim to stejně dorovná.. Sebere to pracovitějším a bohatším - větším zdaněním. Teda spoň nyní to tak je.
@martinka_33 No, šla jsem prací do Prahy, u nás bych nic nesehnala. Na třetím pohovoru mě vzali (první personálka, druhý vícekolový pohovor a odtud mi volali, když už jsem pracovala na tom třetím místě, že postupuju do dalšího kola😂). Práci jsem měla dřív než bydlení. 3 dny jsem spala u tety a pak si našla spolubydlení v bytě a třetinu řistého platu jsem dala za pokojíček 2x3m v paneláku😉. Ty začátky jsou prostě většinou vždycky těžké, ale když po mě někdo v práci něco chtěl, tak jsem to udělala na 120%. Za celou dobu v práci mám měsíc marození (s nemocným okem se fakt nedá pracovat u PC) a nulové OČR. Taky šéfová moc dobře ví, za kým má jít, když je něco hoří a je potřeba to pořešit, ale díky tomu mám i plno výhod jako třeba home office, který jsem měla už v roce 2008.
@ai30 tak tak 👍
@martinka_33 Uměla jsem jazyk a to byl velký benefit. Manžel to samé, bydlel po vejšce načerno na koleji a jedl rohlíky....
Kdyby mi teď bylo 20, šla bych studovat, udržovala si cizí jazyky a naučila bych se ještě jeden méně obvyklý (třeba spolubydlící z koleje se k němčině naučila holandsky a měla pak skvělou pozici na trhu práci).
Kdybych neměla na studium hlavu, naučila bych se nějaké řemeslo a zkusila dělat na sebe (nemyslím jen dřinu jako je truhlařina, ale i třeba kosmetiku, účetnictví, floristiku). Nebála bych se vyjet za prací do zahraničí. Žila bych skromně a šetřila.
Někdo se tu rozčiloval, jak má spořit v dnešní době. Tak právě teď jsou vysoké úroky a spoří se právě dobře 😀 Jo a k životu bych si vybrala lokalitu, kde jsou s velkými městy srovnatelné platy, ale menší náklady a ceny nemovitostí.
Věřím, že se na bydlení vydělat dá, ale ziju v bublině pracovitých lidí, kteří mají za samozřejmé, že musí máknout, aby něco měli.

@hojda No vidis, jen podle tebe by lidi meli utikat z mene vydelavajicich profesi do jinych, aby mohli bydlet a podle nas by lide meli moct bydlet i v tech mene vydelavajicich profesich, protoze se bez nich ti lepe vydelavajici proste neobejdou.