icon

Je vlastní bydlení v budoucnu dostupné pro děti?

veroniquecz
16. říj 2023

Co si myslíte o vlastním bydlení v budoucnu? Teď pro sebe, pro vlastní děti??

https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-k...

Strana
z9
hojda
17. říj 2023

@martinka_33 Já myslím, že většina lidí nějakou tu svou silnou stránku má a jde o to jí umět využít a prodat. A sakra dobře přemýšlet nad budoucností svých dětí a výběrem povolání i z pohledu té robotizace.

martinka_33
Autor odpověď smazal
martinka_33
Autor odpověď smazal
martinka_33
Autor odpověď smazal
martinka_33
17. říj 2023

@hojda no co si budem povidat, to neni málo. Rozhodne je to moc na to si odkládat a spořit na neco co bude pozdeji nez za rok.

martt
17. říj 2023

@ninive211 Jestli máme na mysli stejný článek, tak víceméně to byl nesmysl. Jedine kde byla pravda je to , ze kuchařky ve školní jídelně mají malé platy a moc se jich do toho sektoru nezene . A že se kvůli tomu budou muset rušit je zatím blbost. To by museli změnit zákon o školském stravování a celkově normy. Protože zákon zní jasně každé dítě školou povinné má nárok na stravu a škola ho musí zařídit. Tím pádem i kdyby zrušili školní jídelnu musela by mít škola domluvené stravování jinde popřípadě stejně by museli mít min.2 pracovní síly na výdej. Tamby záleželo kolik těch strážníků by bylo. Nehledě na to, že spousta školních jidelen má pod sebou mateřské školky a tam by to vůbec byl problém.

bbn
17. říj 2023

@martinka_33 ale rozumíme. Já se ti snažím zase říct, že když jsi mladá, svobodná, bezdětná, jak ty ses ptala, tak se můžeš rozhodnout pro lepší život. Každý jsme tu volbu měli. I ty děcka z děcáku, pokud chtějí, mohou se v životě dostat hodně vysoko. Dnes, s přístupem ke všem informacím, mohou. Místo, aby na tabletu či telefonu hráli hry nebo zírali na tiktok, mohou sbírat informace o povolání, učit se angličtinu, prostě se vzdělávat. Ale je to o tom, aby to děcko pochopilo, jak funguje svět, že nic není zadarmo a že jestli něco chce, musí proto něco udělat, ne jen natahovat ruku. Takže moje odpověď trvá, i dnes s dnešními cenami, si myslím, že bychom to zvládli a dostali se tam, kde jsme teď. Protože prostě makáme. Nefňukáme. Od své rodiny jsem, díky ne zrovna přátelské výchově, nic nečekala a nečekám, velmi brzy jsem pochopila, že jestli se mám mít dobře, tak musím dělat. Zatímco moje kámošky v 15ti chodily v létě na koupák, tak já měla celé 2 měsíce brigádu. Každý rok od 15ti. Že je dnes všechno drahé? No já nevím, makala jsem na začátku na brigádách za 20,- Kč na hodinu, dneska brigády začínají na 150,-kc na hodinu 🤷🏻‍♀️ zvedly se ceny, ale stejně tak se zvedly výplaty. A jestli ne všem a nejde to, tak prostě čau, najdu si něco lepšího. Ale je to to, co vidím a slyším všude: ono to nejdeeeee, protože se nechci vzdělávat, nechci se stěhovat, nechci makat rukama, pcheee to bych nikdy nedělala …. Přeber si to jak chceš.

lutu11
17. říj 2023

@martinka_33 odhad na pristi rok dle cnb 2,5%

bbn
17. říj 2023

@martinka_33 ještě úplně pro pochopení - když si někdo stěžuje, že má dělnickou profesi, proč neudělá něco pro změnu? Kdybych měla málo peněz na dělnické profesi já, tak si nebudu stěžovat a buď si najdu ještě brigádu nebo si najdu jinou práci. Výmluvy, že to nejde, jsou jen výmluvy. Dělala jsem téměř všechno a jsou to prostě výmluvy. Ale ono je jednodušší si prostě jen stěžovat…. Když chceš na něco našetřit nebo si žít dobře, musíš buď snížit náklady nebo zvýšit příjem. Když už nejdou snížit náklady, no tak se musí zvýšit příjem. Takhle jednoduchý to je. Všechno okolo je omáčka.

martinka_33
17. říj 2023

@lutu11 super, pristi rok zacnu spořit, ted jeste vse utratim 😜 Ono mi toho stejne moc nezbývá 😂

martinka_33
17. říj 2023

@bbn hele já s tebou proste nesouhlasim a vysvetlovat proc evidentne nemá smysl, ale i o tom diskuze jsou.

ninive211
17. říj 2023

@lutu11 Odhady...uvidíme, jaká bude

20190418
17. říj 2023

@martinka_33 ty pořád opaluješ "pri dnešních cenách", ale drtivá většina produktů stojí v relativních hodnotách méně než před dvaceti lety.
Jediné, co narostlo, je cena práce. Což se samozřejmě odrazilo na odmenach manuálních činností. Jako nikde na světě nebydlí dělníci a nejméně vydělávající lidé ve vlastních bytech, na které by si vydělali od nuly. Nikde. My se tady máme jako prasata v žitě, ale pořád tady je velký podíl omezenců, kteří nic neumí, nic moc nedělají, ale chtěli by si žít jako boháči. Nikdy se nezamyslí nad tím, jak svoji sitauci/pozici na trhu práce zlepšit, ale naprosto přesně vědí, co pro ně má udělat stát. Plno věcí u nás nefunguje ideálně a dalo by se zlepšit, ale obecně se máme dobře a ten kdo se dobře nemá si za to v drtivé většině případů může sám. Vyjimky existují a těm by měl stát pomoci, ale to dost dobře nejde, když dotuje desetitisíce nemakačenků. A to, že dělnické profese dřou jako koně a nic za to nemají - to jsou taková klišé. Na SŠ a VŠ jsem zkusila opravdu skoro všechny možné druhy práce, včetně těch nejméně kvalifikovaných, takže si opravdu nedělám iluze o pracovitosti české nekvalifikované vrstvy společnosti 😀 Proto je koneckonců nahrazují zahraniční pracovníci (kteří za stejné nebo menší peníze dokážou tady žít a ještě zivit rodinu doma - trochu paradox, ne?).
A co bych dělala kdyby mi bylo dvacet? Stejně jako před dvaceti lety bych chodila během školního roku na brigady a v létě odjela na dva měsíce do zahraničí, abych si vydělala i do zásoby, nejen na režii (od maturity jsem jela i při studiu na VŠ pouze za své). Pak bych si koupila pozemek na krásném místě vedený jako louka, zahrada či jiný pozemek, který není stavební a tudíž by stál pár desítek tisíc. A na něm si pomocí tutorialu a sikovnych kamarádů/přítele postavila tiny house nebo maringotku (vešla bych se do mega za vše) a tu bych pronajimala a z profitu šetřila na větší bydlení nebo další projekt.

veroniquecz
autor
17. říj 2023

@ai30 lip bych to nenapsala 👍👍

bbn
17. říj 2023

@ai30 ano, mně se káže o skromnosti velmi dobře, protože my jsme skromní. Vzešli jsme ze skromných poměrů, skromně jsme žili na začátku a skromně žijeme dnes. Protože nerozhazujeme za blbosti a spoustu věcí děláme sami, kolikrát vlastníma rukama a místo fňukání umíme máknout. A myslím si, že s tématem to má společného hodně, rozhodně to, že pokud chci vlastní bydlení, musím prostě makat a ne fňukat. Taky jsem mohla skončit u pásu nebo v dělnické pozici, za minimální mzdu, mám vlastně jen maturitu, ale prostě jsem se snažila a makala. Kecy o tom, že ale někdo to dělat musí ..ano to musí, ale nemusíš to být ty, ty ani ty, když se budeš snažit a budeš makat. Většina z nás má na výběr.

bbn
17. říj 2023

@martinka_33 budu tě citovat: “ Končim s touto diskuzí, je ni ze sibeckosti (nejen) naši spolecnosti smutno 😥 A protoze jedni hrabou a hamouní a bohatnou, druzí dřou od rána do noci, a stejne nemaji co jist” …. Noooo, to je přesně ten přístup k životu 🤦🏻‍♀️ teď bych měla být naštvaná a ukřivděná, kam se mám zařadit? Mezi ty co hrabou a hamouní, protože se díky naší snaze máme dobře? Nebo mezi ty, co dřou rukama? Protože to jsem taky dělala…. Já ti řeknu, proč je ti smutno, protože jsi možná v mladí šla jinou cestou, sama to píšeš v dalších komentářích. Ale tím, že za svůj ne zrovna úspěšný život budeš obviňovat ty, co makají a mají se dobře, tomu nepomůžeš. To je přesně to fňukání. Tak seber rozum do hrsti a něco s tím udělej. … pokud teda něco chceš.

martinka_33
Autor odpověď smazal
ai30
17. říj 2023

@bbn No a to je prave ten rozdil mezi nami. Mne jde o to, aby z tech pozici lide neutikali, resp. aby se takovi, jako ty, na ty lidi nedivali jako na nemakacenka jen proto, ze z te pozice neodesli. Povysovat se muzes, zajistena jako zena v domacnosti jsi, ale i tak budes na stare kolena rada, az ti nejaka zdravotni sestra, ktera se podle tebe nesnazi a nemaka, utre zadek.

martinka_33
17. říj 2023

@ai30 amen 👍 Fakt s tebou v této diskuzi naprosto souhlasim.

martinka_33
17. říj 2023

@bbn a taky clovek musi být realista, znam nemalo tech, co se do neceho vrhli, na co nemeli a prevalcovalo je to. Clovek musi hledat svoje silne stránky a delat to na co má, kdyz precení síly, nekonci to dobře... Kazdej opravdu nemuze delat cokoliv, to je nesmysl.

betysch
17. říj 2023

@ai30 nene.Holky s VŠ (kterou dnes jako zdravotní sestra v rámci zvyšování kvalifikaci mít musíš)tohle už dělat nebudou.Bude mít pečovatelku z východu která z vydělaných peněz zvládne uživit rodinu.

drep
17. říj 2023

@ai30 tyjo, zařadit mezi nekvalifikované nejhůře hodnocené profese zdravotní sestru, to je trochu úlet. To jsou vysokoškoláci, jsou brutálně nedostatkový pracovníci a nejsou placení špatně (teda zase je to trochu o tom, co se line celou diskuzí - ty co se nebojí práce, dalšího vzdělávání a dělají třeba u nás superspecializovanou práci).. Naposledy se mužovi hlásit jeden a rovnou si řekl o 450hrubýho na hodinu. Nedomluvili se (ty peníze mám sotva já jako atestovanej doktor), ale ilustruje to, kam se posunul trh práce sester.

bbn
17. říj 2023

@ai30 a kde se povyšuju? Já si vážím pracovitých lidí, protože sama vím, kolik práce to je, si vydělat. Právě proto. Ale nevážím si fňukajících lidí. Buď jsem s tou profesí a výplatou srovnaný nebo nejsem a tak proto něco udělám. Svět prostě není ideální, nikdy nebyl a nikdy nebude, bohužel. A nemá smysl řešit, kdo ty horší profese bude dělat, vy to vyřešíte ženský? Rozdala bych celý svůj majetek, kdybych věděla, že tím vyřeším největší problém tohoto světa, rozdaly byste se taky? Co svět světem stojí vždy byl někdo nahoře a někdo dole a cesta ze spodu není fňukání. Je to spousta odříkání, práce, sebezapření, práce práce práce. A hlavně na sobě.

bbn
17. říj 2023

@martinka_33 neříkám že každý může dělat cokoliv, to je blbost. Říkám, že většina má opravdu šanci dělat to, co jim přinese to, co chtějí. A to doslova. Nikde nepíšu, že když ty konkrétně budeš chtít být raketový inženýr, tak jím budeš. Říkám, že když se budeš snažit a ne fňukat, můžeš cíle dosáhnout, pokud budeš opravdu makat. Pokud je obrazně tvým cílem vlastní dům se zahradou, tak proto holt musíš změnit především myšlení a pak práci. A není to za den. Snažili jsme se s mužem 20 let, každý den a teď, po 20 letech máme vlastní splacený dům se zahradou. Ale nebylo to zadarmo.

ninive211
17. říj 2023

@hojda @martinka_33 My s manželem taky začínali pracovat v době krize, já hned po škole v červenci 2009, všichni z rodiny říkali, jaké mám štěstí, že jsem hned něco našla (kdybych neměla brigádu při škole a tím aspoň minimální uznatelnou praxi, myslím nemám šanci), manžel stejně starý od ledna 2010. S úplně nulovou praxí šel do státní správy za minimální tabulkový plat (a to ještě přes "tlačenku" na doporučení od nějakýho známýho), kde za 2 roky to Kalousek ještě o 5% zařízení a snížil. Tehdy mi bylo fakt do pláče a rejpala jsem do muže (tehdy ještě přítel), zda nechce jít jako někam jinam. I já se svým dle mého názoru mizerný příjmem v účetní kanceláři jsem brala víc. Jenže on se bál, nevěřil si, pořád byla krize a relativně vysoká nezaměstnanost, že radši držel toho "vrabce v hrsti". A teprve když jsem byla ny MD, změnil pozici v rámci úřadu a významně platově povýšil. Holt nejsme ani jeden ambiciózní workoholici, nemakáme soboty, neděle a o dovolený jako manžel od @bbn . Tak asi proto, že si chceme dopořát ten "luxus" odpracovat osmicku a jít spát s čistou hlavou, máme ho*no. Dobre nám tak! 😁 A na druhou stranu, zas jsme teda nikdy nezažili až takovou bídu, abysme večeřeli suchej rohlík s hořčicí a nejlevnější čínský polívky. Ale nebudu lhát, dost nám pomáhali a pomáhají tcháni, tak 2x do týdne jsme od ni měli "skleničku" na oběd...akorát teda bydlet bych s nima nemohla (ze slušnosti nabízeli,ale myslím, že to nemysleli vážně, moc dobře museli vědět,že by to nedělalo dobrotu).

ai30
17. říj 2023

@drep Kde beres, ze mluvim o nekvalifikovanych nejhure hodnocenych profesich??? Ja se celou dobu bavim o pracujici lidech vydelavajicich na urovni nizsi stredni tridy.

ninive211
17. říj 2023

@ai30 No zrovna zdravotní sestry myslím zas tak špatně placené fakt nejsou...rozhodně berou alespoň lehce nadprůměrné platy

hojda
17. říj 2023

@ai30 Takže navrhuješ co? Zvýšit mzdy těm na těch hůře placených místech, tak aby dosáhli na vlastní bydlení? A co ti ostatní? Ti zůstanou na tom samém? V tom případě se trošku bojím, že nám zmizí ta studovaná část obyvatelstva, protože pokud bude stačit na to mít vlastní bydlení ZŠ, tak ta motivace ke studiu u některých (ne u všech) zmizí a půjdou po škole hned makat, proč by se připravili o ty výdělky studiem? Budeš mít hodně pomocných sil v jídelně, ale málo doktorů.

ai30
17. říj 2023

@ninive211 No ale o tom presne ja mluvim. Nadprumerny je teda az v mnohem vyssich stupnich, ale podle me problem je, ze i na takove pozici je pro cloveka utopie nasetrit 6 milionu na byt v okresnim meste...

Strana
z9