icon

Je vlastní bydlení v budoucnu dostupné pro děti?

veroniquecz
16. říj 2023

Co si myslíte o vlastním bydlení v budoucnu? Teď pro sebe, pro vlastní děti??

https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-k...

Strana
z9
hojda
17. říj 2023

@ai30 6 miliónu stojí starší byt v paneláku v Praze. Ale ty asi samozřejmě myslíš rovnou na novostavbu, že? žádné béčkové bydlení...

ee.liska
17. říj 2023

@bbn to je super příklad! Makali jste a máte 🙂 Ale proboha jak zvládáš ten full time doma?

drep
17. říj 2023

@ai30 v našem krajským městem koupíš v paneláku 4+1 za dvě mega…

ninive211
17. říj 2023

@hojda Na vlastní bydlení nikdy nebudou mít všichni, tak to je...s tím jsem smířená. Co mi vadí, že v ČR se na lidí, co bydlí v nájmu, kouká trochu skrz prsty, že jsou neschopní si to vlastní bydlení opatřit...přitom jak už jsem tu psala, míra vlastnictví bydlení je u nás na hodně vysoké úrovni a v minulosti v době levných úroků dostal hypotéku "skoro každý" (už se bohužel moc neřešilo zda nejdou na dřeň, zda by byli schopni splácet, kdyby vypadl jeden příjem nebo kdyby se splátka hypotéky navýšila o 50%...a zda o bydlení časem nepřijdou kvůli neschopnosti splácet-i to byl jeden z důvodů, proč jsme tehdy s hypo dost váhali a nakonec do toho -řízením osudu-nešli). Tehdy to bylo něco nemyslitelné, dnes skoro realita díky vyšším úrokům. Na západ od nás je běžné, že víc jak polovina lidí bydlí v nájmu, vlastní bydlení mají především na venkově, kde se dědí po generace. Ostatní prostě nájem.
V ČR je nyní nejdražší bydlení v poměru k příjmům v rámci EU a mám dojem, že i OECD. Dokud neklesne výrazně poptávka po vlastním bydlení, dokud se najdou lidi, co budou ochotni ty naprosto přemrštěné ceny platit, jen aby měli "vlastní", tak se výrazně nezlevní.
Já jsem Brňačka, z Brna bych nešla. A v současné době kupovat byt v Brně (nebo Praze) může leda blázen...nebo Rotschild. No tak holt jsem ráda za to, co mám-městský bytna okraji města, ale aspoň se nemusím stěhovat někam do prdelákova 70 km daleko, kde bych na to pořízení nemovitosti měla, ale už ne třeba práci nebo bych musela přes hodinu dojíždět. Ona i třeba @bbk to vlastně píše-že je v domácnosti proto, že se jim nevyplatí, aby se vracela do pův.práce, že by musela dojíždět, zkrácený úvazek atd...popř. manžel že by musel změnit flek a pohoršili by si.

martinka_33
Autor odpověď smazal
ninive211
17. říj 2023

@drep Nj, ale kdo by šel dobrovolně do Ústí😀 To je dlouhodobě nejlevnější v republice...z nějakého důvodu (a i zde jsem koukala, že výrazně podražilio, oproti základně procentuálně naopak nejvíc v republice). Ještě pár let zpátky se tam dal koupit snad 3+1 byt pod mega...že to jsem říkala, že snad ani není možný.

martinka_33
17. říj 2023

@ninive211 možná by stačilo regulovat vlastnictví více nemovitostí právnickými osobami (jak se pise v clanku). Ted uz normalni lidi byty neskupujou, kdo mel.volnou hotovost a chtel ji chranit pred inflaci, uz nemovitost má, mladi vesmes na bydleni nemaji.

martinka_33
Autor odpověď smazal
hojda
17. říj 2023

@ninive211 Ale o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!😂😂😂 Prostě nikdy to nebude tak, že všichni budou mít na vlastní bydlení a u nás naopak to procento těch lidí s vlastním bydlením je velmi vysoké oproti světu.

20190418
17. říj 2023

@ninive211 ja jsem Pražačka, ale vlastne do Ústí proč ne? Do Phy hodinu autem, na lyže do hodiny taky a do Nemecka za nákupy taky hodina. Mně nahodou Ústí přijde pozičně super a ja mam možnost HO, takže si dokážu v pohodě představit koupit si v Ústí byt dle mých představ (tj. klidne panelák, ale směšná hypo a dostatek peněz na každodenní rozmazlování) a 2x týdne jezdit na otočku do Prahy do práce. Ale je to hypotéza, nemám duvod se tak stěhovat, tady mám kromě dobreho bydlení taky přátele a rodinu...ale kdyby to život nějak zamotal nebo jsem třeba pred těmi 20ti lety dostala nějakou zajimavou nabidku, tak zrovna Ústí super. Neznam ho, ale tak není to celé jen Matiční, ne?

martinka_33
Autor odpověď smazal
ninive211
17. říj 2023

@martinka_33 Ano, to by bylo jedno z řešení. Taky si myslím, že kdo na to měl a chtěl, že vlastní byt má. Kdo neporadil doteď, tak v nějakých lukrativnéjších oblastech už nepořídí...
V Brně se v současné době staví v několika lokalitách, ani v jedné bych vzhledem k nejbližšímu okolí bydlet nechtěla (býv. kamenolom/pískový lom, brownfield-nedokončená továrna, bez infrastruktury jako škola, školka, doktoŕi, obchody...a přitom ty ceny! Ty skoro 4 mega chtějí za 1+1 35m2!!! Dyť to by dal fakt jen blázen...ale když to skoupí firma a bude pronajímat...zájemci se najdou, protože lidi potřebujou bydlet a v Brně bohužel zamrzlo totálně územní plánování na dalších 10 let...

bbn
17. říj 2023

@ee.liska asi tak, jak zvládají jiné ženy pracovat 8 a více hodin, pak vyzvednout děti, nakoupit, uvařit, uklidit …. Ani jedna strana mince není super, když to tak nebudeš brát. Být doma má své přednosti a své nevýhody, já se snažím v tom u sebe vidět ty výhody a být spokojená, jiné ženy jsou spokojené v práci a následném kolotoči. Je to o nastavení pohledu. Covid a nedobrovolná izolace od mojí rodiny mne naučily se na svět dívat tím pozitivním pohledem. Opravdu nekecám, že jsem šťastnější, když se ráno projdu po zahradě a posbírám padaná jablka, nasaju ten podzimní vzduch, když věším venku prádlo, pohladím kocoura a nasypu mu do misky a čichnu ke kytce, kterou jsem zasadila. Místo abych datlovala e-maily v kanclu. A někdo je zase spokojený, že vytváří tabulky, prezentace, meetinkgy, … Nejsem žádný sluníčkář nebo ezo, ale našla jsem sebe a mám se ráda a myslím, že kancelářím a lidem tam bude zase lépe beze mne 😉

ninive211
17. říj 2023

@martinka_33 Tak 4 mega za 4+1 bych i dala...ale né za pidi být 1+1 nebo 2+kk. Pardon, u nás vlastně ty novostavby 2+kk mají za 5.7!! Trefné přirovnání v jednom ze článků v poslední dobé-bydlet v novostavbě je jako jezdit s mercedesem. Je výsadou jen pro bohaté.

martinka_33
Autor odpověď smazal
ilone
17. říj 2023

@bbn no a když to nebude dělat nikdo (pomahajici profese), ocitnou se všichni ta chvíli v pr...., protože ty pomáhající profese prostě potřebuje každý....Takže já tvé názory také považuji za pomerne sobecke.

bbn
17. říj 2023

@ninive211 je to tak. Taky jsme koupili dům za Prahou, ne v Praze. Je to o tom přizpůsobení, když vím, že na byt či dům v konkrétním místě nemám a chci ho, tak hledám v okolí, kde jsou nemovitosti levnější. Museli jsme tenkrát ustoupit z pohodlí, že máme práci do půl hodiny od bytu 🤷🏻‍♀️ něco za něco.

martinka_33
Autor odpověď smazal
hojda
17. říj 2023

@ninive211 Tak pokud nechceš z Brna a nemáte nadprůměrné příjmy, tak v oblasti, kde jsou nadprůměrné ceny nemovitostí to prostě vyřešit nejde. Buď navýšít příjem, nebo změnit lokalitu, jinak nic jiného než nájem nepůjde.

martinka_33
Autor odpověď smazal
ninive211
17. říj 2023

@bbn Já právě upřednostnila to bydlet v Brně, byť v nájmu než být někde v prdelákově daleko od rodiny, někde na vsi, kde lišky dávají dobrou noc a bez 2 aut se neobejdeš (jsem neřidič). Takže jak říkáš, něco za něco. Barák se zahradou naštěstí nikdy nebyl mým snem, stačí nám ten panelák. Pro mě byla naprostá priorita prostě zůstat v Brně....rozhodně bych se nestěhovala....třeba až do Ústí 😀

bbn
17. říj 2023

@ilone co je na nich sobeckého? Píšu někde, že ty pomáhací profese nemá dělat nikdo? Nebo že jsou pod mou úroveň? Já, která umývala hajzly, abych měla kde bydlet, se povyšuju nad sestru? Kde to píšu? Ne. Já píšu, že když má někdo pomáhací profesi nebo dělnickou profesi A NESTAČÍ mu to a je nespokojený s platem, tak aby se měl lépe, musí dělat něco jiného nebo mít další práci. Neříkejte mi, že VŠICHNI ve všech pomáhajících a dělnických profesích jsou nespokojení. Tak to přeci není, někomu to stačí a je spokojený. Někdo si prostě oddělá svoji 12, zajde na pivo, dá véču a je spokojen v nájemním bytě. Já se jen celou dobu snažím říct, že pokud chci něco víc, než mám teď, tak tomu musím jít naproti a ne fňukat.

drep
17. říj 2023

@martinka_33 ale to není mojžíř, je to krásňák. Tam, kde bydlí spousta našich sester a sanitářů. Kámošk tam vedle těch paneláků postavila luxusní dům.

martinka_33
Autor odpověď smazal
ninive211
17. říj 2023

@hojda Však já jsem s tím taky tak nějak smířená, moc dobře si toho jsem vědomá, neboj. Stojím nohama na zemi, nejsem snílek. Nikde jsem nepsala, že toužim po velkém baráku se zahradou a jak je htozný, že si jej nemůžu dovolit. Naštěstí městský byt za nízké nájemné (kompenzace za to, že jsme být museli de facto vyplatit od dluhů-za mě postup na hraně či za hranou zákona, nechat nové nájemce zaplatit dluhy po starém, abys dostal byt, takto to bohužel v Brně chodilo...kdybychom na to nepřistoupili, nebydlíme...teď možná už to možné nebude, po těch aférách s byty, díky bohu)

martinka_33
Autor odpověď smazal
hojda
17. říj 2023

@ninive211 a o tom to je, srovnat si ty priority v hlavě.

martinka_33
17. říj 2023

@hojda kdyby bylo vse jen o prioritách, v zivote je spousta vnejsich vlivů, které neovlivnis a musis se jim přizpůsobit.

ninive211
17. říj 2023

@hojda Jako neříkám, že si občas nepostěžuju (hlavně kvůli malé kuchyni)-škoda že nám to neříká pane, bych to celý překopala, zvětšila, tady nemám prostor, dispozice blbý, myčka se nevejde....a pak si ale hned řeknu hele holka, buď ráda za to, co máš a jak to máš a nestěžuj si, jsou na tom lidi daleko hůř.

ninive211
17. říj 2023

@martinka_33 Ano, to je taky pravda...život někdy rozdá karty a ty s nima musíš hrát...třeba kdybych se nenarodila v Brně, ale v Ústí a tam měla i veškerou rodinu a kamarády, byla bych tam zvyklá po celý život...tak bych na ten vlastní byt - i třeba na tu 4+1 měla s přehledem a ještě by zbylo na každoroční dovolenou u moře a jiný zážitky. Ale bydlím tam, kde bydlím, tak se musím přizpůsobit. Tcháni deset minut od baráku ochotní skoro kdykoliv pohlídat a pomoct jsou k nezaplacení, vyváží všechny ty baráky se zahradou, který si nemůžeme dovolit (kdybychom teda chtěli), protože Brno 😀

Strana
z9