Jedno dítě vs. tři. Co je správné pro rodinu?
Tak nějak medituju, že dřív bylo normální mít tři a víc dětí, dneska se na velkou rodinu dívá spousta lidí skrz prsty. A naopak – když máme doma jedináčka, hned že jsme sobci a dítě bude rozmazlené. Neplánujeme další dítě.
Kde je podle vás pravda? Je jedno dítě pohodlnost? A zvládá vůbec někdo tři a víc dětí tak, aby netrpěla rodina?
Ono asi zaleží i na tom, jak je rodina nastavená, někdo nepřemýšlí a naseká si děti a pak se nestačí divit.
@anonym_94b603 Tohle přece taky není otázka počtu dětí - někdo se může divit, i když si naseká jedno nebo dvě děti. Možná žiju v jiné sociální bublině, ale osobně neznám rodinu, která si pořídila více dětí nezodpovědně nebo by to nějak těžce nezvládala. Každý bojuje, jak může - někdo s jedním dítětem, někdo se dvěma, někdo s více.
@anonym_94b603 Tohle přece taky není otázka počtu dětí - někdo se může divit, i když si naseká jedno nebo dvě děti. Možná žiju v jiné sociální bublině, ale osobně neznám rodinu, která si pořídila více dětí nezodpovědně nebo by to nějak těžce nezvládala. Každý bojuje, jak může - někdo s jedním dítětem, někdo se dvěma, někdo s více.
@jajulin V mé bublině taky ne, ale pracuju ve školství a tam ty případy jsou.
Máme tři děti a úplně v pohodě 😁 Netrpí nikdo. Mít více prostoru, méně roků a lepší těhotenské zdraví, pořídili bychom poškrabkovi ještě do roka dvou parťáka. Takto má jen stejně starého psa 😁
Podle me je ideal 2 deti. Tri musi byt zahul a jedno je zase porad samo. Ja mam jedno, ale bohuzel kolem tricitky jsme bydleli v malem byte, bez babicek a tatinek porad v praci. Tak jsem si rikala, ze v teto situaci mi staci jedno. Jo kdyby se muz zapojoval a my meli lepsi bydleni, mozna by byly dve. .
@barumrallyebum tři děti rozhodně záhul nejsou. Sem tam jim mívám na víkend i pět a ani to není problém. Teda be, že bych jich pět chtěla na pořád
@barumrallyebum tři děti rozhodně záhul nejsou. Sem tam jim mívám na víkend i pět a ani to není problém. Teda be, že bych jich pět chtěla na pořád
@ee.liska To má taky každý jinak. Mam tři, náročné to někdy je, ale kdybych měla tři po sobě, tak mě švihne. To pro mě bylo úplně nemyslitelné a další jsem si dokázala představit až byl mladší předškolák, je mezi nimi skoro 7 let rozdíl. A to si zpětně říkám, že jsem byla optimistický střelec, protože teď mám předškoláka nejmladšího a k němu si další mladší dítě nebo mimino nedokážu absolutně představit.
@petru445 a kdo se na víceclenne rodiny diva skrz prsty??? Že by jen ty🤔?
Je mi fuk, kdo má kolik dětí 🤷♀️🤔🤷♀️z meho pohledu - jedinacka jsem nikdy nechtěla, nakonec mame 2 děti, chtěla jsem ještě jedno, ale bohužel se nedařilo a věk hold nezastavim 🤷♀️
@ee.liska To má taky každý jinak. Mam tři, náročné to někdy je, ale kdybych měla tři po sobě, tak mě švihne. To pro mě bylo úplně nemyslitelné a další jsem si dokázala představit až byl mladší předškolák, je mezi nimi skoro 7 let rozdíl. A to si zpětně říkám, že jsem byla optimistický střelec, protože teď mám předškoláka nejmladšího a k němu si další mladší dítě nebo mimino nedokážu absolutně představit.
@andelka reagovala jsem na to, že tři děti MUSÍ být záhul 🙂 Věřím, že pro někoho je, ale je nás spousta, co to prostě zvládáme
@andelka reagovala jsem na to, že tři děti MUSÍ být záhul 🙂 Věřím, že pro někoho je, ale je nás spousta, co to prostě zvládáme
@ee.liska Pro někoho pohoda, pro někoho záhul. Nepsala bych ani, ze to musí být zahul, ani ze to rozhodne zahul není. Záleží na různých věcech. Ale tak nějak to člověk musí zvládat, když už ty děti má 🙂
@ee.liska Přesně!!! Když kolikrát vidím a slyším od maminek, jak mají náročné dítě - v noci nespí, vstává ve 4 ráno, furt se mu něco nelíbí, vzteká se, nejedlík atd. atd. Tak si říkám, že mít jedno takové je mnohem náročnější než naše 4 dohromady 🙂 . A kdybych jedno takové měla, tak možná zůstane jedináčkem 😀 .
@cherie24 "Muž je hodně v práci, aby to zajistil finančně" Muž je OSVČ s vlastními zakázkami anebo majitel vlastní firmy? Pokud ne, tak ono spíš asi záleží na tom, jakou má práci a jak je v ní placený, není nutné dělat denně 12-13 hodin, pokud máš dobře placenou pozici. Prostě ze zákona je standardní pracovní doba 40 hodin týdně, někdo má ve smlouvě ještě přesčasy, které jsou v tomto zahrnuté jako neplacené. Někdo (např. doktoři) dělá přesčasy až na hraně zákona nebo nezákonně a lepí se to všelijak na další DPČ, DPP apod.
@ninive211 je OSVČ a má pod sebou i jednoho plnohodnotného zaměstnance a 2 občasné brigádníky. On je takový, že ty zákazky těžko odmítá. Nemusel by jich brát tolik ani s těmi 3 dětmi a uživil by nás. Takže mít jedno dítě, nejspíš by byl stejně pořád pryč, ale byli by jste finančně vysmátí. Takhle nemáme nouzi, ale všechny finance i čas se hrne do dětí. Já bych se s jedním dítětem asi hrozně nudila. Neměla jsem ráda, když po mě nejstarší dcera pořád vyžadovala, abych u ní seděla a koukala jak ji hraje. Z toho jsem měla vždycky tik v oku. 😃 To právě s větším počtem dětí odpadá. Mladší se zabaví tím pozorováním a starší dítě je spokojené, že tam s ním někdo je. 😄
@ninive211 je OSVČ a má pod sebou i jednoho plnohodnotného zaměstnance a 2 občasné brigádníky. On je takový, že ty zákazky těžko odmítá. Nemusel by jich brát tolik ani s těmi 3 dětmi a uživil by nás. Takže mít jedno dítě, nejspíš by byl stejně pořád pryč, ale byli by jste finančně vysmátí. Takhle nemáme nouzi, ale všechny finance i čas se hrne do dětí. Já bych se s jedním dítětem asi hrozně nudila. Neměla jsem ráda, když po mě nejstarší dcera pořád vyžadovala, abych u ní seděla a koukala jak ji hraje. Z toho jsem měla vždycky tik v oku. 😃 To právě s větším počtem dětí odpadá. Mladší se zabaví tím pozorováním a starší dítě je spokojené, že tam s ním někdo je. 😄
@cherie24 A hlavně kolik se toho to mladší dítě naučí od starších sourozenců a nemusí ho to učit maminka 🙂 . Náš nejmladší sedmiletý teď jako rovnocenný parťák hraje se svými staršími sourozenci (10-16) hru "město, jméno". Jako vyhrát ho většinou nenechají, ale člověk žasne, co všechno zná a umí, aniž bych já na tom měla podíl 😀 . A samozřejmě učení a obkoukávání je od miminka. Ten čtvrtý se snad úplně všechno naučil od sourozenců, úplně přirozeně. A ať nejsem tak sluníčková - i sprostá slova a mluvu puberťáků ovládá dokonale 🙈
@cherie24 A hlavně kolik se toho to mladší dítě naučí od starších sourozenců a nemusí ho to učit maminka 🙂 . Náš nejmladší sedmiletý teď jako rovnocenný parťák hraje se svými staršími sourozenci (10-16) hru "město, jméno". Jako vyhrát ho většinou nenechají, ale člověk žasne, co všechno zná a umí, aniž bych já na tom měla podíl 😀 . A samozřejmě učení a obkoukávání je od miminka. Ten čtvrtý se snad úplně všechno naučil od sourozenců, úplně přirozeně. A ať nejsem tak sluníčková - i sprostá slova a mluvu puberťáků ovládá dokonale 🙈
@jajulin Jj, jsem ve školce hned hlásila, že má dva bratry puberťáky.
Obecný ideál společnosti je jasný - dvě děti a samozřejmě "páreček". Cokoli jiného vzbuzuje otázky:
Když nemáš žádné - a kdy bude miminko?
Když máš jedno - kdy bude druhé?
Když máš 2 holčičky (nebo dokonce víc!!!) - a kdy bude ten kluk?
Když máš 2 chlapečky (nebo dokonce víc!!!) - a kdy bude ta holčička?
Když čekáš 3. dítě - a to bylo plánované?
Když máš 4 děti - a kdy bude páté?
Máme 4 (plánované) a tolik otázek na páté dítě, kolik jsem dostala... přijde mi, že jich bylo rozhodně víc než kolik by jich bylo v případě jednoho dítěte.
Ale beru to jako konverzační téma, něco jako téma o počasí při náhodném setkání, "smallky-talky". Musím říct, že naživo v obklopení 4 dětí jsem se snad nikdy nesetkala s žádnou negativní reakcí - což maminky více dětí často zmiňují. Ale když někdo si údivem může vykoulet oči a vzdychat, jak to pro mě musí být náročné... to už mi přijde trapné, hlavně kvůli těm dětem. Naše už si naštěstí zvykly 😀 . Skoro stejně mě nadzvedávají ze židle takové ty pochybovačné komentáře v diskuzích, jestli se víc než 2 děti dají zvládnout, aniž by někdo trpěl. Uffff, to je fakt na ránu. To přece není otázka počtu dětí, ale celkového nastavení rodiny, jejich temperamentů, priorit, možností atd. Je nás doma 6 a i když se zdánlivě nic neděje, tak vzduchem lítá tolik vzájemné interakce, podnětů, nápadů, ... Sama za sebe si jsem jistá, že bych jedináčkovi nebo dvěma dětem nikdy tak podnětné prostředí neuměla vytvořit než nakolik je u nás přirozené už jenom tím, že je nás "plný barák".
Kež by všichni mohli mít tolik dětí, kolik sami chtějí. Ale i tak otázky okolí budou vždy 🙂 .
@jajulin moc hezké. ☺️ Ale s tím počtem dětí a pohlavím je to přesné. Když jsem čekala třetí, tak se mě téměř každý překvapeně ptal, jestli to bylo plánované nebo nám to ujelo. Když jsme se dozvěděli, že to bude kluk, všichni měli za to, že KONEČNĚ budeme mít syna, však přeci o to nám šlo, proč bychom jinak chtěli třetí dítě. My jsme přitom počítali a přáli si 3 holky, ale samozřejmě jsme úplně stejně šťastní za chlapečka, jako bychom byli šťastní za holčičku. A teď co máme 3 děti se nás zas pro změnu všichni ptají, jestli už končíme nebo budeme ještě pokračovat. Což mi přijde skutečně vtipné, vzhledem k těm všem vykuleným otázkám, jestli nám to ujelo v posteli s juniorem. 😄 Moje babička to tenkrát zabila poznámkou - díky bohu, že čekáte chlapečka, ještě by tě muž nutil do čtvrtého, no to by jsi byla fakt už chudák. 🤦Přitom mě je do breku při každém vyřazení miminkovské velikosti. 🥲
@jajulin moc hezké. ☺️ Ale s tím počtem dětí a pohlavím je to přesné. Když jsem čekala třetí, tak se mě téměř každý překvapeně ptal, jestli to bylo plánované nebo nám to ujelo. Když jsme se dozvěděli, že to bude kluk, všichni měli za to, že KONEČNĚ budeme mít syna, však přeci o to nám šlo, proč bychom jinak chtěli třetí dítě. My jsme přitom počítali a přáli si 3 holky, ale samozřejmě jsme úplně stejně šťastní za chlapečka, jako bychom byli šťastní za holčičku. A teď co máme 3 děti se nás zas pro změnu všichni ptají, jestli už končíme nebo budeme ještě pokračovat. Což mi přijde skutečně vtipné, vzhledem k těm všem vykuleným otázkám, jestli nám to ujelo v posteli s juniorem. 😄 Moje babička to tenkrát zabila poznámkou - díky bohu, že čekáte chlapečka, ještě by tě muž nutil do čtvrtého, no to by jsi byla fakt už chudák. 🤦Přitom mě je do breku při každém vyřazení miminkovské velikosti. 🥲
@cherie24 My máme první dvě děti kluka a holku. A ty udivené výrazy, proč jako chceme třetí, když máme páreček, ten naprostý ideál, co si kdo může přát 😀. Mám teorii, že po 3. dítěti se to překlápí do opačného modu a pak se zas všichni ptají, kdy bude čtvrté, páté, šesté,... desáté 🙂 .
@cherie24 My máme první dvě děti kluka a holku. A ty udivené výrazy, proč jako chceme třetí, když máme páreček, ten naprostý ideál, co si kdo může přát 😀. Mám teorii, že po 3. dítěti se to překlápí do opačného modu a pak se zas všichni ptají, kdy bude čtvrté, páté, šesté,... desáté 🙂 .
@jajulin A teď si vem, že já mám 5 holek. A to je teprve dotazů - jako jestli jsme zkoušeli chlapečka (ne, nezkoušeli, prostě se to tak nějak postupně vyvrbilo), nebo jestli budeme ještě pokračovat, aby to byl kluk (ne, nebudeme, ani pátá už vlastně nebyla v plánu, to byl prezervativ z Lidlu v akci 😀 )
Jak kolik dětí je správně? To je přeci každýho věc. Ale co se toho dívání skrz prsty týče, popravdě se na mě nikdy nikdo skrz prsty nedíval. Možná za zády, ale to je mi fuk. Ale je fakt, že když jsem řekla sousedce, že ještě mám kapacitu a klidně bych ještě nějaké měla, řekla mi, že jsem divná 😅
@petru445 jakoze v takovym dementnim stavu v jakym ceska republika je a co mladym rodinam nabizi (nedostupnost bydleni, inflace, pracujici babicky a dedeckove atd.)se vubec nedivim, ze jsou jen jedinacci. Za me ti, co maji jedinacky jsou na tom dneska proste nejlip. Druhe dite a vic je fest financne narocny. Az se bude za vse platit (skoly a zdravotnictvi) tak to bude pruser.
@petru445 jakoze v takovym dementnim stavu v jakym ceska republika je a co mladym rodinam nabizi (nedostupnost bydleni, inflace, pracujici babicky a dedeckove atd.)se vubec nedivim, ze jsou jen jedinacci. Za me ti, co maji jedinacky jsou na tom dneska proste nejlip. Druhe dite a vic je fest financne narocny. Az se bude za vse platit (skoly a zdravotnictvi) tak to bude pruser.
@dyechampion mám jedináčka i přesto, že mám vlastní byt, inflace mě netrápí, babičky i dědečci jsou v důchodu a hlidají a mám se obecně dobře. Neshazuju svoje rozhodnutí na Fyjalu ani na nikoho jinýho. A popravdě se lidem nikdy nežilo tak dobře jak dneska, jen jsou lidi prostě mnohem rozcapenější.
Jo a jestli je to nebo není správný počet dětí podle nějakýho uličního výboru, to je mi fakt naprosto furt
@dyechampion no my to máme podobně - je to blbý, já vím, ale racionálně si (zatím)🙂))))) myslíme, že zůstaneme u jednoho dítěte. Já neříkám, že by nám (a to i obecně), něco chybělo, ale dostat se pak kvůli velkým nákladům při více dětech do nepohody, to neplánuju.
@dyechampion mám jedináčka i přesto, že mám vlastní byt, inflace mě netrápí, babičky i dědečci jsou v důchodu a hlidají a mám se obecně dobře. Neshazuju svoje rozhodnutí na Fyjalu ani na nikoho jinýho. A popravdě se lidem nikdy nežilo tak dobře jak dneska, jen jsou lidi prostě mnohem rozcapenější.
Jo a jestli je to nebo není správný počet dětí podle nějakýho uličního výboru, to je mi fakt naprosto furt
@drep hele chapu, ale ono by se ti jinak mluvilo kdybys byla na tom uplne obracene. Respektive 70-80% to tak nema
@drep hele chapu, ale ono by se ti jinak mluvilo kdybys byla na tom uplne obracene. Respektive 70-80% to tak nema
@dyechampion pak je otázkou, jestli je na vině stát.
@petru445 před 11ti až 18ti roky pro nás s mužem bylo jedno dítě strop, syn byl skvělej a středobod všeho a přišlo nám to správně . Pak velká touha po dalších dětech, trochu cesta trnitá a máme ke skoro dospělákovi další dvě mrňata👏👏 a zase nám to přijde správně.
Správně myšleno jako pro nás ne obecně
@petru445 Jinak nevím o tom, že by se na vícečlenné rodiny vyloženě dívalo skrz prsty. Možná tak rodiny, které nemají peněz na rozhazování (nebo to rozfofrtují za cigára) a děti chodí ve starém poděděném a viditelně hodně obnošeném oblečení a jsou třeba viditelně zanedbané. Dřív bylo běžné, že se dědilo vše, v novém značkovém chodili jen "vyvolení". Vem si, že za mého raného dětství (80.léta) bylo běžné, že se dědilo po starších sourozencích, kamarádech, bratrancích, všechno. A nikdo nikoho nesoudil, že má tepláky po starším bráchovi o číslo větší. Protože tak to měli všichni. Dnes kdo není jak ze žurnálu ve značkovém oblečení, tak lidi hodnotí, no. Pokud se rodina o děti stará a dělá pro ně to nejlepší, co může a je v jejich silách, na nějaké "co si o mě pomyslí sousedka" bych se vykašlala. Každej ať se zajímá o sebe
@ninive211 hmmm a tím oblečením asi záleží, kde žiješ a co je běžné v tvé bublině.. moje děti mají často děděné.obleceni a nikoliv z naší finanční nouze , ale prostě proto, že smýšlíme ekologicky . Je to v mém okolí dost běžné, že si se známými, kamarádkami a sousedkami v naší čtvrti předáváme oblečení/ kola/ lyže. A žijeme v " lepší" čtvrti v hlavním městě. Není to absolutně otázka peněz.
Správnej počet je 0 děti a i 10 dětí.
Takže tak.
Hlavně nechápu, proč někdo řeší počty dětí u jiných. Co neovlivňuje můj život, mám u pr...zadku. Stejně jako pořád čtu obhajování bezdětných: jako proč? Nechtěj mít dítě, protože mají rádi svůj klid, pohodu a tak? Naprostou chápu a nikdy by mě nenapadlo to hodnotit negativně. Stokrát raději tohle, než mít dítě proto, že "se to má".

Obecný ideál společnosti je jasný - dvě děti a samozřejmě "páreček". Cokoli jiného vzbuzuje otázky:
Když nemáš žádné - a kdy bude miminko?
Když máš jedno - kdy bude druhé?
Když máš 2 holčičky (nebo dokonce víc!!!) - a kdy bude ten kluk?
Když máš 2 chlapečky (nebo dokonce víc!!!) - a kdy bude ta holčička?
Když čekáš 3. dítě - a to bylo plánované?
Když máš 4 děti - a kdy bude páté?
Máme 4 (plánované) a tolik otázek na páté dítě, kolik jsem dostala... přijde mi, že jich bylo rozhodně víc než kolik by jich bylo v případě jednoho dítěte.
Ale beru to jako konverzační téma, něco jako téma o počasí při náhodném setkání, "smallky-talky". Musím říct, že naživo v obklopení 4 dětí jsem se snad nikdy nesetkala s žádnou negativní reakcí - což maminky více dětí často zmiňují. Ale když někdo si údivem může vykoulet oči a vzdychat, jak to pro mě musí být náročné... to už mi přijde trapné, hlavně kvůli těm dětem. Naše už si naštěstí zvykly 😀 . Skoro stejně mě nadzvedávají ze židle takové ty pochybovačné komentáře v diskuzích, jestli se víc než 2 děti dají zvládnout, aniž by někdo trpěl. Uffff, to je fakt na ránu. To přece není otázka počtu dětí, ale celkového nastavení rodiny, jejich temperamentů, priorit, možností atd. Je nás doma 6 a i když se zdánlivě nic neděje, tak vzduchem lítá tolik vzájemné interakce, podnětů, nápadů, ... Sama za sebe si jsem jistá, že bych jedináčkovi nebo dvěma dětem nikdy tak podnětné prostředí neuměla vytvořit než nakolik je u nás přirozené už jenom tím, že je nás "plný barák".
Kež by všichni mohli mít tolik dětí, kolik sami chtějí. Ale i tak otázky okolí budou vždy 🙂 .