Jedno nebo dvě děti. Je v tom velký rozdíl?
Zdravím 🙂 Chtěla jsem se zeptat,jaký je rozdíl v tom tím jedno a dvě děti? Hrozně se to ve mě mlátí,mít jedináčka a nebo fakt ještě jít do dalšího? Ani ne kvůli mě, já svou potřebu dítěti jedním uspokojila,ale kvůli prvnímu. Neumím si představit, jak pak všechno skloubím časově a zároveň totálně nerezignovat na sebe (nyslím tu dobu mateřské a rodičovské, spíše potom,jak přijde školka a škola).Je to o hodně složitější?
@fajas80 rozhodování dost vyřeší dvojčata. A nejlépe je mít ke staršímu 😁
@zvalentova Nase sousedka to tak ma.Starsi dceru a dvojcata kluky
Já si myslím, že je lepší mít víc dětí, protože v pozdějším věku má dítě k sobě parťáka. V prvních měsících je dítě náročné - jako každé miminko. S druhým dítětem to bude určitě méně náročnější než s tím prvním, protože řadu věcí už budeš znát právě od prvorozeného.
@hanka_333 Nepripousti, ale kdyz to v okoli vidi, tak nad tim proste musi premyslet. Autonehody, sebevrazda. A jedni manzele takto zustali sami, meli jedineho syna. Nechci si z deti delat nejaky nahradniky, ale proste je na sdileni strasti a I radosti vic lidi. A to se dle meho pocita.
@fajas80 já jsem ze tří sourozenců a oba jsou o víc jak 10let starší, takže byli pro mě spíš jako rodiče. Mam z nich parťáky spíš až teď v dospělosti. I když se o mě starali a hráli si se mnou mám pocit že mi chyběl v dětství někdo víc věkem blíž. Proto jsem vždy chtěla aspoň 2deti a po sobě. Podařil se nám nakonec 3,5lety rozdíl mezi dcerou a synem. Mám doma 3mesicni mimčo a 3,5letou cacorku. Je to náročné a zároveň jednodušší v tom, že u toho druhého člověk už ví co a jak a není že všeho vyplaseny jako u prvního miminka. V jednu dobu jsem taky dost uvažovala jestli nám přece jen nestačí jen jedno dítě. Bylo to ve chvíli kdy s dcerkou už tolik práce co se týka péče nebylo (odpadly plínky, najedla se už úplně sama a domluvili jsme se spolu) to jsem dost zpohodlnela, ale ve výsledku jsem opravdu ráda že jsme do druhého šli a věřím že si časem spolu děti vyhrají a budou se moct na sebe kdykoli spolehnout jako správní sourozenci. Vidím na malé to, že někoho k sobě potřebuje, chce si pořád hrát, dělat blbosti a já na to kolikrát nemám vůbec energii ani náladu. A není to tím že máme mimčo, je to prostě tím, že dospělák řeší úplně jiný věci než dítě a v tomhle doufám brzy pomůže malý bráška 🙂
Naše dcera má 3 roky a 4 měsíce. Otázka jestli budeme mít další dítě nám v hlave běžela od samého počátku, manžel se vlastně byl jistý hned ze druhé dítě chce. Já nastoupila před rokem do práce a už teprve se mi nechtělo otěhotnět. Dcerka je už fajn velká, můžeme podnikat vse,... No a stalo se to, že jsme při stěhování, rekonstrukci a všech ten nervů kolem jsme si 2x nedali pozor a jsem v 11. týdnu. První měsíc byl pro mě divný, manžel šťastný a já si pohravala s myšlenkou potratu. Ano já vím, že je to sobecké. V pátek jdu na prvotrimestrialni screening a upřímně se začínám těšit. Asi kdyby si nestalo to že jsme si nedali pozor, tak bysme další dítě neměli, protože bych se nebyla schopna rozhodnout. Termín mám v březnu, to bude mít dcerka už 4 roky.
Je pravda, že jsem kolikrát přemýšlela i nad tím, že v dnešní době kdy hodně mladých odjíždí pracovat do zahraničí, nechci dopadnout tak, že se dcera odstehuje někde dále a my budeme čekat až nás navštíví. I pro ni to bude lepší když budou dva.
Ale v každém případě vás zcela chápu, tuto otázku jsem řešila bezmála 3 roky.
Ahoj, já jsem po narození prvního syna už žádné další nechtěla, velmi náročné a specifické dítě (doteď je takový). Ale naštěstí tomu příroda zabránila s mám nakonec tři děti, víc organizace, ale ve výsledku stíhám lip s trema než s jedním. S jedním jsem nebyla schopna ničeho, s trema chodím na jógu, florbal, píšu si o dětských knihách a hodně čtu. A je nadherne je pozorovat spolu. Náročné?Ano! Nadherne? Třikrát ano! Rezignuje na sebe? Ne! Já jsem skoro jedinacek,segra o 10 let mladší a závidím těm svým dětem 😀
Ja sem proste chtela jeste jednou v zivote mit to male krasne vonave miminko. Puvodne chtel manzel druhe ditko, ja jsem proste souhlasila..Ale ted uz se nemuzu vubec dockat 😍
Ahoj,nám se v říjnu narodí třetí 🙂 neměnila bych,sama jsem z 5deti a vztahy mezi sebou máme skvělé 🙂
@hanulinka77 To mas super😉Preji at vse probíhá bez komplikací😉
@rohac moc děkuji 🙂
Ja treba vedela hned, ze druhe dite chci.. prisla jsem si, ze nejsme jeste uplna rodina.. ted se ve mne mele vahani nad tretim.. jestli jo nebo ne. A resim podobne veci, i kdyz kluci moji uz jedinackove nejsou, tak i tak.. na jednu stranu bych chtela mit vic deti.. mam tri sestry a nepripadalo mi to nikdy, ze je nas moc 😄na druhou stranu nejsem moc trpelivy clovek a i ti dva moji kluci me uz casto neskutecne zlobi a vytaceji a to je jim 3,5 a 1,5 🙂 ale vim, ze az povyrostou, tak s nimi pujde delat uz vsechno atd atd.. ale na druhou stranu se mi desne nechce se zase vracet na zacatek a nemoct delat kvuli miminku skoro nic 😃 jsemuz asi sobec nez kdyz bych mela dite ve dvaceti. Takze ted opravdu ale opravdu nevim. Drzim palce, at se rozhodnes spravne podle toho, jak to citis a ja snad taky 😊
Myslím že dát dítěti sourozence je to nejlepší co může člověk udělat 😘 ( můj nároz ) 🙂
Ona asi zadna maminka vice deti ti nenapise, ze mit tu moznost, tak to vrati 🙂 Ale jako jo, ja treba aspon za sebe musim rict, ze jedno a dve deti jsou obrovsky rozdil. Mam kluky dva roky od sebe, planovali jsme to tak a na jednu stranu je to bozi, jsou fakt dvojka, partaci, maji se hrozne radi a nikdy jsem toho nelitovala, ale pro me jakozto pro matku to narocnejsi je. Jako jo, na jednu stranu se zabavi, vyhraji se, ale na druhou stranu musim porad resit jejich spory, bitvy, situace, kdy jeden chce doprava a druhy doleva, kdy oba neco chteji, je to proste mnohem vetsi tlak. Ted jsem na par dni jen jednomatka, starsi je s babickou a pripadam si jak na wellnessu, byt mi zustalo to "narocnejsi" dite, vubec se to neda srovnavat.
Ja jsem vzdycky chtela dve deti, mam je a je to super, ale naprosto chapu i matky, ktere se rozhodnou mit dite jen jedno. Vic deti je proste vic starosti, vic prace, vic hluku -- ale soucasne samozrejme i toho pozitivniho.
Muzu ti garantovat, ze kdyz do toho pujdes, tak litovat urcite nebudes. Ale urcite budes unavenejsi 🙂
Já vždycky chtěla 1 dítě. Kdyz jsem se vdala, tak jsem si říkala, že teda klidně dvě ale s větším časovým rozdílem. No, po synovi mi hráblo a chtěla jsem hned druhé. Jsem v 7. měsíci a syn dostane ségru jako opožděný dárek k 2. narozeninám. Jsem ráda, že si ty pleny a žvatlání odbydu najednou a pak se vrátím do práce pěkně vygumovaná, ale s pocitem, že jsme kompletní. A sobecky se těším na to, že třeba v padesáti budeme s manželem zase sami jezdit na dovolenou. Děti si pořizujeme ne z povinnosti, ale pro radost. Někdo potřebuje k naplnění 3 děti, někdo je plný radosti už s jedním. 🙂
Mmch, moc fajn téma k diskuzi.
Velký. Pro mě třeba v dobrém, já bych brala i víc než dvě, ale znám lidi, kteří měli druhé jen proto, že se to čeká a spokojení nejsou. Takže záleží na vás, jestli se cítíte kompletní. Pokud ano a druhé nechcete, nenechte se do toho vmanipulovat.
My máme dvě holky, jsou 2,5r od sebe. A nebudu Ti psát, jak je to super, protože někdy to je náročný, samozřejmě. Ale děti jsou dar, štěstí a velká radost. Nedokážu ani popsat, jak šťastný jsme, ze je máme. Je krásný vidět, jak vedle sebe vyrůstají, doplňují se.
Přiznávám tedy, ze ale zrovna teď už mám takové to období, kdy mě to víc táhne mezi lidi, do práce atd. Zkratka realizace sebe sama.. To je teď takový můj boj 🙂 Zase na druhou stranu si říkám, jak mám teď alepoň čas zamyslet se sama nad sebou, nad tím, čím bych chtěla rodinu živit atd..
Ovšem nechci tvrdit, že mít dvě a více děti je jediný správný, co můžeš udělat. Vůbec ne. Jsou lidi, kteří mají jedno dítě, protože se jim po určité době zase vrací svoboda zpět, a mohou si život užívat.. Ale se dvěma můžeš taky, jen chtít překonat svoji komfortní zónu, smířit se s tím, ze výšlap na hory nebude trvat tři hodiny, ale bude to fakt cely den s šedesátipeti zastávkami, hysterickym záchvatem a kdoví čím vším..
Mám věkový rozdíl Mezi dcerami osm let. Když byla jen starší, byla jsem m!Ada a vykulena. Navíc samozivitelka. Nebylo to lehké, ale stálo to za to. Teď mám m ní ještě pětitýdenní druhé. Někdy se rouham větou,zda mi to za to stálo - přeci jen vstávání po 3h, věčně nevyspala, malá úplně jiný Mimi než byla starší a tak dál. Prostě triskaji se mnou ještě hormony. Ale miluju je. Ikdyz žiju na kávě, občas nejím a nepiju a padám na ústa, protože se snažím být ta nej máma pod sluncem ( někdy mi padaj ruce a záda od nošení či peněženka úpí z utrat za zábavou u druhé)). Vím,že bych neměnila. Jo, budu nadávat a používat výrazivo dam z E55, budu nerudna a kdo ví co všechno. Ale ve finále je to fajn. Myslím, že ty dvě se našly 😍 možná, v příštích životech, bych ale prosila své straznicky, aby mi dovolili to druhé dřív. Aspoň l dva roky. 👍
@yanyt
Gratuluji k miminku. Budeme mít doma podobný věkový rozestup, syn má 3,5 roku a jdu zítra na prvotrimestrální screening, mám termín na přelomu února a března. Původně jsem chtěla druhé blíž k prvnímu, ale nešlo to tak snadno a nakonec jsem ráda za čtyřletý rozdíl, bude to jednodušší, doufám 🙂 Jsem ze tří dětí, manžel také, nechtěla jsem nikdy jedináčka, pak jsem se až v 35 letech dočkala syna po 5 letech s IVF a byla vděčná i za toho jedináčka. Ale zkoušeli jsme to dál a třeba to ještě vyjde. 🙂
@fajas80
Rozdíl je to určitě velký, mám syna 3,5 roku, od začátku roku jsem v práci na poloviční úvazek a je fakt, že jsem si pohrávala s myšlenkou zůstat nakonec u jednoho, i když jsem vždycky chtěla aspoň dvě děti. Je to teď už taková pohoda. Syn už nevyžaduje tolik pozornosti a času. Můžeme už zase víc cestovat, víc si zase užívat, je i víc peněz. Já se na první dítě načekala 5 let a nebylo jisté, že vůbec nějaké druhé kdy bude. Ale stejně to ve mně hlodalo, jestli to ještě nezkusit, jestli toho nebudu litovat, a teď jsem ve 14 tt, moc se těším a myslím, že rozestup 4 roky bude ideální a v pohodě to zvládneme.
@suromana já právě byla 3 roky fakt celý čas jen doma, jdu teď do práce a fakt se těším, až budu řešit i jiné věci ikdyž malý je můj miláček a budu to ze začátku těžce kousat, že s ním nejsem víc - doufám, že to nezní jak od pomatence😁nemohla bych být doma dýl v kuse, úplně cítím, že zakrňuji
@fajas80
Já se teď mohla v práci pár měsíců realizovat, jako super, zase mezi lidmi, jiná náplň dne, je fakt, že doma už mi to taky lezlo na mozek, a ty myšlenky, že už bych v práci zůstala, taky proběhly, ale nakonec to dopadlo jinak, čekáme i druhé po IVF, ještě jsme to naposledy zkusili a když to teď vyšlo, tak jsem si chvíli i říkala, fakt? zase ta únava, nevyspání, kojení, přebalování, mám to ještě zapotřebí?, ale teď už se moc těším a doufám, že se nic nepokazí. Ta změna ale bude určitě velká oproti prvnímu, kdy se vše točilo jen kolem něj. Na druhou stranu jsme se teď přestěhovali z Prahy zpátky na Moravu blízko babičkám, tak snad pomůžou, na syna jsme byli s manželem sami, ale on byl hodně miminko, a ten věkový rozdíl myslím taky trošku pomůže. Vidím to optimisticky 🙂
@suromana děkujeme, taky gratuluji😀 my jsme to měli u prvního trochu taky složitější ale ne v takové míře jako vy. Nemohli jsme otěhotnět, až nás doktor poslal na vyšetření a tam zjistil že manžel má špatně spermie a bez pomoci se nám to nepodaří. Po týdnu od vyšetření mi začalo být špatné a já byla těhotná takže i doktoři se mýlí. A u druhého jsem nečekala že nám stačí 2x nechr. sex a bude na světě. Byla jsem čerstve po konizaci a otěhotnět jsem nemohla, jelikož jsme měla velké nálezy. A stalo se, pry je děloha po konizaci hezky čistá a jde to rychle. Takže tak, taky doufám že ten věkový rozdíl bude fajn a nebude to takový masakr. Jen mě mrzí, že přijdu o super praci.
Takže jste otěhotněli prirozenene?
Já myslím, že největší "bugr! udělá v životě to první dítě. U druhého už víš, do čeho jdeš a jseš tak nějak ve větší pohodě. Já měla první dvě děti po 6 letech a to byla úplná pohodička. Žádná ranní či odpolední družina u prvního, mamka doma, na všechno čas. To jsem ještě nevěděla, co přijde, že se rozvedu a navzdory všem předsevzetím, už žádného chlapa a natož dítě, si ještě jiného mužského najdu a ještě jedno dítě poviju. Za mě teda můžu říct, že dvě lepší než jedno a tři lepší než dvě. 😀 Po rozvodu jsem byla u kartářky a ta mi to předpověděla, že potkám svou osudovou lásku a porodím dceru. To jsem si pomyslela, že se zbláznila. A ona na to kápla. 😀

@fajas80 ja jsem taky jedináček a tak jsem od mládí měla nastaveno že chci 2 děti. Kdyby mi někdo řekl( a dokázal názorně předvést)jak to je náročné, tak nevim nevim. Možná bych se rozmejšlela. Mam ráda svůj klid a to se 2 malýma dětma fakt nešlo. Furt samé ustupky a kompromisy na jejich nesourodé a protichůdné nároky a požadavky. Ale nakonec jsem fakt ráda že mam 2. Každý je jiný, s každým si v něčem rozumím...