Jen se potřebuji vypsat
Ahoj, na MK jsem se registrovala nedávno, ale tohle chci napsat anonymně...snad pochopíte v průběhu čtení. Jsem prvorodička, hodně věcí nevím a nemám nikoho blízkého, s kým bych se radila. Moje maminka už není, tchýně byla spíš chladná máma, moc si toho o dětech nepamatuje, kamarádky ještě děti nemají. Hodně věcí hledám přes Google a většinou jsem odpovědi našla v konverzacích tady. Registrovala jsem se. Přišlo mi, že na MK, je komunita maminek, které si pomáhají, radí si, dělí se o radosti i strasti života. Hodně maminek tady ráda sleduju ale po krátké době, jsem si všimla i spoustu hrubosti, někdy až nevraživosti, kyberšikany (?). U mých i cizích dotazů. Vím, že ženská komunita a vztahy mezi ženami jsou náročné, někdy je to prostě hrozná slepičárna. V dnešní době, je toho málo co by nás těšilo, a k tomu ještě tohle? Jsem smutná, někdy až vytočená z té negativity některých uživatelek. Ženy by měly tahat za jeden provaz. A jestli si tady někdo jen tak vybíjí frustrace na maminkách “jen tak”, je to děsně ubohý. Chci tady dál fungovat, protože jsem tady našla pár skvělých holek, co mi poradí bez povyšování a výsměchu, promluví si jen tak a s radostí. Proto anonymně. Protože jsem nedávno psala na zeď oficiálně, taky jsem se chtěla jen vypsat a zprávy typu - “jseš blbá”...”takovou krávu uplakanou jsem dlouho neviděla”...”trapný”...a podobně už nechci dostávat. Je dost špatný, když vás cizí lidi odsoudí jen tak, protože můžou, i když vás neznají a vy máte jen den blbec.
Pises, ze to necekas od maminek - ale matky muzou byt uplne stejné kravy, jako kdyz matkami nebyly 🤩 ano, MĚLA BY tam byt rozvaznost, pochopení, ale povahu nezmenis.
@lv Rozvážnost a pochopení je vlastnost kterou můžeš mít, ale když odpovídáš, do toho ti lezou krkem děti nebo hormony, tak se dost často stane že to napíšeš "ostřeji" a už je oheň na střeše...
Jinak stále jsou tu lidi a to je různorodá skupina a někteří jsou (stejně jako v životě) pitomé a hloupé 😉 Pokud se pohybujeme ve virtuálním světě tak je to ještě o tom že je to anonymní a tedy více přímé.
Navíc je problém že psaný text postrádá neverbální projevy a takové "to nemyslíš vážně" si jeden vyloží jako konstatování faktu, druhý jako výsměch, třetí jako osobní útok a ty to přitom vůbec nemusíš myslet zle...
A pravdou je, že kdyby se občas někteří zamýšleli než něco napíšou, tak by se eliminoval počet "útočných" odpovědí, protože občas fakt hlava nebere... Druhá věc je že je mnoho tazatelek, které ani nechtějí jiný názor a hned v druhém příspěvků oponenty začnou kopat a pak brečí jak jsou na ní ošklivé a spustí tu "hon na čarodějnice" a zakládají diskuse "která uživatelka je vám nesympatická" atp. jsou tu holky co by mohli vyprávět jak po nich "jdou" a přitom mají příspěvky přínosné a jejich "chyba" je pouze jejich přímost...
Každý by si měl uvědomit že dostane i sodu a zvážit zda to tiskne a něco se doví, nebo bude šťastný v nevědomost a bez odpůrců 😉
Já myslím, že všechny víme, co je zbytečné kopnutí 😉 kdo to dělá, samotného ho něco bolí
Zakladatelko, nedělej si iluze o světě. Přijmi mateřský server takový, jaký je. Já nevěřím tomu, co se často píše, že virtuální svět ty lidi mění nebo ukazuje jiné, než jsou skutečně. Nemění, neukazuje jiné. Jen je víc odhaluje, ale zkratkovitě pochopitelně. Ženský jsou mrchy, vždycky byly a budou, umí být zákeřné a podlé, zlé. Rozhodně ne všechny, ale je jich dost, určitě víc než v mužském světě. I v reálném životě jsou, jen se nesetkáváme s takovou koncentrací různých osobností, jako tady, protože si v osobním okolí držíme spíš lidi nám povahově blízké.
Já sama rodila bez nějakých blízkých k poradám a nápomoci - matka na prd a tchýně ne úplně mateřský typ, bohužel ani babičkovský. Takže komunita Koníka je pro mě od prvního těhotenství, tedy už přes pět let, nesmírně cenná. Je mi neskutečným zdrojem inspirace, odpovědí na mnohé otázky a profesně také psychosociální sondou.
Doporučuji pár dobře mířených rad. Tobě nejbližší komunita bude nejspíš termínová skupinka. Přeju ti, abys kápla na tak skvělý holky, který mám já. Máme uzamčenou skupinku vybraných asi 100 holek a vždycky říkám, že jsme se sešly mimořádně úžasná parta, žádné hádky, ostré střety. Už 5 let sdílíme nás život včetně těch nejintimnějších věcí a jsou takovou mojí virtuální rodinou.
Pak doporučuji, aby sis ponechala své soukromí. Neodhaluj tady víc, než je zdrávo a nutné. Je tu dost těch, které dokáží hodně ublížit tím, že použijí proti tobě to, co tu napíšeš. Takže jsi to jen ty sama, kdo dává těm zlým náboje.
Obrň se trpělivostí. Ať už se setkáš s jakoukoliv reakcí, mysli na to, že vždycky můžeš počítač nebo mobil vypnout a nikdo ti nestojí za to se tím trápit. Nesnaž se za každou cenu každý virtuální boj vyhrát, diskuze tady mají proti realitě řadu omezení, se kterými nic nenaděláš.
Přeji ti, ať si mateřství můžeš užívat a nemusíš se trápit takovými pocity. Časem si zvykneš, že to tady prostě tak je, ale věz, že je tady pořád dost těch, které ti dokáží poradit a podpořit tě. Já osobně si myslím, že pořád ti Koník může víc dát, než brát, ale je to jen na tobě, kde si ty hranice určíš.
To je úplně normální. Důležitý je nenechat se rozhodit. Je to přece jen online svět, v normálním by se spousta žen chovalo jinak než tady 🤷♀️ jestli chceš ale pokecat, klidně napiš. Mám dvě děti a taky se stále učím 🤭
@sudylichozrout jasně. Takže k "oplodnujicimu styku" došlo 4 dny před ovulaci. Ale dotyčná nemá stejný slovník, nemáte sjednocené pojmy o kterých diskutujete a tak se budete hádat jeden o voze a druhej o koze, přičemž aspoň jedna strana bude mít při tom ze sebe báječnej pocit , protože "lidí jsou taaaak blbý a ona to vidí to znamená že je chytrá". Typický. Jako sorry ale přesně tak na mě tyhle půtky působí. Při tom na to se*e pes co si dotyčná o ovulaci myslí nebo nemyslí. A i kdyby si myslela že hárá dvakrát do roka. Problém je v osobách který si myslí, že musí všechny okolo spasit od jejich nevědomosti a když to nejde (protože ti druzí jsou taaaak blbý) tak se aspoň na jejich účet pobavit.
Jako v průměru podle mě bude min. každá druhá dospělá žena matka. Ženy různého naturelu, emocí, intelektu a společenského postavení, které nemají nic společného kromě toho, že porodili dítě. I když je dítě pro většinu z nás to nejvic, tak těžko můžeš očekávat, že to bude stačit na to, aby k sobe byly všechny miloučký. Jak někdo psal výše, je vidět, když si někdo potřebuje kopnout, vybít na někom vlastní frustraci a to nepovažuji za vhodné či oprávněné na jakémkoliv fóru nebo v jakékoliv diskuzi. Nicméně nekdy čeho je moc, toho je příliš. Je tady milion dotazů, které jen ukazují, jak jsou uživatelky líné, protože odpověď strýček Google poskytne do minuty a zde to jen zbytečne pleví. Pak dotazy "vidíte tam něco?"...jak asi máme na totálně nekvalitní fotce, většina na mobilu, vidět víc než daná uživatelka na živo? Tak to jsou třeba dvě skupiny dotazů, které mě fakt serou, ale nemám úplně potrebu se k nim vyjádřit. Když ale někdo v rámci maminkovske solidarity hledá rady jak oškubat stát, zaměstnavatele atd tak to se fakt reakci nebráním a rozhodne nebude maminkovsky spiklenecka. Takze by bylo opravdu fajn se vždy nad dotazem zamyslet. Jsou tady desítky tisíc profilů, tsk intimitu a spojenectví hledej v uzavřených skupinkách ne na zdi.
@ema90 A víš co zase nemám ráda já? Když se někdo dělá lepší než ostatní .-) Hezký den a přeji ať se ti "osvěta" daří
@blondynka400 A takhle to začíná... Někdo nemá rád že se jiný dělá lepší tak mu to s morální nadřazeností pěkně napíše a pak je z toho dohadů na pět stránek 🤣
@odula Hele, ja v te debate vubec nebyla a s nikym jsem se tu ted v podledni dobe o ovulaci vazne nehadala.
@sudylichozrout ale mohla bys... 🤪🤣
@gramar 😂
@20190418
Otazky typu “vidite tam neco” nebo “mam si udelat test” mi prijdou opravdu level zvlastni skola.To opravdu dospely clovek potrebuje radu na netu kdy si ma udelat test?
A já zas nechápu tyhle věčně nářky, jak tu jsou na sebe "maminky" zlé. Jako by se z každé ženské, co porodí, měla stát panenka Maria.... Tohle není opravdová svět, nejste tady opravdové kamarádky, je to sociální síť, jako každá jiná. Podívej se na jakoukoli diskuzi pod novinovým článkem, na fb atd....Tohle je prostě dnešní doba, když ve veřejném prostoru má někdo právo říct A, má ten druhý stejné právo říct B. A když se tě to natolik osobně dotýká, asi bys měla virtuální svět opustit.
@zelenaesmolda Zrovna včera mě tu dostal dotaz, jak nastavit vztah s kamarádem s "výhodami". Tak si říkám, dneska si ty ženský bez MK ani nedokážou zapr...... 😀 Ale spolkla jsem to 🙂
@sudylichozrout Ok. Tak to sorry. 🙂 Ja v ní taky nebyla. Ale ten způsob toho příspěvku v tomhle vlákně mi trochu ten způsob diskuse připomněl. Tak proto. Prostě mi to vadí, a vidím za tím to, co jsem popsala. Samozřejmě že ne nutně a ne vždycky... No prostě. A to byla myšlenka dne ... Tuuutuduuuduuduuuuduutu tuuuuu 😄
@odula 😆😉
Tohle taky nechápu... Měly by reagovat ženský jen slušně, na to s čím mohou třeba poradit, nebo jen popovídat, ale urážet? Někdy mě zaskočí, že některá maminka si chce postěžovat, svěřit se se svým trápením, a ostatní ji akorát zadupou. Za to by se měly blokovat účty...
@klokanka31
Jenze je siroky pojem “zadupani”.
Ja treba pisu veci na rovinu,bez obalu.Nejsem sprosta ale jednam primo a za svym nazorem si stojim.Nekdo by tohle mohl brat jako zadupani do zeme.Jenze kdyz napises kravinu tak tezko muzes cekat spuhlasne placani po ramenou...
@zelenaesmolda Tak někdy je lepší se ke kravině nevyjadřovat... 😄
@klokanka31 Jenže někdy tu máš takové hovadiny že i s velkým sebezapřením se prostě neudržíš a napíšeš, protože to nutkání tu hovadinu rozporovat a uvést na pravou míru je neutuchající a ruku na srdce, každá z nás tu udělala přešlap který ani nemyslela zle jen potom blbě vyzněl (písemná komunikace je prostě sfiňa) a tazatelka nebo diskutující se do ní pak opřeli a tím se logicky strhne bitka, kdy ty hájíš svou pravdu a nakonec vlastně sama sebe proti osobním útokům, zatím co ostatní metají kamení...
Na druhou stranu je to virtuální svět, který můžeme vypnout, ignorovat a nějak nechápu proč by se z něj měl člověk hroutit, nejsme přeci nevyvážené duše pubertální, které si půjdou hodit mašlu, když jí ten pěkný kluk ze třídy na fejsbůku napíše že je hnusná...
Tak si prostě vezmu to co se mi líbí, hodí a nad zbytkem mávnu rukou a řeknu si "bože to je kráva, kašlu na ní" a nebudu v koupelně brečet. Nejde o blbého nadřízeného, kterému se nemůžeme vyhnout, neee ;)
@klokanka31
No nekdy to fakt nejde
Matky jsou většinou tolerantní k nedokonalostem svých dětí, u druhých lidí nemají potřebu tyto nedostatky tolerovat. 😉 Pak jsou lidi, co ještě rádi poukážou na nedostatky druhých, přitom sami mají do dokonalosti daleko, ale to je jiná kapitola.
Dovolím si s tebou nesouhlasit, myslím si, že diskuze na MK mají stále dobrou úroveň a nikdo si tady neléčí na nikom komplexy. Jsou zde uživatelky, co jsou hodně přímočaré, ale pro mě je cenné, když se někdo vyjádří i takhle bezprostředně a někdo jiný zase velmi diplomaticky. Myslím si, že hlavní přínos diskuze je široké spektrum názorů. Na druhou stranu chápu, že některé věci můžou bolet, když jsou mířeny na tvou osobu. Můžeš si vybrat buď ti bude někdo mazat med kolem pusy a ty budeš vesele pokračovat v chování, které tě poškozuje, nebo to přijmeš a zamyslíš se nad tím, jestli by nebylo vhodné něco změnit. Pravda je někdy drsná a kritiku nemá nikdo rád.
Já se snažím psát, tak abych nikoho neurazila, ale psaný projev je omezený o emoce a neverbální komunikaci, zároveň jsme ovlivněni všichni svými zkušenostmi, tak to ve výsledku může vyznít jinak, než jsem zamýšlela.
Pak je zde skupina dotazů, které se opakují typu, jsem tolik dní od ovulace dle kalendáře a styku, cítím tlak v podbřišku, myslíte si, že jsem těhotná? (Ani se nedivím, že autorky otázky dostanou sarkastickou odpověď, moje křišťálová koule je v opravně, jiné trpělivě píšou, počkej na datum menstruace a udělej si test.) Vidíte něco ( (ne)kvalitní fotka s těhotenským testem) a měly jste to také tak? Chápu, že chtějí slyšet odpověď, která dává naději, měla jsem miniaturního dušíka a teď mi tady běhá tříletý capart. Bohužel, tahle zkušenost nemá žádný význam pro autorku tohoto dotazu.
Sice se nemají dávat nevyžádané rady, jelikož o ně nikdo nestojí, ale nedá mi to 🙂 Holka trochu zapracuj na svém sebevědomí, až se to maličké narodí, uvidíš, kolik lidí tě začne poučovat a pindat ti do výchovy, kojení, oblékaní, mazlení, chování. Do toho hormonální horská dráha během šestinedělí a ty budeš slzavé udolí. Využij tu dobu, kdy je ještě miminko u tebe, aby jsi si nastudovala dost informací, co chceš a nechceš dělat.
Ono spoustu věcí, co se doporučovalo dřív, se dneska už stejně nedělá, ber to jako pozitivum, že tchýně je chladná a není mateřský typ, aspoň ti nebude organizovat život. To, že už nemáš mámu, mě mrzí.
Ahoj, nečetla jsem co ti tu ostatní odpověděly. Když budeš potřebovat, pošli SZ. Jsem už zasloužilá matka. Ráda pomůžu.

@blondynka400
A treba tohle konkretne prijde zase zbytecny mne 🙃
Jakoze bavime se tu na nejaky tema, myslim, ze lze uplne v pohode vycist, co chce @kevi1 rict a neni treba tu vytahovat, ze dys jsou vymluvy atd.
To vubec neni k tematu.