Jméno pro miminko, jak jste vybírali?
Zdravím všechny! Zakládám diskuzi o jménech, protože se o tuto problematiku celkem zajímám. Zajímá mě, podle čeho jste vybírali jméno/jména? Jen podle toho, jak se líbilo? Nebo jste chtěli např. málo/hodně dávané, po rodičích, moderní, staročeské, co nejvíce ladící k příjmení...? Brali jste v potaz význam jmen a numerologii? Klidně i napište, jaká jména máte (obzvlášť, pokud máte více dětí). Předem moooc díky za jakékoliv reakce, budu se těšit!
mame Beatu Carlu - puvodne to mela byt Adina Carla, ale vzhledem k tomu, ze by ji vsichni rikali Áďo, Aduš apod. tak jsme to nakonec zavrhli...myslim, ze o Beate jsme se zacali bavit kdyz jsme projizdeli okolo billboardu Beaty Rajske - jsme si rikali, ze je to fajn jmeno, ne casto davane, mezinarodni, pro holcicku i dospelou zenskou a hlavne ji v okoli nikdo nema 🙂
a bylo jasno....az do porodu jsme ale vsem tvrdili, ze to bude Adina, at maji aspon nejaky prekvapeni...
Jsem Julie, chteli jsme jmeno podobne, ale v zadnem pripade stejne, latinsky zaklad, proto
Lucie. A hlavne aby nevycnivalo a slo k prijmeni. Jsem ucitelka, tak vim, co je pro decko sikana kvuli neobvyklemu jmenu:(
@clear301 jen tu na mk, v mém blogu
https://www.modrykonik.cz/blog/lv/article/jmena-th9mn7/
Pro holku jsme meli jasno okamzite..otevrela jsem kalendar a zamilovala se.. muz se shodnul a k prijmeni to jde perfektne-Melanie, "bohuzel"se v 5mesici ukazal pindik,takze znova hledani..u kluku to byla tragedie..tam se nam nic nelibilo..po rodicich nemam rada davani,mela jsem ex a vim co to delalo v rodine za problemy s postou,pak pujckama apod..takze rozhodne ne..ja mam zas alergii u kluku na S/Š ve jméně- a s nasim Ř v přijmenim to diky bohu ani neslo k sobe.. takze po dvacetinasobnym projetim kalendare nakonec dame moje"vysneny" od malicka( od malicka jsem chtela kluka Davida, ale v tehu me to nejak preslo😁😁
takze nakonec David..krasny,sexy, v cizine taky je(mame tchana v cizine)..takze good... tak ted jen aby nevylezla Melanie😁😁
Mame Ninu, tohle jmeno se mi libilo uz dlouho a chlap neprotestoval. Chtela jsem jmeno z kalendare, ale mezinarodni, ne moc caste a aby se hodilo k prijmeni a aby nebylo v rodine. Navic miluji Ninu Simone. S chlapeckym jsme meli problem, nakonec jsme vybrali Daniel. Kdyby casem byla druha opet holcicka, asi by to byla Linda, ale v zaloze mam i par dalsich 🙂
My máme v příjímení ř takže jsme museli vybírat jména bez r aby to nebylo moc tvrdý. Jinak jsem si v při této diskuzi vzpomněla, jak mi říkala kamarádka, že hrozně chtěla Amálku, ale manžel jí to zatrhl protože nikdy nevíš do jakého kolektivu se dostane a místo M ve jméně bude N....
- nechtěli jsme podle sebe (ani po nikom z rodiny)
- aby to nebylo moc blízko narozenin
- aby to nemělo písmeno "R/Ř"
- nechtěli jsme "zvláštní" a exotické jméno
- nechtěli jsme delší než na tři slabiky
- chtěli jsme jméno, co se nám líbí 😉
Máme Hedviku a Alžbětu.
to už snad druhá píšete, že jste nechtěli exotický jméno, tak jste dali Hedviku🙂))) já teda v životě nepotkala ani jednu snad🙂
@normalnimatka exotické podle mě myšleno cizojazyčné resp. ne typicky české - Jessica, Vanessa,...
@sportka to my máme v příjmení Ř,K,Ž a pak něco vybírej! i tak se mi ovšem k tomu holčičí líbí tvrdší s K, R - ne samozřejmě třeba Kateřina, ale ve stylu Monika či Andrea ano...
@clear301 Nechtěli jsme především jméno, které se už v rodině (myslím tím celé) nebo mezi blízkými přáteli vyskytuje. Tím se nám výběr hodně zúžil.
- chtěli jsme jméno z českého kalendáře
- nechtěli jsme hodně frekventované jméno (netrvali jsme ale na neobvyklém jméně)
- u kluka jsem preferovala, pokud by měl ve jméně R, máme měkké příjmení
- jméno a příjmení muselo ve spojení dobře znít a dobře se vyslovovat
- podle významu nebo numerologie jsme nevybírali
- datum jmenin ve vztahu k datu narozenin by rozhodovalo, pokud bychom váhali mezi variantami
- u chlapečka se nám líbil Teodor a František, ale nebylo to ještě rozseknuté. Ukázala se nám holčička, tak jsme už dále nepátrali. Bude to Tamara. Nějak nám to sedlo na jazyk, aniž by nás to jméno na začátku hledání vůbec zaujalo. Asi si ho vybrala sama 🙂
jinak jak hodně píšete, že ste nechtěly tvrdě znějcí jméno, tzn bez R/Ř apod...tak to mi ani nepřijde.... spousta jmen má ř, r a vůbec tvrdě nezní🙂 ř zní tvrdě třeba v kateřině, ale třeba marie, andrea, ondřej...to mi tvrdě vůbec nezní🙂
Pro své dcery jsem nechtěla jména často používaná,hodně oblíbená,zároveň jsem nechtěla jméno vyloženě neznámé,cizokrajné. První dceru jsem měla v 21letech a to se mi líbily jména moderní typu Patricie,Sandra,Izabela a k cizímu příjmení dobře ladily. Druhou dceru jsem měla až po letech ve 38 a muj vkus se dost změnil😀 Ve výberu byla jména Alžběta,Alena apod. Takže obě moje dcery mají hezká jména,která byla v jejich ročníku minimálně použita🙂 Jinak numerologii,datum svátku,blízko data narození jsem neřešila,vhodnost k příjmení ano.
Já jsem vzala seznam 10 nejčastějších jmen a ty jsem vyloučila. Taky jsme vynechali jména končící na K, protože s příjmením na K by se to špatně vyslovovalo. Pak už jsme jen z kalendáře vybírali jména, která se nám líbila. U druhého jsme se na žádném jménu neshodli, tak nakonec dostal jméno po tatínkovi.
Máme Romana a Josefa.
@normalnimatka 😃😃 Ja mezi exotický počítám třeba Jorika nebo Aron ap. 😉
Copak neznáš Homolkovi 😜?!
@clear301 vyřadila jsem:
- naše jména a jména prarodičů. U manžela se všichni jmenuji Jan a Marie - xxxxx generací
- vyřadila jsem jména, které jsou uvedena v kalendáři v měsíci narozeni a raději i v měsíci před i po 🙂 ségru strašně štvalo, že má svátek a narozeniny 14 dní od sebe 🙂
Dále jsem chtěla jméno, aby šlo k příjemní, dalo se s ním "pracovat" a museli jsme se na něm shodnout oba dva.
Mám Kateřinu - říkám jí Káťo, Katuško a když zlobí Kateřino. Druhá je Karolína - Kája, Karolínka.
@normalnimatka Kuš 🙂 Jen v týhle diskuzi máš Hedviky dvě! 🙂 To přece není žádná exotika.. to je exotický asi tak jako třeba Anežka nebo Antonie.. prostě není až tak četné, ale je to normální jméno z kalendáře, ne žádná habaďůra s přebytečnými nebo naopak chybějícími písmenky, u které si člověk musí ještě ověřit, jestli to jméno vůbec může dát 🙂 Akorát mne překvapilo, že už se mne hodněkrát lidi ptali, jestli ,,to je podle tý sovy?" 😀
@muhehehe :D taky mi to sovu asociuje:D odpusť:D
Jinak dneska jsem si potykala s Vietnamcem z naší večerky... mladej hodnej kluk, co mluví špatně česky.. když někdo paroduje vietnamce, tak přesně takhle mluví, a ještě trošku koktá... a představil se jako.. ,,Ke-ke-keeevin..." Vteřinu jsem zamrkala, jestli dobře slyším, ale dostalo se mi okamžitého ujištění (asi je zvyklej): ,,jo pani... Ke-Ke-Kevin. no jako s-sám ďo-ďoma!" .. Vietnamec Kevin, to je taky super. To je exotika na druhou 🙂
@normalnimatka Haha 🙂 No já se první vůbec nechytala, protože jsem Harryho Pottera nečetla,ale doplnila jsem si znalost. Plno lidí mne má asi za skalní fanynku, soudě dle četnosti dotazu 🙂 Ale v pohodě. To je vlastně docela pěkný, jmenovat se jako známá sova (a teda doufám, že dítě bude mít celý svůj život stejný názor 🙂 🙂 ). Teď s náma na plavčo pro batolata chodila holčička Samantha Prudilová... kam se hrabe nějaká sova.
My jsme vybírali jméno, které je v kalendáři, ale nedává se masově. Jde nám hezky do pusy a bude hezké pro miminko i pro dospělou ženu. Líbí se nám historicky slavná jména, takže máme Johanku, Anežku, Violku.... /Johanka z Arku, Anežka česká, Viola Těšínská/
My teda vybráno nemáme, oba máme stará krásná česká jména, takže se výběr nejspíše bude směřovat tímto směrem. Jen máme problém že k našemu poměrně dlouhému příjmení se nám líbí dlouhá jména, tak co už, to budeme mít asi také společné 🙂

Hned jsem zavrhla dávání jména po rodičích nebo příbuzných - Petr třetí v pořadí (+ v dál v rodině cca 3), Kateřina sice druhá, ale v rodině máme další čtyři. Jména po prarodičích nebo praprarodičích taky ne - komplikované vztahy v rodině = to bych si sakra naběhla, dát jméno (pra)dědečka z jedné strany a z druhé ne :D
vybírali jsme prostě podle toho, jak se nám jméno líbilo 🙂 Poměrně rychle jsme se shodli na holčičce Johance, která se k příjmení hezky hodí a líbí se všem.
U kluka jsme měli trochu problém. Oběma se nám líbilo jméno Bartoloměj, ale Bartoloměj Bartoň... :/ Jakub a Adam mi byli zavrhnuti, že prý "znám Kubu/Adama a to je hroznej blbec" :D Ondřej neprošel taky, protože už tady ve vesnici máme jednu rodinu Petr, Káča, Ondra a u nás by to bylo úplně stejné = zmatek i pro naše společné známé 🙂
Takže nakonec to vyhrál Dominik. Prostě se nám líbil a shodli jsme se 🙂