Jméno pro miminko, jak jste vybírali?

clear301
15. kvě 2017

Zdravím všechny! Zakládám diskuzi o jménech, protože se o tuto problematiku celkem zajímám. Zajímá mě, podle čeho jste vybírali jméno/jména? Jen podle toho, jak se líbilo? Nebo jste chtěli např. málo/hodně dávané, po rodičích, moderní, staročeské, co nejvíce ladící k příjmení...? Brali jste v potaz význam jmen a numerologii? Klidně i napište, jaká jména máte (obzvlášť, pokud máte více dětí). Předem moooc díky za jakékoliv reakce, budu se těšit!

jipe
15. kvě 2017

Máme Michala - vybírali jsme podle toho, jak se nám jméno líbí (do poslední chvíle teda byla ve hře i varianta Michael),po rodičích jsme nechtěli, vyskytující se v rodině nebo blízkém okolí také ne, s ohledem na typicky české příjmení jsme vybírali česká jména. Já jsem chtěla jméno bez R + vyslovitelné i v zahraničí a mající pěkné varianty, zdrobněliny. Význam a numerologii jsme neřešili

terezasabackova
15. kvě 2017

Máme Emilku a Tobíka. Výběr čistě náhodný.

rozarka69
15. kvě 2017

Asi az do 32 tydne jsme se nemohli na nicem shodnout. Mne se libila Rozarka a pritel zase radeji Andrea. Pak jsme se shodli na Sophie ale narodila se mi sestrenice s timto jmenem. Tak jsme to nejak nechali byt a casem z toho vzniklo rozhodnuti mezi Emily a Lina. Ja si postavila hlavu a ceske jmeno nechtela :D Vyznam jmena nebyl dulezity. Spis jsme chteli jmeno, ktere neni v rodine nebo v okoli 🙂

tulena
15. kvě 2017

Aby mělo R nebo Ř, aby ladilo k příjmení, aby nebylo již v rodině a aby bylo normálně z kalendáře, ale ne často dávané.

bubbligum
15. kvě 2017

Tak to, aby jméno ladilo k příjmení považuji za samozřejmost. Řídili jsme se hlavně tím, že máme (v mužské variantě) jednoslabičné příjmení obsahující R. Takže jsme pro syna vybírali víceslabičné jméno, které:
- neobsahuje -r-
- nekončí na -k (aby to šlo s příjmením dobře vyslovit - potkaly by se dvě hlásky -k na konci jména a K- na začátku příjmení. Nezdá se to, ale už tyto dvě podmínky nám velmi zúžily výběr 😀
- nekončí na -š (jméno i příjmení by končilo na -š a nám každá taková varianta připadala hrozně směšná), i když do poslední chvíle byl ve hře Mikuláš.

Dále to mělo být jméno, které je mezinárodně zapsatelné (bez háčků a čárek), je ideálně stejné u nás i na Slovensku (manžel je Slovák), takže Řehoř mi neprošel 😀. Nemělo se vyskytovat v blízké rodině (což byl taky docela oříšek, protože z manželovy strany se rodili hlavně kluci, takže můj muž má 2 bratry a 8 bratranců). Dále jsme nechtěli úplně provařené jméno typu Jakub, kterých je na každém pískovišti plno.

A v neposlední řadě se jméno muselo líbit nám oběma. 😀 Uf, nezdá se to, ale našli jsme. Ale jméno si nechám pro sebe, protože je docela netypické a já zde nechci být prozrazena 🙂. Dříve bylo běžné, ale dnes působí zastarale, no nabírá znovu na oblibě. Moc jich ale zatím není, to je fakt. U dcery to vybírání bylo mnoooooooooooohem jednodušší 🙂

codal
15. kvě 2017

Máme Amálku. Před pár lety jsem slyšela jednu maminku oslovovat svojí holčičku Amálko. Od té doby jsem věděla, že chci jednou taky holčičku s tímto jménem. A přítel okamžitě souhlasil. Až v porodnici jsem zjistila, že je to v poslední době hodně oblíbené jméno, ale já v okolí žádnou nemám a ani jako učitelka jsem nikdy žádnou neučila.

hanih
15. kvě 2017

My jsme chtěli jméno, které se hodí k příjmení, které ještě nemá nikdo v rodině, a které se nám bude oběma líbit 🙂

cinula
15. kvě 2017

Kazdy vybral nej z kalendare a 5 shodnych byl zaklad. Vyloucili jsme jmena po rodicich. A ja se snazila vybrat jmeno, ktera je "trojite" (muj pracovni vyraz) - neutralni Tom, pro pochvalu Tomasek a pro napomenuti Tomas. (U holky Hanka, Hanicka, Hana).

sammaelka
15. kvě 2017

Máme dvě dcery - Sáru a Viktorii. Ohled jsme brali na příjmení (to hlavně u klučičích jmen) a na četnost - nechtěli jsme "tuctovku" ani úplnou neobvyklost a podmínkou bylo, že musí být v českém kalendáři.

U první dcery vybral manžel, já měla tehdy asi 10 favoritů a nemohla jsem se rozhodnout. Manžel mi řekl, že si vždy přál Sárinku, ve výčtu byla i u mě a tak bylo vybráno.
Druhou jsem si tenkrát přála Sofii, ale těch se v mezičase vyrojilo tolik, že jsme to pak zavrhli. A protože cesta druhé dcery k nám a i na svět byla hodně těžká a složitá, je naše vítězství, proto Viktorie.

abekara
15. kvě 2017

Máme Beátku. Chtěli jsme české jméno, ne z těch úplně nejdávanějších, aby nemělo R, záleželo mi na tom, aby mělo pěkný význam. Nechtěli jsme jméno, které už v rodině je.

deene
15. kvě 2017

Největší faktor pri výběru bylo příjmení (mame celkem dlouhé a tvrde),takže jméno trochu jemnější,bez tvrdých písmen. Na význam jmen sem také koukala, různé hity se jmény neresim,vždycky nějaký je a my se nakonec s mužem shodli jen na tom jednom pro holku a jednom pro kluka,takže bylo jasno,to ze to zrovna hit se nedá nic delat,nebudu ho kvuli tomu měnit za jméno,které by mi nesedelo do huby 😀 náš výběr je Emma a Šimon (bude Emma)

lv
15. kvě 2017

Samozřejmě k příjmení, co není moc kolem, kalendář, možnost říkat hezky zdrobněle pro dítě, i dospělou ženu, ladící i sestry (těžko k Apolence dát Janu) a ..hlavně! inspirace, jak nám to znělo říkat celé jméno+příjmení, libozvučně - zaslechnuto Apolena Veldová (herečka) a Evelýna Steinmarová + náhodně kamarádka řekla své malé dceři Evě "ty moje Evelínko" a už to bylo. Apolenka a Evelínka. Mám o jménech i článek, jaká se mi líbí atd. A nejsou to jména, která jsem si od dětství přála, mám pocit, že ty patřily jen mně, a vhodnější se mi zdálo zvolit jména nová, pro nás oba.

normalnimatka
15. kvě 2017

vybírali sme na základě toho, co se nám líbí, jak se to hodí k příjmení, na základě počtu zdrobnělin, nebo spíš prostě způsobů oslovení - to je pro mě docela priorita třeba, líbí se mi i univerzálnost jmen (třeba malá natálka je hezký, 50letá mužatka natálka je divný:D), aby znělo dobře ve stáří i v dětství.
význam jsme si četli pro zajímavost. nechtěli bychom jméno po rodičích a po komkoliv v rodině - to by nám asi bylo jedno, ale ani jedno jméno z našich oblíbených jmen se v rodině nevyskytuje🙂
a určitě jsem chtěla český jméno, nejsem moc na extravagance ohledně jmen...

chiarapietra
15. kvě 2017

My jsme vybírali podle svatých a patronů

muhehehe
15. kvě 2017

My chtěli jméno z kalendáře. Podtrhali jsme si ta, která se nám líbí oběma a zároveň ladí k příjmení. Vkus máme s manželem naštěstí hodně podobný. Četnost nehrála vůbec roli. Z podtrhaných jmen jsem pak vyřadila ta, u kterých se uvádí, že mají vysokou karmickou zátěž (zkrátka že tak trochu nosí smůlu- jinak se o tohle vůběc nezajímám, ale na druhou stranu astrologií a numerologií a podobnými vědami nijak neopovrhuju.... takže co kdyby!! 🙂 🙂. Po tomhle mém amatérském astro-zásahu 🙂 zbyl ,,nejužší výběr", a konečné rozhodnutí pak padlo až když dcera byla na světě a viděli jsme ji. Jmenuje se nakonec Hedvika a ohromně k ní to jméno jde. Původně jsme byli spíš pro Helenu, ale když jsme ji viděli, tak jsme věděli, že tohle Helena prostě není... čekáme teď kluka a bude to asi David nebo Radim, ale.. zas si to budeme muset nějak potvrdit, až se narodí a uvidíme ho, dopředu v porodnici nic hlásit nebudu.

msimankova
15. kvě 2017

Moje dcera se jmenuje Lucia podle tchýně. U přítele doma je to tradice, že děti staršího syna se jmenují po rodičích a mně to nijak nevadilo. Dcera má italské příjmení, k tomu jde, tchýně je dobrá ženská, jméno se mi líbí, má i pěkný význam a karmická zátěž je v pořádku. Tak jsem to nějak řešit nemusela, ale u kluka by byl problém, po tchánovi už přítel syna pojmenovaného má a na jména z řeckých bájí jsem odmítla přistoupit. Nejlepší byli asi Leonidas a Hector, to třetí jsem raději zapomněla 🙂

78marcela
15. kvě 2017

Ja mela pozadavky na klasicke jmeno, kterych je ale dnes malo. Jsem primo alergicka jako ucitelka na tri deti stejneho jmena ve tride..nechtěla jsem tedy zadny modni vlny a nechtela jsem nic z prvnich patnacti.nejcastejsich jmen. Zaroven jsem pro holku chtela jmeno alespon trojslabicne, k memu kratkemu prijmeni to lepe sedi, kdyz je jmeno trochu delsi.
Vybirala jsem mezi Gabrielou, Kamilou a Alenou. Mam Alenku.
Ted cekam kluka. Vybirala jsem podle stejnych kriterii, ale nevybrala jsem nic, co by se mi libilo. A pokud neco ano, uz to v rodine mame nebo se to nehodí k prijmeni... Takze za dva tejdny jdu rodit a stale nemam jmeno. Jsem sama zvedava, jak toto dopadne a jak se syn bude vlastne jmenovat.

westie
15. kvě 2017

@clear301 Syn se jmenuje Ondrej. Mame typicke ceske prijmeni, takze pripadala v uvahu jen ceska jmena.

Jmeno jsme vybirali tak, aby se nam libilo ve vsech podobach - tj. osloveni pro miminko, pro vetsi dite a take pro dospeleho, a to vcetne zdrobnelin.

Puvodne jsme zvazovali jmeno Jan, ale tak se jmenuje manzel. Nakonec se nam to nezdalo prakticke a taky jsem chtela mit jedno jmeno pro manzela a jine pro syna.

Po narozeni syna jsme se s manzelem shodli, ze jsme vybrali dobre, ze jmeno na syna sedi.

normalnimatka
15. kvě 2017

jinak o karmický zátěži atd. nevim co si myslet...možná na tom něco je. manžel se jmenuje nějak - karmická zátěž a jakože blbý, ale hodně lidí - kamarádi, já, mu říkaj vlastně přezdívkou - a tam to sedí dost:D tudíž bych měla spíš důvěru ve vesmír, že pokud to jméno tam nemá sedět, stejně bude ten člověk používat přezdívku, která ho bude určovat;)

popelka1984
15. kvě 2017

synek se jmenuje Michael, chtěla jsem aby měl stejné iniciály s příjmením, pak byl archanděl Michael, moje první láska taky, vždycky se mi to jméno líbilo a ještě má spoustu způsobů oslovení, zdrobnělin a vysloví ho bez problémů ve většině zemí. Partner je Petr, po sobě dát jméno nechtěl aby se to nepletlo a tchán i švagr jsou Vaškové a dokonce tchán nabízel peníze když dáme jméno po něm, ale proč by měli být v rodině tři Vaškové to nevím a hlavně se mi to jméno moc nezamlouvá

hanik73
15. kvě 2017

Při výběru jmen pro děti bylo samozřejmostí,že to musí být české jméno.Máme přece tolik krásných jmen.U nás jsou to navíc i jména "svatá" a ještě abecedně seřazená 🙂 Tedy to je spíš náhoda.Kateřina,Lukáš,Marek.

mnau_m
15. kvě 2017

Vybráno zatím nemáme.. já podávám návrhy, přítel zavrhue a pak se hádáme 😂 chce počkat, až budeme vědět, co čekáme a pak prý budeme vybírat.. každopádně já mám pro holčičku 2 horké favority a pro kluka jen asi jednoho zatím.. no bude to ještě zajímavé 🙂 chceme jméno české. Nechceme samuela, sebastiana, emu, elen atd, co teď dost frčí (jména jsou to pěkná, ale ve školce se pak sejdou 3 samíci a 4 emy). Za mě jména typu vašík, martin, marek, jonas, tobias, maruska, majda, eliska apod jsou ceska a krasna 🙂

mnau_m
15. kvě 2017

+ na význam nekoukám, jen se nám musí líbit, nesmí zatěžovat v budoucnu dítě (posměškami, ačkoli na vše se asi dá něco vymyslet) a musí znít dobře v dospělosti (nedovedu si třeba představit dospělou jasmínku, neví proč 🙂 ) v rodině jméno být může (ale ne po mně nebo po otci, ať se to neplete, ale po babi, dědovi atd klidně). A k příjmení se hodit musí! 🙂

deene
15. kvě 2017

@mnau_m nechcete jména co frčí,ale vypsala ste vetsinu z nich,jsou stále na vedoucích místech,já mám treba kolem opravdu hodně děti se všemi jmeny (kromě Jonase) co jste vypsala,Emmu ani jednu,ačkoliv čtu,ze se hodně dává,neznám ani jednu) je to hrozně individuální apropo Eliška snad z kurzu nevyšla nikdy a Marie se stává dalším nastávajíc hitem 🙂 proto si myslím,že by to pri výběru jmena nemělo být rozhodující,vy se rozhodnete pro něco méně často davane a zrovna se ve skolce sejdou dětičky,kterých rodice meli stejný nápad. Stejně je nejdůležitější aby se líbilo! Správnému výběru zdar! 😇 a přeji pohodovy zbytek těhotenství

tomikjoejoe
15. kvě 2017

František - pradědečkové z mojí i manželovy strany, Emma - něco, co by se hodilo k Františkovi, jen se dvěma m, protože, když jsem si to napsala, tak mi to s jedním m připadalo divné 🙂, Vladislav - třetí plánováné a předpokládané poslední dítě po tatínkovi a dědečkovi, Amálka - původně plánované pro třetí dítě, kdyby to byla holčička, nakonec jméno pro naše už opravdu poslední miminko, které se narodí v létě, prostě se mi líbilo na první pohled

riakuk
16. kvě 2017

Elen - jméno maminky holčičky, kterou jsem učila ve své první třídě po VŠ - původně Elena, manžel zkrátil 🙂 Šárka - vybíral manžel, protože všechny holky a ženy tohoto jména jsou fajn 🙂 a nyní Miroslav - po manželovi (se jménem obzvlášť nesouhlasím), chtěla jsem Jan nebo Martin. Kdyby byla náhodou holčička, tak Miriam - Miroslava je hrozné jméno - trochu připomíná jméno manžela a je to předchůdce jména Marie (tchýně). Samozřejmě u všech jmen volba dle toho, aby se hodila k příjmení a nekončila na K - příjmení začíná na K.

editah222
16. kvě 2017

Děti mají jména po nás. Dcerka je 5 toho jména v řadě a syn 3. Já byla lehce proti, ale nakonec jsem spokojená. Chtěla jsem jména dobře srozumitelná i v zahraničí a to je splněno.

clear301
autor
16. kvě 2017

@lv kde najdu ten článek? 😀
@chiarapietra to mám právě taky problém, že chceme nechat křtít, ale jména, co se nám líbí, tak nejsou jména svatých ☹ tak asi u křtu budeme muset ještě vybrat další no...
@78marcela to jsem teda také zvědavá! 🙂 K Alence něco jako Pavel, Karel, Jaroslav, Antonín? Ani jedno mi nepřijde dnes již tak dávané... Taky záleží na příjmení...

Všem díky za příspěvky! 😉

deniee
16. kvě 2017

Já vybírala podle významu jména a numerologie a samozřejmě aby se nám taky jména líbila.. Takže máme Kristián (Křesťan) před 6-ti lety jích bylo v ČR Slabých 300 (znamení Lev) a Eveline (světlo) v ČR je jích asi 10 (znamení Kozoroha)..pro někoho to důležité není pro mě jako esotericky,založenou to důležité je.. Jména vybraná podle knihy Jméno je Vás osud.

78marcela
16. kvě 2017

@clear301 Pavrl a Karel a Jaroslav v rodine jsou..jinak bych Pavla dala, libi se.mi..ale.nechci.po nikom.z rodiny. P Tonikovi jsem premyslela..tak.uvidim.