Jméno pro moji holčičku
🙂 Vždy jsem si přála holčičku, a za měsíc ji budu mít 🙂 Ale celé těhotenství si lámu hlavu se jménem. A doteď ho nemám vybrané.. Mělo by se hodit k příjmení Veličková. Tak kdo máte chuť dejte mi tip.
@kolibricek36
Regulérní svátek, tak to mne hodně baví 😀 Třeba Bohumila (žena) slaví na Bohumila (muže), sama uvedená není, a to není české jméno?
třeba jméno Hynek - neteř si myslela, že je ryze české a samostatné jméno, ale omyl je to německá zdrobnělina - Jindřicha
@kolibricek36 a pro tebe je slavení svátku tak extra důležité? Navíc se dá zjistit jiná forma jména, a kdy slaví svátek třeba v jiné zemi.
V seznamech bývá napsané i kdy slaví svátek, ačkoli to jméno v našem kalendáři není.
Donedávna nebyl v kalendáři třeba Tobiáš (a jak moderní a často používané jméno to je).
@kolibricek36 mnoho jmen má původ ve zkratkách nebo zkomoleninách jmen. Kdybys chtěla dávat jen ty původní a např.jen české tvary, tak ti těch jmen moc nezbude.
@la_amanita a co jako, René může být stejně tak žena jako muž ...
v kalendáži je tak co....
Dobromila(domácky Dobruška) si může vybrat ......obě varianty jsou v kalendáři
My máme Hanu a jsme jediní v okolí. Jak tu padla Alena, to je moje ségra a je to krásné jméno, má hodně domácích podob a zarucuju že bude jediná ve školce, škole i vysoký 🙂 mmch ségra má Taťánu, taky krásný jméno a já jsem Jiřina a těch je teď taky minimum, ale malá Jířa Veličkova mi taky nezní špatně ;) je fajn že nepodehate touze po originalitě a pak nebudete mít třetí Emmu, Emu, Annu atd ;)
@kolibricek36
Smyl tvých diskuzních příspěvků zde nechápu. Hynek je české samostatné jméno. Stejně jako Jan, i když ten taky pochází z hebrejského jména.
Tydlety životní puristy fakt miluju.
Já bych se řídila i tím, že si můžu dovolit dát jméno s písmenem R, když R není v příjmení. Za sebe dávám typ na Klárku 🙂
@la_amanita chápat nemusíš - já jen, že neteř vlastně Jindřicha nechtěla - tak mi to přijde komické ....
@kolibricek36
Tak prosím tě dopisuj ty své příběhy do konce, i s pointou, jinak je to jen plácnutí do vody, a ne sdělení.
@kolibricek36 Jindřich je úplně jiné jméno (dneska) než Hynek.to je jako kdybys řekla, že nechceš Kateřinu, tak proto nedáš ani Karin, protože z ní pochází. Přitom jde o dvě úplně jiná jména, a obě jsou v kalendáři samostatně.
@la_amanita rozkaz
@bureska
Dneska už Beverly Hills nikdo nesleduje.
@la_amanita to ne, ale i děcka školou povinné ví, co to bylo a jaké tam byly postavy
@bureska Kámoška vyprávěla, že učila holčičku jménem Destiny Eden a příjmení typu Vykydalova.. a Romové to myslím nebyli. Jen si nejspis maminka připadala vic svetove🙂
Prijde mi, ze s takovym jménem se holka spis než lékařka nebo učitelka uplatní jako tanečnice u tyče.. (v lepším pripade🙂)
@la_amanita Bohumila má svátek 28.12.,mám ji doma,ale slavíme na mužskou variantu neb se narodila 29.12. :D
@tichyblazen
Máš pravdu, jsem se koukla do slovenského kalendária, pardon :D Tak to měním na Vítězslava a Vítězslavu :D
Za mě určitě Maruška, pak se mi ještě hodně líbí Hedvika a Lýdie, ale s těmi nesouhlasí můj muž, oběma se nám líbí Zita, ta zatím vede, kdyby to bylo další děvče a ještě Barborka, Jitka, Terezie, Janička po mně a taky jsme uvažovali o Josefce nebo Josefíně po tátovi...
Já chtěla Sofinku,ale ta mi neprošla a tak budeme mít Vanessku.Vybírala jsem i podle významu jména.Sofie-moudrá,Vanessa-motýl,líbila se mi Klaudie,ale to znamená kulhavá a tak jsem od toho ustoupila.Fajn je knížka "Jak se bude jmenovat."Té jsem využila.
@kolibricek36 Tím chceš říct, že kdo není napsaný v kalendáři, tak neslavi svátek? :D Ježíš.
@petzy Já jsem Šárka a jsem spokojená 🙂 mám v okolí tři + moje mamina, ale jméno krásné a české 🙂 Líbí se mi, když z mi říkají "Šári" 🙂
Mam dcerku Šárku 13 m a jak vidim, tak se hodne dava 😊 Je to krasne jmeno 😊
@luccila mám ji, ale nepomohla mi
@sarivojvodova neříkám že neslaví, ale nemá regurélní svátek - to je celkem rozdíl .....
a co takhle Rút @veronikajanova - i když malé dítě "r" moc neumí
My jsme u prvního měli Alenku, u druhého Alžbětku, když jsem zjistila, že minimálně dvě malé Alžběty v dědině jsou, tak jsme změnili na Elasabethu, což je to samé. Ale bylo to jedno, u obou jsme věděli, že to budou kluci, tak jsme vybírali jen kdyby náhodou. Určitě bych nešla do Julie ani Emy, těch je plno teď. A Amálie už se taky začíná sypat z porodnic ve velikém. I Eliška je hezké, to se snad ani nedá říct skaredě 🙂.
@kolibricek36 pojem "regulérní svátek" neexistuje, v ČR jsou uznaná všechna jména, které uzná M. Knappová, v kalendářích vydávaných v ČR je spousta rozdílů u jmen v různých dnech, každý vydavatel si může do svého kalendáře napsat prakticky jakékoli jméno z uvedené knihy, bude-li chtít....