icon

Jméno Vilém - jak ho oslovujete? Znáte Viléma v okolí?

adusch12345
4. čer 2018

Ahoj, znáte ve svém okolí nějakého Vilíka? Nebo máte ho někdo doma, jak ho oslovujete a co na jméno Vaše rodina a okolí? 🙂

Strana
z2
letr
5. čer 2018

Mám syna Viléma a to jméno miluju, přijde mi dokonalé, zvlášť k našemu tvrdému příjmení sedne skvěle. A je pravda, že málokdy potkáme dalšího Viléma, takže je i dostatečně originální, ve školce je toho jména jediný. A těch zdrobnělin má spoustu, my voláme Vili, Vilíku, Vilku, Vilo, Vilijamko, Vilko, Líšku, Líšo, Vilijame, no spoustu toho je. Ve školce mu říkají Vildo. Už jsem se setkala i s reakcemi na jméno "no chudák dítě", ale z toho si nic nedělám, je to krásné české jméno a nakonec si zvyknou i ti, co jim to zprvu nesedí. Já zas naopak nemám ráda, když jméno neladí k příjmení, zvlášť jména zahraniční s ryze českým příjmením mi rvou uši, třeba Nicolas Novák, Vanessa Volopichová.. Když to ladí, tak mi nevadí žádné jméno.

zuzineckah
5. čer 2018

sousedi mají dvojčata, Viléma a Alberta, mě se líbí👍

lennus
5. čer 2018

Líbilo se nám v prvním těhotenství, měli jsme vybrané dvě a nakonec si syn vybral to druhé, protože se narodil dříve den před tím jménem, které má. Ve školce je Vilém, říká se mu Vilík. Máme obecně rádi jména česká ale netradiční, které prostě nemá každé druhé dítě.

lennus
5. čer 2018

@letr Já zas nemám ráda, když je těch jmen všude moc, prostě když něco frčí a má to třeba pět dětí ve školce či v kolektivu. Moje jméno bylo ve své době dost profláklé, takže mám svoji zkušenost.

mamamtbo
5. čer 2018

Znam jednoho. Me se take libi🙂

ladyhacek
6. čer 2018

Mě se líbí 🙂 My máme vybrané jiné a setkali jsem se s rozdílnými názory a i když je mi moc líto jak "zásadně" proti je moje babička (posledně mě až skoro rozbrečela-ale to asi hormony) tak je to vaše věc.
Mě by se líbilo a uričtě bych mu koupila Včelku Máju a Vilíka do postýlky 🙂 říjd emi to roztomilé.
Oslovovala bych ho . Vilík, Vilda > možná i Vilíček? Ale z každého jména jde udělat přezdívka.
Já mám Ondřeje a říkáme mu Ondy> Ondýsek, když zlobí tak Ondýsu 😀

letr
6. čer 2018

@lennus Přesně tak, taky nemám ráda "masová" jména, mám z dětství též zkušenost (mamka mi dala jméno Lenka, protože nikde kolem to jméno neslyšela, no a pak jsme byly ve třídě 4, asi to zrovna přišlo do módy). Takže jsme se taktéž snažili vybrat něco ne tak častého a s Vilíkem to celkem klaplo (o: A u nejmladší dcerky to vypadá taky nadějně, ta je Běla.

gitaso
13. čer 2018

Když byl syn miminko, říkali jsme mu Vilíčku, teď má 2,5 roku a oslovujeme ho Vildo, Viléme, Vilémku, Vili. V rodině, některým přišlo jméno divné/neobvyklé, nakonec si všichni zvyknou. Chtěla jsem české jméno a aby jich pak ve třídě nebylo 5 se stejným jménem 🙂

babanci
30. kvě 2019

Naši mladí ho napsali. Ale budou mít holčičku.

Strana
z2