icon

Jsou muži méně rozhodní než v minulosti?

7. lis 2025

Ahoj holky, včera jsme s kamarádkou řešily, že chlapi dřív nějak víc „makali rukama“, uměli opravit věci, byli rozhodnější a víc oporou… Dneska jako by byli citlivější, ale někdy až moc?
Nevím, jestli je to jen můj dojem, nebo se fakt doba změnila. Jsou dnešní muži jiní než ti, co bývali „za našich maminek“?

Strana
z2
1pomnenka
7. lis 2025

Kolem sebe i v práci mám samé šikovné, všichni sousedi jsou neskutečně manuálně zruční, postavili si dům či chatu, opravili chalupu, zkrátka umí vzít za práci. Těm, co přišli po práci a sedli si na gauč k mobilu, už dávno drahé polovičky zamávaly nebo je poslaly zpět k mamince. Že jsou citlivější? Neřekla bych. A už vůbec nechápu, proč je tento dotaz anonymní. Že by byla jeho autorka citlivější?

lv
7. lis 2025

Určitě ano. A něco je pozitivní - stavění se k roli ženy v rodině, něco méně. A ženy jsou taky jiné.

mishka87
7. lis 2025

Nějak si nemyslím, že by muži byli manuálně neschopný a více citlivý. Ona ta citlivost je dána výchovou a příkladem v rodině. A co si budem, i my ženy jsme jiné. Už si toho nenecháme tolik líbit, jako naše matky nebo babičky. Jo, když jsem se dozvěděla po smrti dědy o tom, jak se choval k babičce nebo i ke svým dcerám...Pro mě to byl do té doby nejlepší dědeček, jelikož mě rozmazloval a bránil. Ale babičku mlátil a i svoje dcery. Jen moje mamka se mu postavila. Nicméně chlapa (našeho biootce) si našla pěkného debila. Později si našla lepšího chlapa, který mě vychovával a ten byl jak ty říkáš citlivější a na mámu nikdy nesáhl.

alice180
7. lis 2025

@anonym_autor ja si naopak myslím, že těch citlivých je pořád ještě málo. Krásne se to odráží například ve chvíli, kdy se do poslanecké sněmovny dostane více žen a navíc ještě mladých...

autor
7. lis 2025
@1pomnenka

Kolem sebe i v práci mám samé šikovné, všichni sousedi jsou neskutečně manuálně zruční, postavili si dům či chatu, opravili chalupu, zkrátka umí vzít za práci. Těm, co přišli po práci a sedli si na gauč k mobilu, už dávno drahé polovičky zamávaly nebo je poslaly zpět k mamince. Že jsou citlivější? Neřekla bych. A už vůbec nechápu, proč je tento dotaz anonymní. Že by byla jeho autorka citlivější?

@1pomnenka Do jaké míry je pro tebe důležité pochopit, že jsem příspěvek přidala anonymně? Změnila bys nějak zásadně svou odpověď, kdyby tu bylo vidět moje přihlašovací jméno? Možnost přispívat anonymně je naprosto legální ... a mně je tak prostě v online prostoru příjemněji. Je to teď pro tebe srozumitelnější?
Pokud ne, poradím ti...taky se držím hesla: „Nemusíme v životě chápat všechno.“ Já třeba taky nechápu, proč sis potřebovala rýpnout do mojí anonymity, ale nevadí, chápat to nemusím, je to tak jednodušší. 😉
A k věci... super, že máš kolem sebe samé šikovné chlapy, v mém okolí jsou asi spíš samí "cíťaři"… asi se pohybuju ve špatných kruzích 😄

reeeza
7. lis 2025

Nerada takhle generalizuju. Házet různé lidi do jednoho pytle nemá cenu. Je to individuální

konidana
7. lis 2025

Nejen muzi. Obecne celkove lidi hodne zchoulostiveli a nechce se jim delat rukama. Ucnaky zeji prazdnotou nebo tam je hodne znechucene mladeze, ktera se nedostala na jinou"lepsi" skolu. Remesla upadaji a klade se duraz na gymnazialni a vysokoskolske vzdelani. Neni to uplne spatne, ale nema smysl, aby tam byli i ti mene chytri. Bohuzel ti mene chytri jiz jsou casto i mene zrucni a proste se jim nechce. Take se mi nelibi trend, ze i muzi uz hodne dbaji o svuj zevnejsek. Byt cisty a upraveny ok, ale dalsi kosmetika a vonavky/deodoranty to se mi zda uz moc. O jejich citlivosti se vyjadrovat nemuzu, chlapi a muzi z mehk okoli kolem padesatky jsou vetsinou citlivi asi tak jako parez🤪.

mishka87
7. lis 2025
@konidana

Nejen muzi. Obecne celkove lidi hodne zchoulostiveli a nechce se jim delat rukama. Ucnaky zeji prazdnotou nebo tam je hodne znechucene mladeze, ktera se nedostala na jinou"lepsi" skolu. Remesla upadaji a klade se duraz na gymnazialni a vysokoskolske vzdelani. Neni to uplne spatne, ale nema smysl, aby tam byli i ti mene chytri. Bohuzel ti mene chytri jiz jsou casto i mene zrucni a proste se jim nechce. Take se mi nelibi trend, ze i muzi uz hodne dbaji o svuj zevnejsek. Byt cisty a upraveny ok, ale dalsi kosmetika a vonavky/deodoranty to se mi zda uz moc. O jejich citlivosti se vyjadrovat nemuzu, chlapi a muzi z mehk okoli kolem padesatky jsou vetsinou citlivi asi tak jako parez🤪.

@konidana No tak zrovna deodorant je pro mě základ, který by měl používat každý. Nesnáším smrad potu a u chlapů 50+ je to smrad doslova na poblití, když nepoužijí deodorant. Bohužel dneska i dost smrdí mladý holky a to je taky děs. Evidentně ani jim nic deodorant neříká.

konidana
7. lis 2025
@mishka87

@konidana No tak zrovna deodorant je pro mě základ, který by měl používat každý. Nesnáším smrad potu a u chlapů 50+ je to smrad doslova na poblití, když nepoužijí deodorant. Bohužel dneska i dost smrdí mladý holky a to je taky děs. Evidentně ani jim nic deodorant neříká.

@mishka87 kdyz to neni citit parfumerii, tak to beru.

mishka87
7. lis 2025
@konidana

@mishka87 kdyz to neni citit parfumerii, tak to beru.

@konidana Tak to já naštěstí většinou u mužů cítím příjemnou vůni. Jen třeba někteří starší pánové u nás dost často používají takové ty divně smrdící toaletní vodu od vietnamců nebo levných obchodů. To je taky strašný.

cilkat
7. lis 2025

A opravdu pro vás "dělá chlapa" to, že umí vzít do ruky šroubovák? Pro mě totiž úplně ne. Za mě je "bejt chlap" v tom, že se umí postavit za svou ženu - umí ji chránit, ale ne nutně jen "pěstí", ale i tím, že se jí zastane slovem (i třeba proti vlastním rodičům) a cíleně kolem ní vytváří prostředí, kde ona může v klidu a bezpečí vychovávat dítě . K tomu bezpečnému prostředí samozřejmě patří i to, že mají kde bydlet a nehrozí, že je zavalí skříň, když kolem ní projdou... Ale jestli tohle zařídí tím, že sám tu skříň postaví, nebo že zaplatí řemeslníka, to už mi přijde rovnocenné.

Jinak ano, mužů, kteří umí opravidt drobné věci v domácnosti ubývá.... ale neubývá úplně stejně žen, které umí uvařit z úplně "surových" surovin (už třeba jen rozporcovat kuře ... a to nemluvím o věcech jako vykuchat a oškubat), nebo třeba upravit oblečení (zkrátit nebo naopak prodloužit rukávy, třeba). ... Jsou tím "méně ženy"? Za mě ne.

Jo, lidi se mění. Ale ono se reálně mění to, co prostě běžně v životě potřebují.

klokanka31
7. lis 2025

@anonym_autor Ne každý, ale myslím si že hodně chlapů nejsou to co bývali...Navíc co mě štve, že spousta chlapů nechtějí být živitelé rodin, nemají potřebu být zodpovědní za svou rodinu 🤔

barulina
7. lis 2025

@anonym_autor za mě ne, jen je asi důležité v jakých sférách se pohybuješ. Můj manžel, 38 let, opraví, sestaví snad vše a pokud něco neumí, vždy najde. Když otevře pusu, má to taky hlavu a patu. Zároveň pracuji v převážně mužském kolektivu, kdy mých kolegů je v ČR zhruba 42 tis. A ty které jsem za 20 let u firmy mohla poznat, jsou chlapi podobného ražení jako můj manžel. Výjimky jsou samozřejmě všude, ale za mě a asi mám štěstí jsou chlapi stále chlapi

1pomnenka
7. lis 2025

@anonym_autor Nerýpu do tebe, pouze v jedné větě konstatuji. Je mi celkem jedno, jaké důvody tě vedly k anonymnímu dotazu. To je tvoje věc.

mishka87
7. lis 2025
@klokanka31

@anonym_autor Ne každý, ale myslím si že hodně chlapů nejsou to co bývali...Navíc co mě štve, že spousta chlapů nechtějí být živitelé rodin, nemají potřebu být zodpovědní za svou rodinu 🤔

@klokanka31 Jako že děti budou chodit do školky/školy a matka se bude válet doma, zatímco chlap bude makat?

drep
7. lis 2025

Asi nejsem schopná najít jakoukoliv souvislost mezi “manuálně zručný” a “být víc oporou”.
Tohle je taková ta sentimentální nostalgie. Víš, co bylo nejlepší na dobách minulých pro ty, kdo na ně tak se slzou v oku vzpomínají? Že byli mladí, nebolely je záda ani kyčle a měli život před sebou. Ano, můj děda si uměl opravovat svou škodovku, protože složitost stroje byla pětinová než je dneska. Muž je pro mě muž tehdy, když je skála, o kterou se můžu opřít, když je parťák ve výchově dítě i péči o domácnost, když mě podporuje a nechá se podporovat ode mě, když si stojí za svými názory a neuhýbá, když umí dělat nepohodlné nebo dokonce nepříjemné, protože jsou správné. Ale jeho mužství nestojí na šroubováku.

klokanka31
7. lis 2025
@mishka87

@klokanka31 Jako že děti budou chodit do školky/školy a matka se bude válet doma, zatímco chlap bude makat?

@mishka87 Tak doma je práce taky dost 😊

mishka87
7. lis 2025
@klokanka31

@mishka87 Tak doma je práce taky dost 😊

@klokanka31 ne každá žena je ráda doma. Já i na mateřské trpěla, takže další dítě ani náhodou. Navíc mi to přijde vůči chlapovi nefér. Taky mám ráda svoje peníze, ze kterých si dávám peníze stranou jako mojí rezervu. Kdybych byla na místě chlapa, co má ženskou jen doma a nevidělává, nedávala bych ji ani korunu. Měla by peníze pouze na nákup potravin atd. Chceš být doma, na kafíčka s kámoškama nebo jinou zábavu zapomeň a starej se jen o domácnost a děti. Nemluvím o rodičáku, ale tzv. Ženě v domácnosti.

ee.liska
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 za rodinu jsou snad zodpovědní oba, ne jen chlap nosí domů peníze. A nevidím důvod, proč by ženy měly dřepět doma a dělat jen hospodyňky, když je to nebaví.

klokanka31
7. lis 2025
@ee.liska

@klokanka31 za rodinu jsou snad zodpovědní oba, ne jen chlap nosí domů peníze. A nevidím důvod, proč by ženy měly dřepět doma a dělat jen hospodyňky, když je to nebaví.

@ee.liska No pokud je to nebaví, to je pak o něčem jiném...

petlep
7. lis 2025
@mishka87

@mishka87 přesně, mě tedy přijde moc když někdo není schopněj deodorant pouzit

alice180
7. lis 2025
@petlep

@mishka87 přesně, mě tedy přijde moc když někdo není schopněj deodorant pouzit

@petlep to jsou ti ,,chlap má smrdět", kteří pak v létě přijdou do kaufu bez trička, protože vedro... Hrůza všech hrůz

petlep
7. lis 2025
@alice180

@petlep to jsou ti ,,chlap má smrdět", kteří pak v létě přijdou do kaufu bez trička, protože vedro... Hrůza všech hrůz

@alice180 jenom si to představím a je mi fyzicky zle

izz76
7. lis 2025

@anonym_autor I my jsme jine nez nase maminky. Doba se mění, lidi tady.

petulkadodo
7. lis 2025

@anonym_autor Samozřejmě, že jsou dnes ženy, ale i muži jiní. Je jiná doba. Dnes si sama fakt máloco opravíš, vše je elektronika, čipy... Dnešní muži ve velkém vyrůstali v panelácích a tam si bohatě vystačíš s přivrtáním poličky a sestavením skříně z ikey. Nic víc umět nemusíš. Navíc dřív jsme byli hlavně průmyslová země a kluci ve velkém chodili na technická učiliště a průmyslovky. Vysokoškoláků a bílých límečků bylo málo. Dnes jsme mnohem víc orientovaní na služby. Kdo je technicky nadaní, tak se věnuje hlavně IT. Máš pocit, že jsou dnes ženy málo ženy, když běžně neumí uvařit svíčkovou, zaštupovat ponožky, vyvařovat pleny nebo třeba plést svetry? Ony i ty ženy dnes dělají nějak málo rukama... A lidé jsou dnes celkově citlivější, nejen muži. To je zas jednostranná optika 🫣

lauriak
7. lis 2025

Ja vnimam v okoli, ze chlapi, ktory vyrastali bez muzskeho vzoru, sa casto nevedia chytit chlapskej prace. Asi je to casto tak, ze ten otec to synovi preda. A musim povedat, ze moj manzel je ovela zrucnejsi ako moj otec. A navyse sa vie postarat o deti a navarit. To tiez moj otec nevedel. Citlivost moze suvisiet s tym, ze sa teraz vela tlaci na to, aby chlapi a aj maly kluci vyjadrovali city. Ale moj muz teda velmi takzo nejaky cit vyjadri.

alice180
8. lis 2025
@anonym_autor

@1pomnenka Do jaké míry je pro tebe důležité pochopit, že jsem příspěvek přidala anonymně? Změnila bys nějak zásadně svou odpověď, kdyby tu bylo vidět moje přihlašovací jméno? Možnost přispívat anonymně je naprosto legální ... a mně je tak prostě v online prostoru příjemněji. Je to teď pro tebe srozumitelnější?
Pokud ne, poradím ti...taky se držím hesla: „Nemusíme v životě chápat všechno.“ Já třeba taky nechápu, proč sis potřebovala rýpnout do mojí anonymity, ale nevadí, chápat to nemusím, je to tak jednodušší. 😉
A k věci... super, že máš kolem sebe samé šikovné chlapy, v mém okolí jsou asi spíš samí "cíťaři"… asi se pohybuju ve špatných kruzích 😄

@anonym_autor a pro tebe je citlivý chlap jako něco nežádoucího, méněcenneho?

martinka_33
8. lis 2025

To je zaludna otázka 🤔 Všímám si že mladí muži nejsou tak mužní, někteří mi pripadaji vyloženě zženštilí. Ale co dělá muže muznejsim nejsem schopná odpovědět. Řadu z těch muznych rysu muj muž vlastně nesplňuje a přesto ho povazuju za dostatečně mužného 🤔 Takže co to je? Mužská energie?

cherie24
8. lis 2025

@anonym_autor nemám v okolí žádného přecitlivělého chlapa, ale za to tak porůznu jsou vidět chlapi mamánci. Takoví ti chlapi, co jsou ještě po třicítce u maminky, jak funguje pračka nevědí, uvařit si taky neumí a když si je pak přebere nová žena, místo chlapa si bere domů další děcko. A v 35 letech jsou ještě moc mladí na to, aby založili rodinu. 🙂 Ale není to jen u chlapů, spousta žen to tak má taky. Dokud to aspoň trochu jde, stojí doma s nataženou rukou, do 26 se nechají plně živit rodiči. Brigáda jim nic neříká. Dřív se ani ne ve 20 letech dítě vykoplo do manželského a pracovního života, dneska je opičí láska do 30.

martinka_33
8. lis 2025
@drep

Asi nejsem schopná najít jakoukoliv souvislost mezi “manuálně zručný” a “být víc oporou”.
Tohle je taková ta sentimentální nostalgie. Víš, co bylo nejlepší na dobách minulých pro ty, kdo na ně tak se slzou v oku vzpomínají? Že byli mladí, nebolely je záda ani kyčle a měli život před sebou. Ano, můj děda si uměl opravovat svou škodovku, protože složitost stroje byla pětinová než je dneska. Muž je pro mě muž tehdy, když je skála, o kterou se můžu opřít, když je parťák ve výchově dítě i péči o domácnost, když mě podporuje a nechá se podporovat ode mě, když si stojí za svými názory a neuhýbá, když umí dělat nepohodlné nebo dokonce nepříjemné, protože jsou správné. Ale jeho mužství nestojí na šroubováku.

@drep myslím že jsi to vystihla ze vsech nejlépe 👍 Mužný muž je ten který mi dává pocit bezpečí. A ten u mě netkvi ani ve financnim zabezpečení rodkny ani v kutilskem umění. Pro mě to je když dokáže vytvořit prostředí ve kterém můžu být bezpečně sama sebou, bez odsudku se můžu vypovidat ze svych problémů a faulů, je to ten který se zle podívá na typka řekne že na jeho manželku nikdo řvát nebude, aniž by řešil příčinu sporu. To je přesně to co mého muže dělá dostatečně mužným - umí mě podpořit a umí se mě zastat. A to spousta chlapů neumí a nedělá.

Strana
z2