icon

Kdo máte doma chlapečka Rafaela? Jak mu říkáte?

ninjisu
29. dub 2017

Máme doma michaela a rozhodli jsme se s mužem, že druhý syn bude Rafael. Také archanděl. Nevím ale co čekáme, je to překvapení. Prosím kdo máte doma Rafaelka jak mu říkáte? Okolí mě odrazuje, že je to tvrdé atd...ale přeci Richard je třeba tvrdší a také se dává. Na holčičku jsme chteli lilien ale asi dáme Lucinku. Ach jo 25 dní do TP a já stále nevím co dat. Klasika jako Honzík a Terezka nechceme!

Strana
z4
majkoz
29. dub 2017

@normalnimatka No to je pravda- Lubošové, Milošové, Stanislavové, Ladislavové; Růženy, Boženy, Drahomíry, Vladěny, Jarmily, Miroslavy a třeba Dagmary aby člověk ve školkách pohledal😀 To se třeba zas dočkáme na vnoučatech!!!😉

verena
29. dub 2017

@normalnimatka to mas pravdu... ale ja jsem zase nejvíc alergicka na ty extravagance, které se nakonec začnou dávat porad dokola a desne "frčí ". Tam snad ještě Rafael nespadá. No holt jménem se nezavděčime nikdy všem, jde jen o to sve rozhodnuti pak "ustát " 🙂.

netopejr
29. dub 2017

@ninjisu Odkud je ta informace, ze nemůže byt v jedné rodine Michaela/Rafaela, když už je tam Michael/Rafael? Znám rodiny, kde mají Janu a Jana atp.

normalnimatka
29. dub 2017

@verena jn, tak třeba tobiáš je celkem i normální jméno, star, český, dejme tomu...ale bylo dost neobvyklý a ted to je najednou třetí nejčastější jméno, je to fakt divný:D

já sem co se týče jmen asi dost konzervativní, nebo jak to říct... nebo prostě se mi nelíběj skoro žádný. co se týče holek, je to ještě docela ok. tam se mi spousta jmen jakoby nelíbí, ale je normálních. ale co s chlapama? pár jmen je normálních (hodně z nich se pořád dává, český klasiky) a zbytek je strašnej. v podstatě většina kalendáře je výsměch a pomsta dítěti:D

takže bych nemohla bejt hodná paní učitelka ve školce, která respektuje "speciálnost" dětí, která začíná jejich debilním jménem (valentýnka, emičička,viktorka - kristpane za rok 2015 10.nejčastější jméno!)... no ale člověk si prostě stejně zvykne...třeba byl před pár lety strašnej boom natálie, přijde mi to strašně blbý neuniverzální jméno, který je hezký jen pro malou roztomilou holčičku. ted už mi to tak k blití nepřijde, jako když se s tím roztrh pytel...přišly horší jména:D

jo a nejhorší mi právě přijde, když to zní blbě s tím příjmením..,.je strašně hezký, když chcete valérii nebo sofii, ale s příjmením kropáčková to je prostě strašný:D

verena
29. dub 2017

@normalnimatka jo tak Natálka, Nikolka a Emicka jsou moje top, ale už si zvykam. Souhlasim, že u kluků je vyber těžší. No ja bych Te taky asi nepotěšila, první syn je jediny v našem kraji a v ČR jich je asi 80. Ale nemohli jsme si pomoct 🙂.

normalnimatka
29. dub 2017

@verena nebo třeba nela... to je taky dobrá móda..:D
nikol znám teda docela hodně z mý generace, tak mi to přijde normální🙂

normalnimatka
29. dub 2017

@verena konstantin? Sokrates? boris? chrudoš? adolf? olaf? emanuel? :D

normalnimatka
29. dub 2017

jako moc nechápu, proč jsou v kalendáři takový hrůzy
http://www.kalendar.eu/00-1000-jmen-v-kalendari... co z toho je použitelnýho? záboj, ondřejka, odon, dionýz.... ty kokso, jako kam se hrabou jména dětí mejch známejch, který bych svejm dětem nikdy nedala - pepina, tonča, mikuláš...:D a spíš by se teda kalendář moh rozšiřovat o nějaký zahraniční jména, než nějakej záboj :D

autorce: a co serafín? to zní taky kůl:D serafín dvořák? ještě víc kůl! :D né, rafael zní s Dvořákem docela dobře dohromady a znám i mnohem horší jména🙂 a náhodou je to docela i variabilní - rafe, rafine, ráfo, rafíku (i když je to trochu jak na psa:D) rafýsku atd,,,

majkoz
29. dub 2017

...sorry, ale Ty nejsi normalnimatka, normální matka by totiž respektovala rozhodnutí ostatních matek a nemluvila tak opovržlivě o jejich výběru...debilní jména? koho jsi vlastně chtěla urazit? děti, nebo ty rodiče? Jsi osoba reprezentující zde tábor lidí, kteří jsou zabednění ve svém zapadákově a každá odlišnost je "výstřednost za kterou zaslouží posměch". Ano, Ty by ses ve škole za jméno spolužákovi smála.
BTW, Znám Emanuela, Borise... prima kluci, nikdo se jim nesměje

portinari
29. dub 2017

@normalnimatka No Záboj je náhodou skvělý jméno, víc české, aby člověk pohledal. Škoda, že jsem v životě neslyšela o nikom, kdo by se tak jmenoval

luckaamilan
29. dub 2017

Svagrova ma Rafaela. Je uplne alergicka ked mu pOvie niekto inak nez Rafaelo. Ale bezne sa mu hovori Rafo, Rafik.
A ma holcicku Loru.

maii
29. dub 2017

Dejte si jmena, jaky se k vam k miminu hodi. Mam vybornyho kamarada, rikame mu rafa, rafs. Ale neni to cech, takze se to nesklonuje (rafo, atd).

tojada
29. dub 2017

U sousedu měli, ale odstěhovali se. Říkali mu Rafík.

laska.nezna.hranic
29. dub 2017

nej jméno ❤ jestli ještě budu mít klučíka, už se od něj odradit nenechám. líbí se mi, tak jako u všech, která mám na seznamu, jeho základní tvar, ale jako vždy se časem najde nějaká zdrobnělina, která se uchytí. to je to poslední, podle čeho bych jméno vybírala.

hermelinah
29. dub 2017

Já bych Rafaelovi říkala Rafane 🙂) Není to myšleno nějak špatně, prostě by se mi to tak líbilo 🙂

ninjisu
autor
30. dub 2017

@netopejr Když jsem čekala první tak jsem to někde dohledala....ale stejně jak bych jim říkala? Je lepší každému dát neco jiného.

ninjisu
autor
30. dub 2017

Všem moc a moc děkuji 🙂 To je rozhodnuto 🙂 ´Jen jsme chtěla vědet jak dětem říkáte. Ale utý holčičky mazec, tápu a tápu. Vůbec nevím. Lucinek je všude moc ale je to krásné jméno.

cuciluci
30. dub 2017

Ja bych mu rikala Rarášku👌

netopejr
30. dub 2017

@ninjisu Se mi fakt neud, pze znám rodiny, kde mají Janu a Honzu nebo Jenocka - tam samozrejme není ten problem s oslovenim.jako u Míšo. Ono jento teda nakonec pro blizly lidi stejny, když se dítě jmenuje po rodici.

dora13
30. dub 2017

Tyjo, pokazde kdyz ctu tyto diskuze, tak zas a znova chvalorecim sve rozhodnuti sdelit jmeno druheho synka az po narozeni -- to uz blby pindy nikdo nemel, nebo aspon ne mne do oci.
Jinak znama ma Rafaela a rika mu nejcasteji Rafi a Rafiku.

lentilka2013
30. dub 2017

@majkoz Krásně napsáno! Nenapsala bych to lépe. Naprosto s tebou souhlasím!👍

isabelafuentes
30. dub 2017

@luckaamilan Lora a Rafik? 😁 Mne to zni jak kdyby doma chovali papouska a psa 😊 Ale tak hlavne,ze se to libi jim..

@normalnimatka Jeste Sarlota je taky velka moda a mne prijde hrozny. Ale jak rikam-je to muj nazor,nikomu ji neberu 😊

yelowangel
30. dub 2017

@normalnimatka nějak nechápu jak jsi přišla na svůj nick protože normální matka by tohle nikdy neřekla. Každýmu se líbí jiný jména, pokud se tobě nelíbí co je v kalndáři zařiď si firmu a začni tisknout kalendář se jmény co se líbí tobě. (jenom tak mimochodem jména v kalendáři nejsou daná, každý výrobce si může napsat co se mu líbí, jenom to musí být jména v ČR používaná a nebo rovnou napsáno "kalendář se jmény koček/psů/koní..."). Rafael je hezký jméno, mě se zas nelíbí Dora, no a co, známá ji má, je to jejich volba, jejich dítě a jejich život. Tobě taky nikdo nediktuje jak se maj tvoje děti jmenovat a nezdá se mě že by se autorka ptala jestli může svoje dítě tak pojmenovat nebo ne. A jen tak mimochodem k těm tvejm zahraničním jménům patří i poslední dobou tolik dávanej Alan - Delon nebo Alík od sousedů? - což bych zas dítěti nedala já. No a? Rodiče tak kluka pojmenujou, já s tím žít nebudu, to jméno se vrací do módy tak pochybuju že by se mu někdo ve škole smál. Nebo nepojmenuju dítě Karel na základě Karl von Banhof? Mám sousedku co má Jorkšíra Sofii...a můžu pokračovat. Nevím proč odsuzuješ volbu jinejch lidí, je stejně svobodná jako ta tvoje.

@ninjisu Říkala bych mu asi Rafe, Rafiku 😉

normalnimatka
30. dub 2017

sama jsem řekla, že jsem co se týče jmen konzerva, a jen jsem napsala, co mi třeba kupř. přijde pomsta děcku. každá, co ste mě ztepla, ste taky vypsala pár několik vašich hrůz.... psala sem to v humoru, a samozřejmě respektuju volbu rodičů, takže klídek😉
a naživo se už vůbec nese*u do ničího vybranýho jména pro svoje děcko, naopak jsem psala, že si člověk i částečně zvykne, a třeba tomu jménu i přijde na chuť.

marcicek84
30. dub 2017

@normalnimatka - já jsem taky konzerva, hlavně mám třeba problém, se jmény co nejsou ani v českém kalendáři a k typicky českému přijmení to zní dost vtipně...možná to je dáno i tám, že mám kamaráda, kterému dali rodiče jméno Cyril a nestutečně s tím trpí, z toho důvodu se dokážu vcítit a když bych pro své díte volila jméno, tak z nějakého obvyklého středu, ve tvarech, které by mně samotné nevadily, neřeším to se vždy na 100 % odlišit, abych byla cool rodič, jde mi to, aby se mé dítě s daným jménem cítilo dobře...
z toho vyplývá i volba jména pro mou dceru, chtěli jsme Anna - Anička, moc krásné jméno, ale kdyby mi pak říkali Ančo, Andulo, to bych nechtěla, nakonec jsme tedy volili Anetka

Rafael ještě není nejhorší jméno, ale třeba u zkratky Rafi si představím statného rotvailera

bhrozen
30. dub 2017

@verena Ano ano jde to změnit 🙂 Já jsem v porodnici byla narozená jako Petra a na matrice zapsaná už jako Martina :D 🙂

dora13
30. dub 2017

@yelowangel haha, jsi me pobavila, Alana mame a Doru bychom meli, kdyby to byla holcicka😃 Jen teda fakt nemam pocit, ze by Alan nejak frcel, v sirokem dalekem svete internetu i osobne znam 4, ve vekovem rozmezi 0-14 let😅

evulinka27
30. dub 2017

🙂 Já bych mu říkala Rafí, Ralfíku, Rafčo... Každý má nějaký kecy a vždy mít bude 🙂 To je klasika. My máme Vincenta, kdyby byla holčička, tak byla Zoe. Každý se nás neustále ptá, jak mu říkáme. Proboha no jak 😀 Normálně 😀 Viní, Vincí, Vinoušku, Vincoušku, Vincku, Centíčku, Vincíku.. A hromadou dalších. Vy si také určitě najdete až se malej narodí a budete na něj volat, tak budete docházet na další a další odvozeniny.
Synovec je Oskar, taky to bylo safra povytržení. Dnes nám to přijde úplně normální! Je to malej Oki 🙂

smikri
30. dub 2017

Krásné jméno a rozhodně bych do toho šla,pokud se Ti líbí! Proč jít s davem běžných jmen jako Kubíčků,Honzíčků,Petříčků apod. (ačkoliv to jsou také pěkná jména). Synovi jsme také dali na dnešní dobu celkem neobvyklé jméno. Jmenuje se Rudolf a to bylo keců, odrazování a přemlouvání, ať to změníme s tím, že bude chudák a bla bla bla. Bylo nám jedno, kdo si co myslí, nám se to líbilo a líbí, stáli jsme si za svým 🙂 Je jedinečný nejen sám o sobě, ale odlišuje se i jménem a o to nám šlo 🙂 Takže bych se toho rozhodně nebála 🙂

yelowangel
30. dub 2017

@dora13 nemyslím tím že ty jména nejsou hezký jenom su prostě nastavená na jinej typ. A Alanů začíná být vážně docela dost, co tak slyším kolem sebe a čtu diskuze tak jich zas tak málo nebude. Ale to i jinejch neobvyklejch a znovuobjevenejch jmen. Já bych nemohla být třeba v rodině Stropnických když vezmu někoho kdo je dost mediálně známej, prostě Agáta nebo Krišpín za mě ne. Ale chápu že jinejm lidem se to líbí, tak ty jména dají, a nemusí se jim zas líbit jména co se líbí mě. To ale snad neznamená že jenom proto že zrovna mě se tyhle jména nelíbí je to hrůza v kalendáři nebo jméno k blití jak tady bylo řečeno.

Strana
z4