icon

Kolik váží vaše pětileté dcery? Diskutujme o hmotnosti a výšce.

lusinek12
5. dub 2024

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat kolik váží vaše holčičky..?? Mám 5letou dceru vážíme 30kg a 116cm... sladkosti jsme hodně omezily snažíme se hodně hýbat ikdyž je to s malou těžký procházky nás nebaví celou cestu poslochám jak bolì nožičky už nemůže ale jak jdeme na hřistě už má síly dost... ale nepříjde mi že by váha šla dolu. Řešila jsem to už i ve školce pač tam si prej přidávala takže celkem mela i 3porce tak že to mají omezit ad tolik nejí ale přijde mi že učitelky to stejnak asi nejak neřeší...

Strana
z2
krisstina93
6. dub 2024

@lusinek12 teď docitam o tom musli, asi mate celá rodina špatně stravovací návyky. Domluv si schůzku s nekym, kdo jidlu rozumí, ono to musli co koupíš v krámu (ať tyčinky, sušenky nebo to sypane do mlika) je plné cukru, to ji můžeš dat rovnou tatranku a vyjde to stejně.

cherie24
6. dub 2024

@lusinek12 naše má 4,5 let a má 106 cm a 17 kilo. A narodila se jako 4,5 kilová, do půl roka měla 10 kilo, do roka 12. 🙈 Tváře měla jak sysel. 😃 Co třeba kolo? Nebo nějaké tancování. Naše chodí i na hasiče a je to taky fajn. Hasičské aktivity jí sice moc nebaví, ale hodně se tam běhá a vyřádí se tam s různě starými dětmi. Teď sama přišla s tím, že by chtěla chodit na tancování a krasobruslení.
My celkově hodně bojujeme se sladkým, je po sladkém úplně jak jatá. Čím víc toho má, tím víc to vyžaduje a nebojí se to dělat tajně. Už jsem jí kolikrát přistihla, že třeba pila šťávu nebo jedla sirupy přímo z láhve. Nebo když najde něco sladkého schovává si to různě do skříní a jí to tam tajně. Když to doma já hlídám a má jen malé množství, nemá takovéhle touhy, ale nám do toho hodně hází vidle babičky. Jakmile přijede od babičky, je naslazená a platí u ní, jak se říká - s jídlem roste chuť. Pak vyloženě nemá záklopku. A taky hodně loudí doma z nudy.

cherie24
6. dub 2024

@lusinek12 musli a ovocné jogurty jsou vyloženě plné cukrů. Ale zároveň bych nedělala úplně razantní útlum všech rafinovaných cukrů na ráz. Musí se začít postupně, třeba musli ze zdravé výživy, místo pečeného musli sypané, ovocná granola nebo bílý jogurt a do toho ovoce. Teď bude léto, budou jahody, broskve, tak nakrájet to do bílého jogurtu. To milujeme. Místo čokolády sušené ovoce. Jsou to všechno taky cukry, ale pořád menší zlo než bílý cukr a hlavně po jablku nevzniká nekontrolovatelná touha po dalším. Nebála bych se kontaktovat nějakou poradnu, která vám posoudí jídelníček. Dětská obezita je nejhorší forma. Vyroste se špatnými návyky a hrozně těžko se s tím pak v dospělosti něco dělá. Jak je na tom to starší dítko? 🙂

izz76
6. dub 2024

@lusinek12 Tvoje dite váží opravdu hodně, moje dcera váží 30kg v 9letech,měří 132 a rozhodne není hubeňour. Možná by bylo nejlepší zajít k nějakému vyzivovému poradci, nebo obezitologovi, než delat pokusy a chyby v jídle. Kolikrát si člověk mysli jak je něco zdrave, dietní apod. a není to pravda,proto bych se na tvém místě raději poradila s odborníkem. Co se pohybu týká, muže jezdit na kole, kolobezce. Kroužky tancování, plavani, atletika, nebo třeba florba, hlavně ať se hýbe je jedno jak. Vybírala bych podle toho co mate v okolí a bude jí to bavit.

izz76
Autor odpověď smazal
simkrk
7. dub 2024

@lusinek12 možná bych si vyžádala nějaké krevní testy, štítnou žlátu, cukr, atd... 😁😊 Může se to zdát zbytečné, ale může mít něčeho málo, něčeho hodně a proto třeba má nějaké kg více.. 😊 Ja mám 7letou, měří cca 130cm a váží 27kg..😊
Kolegyně zrovna nedávno řešila u 13tilete,že hodně nabrala a přitom ma tréninky atd... Udělala se ji nějaká vyrážka a dr. masticka a mažte... A vyžádala si testy... A najednou nefungující štítná žláza a vše špatné..nenechte se kdyžtak odbýt.. 😊🙏

moncheris
7. dub 2024

Já chodím s dcerou do Sokola a na plavání. Odmala je zvyklá chodit na procházky do přírody, jezdila na odrážedle, koloběžce, teď už i kole. Jsou jí čtyři. Samozřejmě také zkouší, že se jí nechce, bolí nožičky atd.... Ale daří se mi jí vždy na něco ukecat 🙂 musíš zkoušet, co na dceru bude platit, každé dítě je jiné 🙂
Koloběžku měla vybavenou světýlky a zvonkem, stejně tak odrážedlo, kolo si vybrala růžové, se zvonkem a košíčkem 🙂 včera jsme šli i s mladší v kočárku 12 km přes Brdy a ačkoliv ji musel manžel chvílemi poponášet, tak toho ušla dost sama. Byla strašně hrdá, když jsem jí chválila, jaká je už velká výletnice. Na konci jsme si dali za odměnu zmrzlinu, po cestě jsme zpívali písničky...
Podotýkám, že já sama nikdy nebyla velký sportovec a z tělocviku jsem měla trauma 🙂 držím palce 🙂

lachipie
7. dub 2024

@lusinek12 30kg má můj skoro desetiletý syn na svých 140cm... Müsli z obchodu je plné cukru, to určitě není moc vhodné. Lepší je prostě vzít ovesné vločky, nakrájet ovoce a smíchat s bílým jogurtem na svačinu. Přidej pohyb - kolo, koloběžka, ke svačině místo buchty dát radši ovoce nebo zeleninu, začít celkově zdravěji vařit a jít jí příkladem.

jaja01k
7. dub 2024

30 kg má náš 10letý, který měří 150 cm 😄 Ale to je zase opačný extrém 😄
Každopádně na tvém místě bych chtěla od pediatra nějaká vyšetření, jestli má v pořádku štítnou žlázu apod. Pokud se nic nezjistí, konzultovala bych to s výživovým poradcem (lékařem), co by se dalo v jídelníčku zlepšit.

dohnalovic
7. dub 2024

Syn 5let má 108cm a 15kg. Dcera měla v 5 letech 110cm a 18kg. Teď má dcera 7 let a má 124cm a 27kg

tereza0111
7. dub 2024

Nechte si poradit s vyzivou, bude tam chyba. Male dite ma byt prakticky neustale v pohybu, snaha o prochazku a 1x tydne pohybovy krouzek znamena, ze se nehybe vubec. To neni dneska uplne snadne, u tebe asi preci jen vidi, ze taky nejsi velky pohybovy nadsenec a jeji vaha uz ji mozna bude ve vlastnim prirozenem pohybu limitovat - netesi ji tolik splacene litat, protoze nese 10kg navic. Je potreba mit pohyb jako naprosto prirozenou soucast kazdeho dne - cesta do skolky ze skolky pesky je samozrejmosti, ale pak zase hned jit ven, kdyz jdete po lesni ceste kousek do kopce popobehnout (hrat si na honenou, zadny "ted pobezime, protoze je to zdrave :D), vytahnout kola, brusle, jit do bazenu, kazdy den tam neco nacpat. A uplne nejvic je dalsi dite, se kterym muze to odpoledne probehat v klasickych detskych hrach - ale musis jim to moderovat, v tomhle veku to jeste nevymysli samy - hra na babu, mrazik (a alternativy), skakani pres svihadlo (to bude jeste tezke v tomhle veku zkoordinovat), ruzne hry s micem, panaka jim nakresli a holcicky nauc skakat gumu... - pak je z toho najednou cele odpoledne v pohybu ani nevis jak 🙂
(jinak u nas 30kg ma 9 leta dcera 150 cm, stejne jak v prispevku o kousek vys, 8 leta je jeste pod 20 kg, ale ta je vyzablo a hyperaktivni, tam resime opacny problem - ji hodne, ale nedokaze minutu stat v klidu, proste alespon na miste skace, kdyz musi sedet tak klepe nohama..... )

daasqua
7. dub 2024

Dcera má v 5 letech cca 116 cm a 20 kg. Někdy mám pocit, že jí hodně, ale asi se nadprůměrně hýbe a roste. Nachodí během dne jen se mnou většinou 2 km (o víkendech a dovolených víc, dala i 15 km). Pak má procházky a běhá ve školce (řádí tam dost), na hřištích vyleze a vyzkouší vše (každý den školka a se mnou ještě min 5x týdne v každém počasí, zhruba hodina v průměru, víkend 2). Jednou týdně má bruslení, jednou sokol, jednou tancování. Když je hezky, jede navíc na bruslích cca 1 km kolem našeho rybníka, nebo na kole (na pohodičku, já za ní polo-běžím). To jen pro porovnání, jak se hybeme my, a to já nejsem žádný atlet nebo sportovkyně, spíš naopak (nechodím nikam sportovat, jen procházky a přirozený pohyb). Jako dítě jsem byla taky mírně obézní, bylo to hlavně vařením mojí babičky a i tím deficitem pohybu.
Určitě zkontrolovat tu štítnou žlázu, bývá to dost časté. Pak zvolna přidávat pohyb a dělat z toho radostné chvíle. Vyplavují se endorfiny, člověk z toho má dobrou náladu a více sil.

daasqua
7. dub 2024

Jinak dcera si sladké taky dá (jednu sušenku, perník, kousek čokolády jednou za 1-2 dny), ale nepije nikdy nic sladkého, jen vodu nebo čaj (ani jí to většinou nechutná). Občas má muffin, croissant nebo čokoládovou koblihu ke svačině. Jinak celkem zdravé.

jolana24
7. dub 2024

V 5 letech 30 kg je hrozně moc. 30 kg má můj osmiletej syn, kterej má cca 138 cm a žádnej drobeček to teda není. Myslim si, že tady nebude až takovej problém CO jí, jako spíš KOLIK toho sní. Navíc tolik kil asi nepřibrala ze dne na den 🤷🏻‍♀️ A pokud má všechny vyšetření v pořádku, tak jen pohyb bez zmenšení porcí moc nepomůže. Čím víc se bude hýbat, tím větší bude mít hlad

lutu11
7. dub 2024

@lusinek12 je to jasne. Zda se, se u Vas se zdrave stravovaci navyky nenosi. Doporucuji navstevu vyzivoveho poradce a pekne bychom zacala obecne, zdrave varit, a kupovat vhodne potraviny.

drep
7. dub 2024

Moje pětiletá má 125cm a konečně už něco přes 18kg. Je super, že to řešíš, protože tvoje holčička má problém a ten se sám nevyřeší. Dcera chodí od malička do sokola, ale myslím si, že to vlastně není to stěžejní. My chodíme. Ve všední dny pěšky pro nákup nebo na kroužek, o víkendu po lese nebo po kopcích nebo jdeme na kolo. Dcera je ten typ, co nesedí nikde ani vteřinu na zadku a já bývala přesně stejná než jsem se naučila číst, zasedla ke knihám a probrala se po pubertě tlustá a tím se ze mě stal celoživotní bojovník s váhou, předtím bych chtěla dceru uchránit, proto zdravý životní styl řeším, i když je teď dlouhá a hubená. Protože celá ta genetika, na kterou se všichni s chutí vymlouváme, je poděděn životní styl. To, jestli trávíme nedělní odpoledne na gauči s kolou a brambůrky u filmu nebo jestli jdeme na výlet. To, jestli slavnostní dobrý jídlo za odměnu je losos s bramborovou kaší nebo jiný luxusnější maso, nebo jestli je to obří porce smetanový omáčky s knedlíkem, jestli večeříme zeleninu s bílkovinama (a přemýšlíme nad tím), nebo jesti to bude tukáč s majonézovm salátem ve vaničce. A protože máte trochu problém i vy dospělí, je to teď super chvíle chytit šanci za pačesy a vrhnout se na to jako rodina. Kupované müsti, pokud nemyslíš směsi od Vilgain, je jen zdravě se tvářící cukr, který z rychlíku viděl vlákninu. Domácí müsti je otázka půl hodiny a můžeš mít parádní kontrolu nad tím, co tam dáš. Ale já bych si netroufla vymýšlet sama redukční jídelníček pro malé dítě, přece jen má jiné metabolické potřeby než kancelářská čtyřicátnice, poradila bych se s obezitologem nebo nutričním Terapeutem.

lilian2111
7. dub 2024

To je masakr, ta váha je fakt dost.
Upřímně když píšeš vaše váhy, asi by chtělo něco dělat se všemi, společné procházky, změna jídelníčku, atd. Takhle má v 10 letech víc kilo než ty….

ninive211
7. dub 2024

30 kg má 9,5letá dcera, která měří nějakých 140 cm a rozhodně to není žadnej hubeňour. V 5 letech 30 kg je dětská obezita, která ale určitě nevznikla ze dne na den. Obvykle je to odraz životního stylu rodiny (ještě jsem neviděla tlusté dítě, které by mělo štíhlou, vysportovanou maminku). Jak se stravujete doma? Jí dcera ovoce, zeleninu? Sladkosti bych vynechala úplně, vč. sladkých buchet, průmyslově zpracované müsli vyřadit (to si může OBČAS dovolit dát člověk s normální váhou, ale ne obézní). Úplně bych zrušila džusy, sirupy, jsou plné cukru, pokud není schopná vypít obyčejnou vodu, tak ovocný NESLAZENÝ! čaj. Zrušit uzeniny typu párky, špekáčky, tučné maso, smetanové omáčky... Čtu, že tvůj muž má 175 cm a 115 kg, no tak to má ten můj taky, ale o 10 cm víc a je v pásmu obezity a má prdel, stehna a břicho, bohužel i když se nepřejídá (za mě jí spíš málo), tak pohyb má skoro nulový a stresy zahání colou (nepije kafe). Takže já bych upravila jídelníček celé rodině, sice částečně se stravuje ve školce, ale po pořád snídaně, večeře, víkendy, prázdniny jsou v režii rodičů.

veronikav31
7. dub 2024

@lusinek12 změnit stravu i pití nejen dceři,ale i celé rodině. Jíst kvalitní potraviny,vynechat sladké, jogurty bílé ne ty úplně smetanové, do toho nakrájet ovoce. Zkusit vodu do toho přidat ovoce nebo kousek citronu. Ryby, maso kuřecí, krůtí. Vynechat hranolky, bílé pečivo, párky, salámy, bílou mouku. Koupit třeba koloběžku, denně být na hřišti.
Pediatr toto měl řešit už dávno.
Naší dceři je 8 let, má 128cm a 25kg, ale téměř denně je venku, chodí do školy,svačiny dělám doma, oběd má ve škole, dostává i sladké,ale málokdy a nebo ve zdravější verzi,to čtu složení.

lennus
7. dub 2024

Mussli nemusí být plné cukru, chce to číst složení, ráda nakupuju i v drogeriích tyto dobroty, ale nejlepší si to umíchat sami, já peču domácí granolu, dávám med a javor. sirup, člověk pak ví, co tam dá. Je to hodně o množství. Je fajn třeba péct domácí sušenky, můžete ubírat cukru, já třeba při pečení dávám tak polovinu. Zmrzka je lepší sorbet než smetanová. Začala bych se vzdělávat ve výživě - makroživiny, vláknina. U dětí to nesmí být o dietě a řečech o hubnutí, spíš úprava jídelníčku a pohyb.
V tomto věku to chce přirozený pohyb, děti to baví víc s jinými dětmi, víkendy třeba výlet v partě, nějaký cíl, kolo. Takto malé děti nepotřebují tolik kroužků. Ale třeba Sokol je super, kde se děti učí i koordinaci. A samozřejmě být pro dítě vzor. Já stravu dost řeším sama a naštěstí mi ty "zdravé" potraviny chutnají.

ninive211
7. dub 2024

@veronikav31 Hlavně ta obezita není ze dne na den. Že je "mimo tabulky", to musí být dlouhodobě. Dcera chodí do třídy s klukem, který má taky nadváhu...ovšem jeho šestiletá sestra je vysloveně obézní! Moje dcera není žádný stŕízlíček, ale ta holka má tak dvojnásobný stehniska, co ta naše. Nohy do X, totálně povolené břišní svalstvo. Samozřejmě oba rodiče nadváha (u matky obezita-po 2.porodu šla do sebe a prý zhubla skoro 20 kilo, ale co chodí do práce, tak to podle mě má zpět). Ale hlavně co věčně sdílí za fotky-to jsou tu zmrzlinky, tu hranolky, svíčková, špekáčky, pizza a minimálně několikrát týdně různé klasické domácí buchty, lícance, koblížky.... Prostě si žijou, milujou jídlo, ale té holčičky je mi líto. A takovej buclík byla odmala, v 18m vážila to, co moje tehdy pětiletá! A prý "no ona je holt taková velká, no". Prd velká, jednoduše tlustá. A mohou za to rodiče!

ninive211
7. dub 2024

@lennus V tomto věku je to hlavně o tom změnit stravovací návyky celé rodině, aby to dítě vidělo doma a vzalo to za své. Nelze dítěti např. zakazovat džusy a šťávy a nutit ho pít vodu, pokud se táta nalívá colou a po vepřozelu se šesti vychlazenou dvanáctkou...

veronikav31
8. dub 2024

@ninive211 ona i svíčková i pizza jde udělat zdravě. U syna ve školce dělali pizzu z brokolice a jak to dětem šmakovalo. Jen se musí chtít změnit návyky rodiny. Neříkám, taky dětem sem tam dopřeji,ale není to často a hlavně mají pohyb, běhají si po venku, lezou po stromech, jezdí na kole. Já mám koloběžku, velkou,klasickou, žádnou elektro. A když mi dcera říká co mají děti ve škole za svačiny 🤦, že jí závidí, že má doma dělané svačiny, tak to jsem beze slov. Přitom její svačina mi zabere pár minut času, jednou týdně má sladkou svačinu a to ještě ne ve dni,kdy ve škole mají sladký oběd, ve středu má kroužek horolezectví,tak dostává něco menšího na přilepšenou, ale jinak ne

ninive211
8. dub 2024

@veronikav31 Ano, to jistě, ale v tomto případě, o kterém píšu, je to klasická klasika z bílé mouky😉

lennus
8. dub 2024

@ninive211 A to mi píšete proč? Vzor je zásadní a psala jsem to ve svém příspěvku. Ale nelze nic naráz, krok za krokem.

ada22
8. dub 2024

Nečetla jsem úplně celé, ale jak tu někdo psal, máte nejspíš špatné stravovací návyky. Někde jsem jednou četla, že ledničku nepřecvičís. Takže zařadit pohyb je určitě super, ale chce to i přehodnotit jídelníček. Jestli doktorka řakla, že to máte řešit, tak by vás mohla i poslat někam, kde vám pomůžou jídlo sestavit. Nebo zkuste ze začátku kalorické tabulky, třeba jen u sebe. Uvidíte tam, kolik třeba má plátek šunky a že je rozdíl, zda si dáte dalamánek nebo obyč rohlík apod. U dcery také bojujeme s váhou a u ní je důležité, aby se nenudila. Jak se nudí, tak ji honí mlsná.

urtica
9. dub 2024

Úplně nejdřív bych zašla k dr. a vyloučila možnou zdravotní příčinu...metabolické poruchy, hormonální příčina, potr. alergie.... Jinak může být úprava stravy k ničemu, navíc může docházet k poškozování zdraví. Až poté bych se poradila s nutričním terapeutem o jídelníčku.

Strana
z2