Koupání po tragédii na slovenském koupališti. Máte teď větší obavy?
Moc mě to mrzí, sledovala jsem to, doufala v dobrý konec.
Máte teď větší obavy z koupání v takových koupalištích?
Zdá se, že mi něco uteklo a teď nevím, jestli znalost dohánět nebo raději ne 🤔
Zdá se, že mi něco uteklo a teď nevím, jestli znalost dohánět nebo raději ne 🤔
Taky to sleduju, a dost me udivuje ze se tomu media malo venuji a ted je ticho. Mozna jsou podplaceny koupalistema, aby nesirili paniku kor takhle pred prazdninama…
@dyechampion média podplacená koupališti? To asi ne. Spíš si myslím, že se k tomu nemá moc co dodat.
Ta bakterie je těžko prokazatelná a velmi vzácná. Navíc to riziko tu bylo vždy, není to nic nového.
Jinak mi to je moc líto, chlapce i těch lidí tehdy v Ústí (byli také všichni mladí).
@dyechampion média podplacená koupališti? To asi ne. Spíš si myslím, že se k tomu nemá moc co dodat.
Ta bakterie je těžko prokazatelná a velmi vzácná. Navíc to riziko tu bylo vždy, není to nic nového.
Jinak mi to je moc líto, chlapce i těch lidí tehdy v Ústí (byli také všichni mladí).
@eviicka no jasny. Nicmene vice zprav by donutilo masivnejsi kontroly vod a bazenu..jo je to vzacne, ale na slovensku ted musi najit zdroj nakazy
Tak kdyz nejsou jeste vysledky 🤷🏾♂️ nemohou na nenukazovat prstem. nicmene v usti nakonec zdroj nasli-spatne udelana prepazka po rekonstrukci
Je to velmi nešťastná náhoda, každopádně na koupališti hrozí mnohem vetší nebezpečí, že se dítě utopí.
Tak kdyz nejsou jeste vysledky 🤷🏾♂️ nemohou na nenukazovat prstem. nicmene v usti nakonec zdroj nasli-spatne udelana prepazka po rekonstrukci
@marge_s včera večer na mě už začaly vyskakovat slovenské zprávy,že výsledky částečně už jsou, že v 8 vzorcích z 10 by bakterie, je se ještě potvrzuje, jaké přesně (jak moc nebezpecne).
Nicméně někde jsem také četla (ale nemám to ověřené), že ten chlapec byl chvíli předtím na dovolené v Egyptě,že se pracuje s více variantami nákazy.
Taky to sleduju, a dost me udivuje ze se tomu media malo venuji a ted je ticho. Mozna jsou podplaceny koupalistema, aby nesirili paniku kor takhle pred prazdninama…
@dyechampion mne tedy přijde,že se tomu věnují dost...respektive vyskakuji na mě slovenské články z různých zdrojů...
Já bych se do diskuze i zapojila, ale když je to opět anonymní vystřelená diskuze, kde se dotyčný dále neúčastní. Tak pochybuju, že je ten cíl takový jaký je tam napsaný. Stejně jako jiné témata - bitcoiny. Kdyz chci diskutovat, tak diskutuju otevřene, protože tohle přece není nijak intimní ani se nesdelujou věci, který by mohli někomu ublížit (oni se totiž nesděluje nic, že)
A ty se bojíš zakladateli/ko teď chodit koupat nebo co ?
Já bych se do diskuze i zapojila, ale když je to opět anonymní vystřelená diskuze, kde se dotyčný dále neúčastní. Tak pochybuju, že je ten cíl takový jaký je tam napsaný. Stejně jako jiné témata - bitcoiny. Kdyz chci diskutovat, tak diskutuju otevřene, protože tohle přece není nijak intimní ani se nesdelujou věci, který by mohli někomu ublížit (oni se totiž nesděluje nic, že)
@alice180 Jestli si někdo nezjišťuje, do jak velké paniky jsou média schopná lidi dostat, aby mohl přes média šířit ještě větší paniku.
A jinak - celosvětově se touto baktérií nakazí cca 10 lidí. Protože je to taková rarita, tak se tu píše o případu ve Štúrově. Mimochodem - při dopravních nehodách zemře přes 400 osob ROČNĚ a to jenom v ČR. Ani se nemusí sledovat statistika ze Slovenska.
Jako asi bych se mírně obávala koupat v těch bazénech, co už ve Štúrově otevřeli, ale i tam je pravděpodobnost minimální a spíše bych jen chtěla vědět, zda v tom, kde plaval ten nakažený, ta konkrétní améba nebyla, než bych tam vlezla. Ale už to, že jim povolili otevřít pro lidi u nich ubytované nějakou část bazénů, svědčí pro to, že se dotyčný nakazil jinde.
A jen tak na okraj - ročně v ČR utone cca 200 osob, z toho jsou 10-15% děti. A přesto mají lidé pořád na zahradách bazény a pustí děti do akvaparků či bazénů. BTW nejde jen o malé děti - třeba v roce 2019 utonulo 5 dětí ve věku 10-17 let, většina lidí neutone v bazénu, ale v přírodní vodě. Zrovna nedávno umřela 9ti letá holka, co se pohybovala kolem řeky.
Výsledek? Mnohem větší riziko je děti do bazénu NEpustit a nenaučit je opravdu pořádně plavat. Byli jsme v Anglii v bazénu zrovna když tam měli plavecký výcvik - děcka neměly plavky, měly úplně normální oblečení, v tom pádem nazad padaly do vody a následně měly kus uplavat. Kdo tohle trénuje s dětmi v ČR?
@alice180 Jestli si někdo nezjišťuje, do jak velké paniky jsou média schopná lidi dostat, aby mohl přes média šířit ještě větší paniku.
A jinak - celosvětově se touto baktérií nakazí cca 10 lidí. Protože je to taková rarita, tak se tu píše o případu ve Štúrově. Mimochodem - při dopravních nehodách zemře přes 400 osob ROČNĚ a to jenom v ČR. Ani se nemusí sledovat statistika ze Slovenska.
Jako asi bych se mírně obávala koupat v těch bazénech, co už ve Štúrově otevřeli, ale i tam je pravděpodobnost minimální a spíše bych jen chtěla vědět, zda v tom, kde plaval ten nakažený, ta konkrétní améba nebyla, než bych tam vlezla. Ale už to, že jim povolili otevřít pro lidi u nich ubytované nějakou část bazénů, svědčí pro to, že se dotyčný nakazil jinde.
A jen tak na okraj - ročně v ČR utone cca 200 osob, z toho jsou 10-15% děti. A přesto mají lidé pořád na zahradách bazény a pustí děti do akvaparků či bazénů. BTW nejde jen o malé děti - třeba v roce 2019 utonulo 5 dětí ve věku 10-17 let, většina lidí neutone v bazénu, ale v přírodní vodě. Zrovna nedávno umřela 9ti letá holka, co se pohybovala kolem řeky.
Výsledek? Mnohem větší riziko je děti do bazénu NEpustit a nenaučit je opravdu pořádně plavat. Byli jsme v Anglii v bazénu zrovna když tam měli plavecký výcvik - děcka neměly plavky, měly úplně normální oblečení, v tom pádem nazad padaly do vody a následně měly kus uplavat. Kdo tohle trénuje s dětmi v ČR?
@merope nechápu proč je tento příspěvek adresován přímo mne
@marge_s včera večer na mě už začaly vyskakovat slovenské zprávy,že výsledky částečně už jsou, že v 8 vzorcích z 10 by bakterie, je se ještě potvrzuje, jaké přesně (jak moc nebezpecne).
Nicméně někde jsem také četla (ale nemám to ověřené), že ten chlapec byl chvíli předtím na dovolené v Egyptě,že se pracuje s více variantami nákazy.
@fifinka2020 aha, jsem nevedela. 🙂
v 8 z 10 vzorku odhalili ameby, ale ted zjistuji, jake druhy ameby to byly - pry je kolem 200 druhu, ale jen 1 druh je pro cloveka smrtelny.
Už delší dobu vím o případu, co stal v Ustí.
A jen tedy v krátkosti - je to samozřejmě děsivá představa, nezbývá než doufat ve štěstí, podobně jako u nehod, úrazů a tak dále.
Na jednu stranu to naštěstí není časté, ale člověk samozřejmě neví.
A taky mi tam hraje takový to "děti prostě skáčou do vody, taky pijou z kaluží, někdy právě i nosem" no a pak tohle člověka akorát znejistí, jestli je to nechat dělat.
Ale člověk jim chce dopřát tu volnost, budování imunity a tak dále, ale fakt nemám ráda ten pocit nejistoty, co přichází pak...
Jo, koupili jsme kolíček na nos, ale i tak se může stát cokoli jiného, bohužel...
A s tím Egyptem jsem zas četla vyjádření od pána, co je kolega tatínka zemřelého chlapce, že v žádném Egyptě nebyli.
Chystame se do Sturova v pulce Cervence, takze to sleduju. Pokud otevrou, tak pojedeme. On byl jediny z tech tisicu lidi, kdo se nakazil, ta pravdepodobnost je strasne mala. Pry tam v 8 z 10 vzorku nasli ruzne ameby, ktere jsou ale neskodne, a tuhle prave ne. A ted si naopak budou davat sakramentsky pozor a dbat na hygienu jeste vic. Btw - nechci konspirovat nebo zlehcovat situaci, ale pokud by se nakazil nekde v rybniku, tak to ti rodice nepriznaji, protoze je lepsi se soudit s Vadasem nez s nejakou louzi.
@alice180 no jo, na základě informací, které čtu, tak prostě mám obavu. Ne každý tu je nonstop🙂. Já vím, že je pravděpodobnost minimální, ale masírka médií dělá své.
Tak první po přečtení co mě napadlo bylo, že to je jen další argument proč nechodit do bazénu 😁 Ale já teda obecně bazény nemusím 🤭
@dyechampion mne tedy přijde,že se tomu věnují dost...respektive vyskakuji na mě slovenské články z různých zdrojů...
@fifinka2020 slovenske..ale ne ceske 🙂
jen tak pro info pro ty co to berou na lehkou vahu :D https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa...
Mám rodiče už 14 dní přímo na místě a vůbec není prokázané, že se klučina nakazil tam.
Na koupališti měly být tou dobou kdy se nakazil závody, na které už údajně přišel s nějakými obtížemi. Předtím měl být na dovolené v Egyptě. Teda alespoň tyhle informace běží přímo mezi personálem koupaliště.
Pravdou je, že pro veřejnost mají zavřeno a do bazénu ( dnes už pouze 2 napuštěných) pouští pouze ubytované z nedalekého střediska. Nějaké améby tam našli, ale žádná z nich není ta co napadá nervový systém.
Obavy nemám.
@merope chodím s dětmi na plavání od jejich půl roku a v podstatě jen co ta miminka zorientuji ve vodě, lektorky je učí sebezachranu,provází je to dělám kurzem. A když byl syn starší (cca 3 roky), měli na sekci priji z v oblečení a cvičili i právě pád do vody..ale každou lekci tam doktorka něco zařazuje,už opravdu od těch nejmenších (obrat pod vodou, umět se v klidu položit na záda, chytit se tyčky u kraje...)
@merope chodím s dětmi na plavání od jejich půl roku a v podstatě jen co ta miminka zorientuji ve vodě, lektorky je učí sebezachranu,provází je to dělám kurzem. A když byl syn starší (cca 3 roky), měli na sekci priji z v oblečení a cvičili i právě pád do vody..ale každou lekci tam doktorka něco zařazuje,už opravdu od těch nejmenších (obrat pod vodou, umět se v klidu položit na záda, chytit se tyčky u kraje...)
@fifinka2020 Tak to je super, že to učí. Zajímalo by mě, zda i v běžném plavání na ZŠ. Ale aspoň v některých kurzech, i to je moc fajn.
@dyechampion Já to třeba postřehla - a mimochodem - až včera jsem úplně náhodou zjistila, že v loňském roce v ČR umřeli 2 kojenci na černý kašel, k tomu jeden člověk ve věku 48 let a dalších 8 seniorů. Na to, kolik kojenců se nakazilo, to bylo poměrně vysoké procento úmrtí. A vždy to donesl rodinný příslušník. Takže o tom taky moc nepsali, a přitom to bylo opravdu blízko k nám a dá se řešit očkováním matky v těhotenství.
Holt ne o každé věci se dozvíme. I když teda že tu řádí černý kašel, to jsme vloni věděli.
Už delší dobu vím o případu, co stal v Ustí.
A jen tedy v krátkosti - je to samozřejmě děsivá představa, nezbývá než doufat ve štěstí, podobně jako u nehod, úrazů a tak dále.
Na jednu stranu to naštěstí není časté, ale člověk samozřejmě neví.
A taky mi tam hraje takový to "děti prostě skáčou do vody, taky pijou z kaluží, někdy právě i nosem" no a pak tohle člověka akorát znejistí, jestli je to nechat dělat.
Ale člověk jim chce dopřát tu volnost, budování imunity a tak dále, ale fakt nemám ráda ten pocit nejistoty, co přichází pak...
Jo, koupili jsme kolíček na nos, ale i tak se může stát cokoli jiného, bohužel...
@erchia a co se stalo v Usti?
@hanka_12345 Tam tahle améba byla v době, kdy ji nikdo neznal, takže když měli lidi v nemocnici, vůbec netušili, co to je a odkud to může být - a než to zjistili, tak těch lidí bylo víc.
@hanka_12345 Je to už delší dobu, v 60. letech se v průběhu několika let vyskytlo 16 úmrtí, kdy nemohli přijít, z čeho to je. Mladí lidé, u kterých nakonec dopátrali, že měli společnou návštěvu jedněch lázní právě.
Dodnes je to považováno za největší epidemii úmrtí způsobených amébou.
Tehdy to bylo nějak tak, že rekonstruovali/zkracovali bazén, vznikl prostor, odkad se pak améby vyplavovaly, když se zvedala hladina kvůli závodům a tak.
Dá se to určitě dohledat na netu, je to i různě připomínáno v souvislosti s tímhle aktuálním případem. Jednalo se o Ustí nad Labem.
Nevím o tom víc, než je na netu, nicméně člověku to uvízne, protože pořád je to prostě děsivá představa, i když zároven je to pořád i o nějaké té smůle...