Maminky, jak zvládnout špatně zvolené jméno dítěte?
Je tu nějaká maminka, která z jakéhokoliv důvodu zvolila špatně jméno pro své dítě a trápí jí to? Jak se s tím vypořádala, srovnala?
Prosím o sdílení, lze i do soukromé zprávy.
@podzimzima mně u první nějak nesedla Terezka. Dost často, když byla na světě, jsem ji oslovila Verunko, až jsem z toho byla paf. Vyklouzlo to samo. Každopádně tohle trvalo chvilku a už je to pro mě Terezka, teď bych asi volila jiné jméno, ale není to něco, co by mě uziralo. A Verunku už mám taky 😄
@nazka moc děkuju za sdílení 🙂 Vidím, že to u tebe dobře dopadlo a zvykla sis na Terezku a ještě jako bonus máš i tu Verunku. Paráda 🙂
@merope To je hezky řešitelná situace 🙂 Malý už bude dost velký na to, aby si řekl :D
@podzimzima Tak my používáme v podstatě jenom to první jméno, asi trošku tuší, že má dvě, ale to druhé moc nepoužíváme. Takže to pak bude spíše prostě o té situaci, kdy to bude mít někde v úředním styku, zda mu to bude / nebude vadit. U nás to je totiž v podstatě jméno, co mu tak začali říkat v porodnici, protože to je mužská verze dívčího jména, kterou jsme jako jedinou měli. Ale jako kluka jsme to prostě jako to hlavní jméno nechtěli 🙂.
Od svých 15ti jsem chtela holčičku Elišku, to jméno se mi líbi, ale u starší dcery se nehodilo k přijmení. Mladší má jiné příjmení, ke kterému se Eliška hodí. ALE.... Mě tak neskutečně štve, že teď je pomalu každá pátá holčička Eliška... Takze bych to přehodnotila a nejradši bych ji přejmenovala, ale ona už na Elišku slyší 😀
@martinka_33 Tak tomu se kolikrát člověk nevyhne 🙂 Hlavní je, že se Vám jméno líbí ❤
@podzimzima nas ma dve, manzel je cizinec a chtel tam mit jmeno z jeho kultury, a u nich je to normalni mit dve, ja moc nesouhlasila, ale je kratky a rikame mu prvnim, takze je to sumak. Ve skolach to druhe jmeno budu davat jen na ofiko papiry a ucitelkam reknu aby pouzivali jen to prvni. Ale fakt me stve kdyz jedeme za manzelovou rodinou a oni zacnou na to dite mluvit druhym jmenem. Malej je jeste malinkej aby to pochopil😒
S výběrem jmen jsem spokojená, ikdyž starší má taky jedno z nejčastěji davaných. Ale vždycky mu můžu říkat "svou" variantou jména.
Ale znala jsem kluka u kterého jsem se až v dospělosti dozvěděla, že se vlastně jmenuje jinak 😶
Celou dobu to byl pro nás Honza, ikdyž v rodném listě měl Kristiána. Nevím kde to vzniklo, ale nikdy jsem nikoho neslyšela mu říct Kristiáne [ani jeho rodinné příslušníky].
Už 4 roky mám takový pocit... Ale "zvykla" jsem si. Chtěla jsem Josefínu. Manžel nechtěl a zvolili jsme jiný kompromis. Dodnes mě to mrzí a i sám manžel teď uznává, že by jí ta Sefča seděla a hodilo by se to k ní.
@leilinka1234 to by mě nenapadlo, "Sefča"😁. Známí mají, a té zase říkají "Fínka"😊
Jo, máme pětiletou Elišku a taky si občas říkám, že jsme měli dát originálnější jméno. A to žádnou v okolí nemáme 🙂
Já se hlásím 😅🙈 jako prvorodicka jsem si počítala zátěž jména dítěte. Vybrala jsem Kryštof - jediný den kdy se nemělo dávat je 20. Nečekala jsem ze by se dvacátého narodil ( musela bych přenášet ) no a ono se tak stalo. Teď si po každém jeho problému říkám, ze za to muže špatně zvolené jméno 🙈🙈 na druhou stranu, to mám na co svést. Neninti výchovou šle karmickou zátěži jeho jména !! 🤪 u dalších dvou kluku, jsem to už radši nepocitala.
@vodnarka2013 jo, kolegyně zase měla strach, aby nerodila předčasně 29.12. A porodila po termínu 29.1. 🙈
A mně řekla maminka jiné kolegyně, ať v žádném případě nedáváme Jana ve Štíru..hmm..🙄
Já jsem se jmény dětí velice spokojená, ale zpětně si říkám, že u první dcery, kdyby to byl kluk, tak teď už bych takové jméno pro kluka nezvolila. Asi bych si zvykla, když se mi dřív líbilo, ale jsem ráda, že se narodila dcera 🙂
A co poradit? Leda říkat jinak,najít jinou podobu jména, nebo pokud to jde, tak jméno změnit, ale to nemám zjištěné.
My jsme se s mužem víceméně shodli na jménu pro kluka. On ho chtěl a mě nevadilo. Nicméně tak první měsíc jsem se koukala na to malé miminko a jméno mi nešlo přes pusu. Ani žádná zdrobnělina. Ono si to pak sedlo a ted je hrdým nositelem jména a já si ani nepředstavuji, ze by se měl jmenovat nějak jinak.
@dyechampion A doma ho oslovujete jen jednim jmenem? Obe nase deti maji dve jmena a nikdy jim to problemy nedelalo. Asi tak do roka a pul jsme je oslovovali (doma s manzelem) obema jmeny, aby si zvykly na to, ze maji dve jmena. Kdyz si vezmu, tak treba dceru od skolky oslovuji prvnim jmenem, my doma vetsinou druhym, rodina jak kdy a nikdy ji to nemotalo hlavu. Syna zase oslovuji os skolky druhym jmenem, doma ho tak oslovujeme vetsinou take, ale treba babicky mu rikaji prvnim jmenem a take mu to hlavu nemota. Deti vedi, ze maji dve jmena, jejich okoli to vi take, takze to nikdy neresily.
@aedoss já to mám úplně stejně (vybíral primárně manžel). Když se narodil, nedokázala jsem to jméno ani vyslovit. A teď mi to jméno přijde úplně skvělé, k synovi se hodí a neumím si představit, že by se jmenoval jinak.
@petronelka20 doma mu rikame jen prvnim, to druhe nechceme vyrazne pouzivat, treba americane mivaji dve jmena a to druhe je vetsinou schovany v rodnym papiru 🙂 jenze proste ta manzelova rodina i z prdele na nej mluvi tim druhym jmenem a tim jak mu tak nerikame (protoze nechceme) tak je takovej zmatenej. Proste ja jsem nikdy dve nechtela, je to kompromis. A celkove mi prijde divny je pouzivat zaroven…😂
Ps. Ty jmena totiz nejsou ani takove propojene jako treba kdyz mate Annu-Marii tak to je v pohode..a navic to jeho druhe se ani v cechach nepouziva..no je jasny ze sem ho nechtela😂
@dyechampion my obe najednou take nepouzivame, kdyz ale byly maly, tak jsme je oslovovali celym jmenem, aby slysely na obe. Je ale pravda, ze v okoli, kde maji dve jmena, tak vetsinou oslovuji jen tim prvnim. Nasim detem je to jedno, slysi na obe 😀
@petronelka20 taky mame kamarady, kde jejich klucina ma dve jmena, obe v cizim jazyce a oslovuji ho obema, ale kdyz to vyslovite tak to zni jak jedno jmeno a me to vzdy prislo jako jedno jmeno...az pred casem mi rekli, ze je to jmeno ze dvou jmen :D :D dobry zmatky! :D
@dyechampion Ty jo, úplně mě zajímá jaké máte ty jména. Nedovedu si to vůbec představit dát dítěti dvě jména a ještě co by k sobě nešly. Ale asi se nechceš podělit, že? 😀
@bunicka mas to ve zprave 🙂
Maminky, a je tady někdo, kdo přidával pár dní / týdnů po porodu dítěti druhé jméno?
@dyechampion A upřímně, je problém v tom jménu, nebo tě spíš celkově štve mužova rodina? Protože i když tvoje argumenty chápu, tak když si představím, že si syn vezme dívku z nějaké exotické země, a moje vnouče pojmenují třeba Zyqarri Anna... No, nejspíš bych jí pak taky říkala spíš Anička .-)
@rebe ne ne, tak exoticky to fakt neni :D :D a vubec mi to nevadi, spis jen to nechceme pouzivat, je to neco jako kdyby mel nekdo krestni jmeno nebo hodne i americanu maji dve jmena a pouzivaji jen jedno zejo. A kdyby se mu nahodou to jmeno libilo vic (az bude starsi) tak mu tak muzem rikat, jen proste staci jedno jmeno :D
@rebe znam i jednoho chlapecka se jmenem Leonardo Antonio, uz nevim jak mu rikaji, zadny italsky koreny nema, je to cech, ale prijde mi to moc :D

Já si říkám, zda jsem se neunáhlila, když jsem synovi "prosadila" dvě jména. Zatím neřeším, jak bude ve škole, tak to s ním asi proberu a případně kdyby mu to vadilo, změníme.