Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@berenika39 prosim o smazani :D
@mariacejch Tak přesně stejný komentář je napsaný pod tím prvním odkazem. 100 lidí 100 chutí, takže je jasné odkud ta kladná hodnocení jsou. Nezlobte se, ale tohle mi nepřijde fér, zvlášťe ve skupině u maminek, které řeší zdravotní a jiné problémy u svých dětí ☹ .
Je to pryč.
@hojda ja jsem z mobilu, tak to mam vselijaky...
@berenika39 dik 🙂
@girafka
@peggy722
@aaa dakujem dievcata za odpovede 🙂 idem sa vam este vyzalovat, dnes na mna ucitelka v skolke vyhrkla s kludom Anglicana, ze si mysli, ze Risko je mentalne retardovany... nechapem, ako moze toto povedat, ked to zatial nema nikde uvedene a vobec Riska nepozna. Risko zacal chodit do spec. skolky od septembra najprv na hodinu a pol, teraz na dve hodiny, za taky kratky cas sa tam hocikedy ani nestine prejavit, nepaci sa mi, ze za to, ze ked dnes napriklad nepriradil obrazok, uz ho takto odpisuje. Risko vyzera starsie a minule zase druha ucitelka zadrela, ked si myslela, ze Risko ide uz o rok do skoly, pri tom ide az o tri... je mi z toho smutno, ako mozu mat od dietata vysoke naroky, ked ho povazuju za mentalne retardovaneho a pritom ma potencial... Myslim si, ze ked dietatu chyba rec, vie to velmi pokazit dojem o dietati...
@francula Učitelka je tedy hustá, vůbec nevím, jak bych reagovala, jistě vím jen to, že by mi bylo do breku 😖
Syn taky vypadá starší a pořád narážím na to, že ho někdo např. v obchodě osloví a on sice rozumí, ale neodpoví a pak následuje otázka "ty neumíš mluvit?" 😝 Nějak jsem se nenaučila tyhle dotazy odpálkovávat 😒
@girafka @francula Popravde spousta ucitelu by mela tahnout a jit delat radsi stranou od deti. Znamych syn ma ADHD, ucitelka ve skolce si s nim neumi poradit, tak zacal mlatit deti apod. ale lepsi se, maminka s nim fakt dre, ale pani ucitelka uz ho proste zatratila a dava mu to jasne najevo uz rano pozdravem, pak na nej zaluje pred detma a ostatnima rodicema? SPousta lidi by se mela zamyslet nad sebou, akorat tem detem ublizuji a pritom jsou to oni co jim spolu s nbami davaji zaklad do zivota 😒
@francula A bud v klidu, me Luci nastupovala do skolky ve 2,5 letech, po tydnu jsem se dozvedela ze je "jeslickova sotva". Ptala jsem se co jim vadi, chodila na zachodm, najedla se, oblikla, svlekla, krasne malovala. Nerekla, ze jde na zachod (opravdu doma kupodivu nemusi), nemluvila (coz v zaveru nemohla kvuli mandlicce) a ve 2,5 letech si nehrala vzdycky tak jak bylo v planu, hajila jsem ji. Po roce v tehle skolce ji skoro obreceli kdyz odchazeli, protoze toto "hloupe" dite v zaveru nikomu neublizovalo, bylo na kazdeho mile, obslouzilo se.... V zaveru na tom proste po liske strance lepe nez ostatni proste 😉
Připojím se s dotazem. Syn 2 a půl roku - podezření na vývojovou dysfázii nebo nějakou formu pas. Byli jsme s nim na foniatrii, tam vše v pořádku, potom u klinické psycholožky, ta nám řekla, že nějaké autisticke rysy tam jsou, ale ze autista není, že ty rysy časem vymizí a byli jsme také u neurolozky a ta právě říkala, že syn určitě problém má a ze by to viděla na VD nebo pas.
Syn říká cca 150 - 200 slov, jinak má svou cinstinu, které nikdo nerozumí, slova moc nespojuje. S porozuměním také žádná sláva, nevím totiž, do jaké míry mi rozumí, protoze ne vždy reaguje. Tem základním věcem rozumí, ale složitějším pokynům asi ne. Je ujetý na světla a na auta, to ho drží už tak o roka. Ale jinak je šikovný -pozná barvy, tvary, zvířátka, napocita do 10. Nevím, co si o tom myslet, a proto ne zajímá vas názor, myslíte, že může být autista nebo mít VD? Psycholog by to snad měl poznat...
@pajjulinkaa ahojky presne jak u nas resime to uz 5 mesicu a nikdo nam nic nerekl presne proste nevedi ☹ .. Ja totiz byla presvedcena o PAS ale co ctu prispevky a vic zjistuji tak VD ma podobne priznaky . Ale kdo to umi presne poznat tak to fakt nevim ☹
@pajjulinkaa co mate za autis.rysy ? U nas total nespoluprace , echolalie , nic nechce jist , nejake ritualy a casto opakuje stejne veci . A nehorazny vztek a vzdor nechce nic delat . Proste kdyz si rekne tohle nee tak ho nicim neprinutim . Jako fakt masakr . A do roka to bylo hodne dite 🙈
@francula To je tedy hrozné, moje dcerka třeba mluví, ale ve školce moc ne, jen si hodně zpívá a komunikace je tak jednoslovná a to to nejnutnější a rozhodně ji nikdo neříká že je retardovaná, když jinak vidí, že je šikovná. Ona teda chodí jen do miniškolky. A jinak naše logopedka (i když mám na ni výhrady) ale v tomto je lidská a říkala mi, že už se odnaučila dělat unáhlené závěry, protože měla chlapce,který opravdu v pěti letech mluvil velice málo a že si myslela že je i mentálně pomalejší a poslala ho k psychologovi a ten se si to myslel také, a ted chlapec už chodí do školy a je to jedničkář.
@zuzihonzi právě, od jeho 18 měsíců jsem byla také prescedcena o autismu, ale ted mi na něj sedi i ta VD, ikdyž také ne všechno. Jak mas stare dítě?
@zuzihonzi u nás je to hlavně to, že moc nereaguje na pokyny... a také, že ne všemu rozumí. Jinak i negativismus, ale to může souviset i s obdobim vzdoru. Je blázen do světel,takže venku lítá k pouličním lampam a doma rozina a zhasíná světla. Miluje auta, všude si je nosi - ale jen po bytě - když se jdeme převléct, musí si vzít k sobě všechny auta (cca 20) nebo když jdeme papat tsk také
@cacenka_d Milé ženy, sama jako učitelka jsem takhle znechucená ze školství odešla. Myslela jsem si, že tohle se dělo za našich časů, ale nezměnilo se vůbec nic (tedy kromě prezentace škol a školek rodičům). Moderní metody = naoko, individuální postupy = pouze na papíru, hlavně aby bylo všechno doložitelné a správně všude zapsané a podepsané. V reálu je to stejné jako kdysi. Někdy mě úplně děsí, co učitelé v důsledku dětem můžou způsobit svým chováním (a že to jsou věci, které by nebyly tak těžké nedělat - ono by stačilo chovat se profesionálně a ctít nějakou profesní etiku).
A poučení?
To, co vidíte a slyšíte, je většinou jen zlomek toho, co se bohužel v reálu pak děje, když tam nejste. Tedy, jako rodič dítěte, bych se všemožně snažila o to, dát dítě jinam - i když je to těžké, i za cenu menšího příjmu do rodiny a změny zaměstnání. Ono to je většinou o lidech, nemusí být vždycky celá škola nebo školka nutně špatná, někdy je to pech na jednotlivé učitelky, někdy je vlivem špatného vedení školka nebo škola holt blbá a je lepší dát dítě úplně jinam.
Ahojky maminky!Urcite uz mate hodně zkušenosti se školkami a poprosila bych Vás o radu ohledně situace u mě.Syn 3.5let je druhým rokem v malé školce na vesnice kde jsou jen 2 třídy děti a další školka vzdálena 25km.Jsem sama bez partnera a k tomu mam doma měsíční miminko.Syn nastoupil do školky ve 2.5letech,ale to skoro nemluvil a jeste nebyl ani připraveny na takový velký kolektiv,tak se bal chodit na Wc atd.po 2.mes jsem ho na vlastní zadost nechala doma a znovu nastoupil až v květnu loňského roku a to uz bez větších problému .Od toho školního roku mi ředitelka školky oznámila podezření na exp.vyvojovou dysfazii a doporučila Spc kde ji po půl hodině paní potvrdila a dostal hned na 4.hodiny denně asistenta +2.hod týdne invidualni pece.
Na vyšetření foniatrie a neurologii ,klinicky logoped spíše opožděný vývoj řeči ,ted nastal problém,ze si na něho začali učitelky stěžovat ,ze je agresivní ve větším kolektivu děti a vyrušuje ostatní děti ve třídě .Domu chodí po obědě na spaní ho proste nechtějí a mam pocit ,ze ho mají v te školce spíše jen na obtíž a jen potřebuji k učitelce asistentku ,aby to zvládali a synovi se skoro nevěnují.Jen si neustále stěžují jak je to s nim težké .Ja jsem z te situace hodně špatná navic pokud jdeme někam na návštěvu nebo do společnosti děti není vubec problém.uz začíná pěkné opakovat hodně slov ,umí jezdit na kole ,plavat ,zvládá i těžší pokyny a ma výbornou krátkodobou paměť,krásné spolupracuje na logopedii a nemám s nim žádný problém jen je hodně opožděný v mluvení.Po schůzce s paní učitelkou jsem musela sama zajistit veškeré pomůcky pro syna do školky a nosím jim všechny podklady od logopeda,který nam dává úkoly domu.z jejich stany vubec žádný zájem .ted nastává otázka jestli zůstat v takové školce nebo se pokusit o logopedickou třídu vzdálenou skoro hodinu cesty a navic diagnóza nema ani poradně určenou.prosim jak vypadá den v bežně školce s asistentem u Vás.Nemam bohuzel žádné srovnání...dekuj moc za každou radu?
@pajjulinkaa tak to jak kdyby jsi popisovala me dite 🙂) , u nas je total nespoluprace negativismus ☹ ale kdyz po nim nic nechces tak ti porad neco rika nekam taha chce delat blbosti smeje se skace a porad ho mam za zadkem 🙂 ale jinak nechce nic ☹(
@pajjulinkaa a mame 33 mes za 3 mesice tri roky .. Jo a jidlo je peklo ☹ to maji deti s VD take nic nechce jist . Je skoro jen na mliku nebo mu musim mysl oblbnout tabletem ..

@mariacejch proc to davas do tyhle diskuze???