Manželovi zjistili alergii na lepek

novynka
2. únor 2016
Zdravím. Dnes se manžel (35), velkej jedlík a gurmán, dozvěděl, že má alergii na lepek😢 Oba nás vyhlídka přísné diety dost rozhodila, nikdy jsme se o takovouhle věc nezajímaly.... Zrovna nedávno se u husy se zelím a knedlíkem rozplýval, že si nedovede představit, že by to najednou jist nesmel... a bum, všechno je jinak😞 Hledám proto někoho se stejnou zkušeností, kdo by mi (nám) poradil a poodhalil, co za změny v životě pro nás nastanou... Veřím, že se do všeho dostaneme, ale ten začátek bude boj.
veru11
2. únor 2016
Ahoj, mohu se zeptat, jestli mel muz nejake priznaky, na jejichz zaklade mu alergii zjistili? Dekuji...
novynka
autor
2. únor 2016
@veru11 sel k obvodakovi na preventivku a v krvi mu vyšly spatne hodnoty, musel na gastro a dopadlo to takhle... jinak ho poslední dobou dost palila zaha, to bych tak řekla jediny nenormalni
mufinka26
2. únor 2016
Ahoj, můj muž je celiak již 15let, na co si bude muset muž zvyknout je jiná chuť jídla, občas bezlepková strava jakoby padá na jazyk, ale kolikrát když máme hosty ani nepoznají rozdíl, že jedí bezlepkový pokrm. Máme doma domácí pekárnu na bezlepkový chleba, jelikož kupovaný stojí okolo stovky 😞 Když by si chtěla můžeš klidně napsat do IP 😉 Hodně nakupujeme v globusu, mají tam veliký výběr bezlepkových potravin a teď je veliká výhoda, že je to už dobře značené 🙂
veru11
2. únor 2016
@novynka Díky moc!!
evulina77
2. únor 2016
@novynka celiakie je i dědičná, takže to můžou mít vaše děti, jen jsou zatím bez příznaků. Ten v bříšku určitě 😃 😃 Jinak žít se s tím dá. Na netu je spousta receptů a rad. Má to moje neteř a moje mamča jí dělá i bezlepkové nudle do polívky...
drzticka81
2. únor 2016
ja sice nemam zkusenost osobni s celiakii -jen ze mam zlucnikovou dietu -uz dva roky, a musim rict, ze zacatky byly dost krusne, ale clovek se s tim nauci zit, nauci se jist ty veci, ktere musi, ja po tech dvou letech varim normalne, akorat si to upravuju dle sebe, vsichni si mysli, ze musim stradat, ale neni to tak.....proste nebudu jist neco, po cem me stihne osmihodinova kolika, ze??? takze vlastne ziju zdrave.....vas muz si taky zvykne a uvidite, ze budete varit normalni veci, akorat budete nahrazovat mouku - i tu kachnu se zelim si bude moct dat!! navic skutecne se rozsirila nabidka produktu pro celiaky.....horsi je to treba na cestach - vim, ze kolegyne si musely vozit treba kukuricne chlebiky, pecivo atd.......
lv
2. únor 2016
zelíčko si může přece dát, jen zahuštěné strouhanou bramborou, i když už tu klasickou knedlu ne..nebo bude chutnat lehce jinak. Celiakii má sestra, nevl.dcera nesnášenlivost pšenice. Spíš jestli si rád dá pivko..je sice bezlepkový, ale ne v hospodě, že
drzticka81
2. únor 2016
ja si svou dietou nemuzu dat zadny alkohol 🙂)) a tak rada bych se nekdy zpila, hahahaha ani cokoladu, pizzu....mnam, ale prezit se to da, ale ty zacatky...
loafeer
2. únor 2016
@novynka já bych tě chtěla jen povzbudit...v dnešní době je už tolik výrobků a dokonce dostupných i v běžných obchodech, že se to fakt dá zvládnout. Řekla bych, že krom pečiva- to BLP se nikdy tomu nebezlepkovému prostě pořád nevyrovná, jsou ty věci už k jídlu a jsou dobré.....Pečení z BLP mouky je náročnější, mouka se chová jinak než klasická pšeničná, tak se nenech rozhodit případným prvním neúspěchem...
Já mám dietu 25 let a musím říct, že v tom jídle je obrovský pokrok...Když jsem začínala, nikdo tady o té nemoci nevěděl, nemohla jsem se školou na výlety kvůli jídlu, spista věcí se nedala jíst, těstoviny se při vaření běžně rozvařily na kaši....děs.....ted je to fakt pohoda...neboj, zvládnete to
janaaanna
2. únor 2016
Mám také celiakii, to zjištění je šok, ale naučíte se s tím žít. Na začátku vás čeká hledání, jak nahradit oblíbené potraviny, ale jak už tu někdo napsal, ta nabídka se hodně rozšiřuje a už to není takový problém jako dřív, už i v restauracích se dá dohodnout. Na začátku jsem to obrečela, měla jsem ze dne na den pocit, že nemám co jíst a že nemůžu spoustu dobrých věcí, ale pak jsem se to naučila nahrazovat a už to nějak neřeším, vím co můžu a co ne, i chutě se časem nějak změnily a nějak netrpím tím, že lepek nemůžu. Navíc si říkám, že je spoustu horších nemocí a alergií, takže tohle ještě jde 😉 Doma vařím bezlepkově pro všechny a když přizpůsobíte výběr jídel, tak je to bez problémů. My naštěstí nejsme moc knedlíkový, takže to prostě nedělám (nebo tak 1-2x do roka), manžel si může dát lepek v restauraci a já nechci vyvářet něco, co nemůžu jíst. Možná zkuste manžela podpořit tímto, najděte dobrá jídla, která můžete jíst všichni (třeba kachna se zelím a s bramborem, vpodstatě jakékoliv maso, zelenina, ryby s bramborem, rýží, guláš se dá udělat nezahuštěný, svíčková také, je toho spoustu...) a jezte s ním. Těstoviny bezlepkové se dají koupit i dobré, můj manžel tvrdí, že to na chuti nepozná, takže také jíme stejně (na začátku jsem vařila dvoje z finančních důvodů, ale ten rozdíl není až tak velký). Těžké je nahradit snídaně, pokud je zvyklý jíst pečivo - zkuste péct, to časem vyladíte. Kdybyste měla nějaký konkrétní dotaz, klidně napište do IP.
mandala
26. únor 2017
Jsem ve stejné sitaci jako zakladatelka, sice manžel ještě na gastru nebyl, ale výsledky z krve vyšly jako alergie na lepek. Po prvotním šoku, jakože bože, jak ted budu vařit ? jsem zjistila, že s tím vařením to nebude zas tak hrozné, jak už je psáno, existuje spoustu náhražek, horší je to s pečivem, to byl druhý šok, když jsem zjistila ty šílené ceny. Pokusila jsem se upéct domácí chléb,mám pekárnu i program na BZL chléb, ale nepodařilo se, bude to asi pěkná alchymie, než na to přijdu. Ale ráda bych se zeptala, dodržujete dietu opravdu striktně ? Mám totiž pocit, že to s ním bude horší než s děckem, mě např. řekl, že třeba kopečkovou zmrzlinu v létě si prostě neodpusí, takže to bude asi zajímavý 😀
kika_21
26. únor 2017
Celiakie není alergie na lepek-jsou to dvě různé nemoci. Celiakie je autoimunitní onemocnění.
alkapinka
26. únor 2017
Jeee tak to je brnkacka.. Ja jako milovbik chleba jsem celiatik uz 10let.. A pohoda.. Jedinny kde me to omezuje jsou yajezdy/skoleni v praci/ a ruzny akce.. Ja osobne jsem schopna si navarit totalne bezlepkove cokoli(krome koblih-na ty se chystam uz dlouuuho) a dokonce ani v okoli, ani manzel obcas nepozna ze to je bezlepkovy.. A husu s domacim houskovym bezlepkovym knedlikem a zelim jsem mela minuly tyden😉 takze neboj.. Pro tebe trosku boj nez se naucis tak varit.. A pro muze trosku boj nez si zvykne na "pisek v hube" jak ja rikam.. Ale pak.. Bez problemu😉
mandala
26. únor 2017
@kika_21 No, abych pravdu řekla, my vlastně ještě nevíme, jestli je to alergie nebo celiakie, asi spíš to druhý, pouze mu volali výsledky krve a znáš to, chlap no, polovinu zapomněl, co mu řekla, k doktorce jde příští týden, tak budem chytřejší. A je nějaký rozdíl v držení diety u alergika a u celiaka ?
mandala
26. únor 2017
@kika_21
Aha, ted mě došlo, že to asi nebylo na mne 😀
falcony
26. únor 2017
Neboj se ničeho, naučíš se jenom vařit trošku jinak, můj chlap má taky alergii na lepek, už od puberty, takže pro mě výhoda že ji měl když jsme si spolu začali a ani jsem se "normálně" vařit nenaučila... Ale i knedlíky se dají udělat bezlepkové, případně koupit v pytlíku směs a je to hned 🙂 zahuštění zeleninou, škrobem (to dělá tchýně, nesnáším to) nebo bezlepkovou moukou stejně jako se to dělá s normální pšeničnou - naučíš se fígle - internet a kuchařky jsou zlaté a ve výsledku to je pak pro všechny mnohdy zdravější 🙂 .. Zprvu to vypadá dost složitě, ale jak to párkrát zkusíš, tak to bude v pohodě.

Určitě projdi recepty na netu, případně kuchařky - doporučuju z knihovny, protože z každé mě zaujalo jen pár receptů a ty jsem opsala.. A hlavně se neboj to zkoušet - pečivo se péct naučíte a když se nestíhá, tak se dá i nakoupit hodně druhů pečiva (jen to leze do peněz a chce to ochutnat víc značek a najít si co chutná)... Bylo loni na jaře forum celiakie v Prahe, doporučuju zajet tam nebo na nějakou podobnou akci, člověk zjistí co je v nabídce a co všechno jde vůbec dělat a udělat.

Pro začátek doporučuju hlavně vařit jídla co jsou přirozeně bez lepku - maso, zelenina, přílohy brambory, rýže a pak jídla kde "jen" nahradíš pšeničnou mouku bezlepkovou, těstoviny bezlepkovými těstovinami - teď mě nadchnul lídl - mají tam super těstoviny bezlepkové ani na za 30 korun a chuťově výborný, doporučuju... A postupně zkoušet bezlepkovou mouku (buď směsi jako Jizerka, nebo si namíchat sama z různých druhů přirozeně bezlepkových plodin - pohanková, kukuřičná, amarantová mouka atp, některé jsou více škrobové jiné méně, chce to progooglit a ozkoušet co vyhovuje, pro začátek nějaká směs už koupená je nejjednodušší..) Jen se připravte, že bezlepková prostě je bez lepku - nelepí, nebo teda někdy až moc, ale chová se celkově jinak a samozřejmě mnohem více problematicky 🙂 zezačátku jednoduché pečení - nejlépe těsto placka a něco na něj, pak zkoušet nějaké složitější věci, výsledek je většinou o dost tvrdší, nepoddajnější než lepkové věci. Ale my už děláme i langoše, koblížky, cukroví tradiční druhy, housky,... takže to jde, jen vydržet a zkoušet. U nás je to bezlepek a navíc po pár letech sýrových hodů a pudinků mu našli ještě alergii na laktozu - a taky to postupně šlo zvládnout a už to ani jako žádné velké omezení nevnímám... Takže fandím, omlouvám se za dlouhý román - a držím pěsti 🙂
kika_21
26. únor 2017
@mandala To nevím-mám zkušenost jen s dietou při celiakii. Dnes už zvládáme bez problémů-chvíli trvalo, než jsem si zvykla.
janaaanna
26. únor 2017
@mandala celiakie versus alergie - dieta je stejná. U obojího je důležité vědět, jak tělo reaguje a na jaké množství lepku - to poznáte. Protože na spoustě věcí je napsáno, že "může obsahovat stopy lepku" což většinou znamená, že se to vyrábí ve stejné továrně jako něco lepkového a i když to tam úmyslně nedali, tak nemohou zaručit, že se tam nějaká "stopa" neobjeví. Mám pocit, že někteří výrobci to tam píšou preventivně, aby je nemohl někdo žalovat. Tyhhle "stopy" většinou nevadí, ale jsou i lidé, kterým ano (mám kamarádku se silnou alergií a ta si hlídá i toto, protože se jinak hned osype a začne se dusit).

A co se týká zmrzky, tak ta se celkem sehnat dá (ta poctivá nešizená bezlepková bývá), jen si jí nedá do kornoutu, ale do kelímku (anebo si přinese svůj bezlepkový) 🙂) Ale chápu, s chlapama to těžký je, záleží, jak moc mu je po lepku špatně a jak moc se mu vše zlepší, až začne bezlepkově jíst, to je totiž ta nejlepší motivace.
mandala
27. únor 2017
@janaaanna Děkuju za reakci, já si totiž myslím, že až se dá dohromady a bude mu líp, tak to začne flinkat, podle mne porušení diety není dobré, ani když necítí žádné zhoršení. Ale s tou zmrzkou to je dobrý nápad, to mne nenapadlo 👍🙂

Sem začni psát odpověď...

Odešli