Měla by kamarádka upřednostnit partnera před skupinou dětí?
Řeším dilema a hledám pohled jiných lidí. Máme jet s dětmi ze Sokola na pobytovou akci. Holčina, která měla jet s námi jako zdravotník a zásobování, mi před chvílí volala, že nemůže jet, protože její partner měl ve středu v práci úraz. Má zlomenou klíční kost a měl otřes mozku, teď je na neschopence.
Přijde mi to k nám celkem nefér, protože by nám vypadl jeden dospělý a to nám způsobilo problémy, dalšího člověka nemáme. Navíc to ví od středy a volala mi to teď.
Zkoušela jsem navrhovat, že by on mohl k rodičům, nebo jeho rodiče/sourozenci k němu, ale to odmítla. Trochu mi i přijde, že se jí nechce jet a hledá možnosti, jak se tomu vyhnout.
Oni možnost řešení mají, ale my ji nutně potřebujeme. Která strana je v právu?
@daruna, mnohem starší lide, mají narok na pečovatelku. Třeba. A pokud víš co to je, tak víš, ze to v prvních dnech pekelné boli, ze se nedá ani vyspat..za mě by byla nezodpovědná, kdyby v Takovém stavu, chlapa nechala.
A ještě to hodit v takovém teple na starší rodiče.
Za mě je třeba mít vždy náhradu, kdyby někdo vypadl.
Do středy je ještě relativně čas, otázka je, i kdyby řekla hned v úterý, či kdy se ten úraz stal, jak moc by to pomohlo. Tady je smůla, že jde o termín během prázdnin/dovolených, kdy většina lidí, která by byla ochotna i jet, má již prostě jiný plán. Varianta zkusit někoho z okolí dětí, druhý rodič, tetička...?
Když to přeženu a přejelo by jí auto, tak byste to vyřešili jak? Pokud máte počet osob tiptop, je problém již v samotném plánování. Naštvaná bych byla v případě, že by se vymlouvala a chtěla jet na nějaký last minute zájezd, ale takto ne, ten manžel to neudělal naschvál ... a kombinace otřes mozku a zlomenina klíční kosti nic moc. Chápu zklamání, ale co když někdo další z doprovodu onemocní, máte to pořešené?
Kolik tam těch dospělých je ? Dělat nějakou akci a nemít plán B ( vymyšlený plán , kdyby2 vedoucí onemocněli , něco se jim stalo atd...to je nezodpovědné a debilovina...
Ne že partnerka upřednostni své blízké před cizími lidmi ! ...
Nema smysl řešit kdo je v právu (krom toho, že zde jasně ona, na tohle by z práce dostala OCR), ale to, že máte blbě zvládnutou organizaci akce, když vám to stojí a padá na jednom člověku.
Plus tedy kombinace zdravotníka a zásobování, je taky dost zvláštní, to ji tam stejně nebudeš mít, když bude po nákupech.
Jako situace blbá, já bych se odjet snažila/najít náhradu a respektovala to i u partnera.
Ale k tomu, jak jste se tu na ni sesypaly, že nemá náhradníka zdravotníka... kolik takových lidí asi je? (Aby mohli dělat zdravotníka a být v létě k dispozici "kdyby náhodou"). Je to sokol, takže nejspíš dobrovolnictví.
Ono je nejjednodušší nic nedělat, a děti můžou trávit prázdniny doma u mobilů...
Jednoznačně je v právu ona. Vůbec nechápu, že to je vůbec předmětem nějaké debaty. Kdykoli se organizuje takováhle akce, je potřeba mít plán B; kdokoli může onemocnět. No příště budete vědět.
@eviicka Tak ono taky jde o to jak to zakladatelka podala ...přeci nemůže automaticky chtít aby péči o partnera převzala jeho rodina.
Jinak ano táborů a podobných akcí jsem řešila několik a náhradník být musí vždy a to i z toho důvodu že se může samotné slečně cokoliv stát třeba v den odjezdu nebo naopak na místě a potom tedy co????
Za mě velice špatná organizace
@holkadonepohody to je asi pravda, ale já zkrátka chápu obě strany.
Mas v tom nazvu chybu, neni to zodpovendost k rodine vs pratelum, ale zodpovednost k rodine vs praci.. Jestli je pro tebe zorganizovana akce a to ze slibila, ze pojede rovno dukazu pratelstvi, tak jsi to mozna ty, kdo by mel zvazit priority.
Jak moc jste si vubec blizke, ze po nic chces neco takoveho? Ze o ni pises jako o holcine
Partneruv uraz asi neni uplne legrace, takze se vubec nedivim, ze ho nechce nechat samotneho. Byt ve tve situaci tak jsem samozrejme nastvana, ale az po polezeni telefonu a na svet, ze se to tak blbe seslo, ne na kamostku, ktera se chova ocekavatelne.
@eviicka Tak nikdo neříká, že má být někdo další k dispozici, co kdyby náhodou, ale že ty papíry na zdravotníka má mít více organizátorů a když někdo vypadne, tak ho prostě zastoupí někdo jiný. Když mají kombinaci zdravotník + zásobování, tak mohou mít i zdravotník + hlavas nebo zdravotník + kuchař či libovolnou jinou.
@eviicka jenže tyhle věci se prostě stávají a musíš mít záložní plán. Nám třeba na školu v přírodě pmarodila nečekaně jedna vychovatelka. Dva dny před odjezdem. Okamžitě se sbalili jiná, která se týden před vrátila z jiné školy v přírodě. Byť jsme malá škola s málo zaměstnanci, vždycky máme plán B. A pokud organizují jakoukoliv akci, musím mít plán B. A třeba kurz zdravotnika má přesně z těchto důvodů u nás ve škole vícero kolegyň.
Možná to bude tím, že se jedná o Sokoly.
Já do Sokola nikdy nechodila, ale co vidím kolem sebe, je to komunita, kde se prostě slovo drží a je to celkem žrout času na ukor rodiny, vlastně taková další rodina.
Zakladatelko, i kdyby se jednalo o klasické zaměstnání, tak manželka může ošetřovat manžela a být s ním doma.
Ale tedy taky jsme k tomu dospěli až věkem, když jsme s pořádáním coby čerstvě plnoletá ucha začínali, tak nám taky místy organizace haprovala...
Nám se to letos velmi špatně sešlo. Toto je přibližně varianta C, protože první slečna, co měla jet jako zdravotník, otěhotněla a je doma na rizikovém, další měla sama úraz a aktuálně má koleno v háji. Tato kamarádka měla jet tak jako tak, ale padlo na ni to zásobování a zdravotník. Zásobování je o tom, že na začátku a na konci veze věci, protože má velké terénní auto.
Dospělí tam budeme 4 a 4 praktikanti na 25 dětí.
Ani tak není normální aby si chtěla po někom ať opustí partnera v této situaci a pokud bys to po mě chtěla tak by o nějakém kamarádstvi nemohla už být řeč.
Podáváš to tak, že když může dělat zdravotníka a ještě má teréňáka, tak prostě musí jet. Ale tohle je fakt situace, kdy prostě musí zůstat doma. Myslím, že na ni tlačíš hodně nefér a vůbec bych se nedivila, kdyby s váma nechtěla jet už nikdy nikam. Tábory jsem pomáhala organizovat 20 let a tohle jsou situace, které se prostě stávají a vždycky se nějak vyřeší. Ty teď nevidíš kámošku jako člověka s reálnýma životníma potřebama, ale jenom jako zhmotněnej zdravotnickej průkaz a terénní auto.
Jak píšu, zkus se poptat po místních fb skupinách, třeba vám někdo pojede na pár dnů a někdo další na dalších pár dnů. Situace je na prd, ale jak píšou holky- kamarádka se zachovala jako partnerka a tak to má být.
Chápu že je to komplikace, ale existují i určité vyšší hodnoty než " plán a dohody". Třeba opora partnera v nouzi, když je zraněný? Někdy nám prostě život hází do našich plánů vidle.
Zkus se do lidí více vcítit. Trochu empatie by opravdu neuškodilo. A neviděla bys svoji nepříjemnou situaci( to nepopírám že to je naprd když selže plán) tolik jako středobod všeho.
Třeba by tě pak naopak napadlo se zeptat, jestli nepotřebuje kamarádka s něčím pomoct??...nebo jí dát najevo že vše chápeš, nic jí nezazlíváš, ať není v ještě větším stresu..atp..
Zároveň bych opravdu trochu ubrala. Aby ses nechovala ke slečně pomalu jak k psovi. Chápu že stres dělá své, ale zpětně by ses za své reakce mohla stydět.
Bohužel jsi ovlivnena tím, zde situaci musíš řesit přímo ty. Napsat, že bys vše hodila na rodinu a odjela je jednoduché, pokud v té situaci sama nejsi. Za mě take- rodina na prvním místě....jen by mi vadilo, že to nerozsekla hned ten první den. Pak bys měla víc dní k dobru na hledání náhrady.
No, asi bych sháněla zdravotníka a velmi slušně se slečny zeptala, jestli by vám nemohla na otočku odvézt věci, že by vám to velice pomohlo.
@reeeza to ale není moje situace, ale situace, co se dotýká mnoha desítek lidí.
Přijde mi, že jde cestou nejmenšího odporu a místo hledání řešení řekla, že nejede a tím to pro ni skončilo.
A co bys čekala ? Kór po tvém jednání? Osobně bych se s tebou ani nebavila kdyby si mi řekla ať se o nemocného muže stará jeho rodina.
Týká se mnoha desítek lidí??? Předpokládám že to tedy také řeší x lidí a ne jen ty a to ještě na modrém koníkovi.
Upřímně pokud bys byla tak zoufalá tak hledáš řešení a nevypisujes tady jak malé dítě.
Naprosto ji chápu, že se tak rozhodla. Rodina - partner a děti jsou prostě prioritou.
Doufejme, ume se ti nepřihodí něco podobného a partner ti oznámí, že ti druzí mají před tebou přednost. A zme ať se tedy postarají příbuzní.
@brunetka11 upřímně, když jsme byli bezdětní, manžel za svobodna taky dělal sport, kde fungoval i organizačně a opravdu bych neměla problém ho "pustit" a dohodnout se na pomoc s našima a ségrou. Stejně tak bych pomohla ségře, kdyby měl takovou akci švagr.
Nejsme malé děti. (ale neznáme celou situaci, takže to může být i jinak a kamarádka opravdu nemá jinou možnost).
Pozor, jde o dospělého. Pokud by byly zraněné děti, tak samozrejme odřeknu.
@holkadonepohody jak po mém jednání? Tys u toho byla, že víš, jak to probíhalo?
Samozřejmě to řeším všude možně. Dotýká se to mnoha rodičů a ti to za mě nevyřeší. Řeší nás to víc a asi už máme částečnou náhradu, ale může až od pátku. Bohužel se to letos sešlo hodně špatně.
@brunetka11 pokud bych měla nějaký zdravotní problém a manžel slíbil účast někde na podobné akci, neměla bych s tím problém.
Po jakém? Ty to nevidíš?
V tom případě zbytečné řešit.

Respekt k tomu , že to druhý tak prostě má. Není potřeba řešit proč a jak je to možný, ale spíše řešit náhradu.😉 A co si kdo myslím a kdo jak má nastavený je naprosto jedno.🤷♀️