icon

Moje dcera se chce vdávat.

19. čer 2020

Dobrý den, jsem v šoku z situaci kterou doma řešíme. Moje dcera (19) přišla domů s tim že jí její přítel (21) požádál o ruku. Jsou spolu teprve 2 měsíce, navíc dcera ještě bydlí s námi a studuje. Moc času spolu navíc netravi ,vždy jenom pár hodin týdně. Napadlo mne jestli není dcera těhotná, ale to prý ne. Když se ptám proč se tak brzy berou tak mi dcera odpoví že z lásky. Vůbec nevím jak to bude po svatbě, jestli třeba budu bydlet u jeho rodičů , u nás bydlet nemůžu (Máme malý být a dcera má navíc pokoj s mladší dcerou). Dcera říká že o bydlení ještě nepřemýšleli, pokoušela jsem se jí to několikrát rozmluvit, že mají ještě čas, že jsou spolu teprve dva měsíce. Ale jedním uchem tam a druhým ven. Ja hlavně vůbec nechápu proč se berou, přítel dcery a jeho rodinná jsou silné věřící tak možná proto. Manžel je z toho na nervy, jemu se přítel dcery nikdy nelíbíl,nikdy to ale nedal najevo.

Strana
z6
autor
19. čer 2020

@krtcice ano
jsou nadšený, což vůbec nechápu

kometkak
19. čer 2020

Zajímavé.. Zkusila nbych jim vysvětlit.. co to bude obnášet.. Že si budou muset najít předem bydlení.. pronájem třeba 1+1 stojí xy peněz, další realitce atd.. ať si nachystají tak 30t minimálně. Že alespoň jeden musí na plný úvazek pracovat, aby se uživili (mít stálou a kvalitní práci).. Já se vdávala v 21 a muž měl 22. Ale byli jsme úpně samostatná jednotka nezávislá na rodičích.. Pracující.. rodiče nás nedotovali, bydlení jseme si platili sami.. Někteří jsou samostaní ve 20, někteří nejsou ani v 35.. takže záleží..

autor
19. čer 2020

@kometkak to jsem dceři taky říkala, prý budu bydlení řešit až po svatbě

krtcice
19. čer 2020

Tak v tom případě opravdu pozor, v očích dcery pak budete jediní nepřející, aby vám to fakt nepokazilo vztahy... Mluvím ze zkušenosti z blízké rodiny, kdy to nedopadlo dobře.

bonavoxa
19. čer 2020

@andelka Ta Ti přeju, ať jste v manželství vždy tři. Pro mne je to v určitém smyslu dost řehole...okřesat se toho muselo spoustu...manžel z velké rodiny, já mám jen bráchu, oba dva prvorození, rozdíl mezi tradičním křesťanstvím a konverzí, mužský a ženský svět, emoce a rozum,...ale chápu, že na tohle se nedá připravit ani si to nějak nastudovat předem.

madbetka
19. čer 2020

@bonavoxa Však měření bazální teploty není vůbec žádný problém... U devatenáctileté holky asi jo, pokud by o tom sama nebyla přesvědčená, nicméně pokud ona není věřící, tak pochybuji o tom, že by pro ně byla problém i jiná antikoncepce.

Řešit bydlení až po svatbě je vtipný, no. Tak je nechte, ať si natlučou čumák, no. Pokud s tím rodina toho kluka souhlasí, tak je klidně možné, že jim do začátku budou i ochotní hodně pomoci. Ale já osobně bych dceři vysvětlila, co a jak a zdůraznila, že sama jim pomoci nemůžu. A pokud i pak budou trvat na svatbě, tak ať se vezmou a poradí si.

rnika
19. čer 2020

A do té doby budou bydlet jak ... každý u sebe doma ( vždyť si to představují jak Hurvínek válku) byli spolu pohromadě delší dobu jak několik hodin?

madbetka
19. čer 2020

@andelka Asi jo, stihnout se to dá, pokud je kněz dostatečný salámista, co je bez problémů oddá i takhle mladé, po tak krátké době vztahu a bez přípravy. My jsme měli přípravu taky takovou zvláštní, ale my jsme spolu byli podstatně déle a náš oddávající kněz nás dobře znal z farnosti. Ale vlastně mě to mrzí, protože si myslím, že i tak by nám kvalitní příprava rozhodně měla co dát... Není to občas med, co si budem 😃

bonavoxa
19. čer 2020

@madbetka No, pokud nejsou tedy ultrakonzervativní, což si představuji pod pojmem ,,silně věřící", tak nevím, proč by se museli brát kvůli sexu. Když kondom církev odmítá stejně jako předmanželský sex.

madbetka
19. čer 2020

@bonavoxa Protože ho může tlačit ta silně věřící rodina, ale chlapec sám to třeba tak prožívat nemusí, co my víme. Každopádně STM se přece dá praktikovat úplně klidně, pokud by opravdu byli tak ultrakonzervativní, jak říkáš 🙂 Nestrašila bych hned ještě dítětem...😃

pipi_puncocha
19. čer 2020

@bonavoxa @madbetka mě by zajímalo (zcela mimo téma), jestli existuje nějaké řešení z pohledu církve jak zabránit otěhotnění mimo abstinence, když už např. s manželem máme tři děti a další těhotenství by bylo zdravotně rizikové. STM mi přijde nedostatečně spolehlivá.

bonavoxa
19. čer 2020

@madbetka S tímto máme podobnou zkušenost. Uprostřed církve se člověk hodně snadno ztratí, protože se předpokládá, že má ve všem jasno, že nepotřebuje přípravy a kolikrát se sám dostane do pozice toho, kdo nějakým způsobem vede, protože žeň je hojná, ale dělníků málo.
Naopak, já bych je z lásky ,,postrašila" úplně nejvíc :D Stejně se rozhodnou a ponesou odpovědnost sami.

autor
19. čer 2020

@rnika asi každý u sebe ja vlastně nevím, jednou spolu byli na víkend na chatu i s kamarádama. Jinak spolu níkdy třeba celý den nebyli

bonavoxa
19. čer 2020

Abych to odlehčila: se zeptej, jestli už před sebou prdí. 😎

lstuchlova
19. čer 2020

Třeba to vyjde a třeba ne. Pokud jsou schopni si svatbu sami zaplatit a následně se sami uživit, ok...
Já se vdala v 18, po 3 letech vztahu. Rodiče byli proti, ale co zmohli... 🙂 Už je to 6 let.

madbetka
19. čer 2020

@pipi_puncocha STM má PI stejný jako HA, je tedy stejně spolehlivá. My máme se STM tři plánované děti, všechny na první pokus a jinak fungovala naprosto spolehlivě, pokud se ji člověk opravdu dobře naučí. Nic jiného asi oficiálně v pohodě není...
Hodně jsem to řešila a stále řeším teď po třetím porodu, protože čtvrté dítě bychom teď asi úplně nezvládli. STM věřím, ale nevěřím sobě, takže dokud mi nenaskočí cyklus (což se zatím nestalo a těžko říct, kdy stane, protože kojím), tak mám fakt strach...

@bonavoxa Já kvalitní přípravu na manželství považuji za fakt důležitou a to samozřejmě nejen u věřících. A je jedno, jestli ji někdo vede, nebo ji ti dva dělají tak nějak sami tím, že spolu diskutují a ujasňují si různé věci. Měla jsem pocit, že jsme připraveni na všechno, že jsme mluvili o všem...ono se na to připravit asi fakt nedá. Ale ten základ, že to chceme spolu zvládnou, ten máme 🙂

rnika
19. čer 2020

Tak já bych jim navrhla ať spolu zkusí nejdřív bydlet.... klidně pokud je jeho rodina svolná a nechá je být u sebe. Tak bych jim řekla ať spolu zkusí žít ... a nechala bych dceru odstěhovat. Asi to bude bolet, ale je to možná jediný zpsob, aby zjistila jestli spolu vůbec mohou být celé dny a kdyby ne, třeba by jí to do Září otevřelo oči. Pokud budou chtít mít svatbu i tak, je to jejich volba.

madbetka
19. čer 2020

@rnika Jeho silně věřící rodina je určitě nenechá žít spolu před svatbou bych řekla 😃

autor
19. čer 2020

@lstuchlova tak vím že jím to muže i vyjít, ale vůbec nechápu proč se berou zrovna teď po dvouměsíční vztahů. Svatbu platí rodina přítele, a samí se rozhodně neužívi, dcera studuje a přítel dcery taky studuje jenom občas zajde na nějakou brigádu.

vacel1
19. čer 2020

@pipi_puncocha chtěli jsme křtít děti, nebrali jsme se v kostele, takže nás čekalo nějaké ponaučení. Dostali jsme i letáčky, kde mimo jiné bylo, že sex nee, jen když chtějí mít dítě. Takže asi tak. Jo a teda bylo tam popsané, jak má žena určit podle hlenu, zda je vhodná doba či ne 😂

rnika
19. čer 2020

@madbetka Tak zatím tam bylo jak je strašně podporují, aby se vzali... však ať si to ta silně věřící rodina ohlídá... že sex ne, to ale přece nebrání tomu, aby byli spolu pod jednou střechou. Ať spolu zkusí fungovat celý den. Ono dost často vyplavou takové věci, že by se člově kdivil.

lstuchlova
19. čer 2020

V tom případě bych je v tom ale nechala vymáchat, ať se o sebe staraj sami, protože jako manželé mají vůči sobě vyživovací povinnost oni sami... 🙂

autor
19. čer 2020

@rnika no právě oni tu svatbu hrozně chtějí, ale dcera říkala že sním teď bydlet nechce.

madbetka
19. čer 2020

@rnika A myslíš, že dva měsíce společného bydlení ve fázi největší zamilovanosti něčemu pomohou? Navíc ještě pod dozorem rodičů?
My jsme spolu před svatbou nebydleli, bydleli jsme pěkně každý u maminky a spolu až po svatbě, a zrovna to společné bydlení mi jako něco tak strašně zásadního nepřijde. Navíc si myslím, že by je ta jeho rodina vesele živila a přijde mi to naopak skoro kontraproduktivní...

andelka
19. čer 2020

@bonavoxa to nedá. No pevně doufám,že druhé manželství bude už na celý život. Manžel věřící není. Ale i to nejde, zásadní je osobnost, povaha, tolerance, obětavost, vstřícnost, zodpovědnost..a to muž má.

andelka
19. čer 2020

@madbetka právě, my jsme spolu přes 4 roky chodili a kněz nás znal. Tak to nebyl problém. Ale zas záleží na každém knězi,a pokud už termín mají..

bonavoxa
19. čer 2020

@pipi_puncocha Jinou povolenou metodu taky neznám.

lstuchlova
19. čer 2020

Jinak my se chtěli vzít co nejdřív ani nevím proč. Asi něčím vyniknout a být spolu co nejdýl 😀 Vynikli jsme rozhodně, všichni nás měli za exoty a nikdo nevěřil, že se vůbec vezmeme, natož že to vydrží.
Takhle zpětně tak brzké svatby trochu lituju, dneska bych si totiž vybrala úplně jiné šaty 😂 ... Ale když se tak zamyslím, asi bych na něco jako je svatba byla teď líná a nechtělo by se mi, tak jsem nakonec ráda, že už to mam za sebou...

andelka
19. čer 2020

@pipi_puncocha z pohledu církve je to podle mě tak, že si to musí každý obhájit sám. I církev přece bere jako rozumné,aby manželé uvážlivě plánovali počet dětí. Co vím,tak většina věřících známých, pokud by nebylo rozumné mít další dítě, používá stm a kondom. Nebo jen bariérovou metodu,když stm nejde.

andelka
19. čer 2020

@madbetka mně stm taky funguje spolehlivě. Všechna těhotenství plánovaná a na první pokus. Teď tedy k ní používáme ještě něco, protože taky už mám dýl po porodu, kojím a cyklus mi dělá psí kusy.

Strana
z6