Moje dcera se chce vdávat.
Dobrý den, jsem v šoku z situaci kterou doma řešíme. Moje dcera (19) přišla domů s tim že jí její přítel (21) požádál o ruku. Jsou spolu teprve 2 měsíce, navíc dcera ještě bydlí s námi a studuje. Moc času spolu navíc netravi ,vždy jenom pár hodin týdně. Napadlo mne jestli není dcera těhotná, ale to prý ne. Když se ptám proč se tak brzy berou tak mi dcera odpoví že z lásky. Vůbec nevím jak to bude po svatbě, jestli třeba budu bydlet u jeho rodičů , u nás bydlet nemůžu (Máme malý být a dcera má navíc pokoj s mladší dcerou). Dcera říká že o bydlení ještě nepřemýšleli, pokoušela jsem se jí to několikrát rozmluvit, že mají ještě čas, že jsou spolu teprve dva měsíce. Ale jedním uchem tam a druhým ven. Ja hlavně vůbec nechápu proč se berou, přítel dcery a jeho rodinná jsou silné věřící tak možná proto. Manžel je z toho na nervy, jemu se přítel dcery nikdy nelíbíl,nikdy to ale nedal najevo.
Nech ji jit. Je dospela, je to jeji rozhodnuti. Tvuj nazor zna, zbytek uz je na ni. Treba jim to vyjde, treba ne. Dej ji najevo, ze tu pro ni budes, i kdyz se neco podela, ze za tebou muze vzdycky prijit. A uzij si svatbu jako matka nevesty. ;)
To by bylo prima, kdyby tam teď chtěla jít bydlet. Ono bydlet se silně věřící tchýní může dost otevřít oči... S tou vidinou, že to je na pořád.
@andelka My teď taky nespoléháme jen na ni, protože to bychom spolu asi vůbec nespali (z dalšího těhotenství mám teď fakt strach, máme děti blízko u sebe). Dost se to ve mně pralo/pere, ale vyhodnotili jsme to jako nejlepší variantu hlavně pro náš vztah. Já mám po porodu zatím relativně krátce a u prvních dvou cyklus naskočil celkem rychle, tak doufám, že na ni brzy opět najedeme naplno, vyhovovala nám 🙂
a uvedla dcera nejaky rozumny duvod pro svatbu krome my se mame radi. me totiz reakce my se chceme vzit, ano mame holou prdel, oba studujeme a zivi nas rodice, ale my se mame radi, tak se vezmeme, jako reakce nevyzralych decek. jako trvala bych na tom, ze chci slyset jak si to predstavuji. kdo je bude zivit, kde budou bydlet. zadny ze az pak, ted hned to chci vedet, protoze tohle je dospelost, starat se o sebe, planovat a resit veci hned. kdyz jsou dostatecne stary a vyzraly na svatbu tak jsou i na to prevzit zopovednost a postavit se tem vecem celem.
@madbetka Právě... po dvou měsících je t oopravdu strašně rychlé. Je to pouza ta první zamilovanost. Jenže striktní zákazy nepomohou, akorát by se mohla s rodiči přestat bavit úplně 😔 Chtěla bch od nich hlavně vědět jak si představují bydlení a to jak budou vydělávat když oba studují a proč nemohou počkat až budou mít dokončenou školu, protože pokud se tak strašně milují, tak vydržet rok nebo dva by neměl být problém. A hlavně vysvětlit, že opravdu nemohou čekat bydlení u nich nebo to, že je bude někdo finančně jistit ( myslím, že přesně v to doufají).
@rnika ale bohuzel svatbou vyzivovaci povinnost rodicu nezanika, ano svatbou vznikne jeste dalsi a to mezi manzely, ktera predchazi te mezi rodicem a ditetem. pokud ale manzel neni schopen zivit manzelky, coz tady protoze studuje neni, tak vyzivovaci povinnost rodicu stale trva. takze mladi se hezky vezmou a rodice sypejte. ☹
@tulikiss no právě žádný rozumný důvod neuvedla,nato se jí ptám skoro pořád. Dcera vždy říká že to vyřeší až po svatbě, ale ja to vidím tak že jestli se opravdu vezmou tak budu bydlet u rodičů přítele, ony mají statek. Nebo budu bydlet zvlášť, ale proč se teď berou naprosto nechápu a ani nepochopím.
@pipi_puncocha No, my jsme se na katolicke predmanzelske priprave dozvedeli, ze cokoli co "delate pred, behem a po styku za ucelem zabraneni poceti", povolene oficialne z hlediska cirkve neni. Spada do toho kondom i prerusovana souloz... Samozrejme verici ktere zname, taky nekdy neco z toho pouzivaji k planovani rodicovstvi, ale oficialne povolene to neni, jde spis o takovy vlastni volny vyklad. Sex v manzelstvi nema jen plodici funkci, v tom souhlasim s @andelka, ale dle cirkve tam vzdy musi byt ta hypoteticka moznost otehotneni ("kdyz Buh da"). Pokud delate sex, ktery nemuze z principu vest k otehotneni (analni, oralni, preruseny...), tak se jedna dle oficialniho vykladu o hrich a to i v manzelstvi, protoze branite poceti. Jedine pripustne je opravdu sledovat plodne dny a v tech abstinovat, to zakazane neni 🙂
@vacel1 @madbetka
@rnika jj je to tak, ja taky dlouho zila v tom ze finito, i muj otec ukoncil posilani alimenty v mesici, kdy jsme se s manzelem vzali i kdyz jsme oba byly studenti.(jako perlicka, svatba byla 19.9. a tak pry zaplati cele alimenty az do konce mesice a mam to brat jako svatebni dar), ale my oba castecne pracovaly a mely byt. ale az pozdeji jsme zjistila ze opravdu pokud je stale dite neschopno se samo zivit a pripravuje se na budouci povolani a manzel take, tak ta povinnost nadale trva.
My s mamzelem jsme spolu 7 let dve deti stasni....braly jsme se po pul roce a manzel me pozadal o ruku po ani ne mesici....🤣🤣👍
Přítel mě požádal o ruku po 14 dnech co jsme spolu chodili 😂No svatbu jsme stále nestihli. Za to máme barák a 2 děti 😂
Chápu tě, ber to tak, že do září se může stát milion věcí
Vas to fakt musi bavit si tady povidat a tim trollem, ze? Ale chapu, je patek a mlade, svobodne a nevybourene matky se doma nudi, tak resi cipoviny 🙂
Přemýšlím, z právního hlediska, že vy k ní momentem sňatku ztratíte vyživovací povinnost a ta připadne na manžela. Tak bych s tím oba dobře seznámila, když studují... jestli na toto mysleli?
Hmm tak už s tím nic neuděláš a pro hezké vztahy leda s ní vybrat šaty atd... Užij si to. Co když je to na posledy. A když se rozvede nebude první ani poslední.... Taky bych ji tlačila do té samostatnosti. Žádný máma hotel pro vdanou zemím bude vdaná , dospělá má se o sebe postarat sama. O tom si promluv s oběma. Že po svatbě už nebudou děti a že čekáte že od října budou ve svém. Jak to udělají to nech na nich.
@mysh_me Je to, jak píšeš, vím o tom. Dost jsem si o tom četla, protože jsem to téma ještě před svatbou hodně řešila a teď, když už další dítě není tak úplně v plánu (tedy v našem plánu), to řeším znovu. S možností dalšího dítěte vždy počítáme a jakékoli dítě bez keců přijmeme a budeme milovat 🙂 Ale teď jsme to po dobu, než budeme moci znovu plně přejít na STM, to přechodně řešíme i jinak, protože jsme to po dlouhém uvažování vyhodnotili jako nejlepší... nejlepší z různých důvodu hlavně pro náš vztah. Že to není ideální víme, no,..🙂
@madbetka taky jsem se o to hodne zajimala, manzel je verici, ja ne, ale svatba byla cirkevni. Teprve cekame prvni dite, ale co vim z okoli tak drtiva vetsina lidi to resi podobne jako vy... proste si to resi tak, jak sami vyhodnoti jako nejlepsi - pro vztah, pro rodinu... ono s temi cirkevnimi pravidly to nikdy neni idealni 🙂 ve sve oficialni podobe nejsou moc slucitelna s zivotem v dnesni dobe 🙂
2 měsíce, to je krásné období bouře hormonu...Aby se ze zamilovanosti stala láska a také ten osudový vztah, chce to další faktory. Souhlasím, že je to brzy. Také mi příjde, že svoji dceru nepovažujete za zralou ve věku 19 let a z toho plynou Vaše obavy. A rovněž nejste ztožněna s tím, že její kluk pochází z věřící rodiny. Každopádně věřící nejsou magoři. A hned chudáka obviňovat, že si chce "vrznout", je to dost povrchni. Bylo by fajn si promluvit s dcerou a zjistit více, otázka, zdali máte s dcerou důvěrný vztah a je to ve Vašich silách. Pokud ne, zkuste si promluvit s dcerou i s jejím klukem.
Někdo spolu chodí 10 let a stejně se nakonec rozvedou. A znám lidi, vzali se po 2 TÝDNECH chození, a jsou spolu 35 let 🙂
S manželem jsme se k sobě nastěhovali po 14 dnech (znali jsme se ale dva roky jako kamarádi, než to přeskočilo) po měsíci zásnuby a za 6 měsíců od nastěhování svatba. Dnes jsme spolu 4 roky. Pokud si má namlatit pusu, tak si ji namlatí. A třeba jim osud bude přát. Zákazy nemají cenu. Mi to vyřešili tak, že jsme se vzali jen se svědky, a druhý den to jeli oznámit rodinám a to máme skvělé vztahy. Podporujte dceru i když je to šílenost. Jednou by Vám to mohla vyčíst. Samozřejmě by se však o sebe měli manželata postarat. Držím palce

@madbetka Já si teda myslím, že ano... Pokud spolu netrávili nikdy víc času pohromadě, přijde mi to minimálně zvláštní, že ani nechtějí. jinak nebývá než držet palce a doufat, že má dcera dobrý vkus.... a vyjde jim to. Stále bych se snažila navézt je na možnost svatby za rok. Ale pokud si postaví hlavu neudělá s tím nikdo nic.