Můžu navštívit mamku?
Děvčata, prosím, jak jsou teď ta nová opatření. Moje mamka bydlí v jiném okrese, 60km, táta zemřel před půl rokem. Mamka je soběstačná, ale nedovedu si představit, že ji tři týdny neuvidíme? Auto nemám, jezdím vlakem. Co myslíte, můžu to risknout?
Já bych jela... Jako psychická opora je taky důležitá. Kdo ti dokáže, že ji není špatne a nevezes ji nákup a léky?
@nelinecka1 právě, jde o psychiku
To je podstata lockdownu, ze se omezí kontakty a neuvidíte se. Co videohovor pres Skype, Messenger, Whatsapp?
@felixfelicis přesně, takhke to budou řešit všichni a jsme prostě na mrtvým bodě... Já to na jednu stranu chápu, ale tři týdny není snad taková doba... V dnešním světě telefonu apod. My teď taky řešíme, že máme několikadenní miminko, zítra nás pustí z porodnice a rodiče ho uvidí až bude téměř měsíc... Přestože bydlí 10 km a kromě nezbytného nákupu nikam nechodí, takže kontakty nemají a mohli by být zdraví, ale prostě to ty tři týdny vydrzime
Dej do auta tašku s nákupem a prostě jí vezeš jídlo. Takhle to budu dělat já. Řeknu, že se babi a děda bojí do Kaufu kde je milion lidí a že jim nákupy vozíme a hotovo. My jsme sice stejný okres, ale jiné město. U tebe by to takhle šlo taky.
@ajja87 pro někoho možná 3 týdny není taková doba, ale když máš jednoho z nejbližších lidí na kyslíku a modlís se za každou hodinu a zprávu alespoň o malém zlepšení, rozhoduje každá minuta. Včera jsem jela na otočku 300km, abych mu dodala trochu sil bojovat a věř mi, že žádné vládní nařízení mi nezabrání, abych to za pár dní udělala znovu. Ano, dobrovolně se ve 32tt vydávám na covid oddělení, ale samotného ho tam prostě nenechám ! Jo, jsem jediná koho tam pustí, ostatní z rodiny jsou v karanténě a nepustí je případně ani rozloučit. Šílená situace
@lidax Vem si s sebou nákup nebo léky a případně řekni, že jedeš poskytnout péči.
Já myslím, že tě nikdo prudit nebude. Ale když rak pro klid si tam šoupni tu tašku, nebo kup něco v lékárně. Btw nám v jarní vlně umřel jeden senior v rodině. (Psychicky sešla) a na podzim umřela druhá vitální babička, zavřena někde v rehabilitacni péči, protože si zlomila krček. Jo a protože ji to myslelo, ale moc dobře neslysela ani neviděla tak moc ty videohovory nesly. Ale jednou nám řekla, že jak to vnímá. Oni jim nic neříkají, chodí kolem nich a jen dělají tu základní péči. Dokonce se ani tak nesnaží, jako když tam byli kolem návštěvy. Ty lidi tam jsou zmatení, i přes poruchy paměti tak věděli ze přijde návštěva a najednou nic. Všichni měli pocit, že se na ne rodina vykaslala. A technologie fakt nepomohly.
Takže tímhle bych te chtěla jen podpořit ať nenechavas příbuzné osamote. Tohle nařízení je srajda, a popírá úplně základní lidské pravo na rodinu.
@95newmommy2020 bavila jsem se s kamaradkou, mela v nemocnici babicku, nekolik dni zpet. A sam personal jim rikal, ze hodne starsich pacientu dokonce videohovory odmita. Rodina jim chybi, ale potrebuji aby dosli a ne se divali do obrazovky, je to pro ne vselijake.... I jim to pry babicka jednou zniceho nic vypla a omyl to pry nebyl....
Ja myslim, ze se nic nestane, max se otocis nekde a pojedes domu. Ale pokud nebude policajt debil a bude normalni, tak to pochopi....
@lidax já s tím teď taky bojuju. Moje mamka je absolutně soběstačná, je ji 68, ale psychicky je na tom hodně špatně. Ona je od povahy hodně přecitlivělá a fixovaná na rodinu. Táta už není a moje dcery jsou pro ni jediná motivace. Ona je hrozně vyděšená, nikam nechodí, bohužel už je teď na tom tak blbě, že ani sama nejde ven. Jediné, co jí drží nad vodou, jsou právě vnučky. Několikrát týdně jsme ji vytáhly na procházku nebo si občas vzala holky i na půl dne k sobě, kdy si vzala respirátor. Já taky kvůli tomu nikam nechodím, s nikým se nestykám, abych mohla za ní (vždy si beru respirátor). A teď to nejde a ona zůstane tři týdny (ne-li dýl) sama a mám strach, že se definitivně zblázní. Takže já to hodlám dělat tak, že jí povezu nákup a prostě půjdeme na chvíli dál nebo až manžel pojede do práce (má to po cestě), tak ji malou na celý den hodí a budu se prostě jen modlit, že nás nikdo nepráskne. Já ji prostě samotnou nenechám, to by dopadlo špatně.
@lidax Urcite bych jela. At mamka vyfoti treba svou obcanku a posle ti ji. Ty muzes koupit ty leky a potraviny a jet za ni. Pro nekoho je to podvod, pro nekoho jsou to nejdulezitejsi chvile s rodicem. Urcite si das pozor, aby ses krome mamky nevidala s nikym, kdo by te mohl nakazit a ty ji tim pripadne ohrozit.
Já nevím, ale to se ty tři týdny vážně nedá vydržet? Když tady čtu ty příspěvky o tom, že se s rodiči neviděli už rok apod.. Hlavně na Vánoce to tady lítalo a žádné omezení pohybu respektovat nebudou, že jim to nikdo nemůže zakázat apod... Tak snad tři týdny už rozhodující nejsou, ne? Btw. já jsem normálně do prosince rodiče navštěvovala, v lednu jsem u nich také byla. Ale teď prostě nepojedeme.
Samozřejmě situace, že jsou nemocní, v nemocnici apod. je jiná, ale běžné návštěvy si snad odpustit jdou, ne...
Navíc, toto není jen u nás. Fungovalo to i jinde ve světě, takže zase tak debilní to není.
Když se podívám ven, v mhd apod ani se nedivím , kde sme, vydá se nařízení a stejně se porušuje a hledají se cesty jak porusovat.Mojí mamce je 60, měla přijít, ale bojí se, já ji opravdu nezarucim, že sme všichni negativní.a z tvého příspěvku mám pocit, že jde jen o to, že ty ji neuvidis tři týdny, tak se svět nezbori
@jjasmina asi záleží v jaké sociální skupině člověk žije. A ne FB ani MK není pro mě relevantní obraz národa. Tam vždycky nejvíc řvou ti nejvíc vyhranění. Ale vakcíny nejsou ani pro ty, co chtějí. Testy si můžeš nechat udělat, abys mohla trochu normálně žít? Ne nemůžeš. Fotbal a hokej se klidně hraje, ale že by sis nechala udělat test a mohla jít? Když nejsi vrchnost, zapomeň 🤷🤷🤷 pak se odporu lidí, kteří jsou na hranici chudoby nelze divit.
@nita1984 Já tě chápu, ale stačí si číst zdejší příspěvky - testovat nenechám sebe ani děti, očkovat nenechám sebe ani děti, omezit nenechám sebe ani děti. Já mám právo a to právo mi nemůže nikdo vzít. Máme demokracii. atd.....Jenže k těm právům patří i povinnosti a to už je pro řadu českých lidí problém - bohužel. Včera jsem na toto téma slyšela krásnou přednášku z ontogenetické psychologie. Je to především problém generací. Btw. jedním z principů demokracie je i to, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
@krtcice a kvůli takovým jsou opatření horší a horší.
Ne, že bych vládu podporovala a souhlasila s tím, jak se k nám chová, ale lidi jsou ještě hloupější, když to natruc poruší. Bravo! Opravdu frajeřina. Díky takovým jako jste vy jsou opatření čím dál horší. To je problém chvíli sedět doma na pr*eli a snažit se to aspoň jednou, když už je nejhůř a vyhrožují horšími a horšími věcmi to vydržet?
Jela bych, tasku s nakupem s sebou pro pripadnou kontrolu a je to. Po moji zkusenosti, kdy byla takto oddelena od lidi moje sestra a skoncila nakonec na psychiatrii, bych nikdy nikoho takhle dlouho samotneho nenechala!!

Risknout to můžeš vždy, ale pokud se nejedná o péči o maminku, což nepíšeš, když je soběstačná, porušuješ vládní nařízení a vystavuješ se možné pokutě. To si musíš rozhodnout sama.