Na kolik peněz vyjde kočka měsíčně?

13. bře 2023

Chceme rozrůst i chlupatou část rodiny. Otázka pro majitele koček. Na kolik vás cca výjde měsíčně jedna kočka? Myslim ty pravidelné výdaje za stelivo, krmivo etc. 🙂

mimi1004
13. bře 2023

Včera jsem zrovna objednávala za 900 Kč 6x5l steliva a 2,8 kg granulí a bude to mít min. na 4 měsíce. Ale máme úplně obyčejnou kočku domácí vážící 3 kg. Týdně sežere 2 kapsičky. 1 kapsičku má na 3 dny, celou nezvládne za jeden den.

jahodi
13. bře 2023

Stelivo -mně vystačí myslím jedna 10litrovka cca za 180,- Kč na měsíc. Granule kupuju 10kg balení třeba z Mallu, vyjde v přepočtu na kg levněji než kdybych tu samou značku kupovala třeba po 2kg baleních v krámě. Kupuju Royal Canin okolo 2500 a moje úsporné chlupaté zlatíčko to spotřebuje cca za 11 měsíců. Co ale tak pozoruju tak kočky obvykle žerou víc :D
Moje kočka nic moc jinýho nechce žrát, takže to je u nás z krmení vše.
Samozřejmě pak veterina no. Pravidelně to chce odčervovat a pak nenadálé události..

te_reza
13. bře 2023

@mimi1004 ty jo, tak to ségra má kocoura, co sežere třeba tři 😂

elu
13. bře 2023

@te_reza nase kocka taky 3 kapsy denne...1 kapsicka na tyden, tak to si neumim predstavit 🙂

bejuna29
13. bře 2023

mám dva kocoury a měsíčně platím za žrádlo kolem 1200-1500 kč (konzervy, dostávají příděl ráno a večer), jednou za čas granule 8kg ty stojí taky tak nějak 1500 (mám kocoura alergika, takže musím kupovat monoprotein) a stelivo dokupuju tak jednou za 3 měsíce 12kg za 300 kč

agneska7
13. bře 2023

@mimi1004 ty jo a kromě toho nejí nic jiného ? Náš kocourek taky úplně obyčejný a sežere cca 2 kg granulí za 2 týdny + k tomu půl konzervy denně.

hojda
13. bře 2023

@mimi1004 to je fakt hrozně málo, to vychází cca 20g granulí denně pokud to má na 4 měsíce.... Doporučené dávkování krmiva je přibližně takové: 2 - 3 kapsičky denně NEBO cca 70 g granulek (dle velikosti kočky - dočtete se na obale krmiva). 2 - 3 kapsičky denně prakticky nahrazují granule. Pokud kombinujete granulky a mokré krmivo, je vhodné dávku přizpůsobit dle doporučeného dávkování granulí.

tereziezavily
13. bře 2023

@mimi1004 To je strašlivě málo. 2,8kg granulí na minimálně 4 měsíce, to je něco kolem 20g granulí denně, a dvě kapsičky, předpokládám stogramové, za týden, to je něco kolem 30g za den. Mokré krmivo typu kapsičky přitom obsahuje velké množství vody. 50g krmiva pro tříkilovou kočku je opravdu až žalostně málo, zdravá dospělá kočka sežere v závislosti na výdeji denně 5-10% své hmotnosti. I ty úplně nejnižší odhady spotřeby granulí u kočky začínají u tříkilového kusů zvířete někde u 100-150g granulí na den. Máme taky tříkilovou kočku, úplně normální, subtilní kousek, žádná obéza, sní denně kolem 50g mokrého krmiva (kupujeme masové konzervy a kapsičky) a 2,2kg balení granulí má na cca měsíc.

konidana
13. bře 2023

@mimi1004 ty jo tak to i kralici toho sezerou vic... mame teda dva, a kupuju jen blby seno (cca 2kg za 200) a vydrzi jim to sotva 14 dni. A stelivo k tomu. Takze s 1 krailkem bych byla na 900kc/4 mesice taky
@tereziezavily no asi ta kocka zere i jine veci. Napr prebytky z kuchyne. Fakt musi mit kocka nutne granule a kapsicky?

mimi1004
13. bře 2023

Že já vůbec něco psala 🤦🏻‍♀️ Misku s granulemi má stále k dispozici, podvyživená není, přebytky z kuchyně nedostává. Možná jsem to napsala blbě, ale mám tu ještě asi další 2 nebo 3 sedmiset gramové balení granulí a počítám, že další budu objednávat nejdříve v létě. Ven nechodí, žije jen v bytě. Více nehodlám nikomu vysvětlovat.

tereziezavily
13. bře 2023

@konidana Nemusí. Ale zaprvé autorka příspěvku nikde nepíše, že by měla kočka i něco jiného (jelikož je řeč o nákladech, asi by to uvedla), zadruhé krmit kočku "přebytky z kuchyně" je čirý nerozum a nikdo zodpovědný, kdo přemýšlí, kolik toho kočka prožere, neuvažuje o tom, že jí bude krmit přebytky. Odřezky vhodného masa klidně, ale to sotva pokryje denní spotřebu kočky. Kočka není odpaďák. Pokud ji chceš krmit něčím jiným než (čistě masovým) kapsičkami a (kvalitními masovými) granulemi, tak jedině dobře, ale prosím pěkně masem, ne tím, co ti zbyde v kuchyni. A to taky není zadarmo.

tereziezavily
13. bře 2023

@mimi1004 No, vysvětlovat nemusíš. Ale na místě by asi bylo nechat kočku vyšetřit veterinářem, protože jí opravdu extrémně málo, což může mít vážnou, nicméně řešitelnou organickou příčinu. Když naše kočka pár týdnů jedla takhle málo, byl z toho absces u žaludku (plný tekutiny, která něco vážila, takže kočce se váha vůbec směrem dolů nehýbala) . To, co sní tvoje dospělá tříkilová kočka, sní běžné zdravé, malé kotě. To opravdu je k řešení, pokud tedy chceš, ať ti kočka dlouho ve zdraví vydrží. Pokud se místo toho chceš jen urážet, že jsi vůbec něco psala, tak je to tvoje hloupost a velká smůla té kočky. Chtělo by to trochu sebereflexe.

lamiaaa
14. bře 2023

@tereziezavily : vždyť autorka píše, že má kočka k dispozici celou dobu granule. Já nevím, ale každá kočka je snad "naučená" na různé krmení, naše sní za den 1-2 konzervy (nebo kapsičky, o hmotnosti 80 g) a celý den má taky k dispozici granule, které pravidelně ubývají, a naše předchozí dokonce nejedla kapsičky vůbec, prostě jí nechutnaly, maximálně vylízala šťávu a maso jsme pak oschlé vyhazovali, takže ta byla jenom na granulích, co je na tom špatně? Každý člověk taky nejí všechno.

konidana
14. bře 2023

@tereziezavily
@mimi1004 jen jsem se zeptala, protoze mne to zajima. Kocku zatim neplanuju😉

kreatura
14. bře 2023

@mimi1004
My máme kocoura - mainskou mývalí a říkám mu, že při porodu se pěkně bouchl do hlavy, protože žere pouze granule, nic jiného... Kapsičky, kuře, nějáké mlsací tyčinky... to si můžu strčit někam, takže má k dispozici granule a vodu a nic víc prostě nejí....
Jo a granulky musí mít taky jen svoje, jiný druh prostě nejí, takže může mít nachystaných 5 misek s jídlem a sní jen tu, kde jsou jeho granulky...
Máme také téměř 9 - ti letou britku a ta je pravý opak, co není pod zámkem, to sežere... 😅
Takže bych byla úplně v klidu! ❤️

pinkninja
14. bře 2023

To je bohuzel vysoce individualni. Pokud je kocka zdrava, koupi se granule, stelivo, zachod, odcervovaci tbl., ockovani. Ale treba pocitat, ze zvíře muze onemocnet, byt nemocne chronicky a castka se dramaticky zvýší (dieta, leky…) a s tim je potreba pocitat… I s tim, ze kocka zivena člověkem se zakladni - dobrou peci muze zit i pres 20 let…👍🏻

mon_88017
14. bře 2023

Náklady na kočku jsou opravdu různorodé- vesnická micka, co žije na dvorku a domů se chodí pomazlit a nažrat nepotřebuje kočičí záchod a stelivo, ale musí se počítat s jednorázovými náklady na péči např. při úrazu.
Šlechtěná gaučová královna sice asi k úrazu nepřijde, ale zase potřebuje záchod a stelivo (x druhů na trhu a né každé kočce vyhovuje všechno), krmná dávka je taky individuální (obří mainka sežere víc než nějaký subtilnější plemeno). Podle mě se to nedá vyjádřit, ty náklady se různí kus od kusu.
Očkování, odčervení- taky dle ceníků veterinářů, v Praze bude asi dráž než někde na maloměstě.

neomenia
14. bře 2023

Obyč kocour , každý den sní kvalitni kapsičku za 50 Kč, plus kupujeme granule, balení 1.5 kg za 600 Kč vydrží několik týdnů, plus stelivo ani nevím, kolik stoji, veterinární péče - zatím jen očkování a odčervení, vždy několik set Kč. Operace např. By byla určitě za několik tisíc až desítek tisíc Kč.

hojda
14. bře 2023

@lamiaaa ano, ale pokud píše, že jí to balení vydrží, tak dlouho, tak ty granule neubývají a když si spočítáš to množství na den, jak je to opravdu hodně málo, taky bych měla obavu, jestli není nějak nemocná, tohle úplně běžné není, ale třeba to jen majitelka špatně odhadla s tím jídlem.

palja
14. bře 2023

U nás jedna kočka cca 500kc za měsíc. Stelivo bereme z dm, střední cenová kategorie, někdy sní 1 kapsičku za den, někdy 2 plus granule v misce má k dispozici celodenne.
Další výdaje - určitě bych měla rezervu pro kočku aspoň 1500 v případě úrazu /nemoci, pokud nemáte pojištění pro kočky. My máme kočky obyčejné evropské, máme je jen doma v bytě, ale jedna skákala z kuchyňské linky, když byla malá a narazila se tak blbě, že si vykloubila žebro. Takže jsme pak platili rentgen, ultrazvuk, léky na bolest, na operaci nemusela.
Druhé kočce zase vadila malá dcera, která se nám narodila, takže se kočka vyškubávala a musela brát antideprsiva nějakou dobu, takže taky další výdaj.
Ještě ty kočky 2x za rok odcervuju, 1 kočka cca 350kc jedna dávka.
A očkování bylo cca 1000kc za rok, my už neockujeme, máme kočky seniorky a jedna má postvakcinační sarkom, takže jsme rádi, že ještě žijou.

palja
14. bře 2023

@tereziezavily nám teď 2 kočky sežraly 6kg granulí za 2 a čtvrt měsíce. Zdá se mi to nějak moc, ale je fakt, že v tu dobu kapsicky moc nechtěly a vždycky jsem to vyhodila 🤷‍♀️

skarma007
14. bře 2023

jedna cca 300 Kč, ale druhá jelikož má selhávání ledvin od 6 let, mě stojí na krmivu 1500 Kč/měsíc... Kočky chodí na záchod i ven..

nikkigingerbread
14. bře 2023

Měla jsem sphynx kocoura, 8kg hovado, objednávku na zoohitu jsem delala cca 1x za 2 měsíce a bylo to vzdy kolem 2500-3000kc (10kg sensitive granuli, + 4x 12kg lepsiho kočkolitu) .. byl to kus kocoura, zral i sral jak najaty (ale zral pouze granule. kapsy, maso nezajem) :D ale u sphynx je to zase vsechno trochu jine🙂)

katule1990
14. bře 2023

Kocky mam dve (kocku a kocoura) a vychazi to zhruba 500 Kc/mesic/kocka. Kupuju jim 7 kg granuli Brit Care cca za 800 Kc, dostavaji kazdy cca 40 g denne, takze pytel vydrzi zhruba 3 mesice. K tomu dostavaji cca 45 g mokreho krmeni denne (syrove maso, kvalitni kapsa/konzerva). Musim jim to vazit, nebot se jinak preziraji, hlavne kocka nabyla do hroznych rozmeru, kdyz meli porad nasypano. K tomu kupuju drazsi stelivo, ted jsem objednavala dva pytle za 430, ale netusim, jak dlouho vydrzi. Plus sem tam nejaka mlsotka, rozbita misticka, nove skrabadlo... a hlavne je potreba pocitat s nenadalymi vydaji na veterinu, to jsou pak nejvetsi palky. Bohuzel muj kocour se narodil patrne bez pudu sebezachovy, takze je schopny se zmrzacit i jako ciste bytovy kocour 🫣.

vladenkamaminka
18. bře 2023

Stelivo na měsíc 200, 3 kapsicky denně (hajzlik žere jen ty dražší) takže měsíčně cca 1400, granulky cca 120 a kokina 300.

marketa11112
18. bře 2023

Mame na zahradě tri kocky ( mamu a dvě koťata). Výhoda je, ze kolem zvířat nemáme ani myšku. Nemusim kupovat kockolit. Apod. U zadnich dceri mají velke staré skrabadlo, tam chodi lenosit, zrat. Někdy se musim smat, jak nas vitaji. Nejvetsi naklad je kastrace. Nase kocky pak sezerou vse. Kupuji tedy jakekoli granule v akci, střídám, nemaji problem. Tak dvakrat, třikrát tydne dostanou konzervu ( jednu velkou dohromady). Kapsicku by zhltla i jedna kočka jako nic.

pinkyy
18. bře 2023

My teda mame venkovni kocku, zatim nas stalo 2x ockovani cca 600,- (takze 1200), kastrace 900,-, odcervovak kazde 3 mesice- to nevim cenu, myslim, ze 50,- jedna davka, jidlo mesicne cca 1000,-, ale on od nas moc jidlo nechce, jelikoz ho vecne vidime s mysi v puse. Jelikoz je venku, tak nas zatim nic vic nestoji 🙂 ted na jare neco proti klistatum. Opravdu zalezi, jestli mas kocku doma nebo venku 🙂

swan42
22. bře 2023

Asi 400-500,- za dvě kočky.
Nepočítaje veterinu a další nárazové věci jako nové škrabadlo, pelíšky, hračky... Jen stelivo, granule, konzervy

dixi86
22. bře 2023

Moc ne, mame toho teda vic, ale jedna domaci(Mainka) a jedna venkovni kocka, granule 10kg cca na 4mesice kolem 6/8stovek v akci(maji obe dohromady), stelivo 40l na pul roku za 600, jednou za cas odcerveni cca 100kč, venkovní obojek proti klistatum/sprej 150/sezona. To obcasne nepocitam...(kartace, sampony, mame spolecne pro psy,..) plus obcas vetsi vydaje vet(operace, osetreni, kastrace,..) kolem 1tis. plus maso, co odkrojim z jidla pro nas(nepocitam, vyhodila bych nebo sezral pes) a koupena trava 50-100Kc 1x mesicne. Skrabadlo stromove plus wc cca 5000,-(home made).