Nepozvání syna na oslavu. Mám se zeptat na důvod?
Mám dilema, jde o mého syna, který nebyl pozván na narozeniny ke kamarádovi.
Ovšem, když syn měl narozeniny, tak toho kamaráda pozval.
Znám se i s maminkou toho chlapce, a přemýšlím jestli se jí nezaptat, jestli nejde o omyl. Ale zároveň nechci, aby řekla ať tam jde, jen ze slušnosti a ve skutečnosti by ho tak nechtěla.
Syn na tu oslavu moc chce, on se kamarádí s 3 klukama a jedem z nich je ten oslavenec a pozval ty dva, jen jeho ne. Je to hloupá situace.
Tak syn si o pozvání řekl a dostal na to jasnou odpověď. To s tím dárkem je fakt blbé a zavání to vnucováním, což nemá nikdo rád 😑
Ale chápu, že to je pro syna těžké 😢
@dc282308 Hele, z pozice kdysi outsideroveho ditete ti rikam, kasli na to, jenom to zhorsujes. Neni tak hrozne nebyt pozvany na narozeniny, syn na to zapomene. Byt nekam pozvany jen proto, ze ho tam maminka vetrela, je hrozny. Jestli uz ho ted skupina trochu vyclenuje, tak byt vterka mu vubec nepomuze.
Ty sympatie se i meni, pred pul rokem syn prisel s tim, ze vsichni ve tride jsou ok, jen Teo ne, toho ze nesnasi. A dneska jsou nejlepsi kamaradi.
Ja bych rekla nas*at, vzala bych syna a jela na cely den do akvaparku. 💪
Představ si, že jsi v pozici matky toho kluka. Tvůj syn má oslavu. Pozval si kamarády, které sám chtěl. Jen jeden nepřijde a syn k tomu má určitě důvod.
Možná se pohádali, něco si řekli/ udělali nebo si jen začal hrát s jiným klukem víc než s chlapečkem, za kterého oroduje jeho máma a snaží se tě dost vtíravým způsobem donutit abys ho pozvala taky.
Co bys ji odepsala? "Nekupujte nic. Pepík řekl Toníkovi, že není pozvaný a nechce ho na oslavě, tak to neřeš? " Já bych teda taky neodepsala nic. Jsi dospělá, takže chápeš co to znamená a musíš naučit syna, že se to stává a není konec světa.
@dc282308 Neřešila bych to nevnucovala svoje dítě někam kam není zvaný. Třeba mel oslavenec nějaký limit kolik kamarádů si muže pozvat. Stává se nám,ze ne každý koho dcera pozve na svoji oslavu, pozve pak jí. Vůbec to neresime i tak chodí na nějakou oslavu pomalu kazdy měsíc, kdo má porad kupovat ty darky…
Trošku bych se "bála" toho, co ta maminka odpoví. Taky může napsat: prosím vás, nekupujte nic, Fanda si na vašeho Lojzu stěžuje, že ho otravuje, pošťuchuje, ničí jeho hru, nebo třeba že se pořád uráží, křičí, já nevím co.... Prostě že dostaneš zpětnou vazbu, kterou nechceš slyšet a bude ti toho tvého prcka ještě víc líto, když to budeš vědět natvrdo. Z tvojí první zprávy to vypadalo, že to může být opravdu omyl, ale jak jsi psala dál, tak je jasné, že je nepozvaný cíleně, prostě ho tam oslavenec nechce, hotovo, tečka.
@dc282308 no jestli si to kluci vlastně už řekli, tak ho tam evidentně nechce. A maminku vlastně dostaneš do strašně trapné situace, když se ji zeptas. Proč by ses ji ptala, když jasně víš, že ho tam nechce? Je to smutný, chápu, že je to synoci hrozně lito, ale když ho tam oslavenec nechce..?
Nebud vrtulnikova matka, skodis jen synovi. Umis si predstavit, co si ti kluci o nem pomysli a jak se k nemu budou chovat, kdyz ho tam protlacis? Zalobnicek a vterka. A chudak ta matka. Taky se mi x krat stalo, ze dcery nechtely z nejakeho duvodu pozvat kamarady, u kterych samy na oslave byly, i kdyz me to prislo vhodne a slusne. Ale je to jejich den a jejich zazitek. A kdyby me nejaka mamina takhle stihala, byla bych pekne nasr*. Urcite neni blba a chape, kam touhle zaminkou miris. Pratelstvi se vynutit neda, nauc syna hrdosti, nebo bude brzy idealnim adeptem pro sikanu.
Já vím, došlo mi to trochu ze zpožděním, že ho vnucuju a je to můj trapas.. Jinak maminka oslavence mi neodepsala zatím nic a myslím, že se ani neozve. A asi je to vlastně lepší.
Syn ve třídě nemá jiné kamarády, a je to tím o to horší, na tyhle kluky se upnul o to víc.
Taky bych se už neptala, když mu to oslavenec řekl, není tak malý, aby doma neřekl, že chce na oslavě i tohoto kamaráda, očividně bude někde problém, synovi bych vymyslela nějaký supr program a bohužel u dalších vašich narozenin pochopí nynější oslavenec a jeho rodiče jak je to Vašemu synovi teď líto - příště bych taky nepozvala.
Chapu, ze je to synovi moc lito. Neda se nic delat, kdyz bylo jasne receno, tak padla posledni sance opomenutim.. (u dcery se to docela stava, ze si holcicky davaji papirove vyrabene pozvanky a obcas se nejake zahrabe v tasce. To je pak docela orisek zjistit, jestli je to omyl nebo umysl 😅 )
Jdete se synem do zoo, nemluv o oslave, at se mu to nepripomina. ALE otazka je jaky vztah k tem detem ma, mozna jsi vyraz "upnul" pouzila spise nahodou, ale dcera toto resi z role toho ditete, ke kteremu se jine upnulo. A je to pro ni hrozne. Tu holcicku ma jinak moc rada, ale chce si hrat i s jinymi, chce mit osobni prostor. A ona ji ho nedoprava, kdyz si povida s nekym jinym, tak se k tomu hned nacpe, odtahuji ji, fakt to neni dobe a puvodni kamaradststi se meni v neoblibu :( Vim ze odbocuju, jenom me to bouchlo do oci jak jsi to napsala a my to zrovna resime co s tim :(
@tereza0111 No, to se ti nedivím, ono to tak bohužel asi fakt bude. Vím, že i učitelka mi říkala, že syn si hledá kamarády tím způsobem, že neustále za někým chodí a je při něm, a nepochopí ani to, když mu řeknou, ne nemůžeš. A on stále pokračuje, maximálně ty děti prostřídá. Nedaří se mu to zatím vysvětlit, on v tom chování pořád pokračuje. A učitelce se ani nepodarilo ho začlenit.
@dc282308 byt dite je hrozne tezke :( Drzim palce, ať se vam to co nejdrive vyresi ke spokojenosti!
@tereza0111 Dcera řešila to samé, měla nejlepší kamarádku, která na ní dost visela, ale ostatní holky ve třídě ji nebraly.Ta kamarádka ve dnech, kdy byla ve škole, de facto odháněla svým chováním jiné jolky, uzurpovala si ji pro sebe, které v době její nepřítomnosti si s dcerou chtěly hrát, ale ale když tam byla S., záměrně se jí stranily, zlobily S, dcera se jí pak měla tendenci zastávat a "bránit" jí a tím se dostávala do opozice protoi těm ostatním holkám. Kamarádka se loni odstěhovala, z počátku to dcera nesla velmi těžce, ale můj pocit je takovej, že to možná de facto bylo dobře, teď má prostor navazovat i iiná kamarádství, aniž by ji někdo brzdit a říkal jí, jestli může kamarádit i s někým jiným...
@dc282308 jako upřímně prostě to tak někdy je v tomhle věku se ti něj kámoši strašně střídání a vůbec bych z toho nedělala tragédii..
Třeba je váš syn nevím naštval ( úplná blbost) nebo s ním je málo sranda ...nebo není cool...může to být cokoliv a ten kluk si může pozvat koho chce ikdyby to vybíral poslepu...je to proste tak a myslím že by se syn s takovými věcmi mel naučit smiřovat...
@ai30 anebo se může prostě omluvit a vysvětlit, že to omyl není a proč. Já bych to sice neudělala a spíš bych se soustředila na to, aby to syn co nejsnáz zpracoval, na druhou stranu svoje děti učím empatii a soucitu, takže se sice můžou rozhodnout, koho pozvou, ale určitě bych s nimi měla diskuzi, jestli je vhodné nepozvat někoho, kdo pozval mě a jestli to dotyčnému nebude líto. Jak píšu, ve výsledku bych nechala rozhodnout dítě, ale chci, aby tohle braly v potaz a nebyli z nich bezohlední sobci. Takže bych pak ani neměla problém vysvětlit to mamince dotyčného.
A souhlasím s názorem, že je to součást života, že si dítě má prožít i zklamání, ale určitě bych se mu to snažila ulehčit. Klidně i tím, že jsme ušetřili za dárek, tak můžeme udělat/koupit něco mimořádného (možná to není ideální řešení, ale ta situace je taky dost naprd, tak co 😀)
@lauriak píšu výš - já bych to s tou matkou neřešila. Na druhou stranu, když se moje dítě trápí a mohla bych to vyřešit nebo zlehčit, tak se určitě nebudu žinýrovat, že nějaké dospělé osobě by ta situace byla nepříjemná.
@dc282308
Oslavenec ho tam nechce.Respektuj to.Ne vzdycky jsme vitani na nejake udalosti a je treba si na to zvykat od mala.
S postupným vývojem dítěte a tvoření kolečka kamarádství přicházejí různá období. Byla smutná, já smutná, fakt bych brečela. Pak jsem ji vtipem vysvětlila, že takhle to prostě v životě chodí a i mamka jeden den kamarádila s áčkem, béčkem a céčkem a s déčkem jsem nekamarádila, načež druhý den jsem kamarádila jen s déčkem a áčkem a třetí den zase se všema. Párkrát je to takhle probrali, když nahodila téma kamarádi ve škole. Myslím, že už se s tím smířila. Na nějakých oslavách taky nebyla, u nás mám taky strop 6 dětí a i z toho mám tik v oku a pivo v lednici.
@suzanna123 Souhlasim, ale ona te mame nenapsala, jestli je to omyl. To by mi prislo jeste ok.
Ona ji napsala, ze chcou koupit darek, prestoze neni pozvany na oslavu a at jim poradi, co mu maji koupit. U toho bych se s odpovedi asi taky osivala.
Je to fakt těžký. Sama jsem něco podobného se synem řešila. Bylo mu jako malému taky strašně líto. V podstatě nic jiného než jak ti někdo radil, udělat v době oslavy synovi lepší zábavu, není.
Jednou nebyl zvaný (ale neřešili jsme, jen mu to bylo líto) a zrovna v době oslavy byl zvaný na předání cen z výtvarné soutěže. To mu zvedlo sebevědomí. Držím palce ať se to taky nějak takto vyřeší 🍀
@ai30 nenapsala, to jí tu někdo doporučoval. A já bych to udělala, kdybych chtěla být mrcha - schválně, ať se ošívá. Ale dárek bych spratkovi určitě nekupovala 😁
@suzanna123 proč hned spratkovi? 😠
@journals protože stát se to mému dítěti, tak před ním budu jak kniha, ale v duchu budu spořit a bude to spratek, kvůli kterému se moje dítě trápí. A jo, samozřejmě si může pozvat, koho chce, samozřejmě si za to třeba může moje dítě samo, ale kdy jindy má být člověk zaujatý než když jde o jeho dítě?🤷♀️
Sám oslavenec mu sdělil, že pozvaný není a tam to mělo skončit. Ty jsi měla vysvětlit svému synovi, že účast na oslavě není nárokovatelná...
Tak myslím, že poslední komentáře řekly všechno, oslavenec řekl synovi, že pozvaný není, hotovo šmitec, tím to haslo. Dceři je 8 let a ve třídě je jediná z jiného bydliště, takže nechodí s dětmi ven, nemá žádnou blízkou kamarádku, protože tam nebydlí a po škole jezdí hned domů, takže taky většinou není zvaná, její oslava dopadla tak, že jsme pozvali všechny, všichni pozvání potvrdili a dcera ráno v den oslavy začala zvracet, takže jsem musela všechno rušit, no hrůza, taky ji to nepřidalo. Ale už od první třídy do ní hučim, aby si z toho nic nedělala, protože sama je hodná a neumí intrikovat a strašně ji trápily ty holčičí řeči, že teď se chvíli baví takhle s touhle, pak zase ne a pořád dokola, tak do ní hučim, ať se baví s každým a nic si z toho nedělá, když se s ní někdo nebude chtít bavit, že jí to za to nestojí, že rodina je nejdůležitější a děláme si každý víkend hezký program, aby nám bylo fajn.
@suzanna123 aha, takže když můj syn nepozve hned celé okolí a celou třídu, tak je hned spratek? Protože limit na počet dětí dáme. A jsem si jistá, že podobnou situaci taky způsobíme, protože všechny děti chodí rády na narozeninové oslavy.
Zajímavé, jak se tu některé vyjadřují 😳

@ai30 no chtěla tím docílit to,aby její syn byl na oplátku pozvany taky. Což je fakt blbé tohle učit syna