icon

Očkování na koronavirus - jsem proti tomu

13. kvě 2021

Dobrý den

Chci se zeptat , protože mi přijde že se snad všichni nechají očkovat a ja budu snad jedinà neočkovana 🤷🏻‍♀️ Už i můj přítel změnil nazor a chce se nechat ...

Ja nechci být ockovana mam roztroušenou sklerozu a proste to nechci nevěřím tomu očkovani , nevím co by to se mnou mohla udelat teda spíše z moji nemoci třeba nic a treba ano -
A nepotřebuji to , na chřipku taky nejsem ,( ano vim ze to neni to same )

Jen se bojim ze pak nebudu moc nic delat protoze vlada to tak zaridi protoze ockovani bude vstupenka do restaurace ciziny kina atd atd - snas me chapete ,,

jelenice_zavodnice
13. kvě 2021

@levandule_k Ano, take jsem laik ale hodne ctu zahranicni zdroje, zajima mne to. Ve svete existuje ockovani proti mnohym formam rakoviny, plicni nadory, mozkove tumory, ta zminovana vakcina proti HPV se testuje i na to, ze by mela chranit i pred rakovinou hrtanu. Vetsinou jsou to klinicke vakciny, zatim bezne u nas nedostupne.
A co se tyce farmaceutickeho byznysu, tak ockovani neni produkt, na kterem rejzuji nejvic. Nevim jestli nastesti nebo bohuzel 🤔 Nejdrazsimi produkty jsou leky udrzujici lidi na pristrojich (to tady jednou psala i jedna lekarka) a pak jsou to vsechny ty potravinove doplnky, diky kterym lidi veri, ze zhubnou, ze budou mit krasne vlasy, nehty, kuzi nebo chytre miminko, vsechny ty zele a multivitaminy, zazracne kyseliny v kremech, kolageny, masticky atd.

olga_
13. kvě 2021

@merope Nechala sis nabrat protilátky? Znám případy nákazy po druhé dávce, takže bohužel jistota, že příbuzné nenakazíš, to není...

marge_s
13. kvě 2021

@klokanka31 nemutuje tak strasne rychle jako HIV, na virove pomery je pomerne stabilni

marge_s
13. kvě 2021

@klokanka31 jestli te to opravdu zajima, tak si muzes o te vakcine precist treba tady : https://www.mediciproockovani.cz/ockovani-proti...

myslim taky, ze to neni jedna z kriticky potrebnych vakcin, proti HIV se da celkem slusne chranit, ja bych videla mnohem vetsi benefit treba pro Afriku, ale tam si zase nedokazu predstavit jak by se ockovala (predsudky, chudoba etc..), ale to je jen moje uvaha nahlas.

Vakcina proti Covidu neni zadna rychlokvaska, myslim, ze kazdy uz musek videt (nebo si muze dohledat), ktere faze a jak se zkracovaly. Nepresvedcuju k ockovani, jen mi prijde, ze kdyz se rozhoduju o tak moc dulezite veci, tak si zkusim dohledat co nejvice relevantnich informaci a ne podle nazoru "marena odvedle chytla takovy covid dva dny po ockovani jako nikdy".

merope
13. kvě 2021

@olga_ Protilátky jsem si nabírat nenechávala, vím, že je část lidí, co po očkování protilátky netvoří nebo tvoří jen velmi špatně. Vzhledem k náběru protilátek proti jiným očkováním v minulosti bych k této skupině patřit neměla. Příbuzní jsou také očkovaní. A je rozdíl pravděpodobnost skoro nula a mnohem vyšší. Holt covid beru jako ruskou ruletu - a když už jsem ji hrála přes rok "bez zásahu" přišel mi hazard to zkoušet dál.

merope
13. kvě 2021

@marge_s Holt lidi si většinou neuvědomí, že proti chřipce se také dělá očkování vlastně každý rok nové - takže stejně to je s covidem, že se vzala technologie a aplikovala se.

Stejně je zajímavé - zcela neotestovanou genetickou mutaci proti SMA by tu podpořila většina maminek a přitom to přímo mění genetický kód - a pak se budou bát očkování proti covid.

j.a.n.i
13. kvě 2021

@klokanka31 No, ja bych spis rekla, ze HIV nikoho v Evropě ani USA zas az tak netrapi, takze usili a finance, ktere se do toho cpou, nejsou nijak velke. Neni to vec, ktera by spolecnost nejak zasadne ohrozovala.

olga_
13. kvě 2021

@merope U toho SMA je to ale trochu jiná situace - aplikace se týká (ve srovnání s očkováním proti kovidu) pár dětí na světě a ty děti jsou velmi, velmi nemocné, takže se řeší otázka, jestli bude život fakt špatný, nebo možná o kousek/kus lepší a delší...

merope
13. kvě 2021

@olga_ Tak ty děti mají taky Spinrazu. A bez očkování by ten život s covidem byl taky ... no dost špatný.

olga_
13. kvě 2021

@merope Spiranza se aplikuje velmi často a je tam velké riziko dalšího poškození a bla bla. Prostě jabka a hrušky.

apoquel
13. kvě 2021

@merope Ahoj, možná to špatně chápu, ale jak ti vakcína zaručí, že nikoho nenakazis? 🤷‍♀️

marge_s
13. kvě 2021

@apoquel ze se vam do toho misim....nikdo netvrdi, ze 100% nikoho nenakazis, ale zatim to vypada, ze ta sance je temer nulova. Je to jedna z tech veci, ktere ukaze cas, ale prvni data na to ukazuji. Ockovani neni samospasne, ale vyrazne snizi riziko, tady zrejme temere na nulu.

marcicek84
13. kvě 2021

název diskuze je snad jasný, tak už přestaňte provax přesvědčovat a útočit a nechte lidem konečně jejich právo volby se neočkovat, pokud nechtějí, mají na své rozhodnutí i názor úplně stejně právo jako vy. A není to jen o nějaké vaší "osvětě", ale i o vnitřním pocitu a přesvědčení, faktem je, že dlouhodobý účinek není prozkoumaný, ta studie neexistuje a do té doby je to jen velký lidský experiment. Já jen doufám, že ti teď co kopou za vakcínu a nechají se očkovat, že je to po letech samotné nedožene, za mě je očkování rozumné oddálit do doby dlouhodobé studie bezpečnosti, pak se lze o nějaké vakcinaci teprve bavit.

j.a.n.i
13. kvě 2021

@marcicek84 no a na kom tu studii budou delat, když se nikdo nenecha naockovat? A co bude delat svet mezitim tim, cekat nekolik let na dlouhodobou studii a mezitim to nechat sirit a mutovat?

marcicek84
13. kvě 2021

@j.a.n.i a ty si myslíš, že když se tady naočkujeme a v chudších státech Afriky či Indie, nebo latinské americe ne, že ty mutace nebudou vznikat? 😂 Té vakcíny je pro celý svět bohužel málo, tedy bych se postavila nohama na zem.... 😉 K dalším věcem se již vracet nehodlám, musela bych se opakovat 😉

kocvarovas
13. kvě 2021

@zrzinda pohled dobrý, jen očkování tě stejně nechrání před onemocněním, jen od těžkého průběhu, takže babičku můzeš nakazit, aniž bys věděla, že seš infekční..

marketka_m
13. kvě 2021

@kocvarovas a to je ten problém, oni říkají že nemůžeš přenášet.. a to je na tom to nelogické a lidé tomu věří... ach jo

marge_s
13. kvě 2021

@marketka_m tak dotretice, zatim to vypada, ze ten prenos je minimalni, ne-li nulovy, presna data jeste nemame. Tedy: žádní “oni” nic takoveho tvrdit nemohou. Ale urcite je jasne, ze ten pocet bude nizsi a prenos zanedbatelny. 100% jistotu mame v zivote jen jednu 🤣

marketka_m
13. kvě 2021

@marge_s jakto že se koná zázrak že při očkování covidu nepřenáším ale i u´jiných přenáším??? je to opravdu zázrak? nebo jak tomu tedy je?

marketka_m
13. kvě 2021

@marge_s ještě se doplním.. jakto že TOTÁLNĚ přenášená choroba je u očkovaných nepřenášená (myslím covid) ale jiných nemocí (méně nakažlivých) ten přenos je? to opravdu se ta vakcinace tak dopředu dostala? pokud ano tak to je super!!!

marge_s
13. kvě 2021

@marketka_m ja tomu asi nerozumim 🤔 mozna nejak vic polopate...

marketka_m
13. kvě 2021

@marge_s tak jinak.. vezmi nějakou nemoc kterou se běžně očkuje v čr, je možnost že ji dostaneš? pokud ano, je možnost že nakazíš někoho jiného?

marge_s
13. kvě 2021

@marketka_m pokusim se, ale nevim jestli jsem otazku dobre pochopila.
Ano, je to tak trochu jako treba s elektrinou: pro kluka z buse zazrak, pro nas fyzika.
Ano, mRNA vakcimy jsou opravdu ohromny pokrok.
Ano, ruzne vakciny chrani s ruznou ucinnosti. Dokonce i v zavislosti na veku. Jsou i vakciny, kdy po ockovani najdes na sliznicich zivy ockovany virus-presto nebyl zaznamenan pripad prenosu (Spalnicky). Imunita je komplikovana zalezitost, nemuzes to hodnotit tak zjednodusene.

marketka_m
13. kvě 2021

@marge_s ok, já tě chápu, co mi píšeš... covid ale je stále takový, že se u mnoho lidech neprojevuje.. pokud se neprojevuje, jak můžeš zkoumat zda se přenáší?? divné ne?

marge_s
13. kvě 2021

@marketka_m ok, ted jsem si to precetla.
Zalezi na nemoci, ne? Nektere chrani vic. nektere mene, ale je tu treba jeste otazka virove naloze.

marge_s
13. kvě 2021

@marketka_m divne nevim, narocne urcite. To uz je otazka na lidi, kteri to delaji. 🤷🏾‍♂️ Tady moje znalosti z pribalaku a z prednasek PF konci :/ to uz i ja musim “verit”

marketka_m
13. kvě 2021

@marge_s jasně, já na tom taky končím, já jenom se zamýšlím, odpovědi neznám, hold jsem na té druhé straně barikády, "nevěřím" 🙂

merope
13. kvě 2021

@marketka_m U každé nemoci stejně jako u covidu je možné, že má člověk imunitu, která nereaguje na očkování. Tzn. vždy bude jisté % lidí, co i když se naočkují, je to jako by se nenaočkovali. Nejsem medik, nevím, proč to tak je.

Potom různí lidé tvoří protilátky různě. Takže všechny ty doby a procenta jsou prostě na nějakou tu střední hodnotu.

Dále každá vakcína je trošku jiná.

Pokud tedy budeš mít průměrného člověka z průměrné populace v době, která je uváděná jako "doba, po kterou očkování funguje", tak takový člověk by se danou chorobou v dané době neměl nakazit a neměl by jí nakazit ani nikoho jiného. Dokonce např. u spalniček se udává, že i když je to dlouho po té "době funkčnosti", tak sice chorobu dostaneš, ale zatímco bez očkování jsi infekční v řádu dní před vypuknutím příznaků, tak pokud jsi někdy v minulosti prodělala očkování (i před dávnou dobou), tak ta době infekčnosti se výrazně zkracuje na řád hodin (cca 8). Čili zatímco člověk, co nebyl na spalničky očkován, je může šířit několik dní a nevědět o tom, člověk v minulosti očkovaný je vysoce pravděpodobně nerozšíří, protože ráno se nebude už cítit dobře a den před tím nikoho nenakazil (nebyl infekční).

U covidu se teprve teď sbírají data na ten přenos a vypadá to, že tím, že očkovaný je proti covidu chráněný, tak nikdy nebude ta virová nálož tak vysoká, aby ho nějak výrazněji šířil. Zase záleží i na tom, co je to konkrétně za vakcínu. Čínská vakcína má poměrně nízkou úroveň ochrany a zřejmě není moc dobrá proti všem mutacím, tak tam může být problém. A ano, jde hodně i o ty mutace a jak moc konkrétní vakcína chrání proti konkrétní mutaci.

S tím testováním je to podobné (aspoň jak jsem pochopila) očkování na chřipku - mRNA vakcíny už jsou tady řekněme ne extrémně dlouho, ale nějaký ten pátek už to je. Jenom se musely naučit na covid. Stejně jako vakcíny proti chřipce se dělají každý rok nové, ale už jsou vlastně otestované v rámci principu.

@marcicek84 Tak já z názvu diskuze pochopila, že si tazatelka i vzhledem ke své chorobě není jistá, zda očkovat či nikoli, že se sice přiklání k neočkovat, ale neví. A tedy diskuze mi přijde zatím poměrně věcná. Žádné osobní útoky jsem zatím nezaznamenala. A to je podle mě dobře - osobně se hodně biji za právo každého nenechat se naočkovat. I když já sama a většina lidí v mém okolí očkovaní jsou / budou, až jim to stát povolí. Spíše nadávají, že ještě nemůžou. Přesto se domnívám, že kdo se očkovat nechce, má mít tu možnost. Bohužel to ponese nejspíše nějaké důsledky v podobě opatření, která ale budou stále výrazně mírnější než kdyby se nenaočkoval nikdo a stále tu řádil covid ve velkém (jako že bude otevřeno, ale lidé bez očkování budou muset mít testy, což je pořád lepší, než kdyby bylo všechno zavřeno).

marketka_m
13. kvě 2021

oukej, pokud to tak vše funguje, pojdme všechny očkovat na chřipku.. a pokud nebudou očkování, nesmí nikam, protože nakazí fakt všechny a to víme z vlastních zkušeností.. však před covidem se o tom pořád mluvilo.. pokud bude chřipka proočkovaná nebude se přenášet a konečně s covidem vymízí i chřipka /roušky do nekonečna snad nebudou/

2hanah
13. kvě 2021

Cítím to úplně stejně jako Ty i jsem ve stejné situaci, taky vážně nemocná, nesmíme se nechat, je nás odpůrců víc, a ikdyby, tak radši nebudu chodit nikam, nesmíme se poddat tomu nátlaku a bránit se, pokud to bude nutné.

Strana