icon

Osmileté gymnázium. Jaké máte zkušenosti?

shaun40
14. led 2020

Ahoj všem prosím maminky nadaných děti o radu.Ve škole mi nabízí učitelka pro mého 11letého syna přijímačky na gymnázium. Mám obavu a nevím jestli ho tam zapsat.Je nadaný má počas 5 let samé jedničky. Přivítám rady všech kdo s tou školou máte zkušenosti. Děkuji.

Strana
z4
kaja2016
15. led 2020

Jeste jsem zapomnela dodat, ze nektere vicelete gymnasia jsou lehci a jine tezsi.

knuffel
15. led 2020

@hojda Při rozhodování hraje roli také spousta dalších faktorů, třeba když je v okolí pouze jeden dosažitelný gympl a člověk ví, že tam jde jen o to, aby se toho děti co nejvíc našrotily beze smyslu, potom nevidím důvod tam cpát svoje dítě. Ne všichni mají možnosti jako v Praze. Taky pokud je dítěti ve třídě a obecně ve škole fajn, netlačila bych nikam. Ale znova říkám, tohle je jen můj pohled a moje současné zkušenosti, každý to má jinak a netvrdím, že ostatní to mají špatně a já dobře. Fakt nejsem zaujatá proti osmiletým gymplům. Každý dělá, jak nejlépe umí, nepřísluší mi to hodnotit...

sudylichozrout
15. led 2020

@hojda Mohu potvrdit. Pripravovala jsem klucinu na prijimacky na osmilete gymnazium. On to ani moc nepotreboval, ale mati chtela, aby byl "uspesny", tak driloval jak sileny. Dostal se. Hlasil se na Lauderku.

brunetka11
15. led 2020

@shaun40 Jestli je kluk tak chytrý, klidně bych šla zkusit přijímačky a až poté ať se rozhodne, zda do toho chce jít.
O tyto gymply je velký zájem, naše dcerka trvá na tom, že přijímačky zkusit chce. Zaplatili jsme jí přípravný kurz. Kdo se nedostal, toho rodiče měli hlavu v pejru, že není šance, aby bylo dítě bez soustavné přípravy přijato.
Tak potom uvidíte sami, proč se zbytečně stresovat ,-)

P.S.
Já preferovala raději šestiletý či čtyřletý, ale ve třídě mají dost dětí (většinou se jedná o holky), na kterých se realizují jejich ambiciózní matky, takže holky se tam předhání, která maká víc.
My to bereme tak, že buď se dostane nebo ne. Jedinou podmínku jsme si dali, že se přihlásí u nás ve městě a nebude dojíždět do Prahy. Vždy se u toho dá přejít případně na jinou střední školu.

elu
15. led 2020

@shaun40 pokud ty ani syn tam vylozene nechcete, tak bych ho nenutila.. Prijmacky bych stejne zkusila... Ja osobne jsem celkem proti... Uz kvuli sobe 😂😂😂 nechci si pridelavat dalsi starosti, jdyz mam narocnou praci, takze u nas za rok bude s manzelem boj 😂

marulu
15. led 2020

@shaun40 sama mám osmilety gympl a byla to nejlepší volba v mém životě. Někdo říká, že to dítěti sebere dětství, ale mně to naopak dětství prodloužilo.Zadny stres v devitce, kam se dostanu, naši byli v klidu, na vyšším gymplu jsem si pak srovnala v hlavě co chci a pak se začala pořádně učit, ale to už bylo z mého rozhodnutí.Zaroven je možnost odejít po kvarte na jinou střední školu, když někdo vidí, že nebude chtít na VŠ a nebo chce např. uměleckou či technicky zaměřenou školu. Za mě nejlepší volba, doufám, že se jednou moje děti taky dostanou.

kaaacaaatkooo
15. led 2020

@shaun40 Ja byla taky na osmiletem (dobrovolne), mela jsem na nem znamky doslova vydrene, detstvi sestkou skoncilo, ale jsem nesmirne za tuto zkusenost rada. Meli jsme vyborny kolektiv, vzajemne jsme se podporovali a vim, ze byt nekde na zakladce s prevazujici sortou vime jakou, mela bych sice same jednicky, ale rozhodne bych nebyla tam, kde jsem ted. Ze spoluzaku vyrostli lekari, ucitele, ekonomove,... v zasade jen asi 4 spoluzaci nedokoncili vysokou, ale jsou taky spokojeni, maji dobrou praci. Kdyz neco potrebuju, vim, na koho se obratit, pritomnost techto pratel je hodne obojacujici a jestli se mi jednou zadari mit chytre dite (po manzelovi 😁) a bude-li chtit, podporim ho vsemi deseti. Gympl nadane dite opravdu obohati a i ta puberta a smysl pro humor... je to takove trosku jine, co si budem povidat, vyberove deti... 😉 Navic na zakladce se musi brat ohled na slabsi, kdezto z gymplu muzes kdykoli odejit, pokud ti nesedne.
Jako uprimne - bylo to tezke, ale kvalitni a stalo to za to 🙂 Vysokou skolu mam diky gymplu. Takze asi tak ve zkratce 😂

kaja2016
16. led 2020

@kaaacaaatkooo Vis ja myslim, ze ty, ale i nekteri dalsi si pletete pojem nadane dite a ditetem chytrym, motivovanym, schopnym se ucit - to jsou dve uplne odlisne skupiny. Nadane deti jsou opravdu ruzne a tez nadani muze byt jednostranne. Mnoho nadanych deti nejsou cilevedomi, maji problem s autoritami ( obzvlaste, kdyz po nich pozaduji nejaky vykon, ale zaroven je nemaji cim obohatit- coz se na urovni gymplu jeste casto stava) Mnozstvi uciva a drill na viceletem gymnasiu je muze naopak trvale znechutit. Je to opravdu jedinec od jedince.

kaaacaaatkooo
16. led 2020

@kaja2016 Ale autorka nepsala, že je nadaný jednostranně na něco, ale asi zřejmě pro učení "nadaný". Paní učitelka by ji určitě neoslovila, kdyby v něm neviděla studijní potenciál.

pexi
16. led 2020

Chodila jsem na osmiletý gympl a za mě super rozhodnutí. Jak už bylo zmíněno výše, měli jsme oproti čtyřletému celkem náskok. A když chtěl někdo jít na střední jinam, nebyl problém.
Na gympl jsem dojížděla a kroužky jsem také stíhala 😉

kaja2016
16. led 2020

@kaaacaaatkooo Mozna se pletu, ale cetla jsem, ze mu nejde cestina a ze ho ucitelka planuje doucovat na zkousky. Nadani jedinci maji tendenci jit do hloubky sveho zajmu, diskutuji, nepremysli konformne. "Nadany" na uceni je trosku neco jineho. Ja treba ( a nerikam, ze se povazuji za nadanou), ale patrim k tem lidem, co jim prostredi na viceletem gymplu prislo nepodnetne, 90% spoluzaku patrilo do kategorie snazivy, pilny, ochotny prijmat informace, ktere nemam dal tendence overovat a premyslet nad tim, proc bych se je mel zrovna ucit. Bohuzel i 90% ucitelu. Ano, 99% slo ihned na vysku a vetsina z nich prestiznich oboru, ale tusim jen jeden se venuje vyzkumu a vede. Jinak to jsou radovi pracovnici. Ve vedlejsi tride byl jeden kluk, ktery dneska pracuje v NASA. Ucitele i spoluzaci ho nesnaseli. Za me jednoznacne nadany kluk s hromadou otazek. Mel 3-4. Za me skoda, ze jsem neodesla drive. Trvalo mi par let nez jsem ziskala sebevedomi jit na vejsku a tam teprve jsem mela moznost se zacit realizovat. Neco jsem si o nadanych detech cetla, protoze dcera mela a asi porad ma zrychleny kognitivni vyvoj a zkratka si nemyslim, ze se da jednoznacne rict, ze nadanym detem se bude libit v prostredi viceleteho gymplu a ze jim to prospeje.

kaja2016
16. led 2020

No a ucitelka muze videt v nekom potencial a je hezke, ze to podporuje. Ale to neznamena, ze nema ve tride jine deti s potencialem, ktereho si nevsimla, protoze napriklad tento kluk ji nejak sedi a tez to neznamena, ze dobre odhadne, co by pro nej bylo dobre. Jako treba ano, to nerikam, ale urcite to neni jednoznacne.

petrasipkova1
16. led 2020

Chodila jsem na gympl a naopak to dětství prodloužilo, protože jsem do 19 let měla svoji klidnou školu na malém městě. Na medicínu to je nejlepší příprava. Já bych ho tam dala a za 4 roky když by jste oba nebyli spokojeni muže jít na jakoukoliv střední.

vendes
18. led 2020

Mám osmileté gymnázium a své dítě bych na něj nedala, pokud vy vyloženě nechtělo samo. Chtěla jsem tam sama, ale teď vidím, že mi to vzalo kus dětství. Ostatní si hráli, já se učila. Šla jsem na něj z pětitřídní školy a rozdíl oproti "městským" dětem byl obrovský. Pro VŠ bylo dobré, že jsem se naučila učit, jinak žádný velký přínos zpětně nevidím. Čtyřleté gymnázium mi přijde dostačující, pokud uvažuje o vysoké. Na druhou stranu by se také mohlo stát, že na devítiletce bych zakrněla.

shaun40
autor
19. led 2020

@kaja2016 Není to jenom o učitelce.Ve třech letech začal číst tak jsem s nim byla na vyšetření a bylo mi řečeno že má velkú kapacitu paměti. Hovorove je to fotografická.On si přečte básničku a umí ji celou .Navštěvuje dramaticky kroužek a texty umí za 20min.Já jsem tady napsala pro to že jsem chtěla slyšet názory lidi kteří studovali na takové škole nebo jim tam studuje dítě.A úvahy o tom jestli na to moje díte má nepotřebuji. Vím že ty přijímačky udělá .Ale má ve škole kamarády od školky .Myslím že tá škola mu hodně změni život tak pro to uvažuji jestli to za to stoji.A hlavně on není rozhodnutý řekl mi že je mu to jedno.Moc děkujeme za názory všech co napsali.☺

kaja2016
Autor odpověď smazal
eithelwing
19. led 2020

Za zkoušku nic nedá, udělat si prijimacky může být zajímavé. Ale vetsina děti, i když nadaných, není sociálně vyzrálá. Proto bych nad tím ještě popremyslela.
Za mě je lepší varianta šestiletý obor. Sama jsem ho absolvovala. Byla jsem rozhodně sociálně vyspělejší, v 11 jsem měla podle mě dost času.

klovalka
19. led 2020

A nechcete alespon zkusit příjimačky? Syn si vyzkouší jaké to je psát testy a pokud ho přijmou na rozmyšlenou budete mit čas skoro až do září..

westie
19. led 2020

Ja se taky nemusela na zakladce ucit, chtela jsem na sestilety gympl a o fous jsem neudelala prijimacky, prave proto, ze jsem si myslela, ze se preci ucit nemusim. A do ted me to mrzi, protoze pak ten skok na ze zakladky na ctyrlety gympl byl narocnejsi.
Ale ze vseho nejvic zalezi na konkretni skole a jejim pristupu k uceni - delaji deti projekty? musi se ucit nazpamet? jaka je vyuka jazyku? ma gympl nejake specialni zamereni? jake maji mimoskolni aktivity? jake maji absolventske statistiky - na jske VS jejich absolventi chodi, kolik deti skolu nedokonci?
A jestli chce byt syn lekar, tak neni od veci, aby se zacal s uceni pomalu seznamovat a aby chodil do skoly, ktera ho bude motivovat i samostatnemu rozvijeni a zajmu o veci kolem sebe.
A zkusila bych se spojit primo s danym gymplem, jestli nemaji den otevrenych dveri, sby syn videl, co by ho cekalo.

janca2000
19. led 2020

Čtu, že tady hodně lidí píše o tom, že jako osmiletko byli lepší než ctyrletko nebo u maturity prave měli lepší výsledky.
Asi takto, v našem ročníku jsme A, B, C, D (D je sportovní) a osmiletko. Zpravidla je nejhorší D (holt tam berou studenty s horsim výsledkem, navíc mají i sport...) a druzí nejhorší jsou ve většině případech osmiletko.
Tim nechci říct, že jsou hloupí nebo tak, ale na rovinu říkám, že jsou líní se učit. Už jsem tu jednou psala, jsem teď studentkou 4 leteho gymlu v posledním ročníku a různé semináře mám právě s osmiletkem a musím říct, že jsou chytří, ale z uceni jsou právě ještě víc zhnuseni než studenti na čtyřletém gymplu. Třeba minulý rok učitelka, co nás měla a nyní je už v důchodu, nám řekla, že to osmiletko nerada učí v těch vyšších ročnících, že ti studenti jsou více zhnuseni než ti z čtyřletého gymnázia.

levandule_k
21. led 2020

@shaun40 já bych teď na gympl podala přihlášku, tím získáte víc času na rozhodování 🙂 Když ti napíše 100 lidí, že 8 gympl je to to nejlepší, co je kdy potkalo, tak to neznamená, že tam syn bude spokojený a naopak, když ti 100 lidí napíše, že 8 gympl byla blbost, které pak litovali, tak to neznamená je to pro syna špatná volba...

somalicats
21. led 2020

Fotografická pamě't neznamená ještě to, že jde o nadané dítě - fotografická paměť jen usnadní učení, ale to neznamená, že to dítě taky zvládne samo řešit problém, k tomu jsou potřeba i další schopnosti. Nicméně mě osobně kdysi sedmiletý gympl zachránil (v té době nebyla povinná devítka) - na základce jsem se neuvěřitelně nudila, protože tempo bylo přizpůsobené těm pomalejším, na gymplu se nás sešlo 28 takových jako já a to učení mě začalo bavit. Jenže já mám už 22 let od maturity 😀.
Základem je vybrat dobrý gympl, pokud je špatný, tak tam žádný přínos oproti základce nebude. Dobrý gympl mu umožní jet tempem, které potřebuje, může se zapojovat do více mimoškolních aktivit. Ty bys neměla řešit primárně to, zda ho na gympl dát, ale podívat se po okolních gymplech, co nabízejí, zjistit zkušenosti s konkrétními školami a podle toho se rozhodnout.

kacenka115
21. led 2020

@janca2000 otázka jak je to vaše gymnázium dobré, když studenty zhnusí... Často vidím, že studenti 8 letka mají horší průměr než čtyřleté. Ale ne kvůli zhnusení, ale už jsou na gymplu jak doma a maj to trochu v paži. Vyberou si předměty, které pro ně mají větší smysl a v těch excelují a na jiné se neučí a mají třeba 3. Lépe tak pracují s časem, mají čas na SOČ, olympiády, zájmovou činnost, která je posune. Čtyrleťáci mívají tendenci jet jako fretky všude a je to pro ně tím pádem náročnější. A upřímně pro budoucí přírodovědce prostě není např. dějepis priorita, přínos minimální, lepší ve volném čase rozvíjet něco, co bude na vysoké využitelnější. ;)

janca2000
21. led 2020

@kacenka115 jenže prostě gymnázium je všeobecné, nejde si tam vybrat, že mě fyzika nebaví a v budoucnu pro mě nebude mít moc využití, tak se jí nebudu učit. Ano, pak jsou ještě nějaká gymnázia, které jsou zaměřena na humánní obory nebo tak, ale těch je málo, naprostá většina je všeobecných. Prostě tam ten předmět je a musí se ho učit (ve čtvrtaku jsou teda už pouze semináře a základní předměty jako čj, m, anj, dalsi cizí jazyk, základy společenských věd a informatika). Je skvele, že se zaměřují na odvětví, která je baví, ale na úkor dalších předmětů, do kterých se však správně maji učit, protože je to prostě v kánonu, a tak určití učitele nemají určitě studenty rádi, protože se do jejich předmětů neučí. Treba minulý rok jsme měli učitele na fyziku, který nás tak drtil, že jsme se zaměřovali víc na fyziku než na naše semináře. Je to taky hodně o tom, jakeho učitele dostaneš, jestli laxniho, kterému je to jedno, co máš za známky nebo takového, který chce, aby jeho studenti věděli vše, co je naučil a když prostě máš z písemky 5, budeš tu písemku psát do té doby, dokud nedostaneš známku lepší...
Osobně si nedovedu představit, že bych tam chodila 8 let, kor v době, kdy každý je zvyklý měnit zaměstnání, je 8 let opravdu dlouhá doba.

madbetka
21. led 2020

@janca2000 Ale prdlajs. Pokud vím, že mi ten předmět bude k ničemu, tak si z něj nechám napsat trojku, na tu se to většinou dá zvládnout bez velkého učení (jinak ten člověk nemá moc co dělat na gymplu). Dneska už bych to asi taky tak udělala. Já se pak jak blázen dřela, abych měla pořád samé jedničky, přitom by mi z té hloupé fyziky dvojka třeba i stačila 😉 Pravda, dostala jsem se pak bez přijímaček na tři ze čtyř vysokých škol, na tu čtvrtou jsem bez problémů udělala přijímačky. No ale k čemu to, když jsem nakonec zjistila, že to vůbec nechci dělat a šla jinam 😀 Kdybych se byla bývala na tom gymplu zaměřila právě na to, co mě opravdu bavilo, možná jsem neztratila zbytečně dva roky na škole, která mě vlastně ani nebavila, a mohla jsem rovnou jít jinam. A že jsem to nutkání v oktávě měla, podat ještě jednu přihlášku...no, nepodala 🙂

kacenka115
21. led 2020

@janca2000 co je správné a není, z hlediska učení se, je spíš osobní postoj. Gymnázium je všeobecné, ale normálnímu učiteli je jedno jestli má student za 3 přestože má mozkovou kapacitu na 1. A na 3 se gymnazista učit nepotřebuje,pokud nedělá v hodině bordel a vnímá o čem se hovoří. S gymplem mám zkušenost jako absolvent i jako učitelka. Do humanitních předmětů jsem se neučila, spíš to tak projela očima, do trojky se vždycky vešla a učitelům to bylo volné. Věděli, že mám jiné priority,takže jim stačilo, že nevyrušuji a funguji v hodině. Za to jsem excelovala v přírodovědných oborech a vlastně z velké části taky bez učení, protože chemii, matiku, fyziku stačí z většiny chápat. ;)

suromana
21. led 2020

@madbetka
Já měla do tercie samé jedničky, pak jsme začali blbnout s klukama a tak, učení jsem hodně flákala, dokonce jsem měla i trojku na vysvědčení. No a přijímačky na medicínu jsem udělala na všechny školy, co jsem se hlásila, a to jsem maturovala z matiky, protože mě bavila. Gympl fakt není o tom mít samé jedničky, ale jsou tam většinou kvalitnější učitelé než na základkách, stihne se víc učiva, protože se nemusí brát ohledy na pomalejší spolužáky, jezdí se na olympiády atd. Z naší třídy nešli na VŠ snad jen tři lidi. Moje děti rozhodně budu hlásit na víceleté gymnázium, pokud je nezruší.

madbetka
21. led 2020

@suromana To já ale vím. Tehdy (zase tak dávno to teda není) mi záleželo i na těch samých jedničkách, tak jsem se prostě učila a měla je, vymetala olympiády a byla spokojená. Ale zpětně vím, že to bylo zbytečné, vždyť to i píšu, že jediná výhoda bylo to, že jsem ty přijímačky pak vůbec dělat nemusela a byla jsem v klidu, že na VŠ se určitě dostanu (jenže já chtěla do Motola, tak jsem si je holt napsala 😀).
Jsem moc ráda, že jsem na víceleté gymnázium chodila, dalo mi opravdu hodně a pokud moje děti jednou projeví o takovou školu zájem, rozhodně je podpořím 😉

janca2000
22. led 2020

@madbetka @kacenka115 tak To byste se divily, jak u nás nejen já, ale i ostatní žáci bojovali o to, aby prošly z již zmíněné fyziky nebo biologie, či matematiky. A to není zrovna nejhorší gymnázium (berou 90 lidi a v mém ročníku se nás hlásilo kolem 350).

madbetka
22. led 2020

@janca2000 Pak ale gymnázium možná prostě nebyla úplně správná volba.
Češtinu jste asi měli zase až moc v pohodě... 🙂

Strana
z4