Pečovatelský dům. Je nutný k umístění podpis seniora?

janinasm
18. črc 2020

Dobrý večer,
Bohužel zřejmě budeme muset babičku umístit do pečovatelského domu, kam ale nechce. Nejsme schopni o ní nonstop pečovat, já jsem na mateřské,máme vysokou hypotéku a manžel nemůže přestat chodit do práce. Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s umístěním seniora do pecovatelaku? Někde jsem četla, že k tomu ten senior musí dát souhlas? Je to tak? Pokud ano a ona ho nedá, co byste nám radili dělat? Dekuji

klokanka31
18. črc 2020

@janinasm Vcítit se do její duše...

michaela1990xx
18. črc 2020

Musí dát souhlas. Aspon teda když u nas byl hospitalizován senior a pak ho chtěla dát rodina do LDN, nebo do pečovatelského domu, tak musel pacient podepsat souhlas. No a pokud si senior postavil hlavu, ze tam jit nechce, tak s tím rodina nic nenadela. Pokud by byl důchodce senilni a nesvepravny, to je pak něco jiného.

janinasm
autor
18. črc 2020

@michaela1990xx Ona je zatím svepravna, alespoň to tak vypadá. I když nevím teda, poslední dobou odmítá jist i pít a chová se divně.... Manžel o ní pečuje, ale musi zpět do práce. Jinak o ni přijde a my pak prijdeme s největší pravděpodobností o bydlení a nastanou nám existenciální problémy. Já ji neuzvednu, takže se o ní nepostaram, natož s malým dítětem. Proto hledám možnosti co dělat. Pecovatelsky dům mi přijde jako vhodná volba. Byla by blízko,mela by neustálý dohled a mohla by si tam najít přátele. My ji prostě nonstop péči nemůžeme zajistit.

veroniqess
18. črc 2020

Samozřejmě bez jejího souhlasu nemůžete babičku nikam umístit, to byste snad ani neudělali, ne?! Zajistěte více péče pomocí terénní pečovatelské služby (ideální pro kombinaci s vaší materskou), popřípadě lze využít denní stacionář.

anguly
18. črc 2020

Pracovala jsem v Domově pro seniory i domě s pečovatelskou službou... Vždycky je nutný souhlas!
I když několikrát jsme řešili podobnou situaci, většinou senior rezignoval a nakonec teda souhlasil.

Mimochodem v pečovatelaku není 24 hodinová péče. Zrovna takovou službu jako mají v domech s pečovatelskou službou mohou zajistit ve většině měst klasické pečovatelky, které dochází do bytu seniora a pomáhají mu s hygienou, nákupy, úklidem nebo takovými běžnými úkony, co si klient sám vybere...
Pokud by bylo potřeba zdravotní péče, může napsat praktický lékař doporučení a domácí zdravotní péče je na pojišťovnu (pečovatelky se platí).

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess no tak pokud někdo potřebuje nonstop péči, tak ano. Nemáme finance na to platit domácí nonstop péči. Pečovatelská docházet může, ale ta tam 24 hodin asi těžko bude....

janinasm
autor
18. črc 2020

@anguly ted jsem v četla, že se péče v pecov.domech dělí na stupně závislosti seniora. Když je hodně závislý na péči druhých, tak má péči téměř pořád. Samozřejmě je to placené...... Ale zjistím jak je to s tou docházku pecovatelsky domu.

veroniqess
18. črc 2020

@janinasm Psala jste, že jste na mateřské, co nezvládnete, může vykrýt právě terénní služba, babička by měla zažádat, pokud už tak neučinila, o příspěvek na péči, ze kterého lze ledacos uhradit. K naší babičce chodí pečovatelka každý den, když bylo potřeba i několikrát, ale naším cílem tedy bylo jí hlavně nemuset nikam dát z jejího prostředí.

anguly
18. črc 2020

@janinasm Takto to funguje spíš v Domovech pro seniory. V domě s pečovatelskou službou tam chodí pečovatelky jen dle dohody. Senior bývá sám ve svém vlastní bytě.
V domově pro seniory je pořád někdo 24hodin denně 7 dní v týdnu...a poskytují klientům péči dle stupně závislosti (většinou to bývá dle potřeby a taky podle výše příspěvku na péči)
A mimochodem příspěvek na péči si můžete vyřídit sami a platit z toho pečovatelskou službu, aby vám ulevila...

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess na mateřské jsem, ale starám se nejen o dítě, ale částečně i o svou maminku. Takže o tchyni se starat nemůžu. Navíc bydlíme dost daleko, takže cesta ke tchyni trvá dvě hodiny. K nam jít nechce, máme 2+kk takže stejně nevím kam bysme ji dali, když má byt 50m a my k ní nemůžeme kvůli manželovi praci a do její garsonky bychom se nevešli...... Zajímalo by mě, jak to dělají jiní lidé v podobné situaci.

janinasm
autor
18. črc 2020

@anguly Mrknu na nejaky ten domov pro seniory. Děkuji za radu!

veroniqess
18. črc 2020

@janinasm Zkuste se sejít se sociální pracovnicí a probrat možnosti právě té terénní služby apod., opravdu zajistí hodně péče, od nákupu, úklidu, jídla po osobní hygienu atd. Bez souhlasu babičky ji nikde nepřijmou. Lidé to dělají různě, někteří pečují v kombinaci s terénní službou, někde využívají denní stacionář, pokud osoba není ležák, někdo pobírá příspěvky a pečuje na plný úvazek, někdo natlačí seniora, aby se sociální službou souhlasil proti své vůli, a pak to má obvykle rychlý konec... Zkuste opravdu probrat se sociální pracovnicí. Ani do domova pro seniory nevezmou babičku proti její vůli.

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess Pečovatelská dochází i několikrát denně? To lze? Můžu se zeptat v jakém městě? Praha? A tu pecovatelaku jste sehnali jak prosím? To by bylo skvělé kdyby to tak šlo udělat. Mohla by tak zůstat doma, to by bylo fajn. Jen by to chtělo nějakou silnou pecovatelaku, protože babička se ted nedokáže sama postavit....

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess zkusíme, protože proti její vůli ji opravdu nechceme nikam davat. Jak se taková sociální pracovnice hledá? Já s tím nemám vůbec žádné zkušenosti. Dosud jsme žádnou nepotřebovali.

veroniqess
18. črc 2020

@janinasm Mrkněte do téhle brožury, měla byste tam najít vše důležité http://www.apsscr.cz/cz/nabizime/chci-zustat-doma. Jinak můžete kontaktovat přímo pečovatelskou službu v místě bydliště babičky, rádi se s vámi sejdou a pomohou, proberou možnosti popřípadě nasměrují dále.

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess skvělé! Moc děkuji!

letalnica
18. črc 2020

@veroniqess Já si opravdu nedovedu představit pečovat na plný úvazek, když nejvyšší příspěvek na péči je 12 tisíc. To se pak můžu starat, ale pod mostem...

veroniqess
18. črc 2020

@letalnica Nejvyšší je 19200, ale to nic nemění na tom, že to není jednoduché a není to pro každého.

letalnica
18. črc 2020

@veroniqess Já myslela, že 19 je pro děti, no neznám nikoho, kdo by ho bral. Tak třeba v kombinaci s partnerem, že jeden pracuje a druhý se stará, to ještě jde. Jak je člověk sám, už se to nedá.

janinasm
autor
18. črc 2020

@veroniqess Muž by se o ní staral, vždy to plánoval, ale jak máme ty dluhy, tak to prostě nejde, nejde přestat pracovat. Horko těžko to zvládáme teď, když jsem na mateřské, a ještě chvíli budu, natož aby přestal pracovat i on☹️ to bychom nemohli dále splácet a přijdeme o domov a situace bude ještě mnohem horší ☹️ proto se snažím zjistit všechny možne možnosti péče, aby se o ní někdo postaral.... Manžel za ní bude jezdit, ale tak 3x týdne vždy večer, jinak musí fungovat i jako otec doma. Já sama mám toho někdy dost, jak pečujo o svou maminku....

aglaja13
19. črc 2020

@klokanka31 napíše jen někdo, kdo vůbec neví co to znamená...já bych zase nikdy nedopustila, abych ničila život svým dětem tím, že se na úkor svých dětí a své práci, bez které by nežili museli starat. Někdy by opravdu bylo vhodné umět se vcítit a nebýt sobecký

slayc
19. črc 2020

moje babicka na tom byla hodne spatne, stridala se u ni moje mamka se strejdou, odbihali z prace, pak ji poridili takove tlacitko kdyby upadla a neco s ji stalo, ze jim to posle sos smsku, nakonec doslo na terenni pecovatele, chodili 3x denne kvuli lekum a peci o ni. Mela prispevek na peci.

mona91
19. črc 2020

@janinasm bez souhlasu to nepujde. Když by jste chtěli omezit svéprávnosti je to běh na dlouhou trať a s nejistým výsledkem (zbavit svéprávnosti úplně už nejde). Je ještě rozdíl mezi domácí péči a pečovatelskou sluzbou. Záleží co vše babicka potřebuje. Domácí pece je zajištění zdravotnické pece, z převážně části hrazena, ale musí ji napsat doktor, je to o výkonech jako prevazy, měření tlaku, pichani inzulinu atd. Pečovatelské služba je těch každodenních potřebách nákupech koupání atd. Nicméně je to placené. Ještě mě napadla varianta zkusit sehnat studentku zdravky nebo VOZS. Já jako terénní pecovatelks brigadnicila na škole, není to za kdo vi kolik ale střídali jsme se se spolužačkou a zajistily tak péči na 20 hodin. Byla to pro nás víc praxe než finanční obohacení(v hloubky duše doufám ze i dnes to takhle studentky berou). Druhá varianta když opravdu nebude nikam chtít je di ji vzít domu a zažádat o příspěvek na péči. Tam si nejsem jista jak to je s mateřskou. To by vám řekli na socialce. Ale je to masakr se doma starat o seniora ještě který fakt není úplně dobrej (znám to moc dobře). Každopádně tohleto je o zapojeni cele rodiny ne jen dvou lidi, pokud mate ještě rodiče co můžou pomoct nebo sourozence chce to se s nima domluvit jinak vám hrabne a jak píšete dostanete Se do existenčních potíží. Když by jste vybrali nějaký dům se službou tak ji tam zkuste vzít a ukázat ji to hlavně ty klady ze nebude sama bude tam mít zábavu a péči. Ale je to těžký naprosto s vámi soucitim.

elinkav
19. črc 2020

U nás domácí péči zajišťuje Charita. Dokud žil děda(+92), jezdily k němu ženský od 9 do 15hod a zajistily vše, co bylo třeba. Trvalo to asi 7 let, byl ležák. V noci se ale starali mí rodiče. Ted už děda nežije, jen babička (90), ale taky potřebuje pomoc charity. Takže teď jezdí na hodinu dopoledne, připraví snídani, dají prát, vytřou podlahu a odpoledne přivezou oběd, pověsí prádlo, povídají si s babičkou. Večer a v noci opět fungují rodiče.
Babička pobírá také nějakou dávku, ale samozřejmě ne tolik, jako měl děda. Je třeba se na ni zeptat, nejsou to malé peníze a pokryjí aspoň část péče Charity. 😉

janinasm
autor
19. črc 2020

@slayc To tlačítko určitě pořídíme! Ted jsem o tom četla. To je další skvělá služba pro seniory, která určitě pomůže. Kdyby upadla, pošle signál a je to.

janinasm
autor
19. črc 2020

@mona91 Bohužel nemáme nikoho jiného, kdo by se mohl starat. Jak jsem psala, já sama už zajištuji péči o svou maminku, sice se umyje, dojde na wc, ale nevydrží stát delší dobu, takže jí chodim vařit, uklízet, prát, vytírat,atd......Partner byl jedináček, nikoho jiného nemaji. Svéprávnosti ji zbavovat nechceme, když svéprávná je. Sice jí to už tolik nemyslí, ale myslím, že na tom neni tak špatně, takže toto nebudeme dělat. Zkusili jsme s ní několikrát promluvit o tom domově seniorů, ale tam prostě nechce. Takže se pokusíme zajistit nějakou tu pečovatelskou službu, která by docházela, partner za ní bude tak 2x týdne jezdit a jinak si prostě bude muset vystačit sama. Není jiná možnost, jak to udělat. Jedině by dal partner výpověd, přestaneme platit splátky, zabaví byt a budu muset hledat nějaké azylové bydlení i pro nás.☹

michaela1990xx
19. črc 2020

Ono jim v tech domovech pro seniory nebývá az ta zle, jsou mezi svýma ze. Ale vim, ze se jim tam nikdy moc nechce, oni to berou jako zradu od rodiny no 🤷‍♀️

janinasm
autor
19. črc 2020

@michaela1990xx Já to chápu, že se tam babičce nechce, nedivím se jí, takže se to snažíme prostě nějak vymyslet, ale nějak nedokážu prostě pochopit, jak může chtít, abychom se o ní starali, když sama vidí, že to nejde.... že to ohrožuje naší existenci,, naše malé dítě, ví že chceme další miminko, a jak sama vidí, když například upadne, tak jí nejsme schopni zvednout, musíme volat policii ČR, kteří přijedou a zvednou jí........... Takhle si myslim , že v domově seniorů by to prostě měla lepší, byla by pod dohledem, mohla by si tam najít i přátelé,nebyla by tak osamělá, když my žijeme daleko....... Ale zatím tam nechce a my jí nutit nebudeme. Akorát se o ní samozřejmě bojíme. Bude v bytě prostě sama, a i když za ní někdo 2x denně přijde, tak nevim, jak to zvládne..... Ale chce to tak, tak to asi tak uděláme. Nic jiného nezbývá ☹

hansed
19. črc 2020

@mona91 prispevek na peci a materska jsou dve ruzne veci a PnP je pro seniora, takže by penize, pokud babička potrebuje, dostala babička a z toho si vse hradila...

merope
19. črc 2020

@janinasm Hodně věcí poskytuje Život 90, je to sice placené, ale není to tak moc. V mnoha městech se dá domluvit donáška obědů (dost seniorům může stačit i k večeři). Tchýni už dlouho chodila pečovatelka nakupovat a uklízet. Teď po návratu z nemocnice k ní chodí snad denně pomoci s hygienou. A my občas přijdeme s malým na návštěvu (fajn bylo když se mi ji konečně podařilo vytáhnout ven na hřiště - seděla, trošku jsme i povídaly a malý si hrál a i když jsem musela pak být s malým, když někde lezl, tak fajn, že koukala venku na něj, na vzduchu, než doma u televize). V Praze jsou i různé sociální služby. To, že když senior spadne na zem, nezvedne se, je docela normální stav množství jinak zcela fungujících seniorů.